ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ «ΖΟΥΡΑ»
Εισαγγελέας, αστυνομία και μπράβοι της εργοδοσίας απέναντι στην απεργία

Σε συγκέντρωση στο Μαντούδι καλεί σήμερα στις 7.30 μ.μ. το κλαδικό Συνδικάτο

Με την αστυνομία, που επενέβη στο χώρο της απεργίας μετά από εντολή εισαγγελέα, αλλά και μπράβους που επιστράτευσε η εργοδοσία των πτηνοτροφείων συμφερόντων «Ζούρα», επιχειρήθηκε η καταστολή της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα 8 και πλέον μηνών.

Χτες το πρωί, σε πτηνοτροφείο της επιχείρησης, έξω από το Μαντούδι, και ενώ οι εργαζόμενοι περιφρουρούσαν την απεργία τους, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν, παρενέβη η αστυνομία και προσήγαγε στο αστυνομικό τμήμα Μαντουδίου δύο μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου που βρίσκονταν στο χώρο, συμμετέχοντας στην απεργία και την περιφρούρησή της. Εκεί τους ασκήθηκε δίωξη για «παράνομη βία».

Αμεση ήταν η παρέμβαση του Θανάση Παφίλη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ και μέλους της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος σε επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο εργαζόμενοι συνδικαλιστές, πράγμα που έγινε λίγο αργότερα, αλλά και να σταματήσουν οι διώξεις των απεργών και η τρομοκρατία κατά των εργαζομένων.

Δίπλα στους εργαζόμενους και στους συνδικαλιστές του επιχειρησιακού σωματείου βρέθηκαν στελέχη της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Η επίθεση κατά των απεργών, ωστόσο, δεν σταμάτησε εκεί. Αργά χτες το απόγευμα, και ενώ συνεχιζόταν η περιφρούρηση της κινητοποίησης στο πτηνοτροφείο, εμφανίστηκαν δύο άτομα - ένας εκ των οποίων, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι εργαζόμενοι, εργάζεται στην επιχείρηση «Ζούρα» - τα οποία επιτέθηκαν σε εργαζόμενους και συνδικαλιστές και με απειλές επιχείρησαν να σπάσουν την περιφρούρηση. Στη συνέχεια, στο χώρο έφτασε ξανά αστυνομική δύναμη, η οποία προσήγαγε τα δύο άτομα και συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας του κλάδου στο αστυνομικό τμήμα.

Σημειώνεται ότι από την περασμένη Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, απαιτώντας όπως σημειώνουν «η εργοδοσία να καταβάλει μισθούς από τους 8 και πλέον που οφείλει, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας». Τις απεργιακές κινητοποιήσεις προκήρυξε το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Μάλιστα, μόλις προχτές η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, με έγγραφό της προς το υπουργείο Εργασίας, ζητούσε να οριστεί άμεσα τριμερής συνάντηση, παρουσία της υπουργού Εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η «απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στις επιχειρήσεις συμφερόντων "Ζούρα"».

Πάντως, παρά τις απειλές και την τρομοκρατία, την επιστράτευση των κατασταλτικών μηχανισμών, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν και σήμερα την απεργία τους και την περιφρούρησή της.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα, το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας καλεί σε συγκέντρωση στο Μαντούδι στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία, για να στηριχτεί ο αγώνας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις «Ζούρα», ενάντια στην τρομοκρατία.

ΕΦΕΤΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επικίνδυνη απόφαση ενάντια στη συνδικαλιστική δράση

Την απόλυση συνδικαλίστριας που έγινε το 2013 από την εταιρεία «Εστιατόρια - Ζαχαροπλαστεία - Εμπορικές Επιχειρήσεις Τεμπών ΑΕ» («Goody's»), μαζί με τις απολύσεις άλλων εργαζομένων, επικύρωσε σε δεύτερο βαθμό το μονομελές Εφετείο Λάρισας. Μάλιστα, επικυρώνοντας τη σχετική απόφαση του μονομελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, το Εφετείο υποστηρίζει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις, ενώ υποχρεώνει την εργαζόμενη να πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα!

Ως απαράδεκτη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει την απόφαση του Εφετείου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτή εκδόθηκε την παραμονή της πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στις 20 Ιούλη. Καταγγέλλει πως η δικαστική απόφαση καταργεί στην πράξη «την προστασία των εκλεγμένων συνδικαλιστών, με βάση το νόμο 1264/82, που με σαφήνεια προβλέπει την προστασία των συνδικαλιστών από την απόλυση, ανοίγοντας πολύ επικίνδυνα μονοπάτια».

Θυμίζοντας το ιστορικό της υπόθεσης, το Συνδικάτο σημειώνει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία (ανήκει στη «Vivartia», μεγάλο ποσοστό της οποία πλέον κατέχει η «Marfin Investment Group») το 2013 απέλυσε 13 εργαζομένους στη Λάρισα, μεταξύ αυτών και την ταμία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου, επειδή αρνήθηκαν να δεχτούν μειώσεις μισθών ή αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας τους με χειρότερους όρους.

Η εργαζόμενη προσέφυγε τότε δικαστικά για την ακύρωση της απόλυσης, «η οποία ήταν πέρα για πέρα παράνομη, όπως ήταν και των άλλων εργαζομένων», όπως τονίζει χαρακτηριστικά.

Σημειώνει ακόμη ότι «παρά τη σαφήνεια του Ν. 1264/82, που απαγορεύει την απόλυση συνδικαλιστή, εκτός από περιπτώσεις που έχει παραπεμφθεί στην επιτροπή του άρθρου 15, με την κατηγορία της βιαιοπραγίας, εξύβρισης ή κλοπής εναντίον του εργοδότη, το μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας απέρριψε την αγωγή της συνδικαλίστριας και θεώρησε ότι καλώς η επιχείρηση την απέλυσε, για οικονομικούς λόγους, κάτι που δεν προβλέπεται από πουθενά. Την περασμένη βδομάδα, και μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το μονομελές Εφετείο Λάρισας επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση, αποδεχόμενο την παράνομη ενέργεια της επιχείρησης ως νόμιμη, θεωρώντας μάλιστα στην απόφαση "αναφαίρετο δικαίωμα της εργοδοσίας να λαμβάνει συγκεκριμένες επιχειρηματικές αποφάσεις". Δηλαδή να μειώνει μισθούς, ωράρια, να διατηρεί ατομικές συμβάσεις με απαράδεκτους για τη ζωή των εργαζομένων όρους, να απολύει για τα κέρδη της».

Οπως υπογραμμίζει το κλαδικό Συνδικάτο, «η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων σε βάρος των εργαζομένων και της συνδικαλιστικής δράσης τους. Ερχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, με τη στήριξη και των άλλων κομμάτων που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, πέρα από τους νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις, διαλύουν τις ΣΣΕ, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, προωθεί παράλληλα για λογαριασμό των εργοδοτών τις ομαδικές απολύσεις και αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος του δικαιώματος στην απεργία, επαναφορά του λοκ-άουτ, γενικότερα στη συνδικαλιστική δράση. Η νομοθεσία, με ευθύνη και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, γίνεται ακόμα πιο αντεργατική».

Το κλαδικό Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μη νομιμοποιήσουν τέτοιου είδους αποφάσεις, να συσπειρωθούν στο Συνδικάτο και να αγωνιστούν για την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών.

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Εφοπλιστές - κυβέρνηση επιδιώκουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων

Τις ευθύνες των εφοπλιστών και των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού για το χτεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ΠΝΟ - ΣΕΕΝ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας) για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης στην ακτοπλοΐα, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει την «αδιαλλαξία και τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα των εφοπλιστών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εκπρόσωποι των ταξικών σωματείων κατήγγειλαν στη συνάντηση ότι «οι εφοπλιστές με τη κάλυψη του υπουργείου Ναυτιλίας παραβιάζουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και σε συνδυασμό με τη μείωση του αριθμού των επιβατηγών πλοίων, των οργανικών συνθέσεων και την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, έχουν δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας, δουλειά 14 - 16 ώρες τη μέρα, χωρίς ανάπαυση, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Την ίδια ώρα, στα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, απαγορευτικές για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, ενώ οι ακτοπλοϊκές εταιρείες συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται με κρατικές επιδοτήσεις, που μόνο για το 2017 ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ. Η ανεργία σπάει κόκαλα στους ναυτεργάτες».

Τα σωματεία υπογραμμίζουν ότι εφοπλιστές και κυβέρνηση, έχοντας τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και των δυνάμεων του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, «επιδιώκουν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις, ιδιωτική ασφάλιση, ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, για την αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Με βάση αυτήν την κατεύθυνση, τονίζουν τα σωματεία, οργανώνεται την Παρασκευή 28/7 «συνάντηση της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας και τον υφυπουργό Εργασίας, χωρίς καμία έγγραφη αναφορά από πλευράς της κυβέρνησης στα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών», και ενώ προετοιμάζονται τα νομοσχέδια στο πλαίσιο της τρίτης «αξιολόγησης» για τα εργασιακά και τον συνδικαλιστικό νόμο.

«Είναι προφανές», επισημαίνεται, «ότι εφοπλιστές, κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί τους στην ΠΝΟ προκλητικά επιδιώκουν να "αγοράσουν χρόνο" προκειμένου να επιβάλουν συνθήκες γαλέρας σε όλα τα πλοία».

Στη βάση των παραπάνω, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν να συνεδριάσει σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ «για λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση», πανελλαδική, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Καλούν τους ναυτεργάτες «σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση να απαντήσουμε με οργάνωση και αγώνα στην επιθετικότητα του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ
Αγωνιστική «υποδοχή» αύριο στον πρωθυπουργό

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 6 μ.μ., με αφορμή την επίσκεψη στην πόλη του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στο πλαίσιο ενός ακόμα από τα «περιφερειακά συνέδρια για την παραγωγική ανασυγκρότηση», που οργανώνει η κυβέρνηση.

Καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των μονοπωλίων, το ΕΚ Λαμίας αναφέρει: «Δεν συμμετέχουμε στις φιέστες, που γίνονται για να αποπροσανατολίσουν το λαό (...) Οι χιλιάδες άνεργοι, που περιμένουν στην ουρά για λίγους μήνες δουλειά χωρίς δικαιώματα... Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα κλειστά μαγαζιά της Λαμίας, οι συνταξιούχοι που βιώνουν τις συντάξεις πείνας, οι αγρότες που είναι σε απόγνωση, βλέποντας τα χωράφια και τη δουλειά τους να απαξιώνεται, οι απολυμένοι συμβασιούχοι στην καθαριότητα της Λαμίας, μαζί με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, που βρίσκονται μπροστά σε στυγνό εκβιασμό, προκειμένου να αποδεχτούν μειώσεις στις αποδοχές τους και να υποταχθούν στην προοπτική παράδοσης αυτής της σημαντικής παραγωγικής μονάδας, που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα του λαού, στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, δεν μπορεί να είναι το σιωπηλό σκηνικό στη φιέστα που οργανώνει η κυβέρνηση...».

Απεργία στη ΛΑΡΚΟ

Αγωνιστικά θα «υποδεχτούν» τον πρωθυπουργό στη Λαμία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, κατεβαίνοντας αύριο σε 24ωρη απεργία, με απόφαση των επιχειρησιακών τους σωματείων, ενώ στην απεργία καλεί και το κλαδικό Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Σημειώνεται ότι και το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, με ομόφωνη απόφασή του, προκήρυξε απεργία για τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή ευθύνης του, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους στην κινητοποίηση στη Λαμία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ