ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούλη 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δρομολογεί εξελίξεις στα ΜΜΕ για τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Σειρά εξελίξεων δρομολογεί η κυβέρνηση στο χώρο των ΜΜΕ, προκειμένου να διευθετήσει τα ζητήματα που εκκρεμούν, όπως οι τηλεοπτικές άδειες, η ολοκλήρωση της εφαρμογής του νόμου για την «επαναλειτουργία» της ΕΡΤ, το νομοσχέδιο για το «ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου» κ.λπ., σύμφωνα με τα όσα προκρίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και την αποτελεσματικότερη προπαγάνδιση της κυρίαρχης αστικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αποφάσισε κατά πλειοψηφία τον διορισμό στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ του Βασίλη Κωστόπουλου, μέχρι πρότινος νομικού συμβούλου της ΕΡΤ. Ο ίδιος έκανε καθαρό ότι «έρχομαι να βάλω ένα χέρι να γίνει η ΕΡΤ αυτό που θέλουμε». Με αυτόν τον τρόπο απάντησε στις ερωτήσεις και επισημάνσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα, ο οποίος, μιλώντας στην Επιτροπή για το ρόλο της ΕΡΤ, σημείωσε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξή της η πραγματικότητα «επιβεβαίωσε, ακόμα και προσπέρασε αρνητικά» τα όσα είχε πει το ΚΚΕ και τότε, στη Βουλή και στην ίδια Επιτροπή, ότι «παρά τις όποιες θετικές περγαμηνές των υποψηφίων στο ΔΣ, το όλο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΡΤ, ο εναγκαλισμός με την εκάστοτε κυβέρνηση και τη σημερινή, ο ανταγωνισμός που υπάρχει με τα ιδιωτικά κανάλια, οδηγεί στο να μην υπάρχει ούτε πραγματική ενημέρωση και πλουραλισμός, ούτε πραγματική ψυχαγωγία». Πρόσθεσε πως παραμένουν «όλα τα κουσούρια που υπήρχαν» με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, «εξωραϊσμός της κυβερνητικής πολιτικής με απροκάλυπτο τρόπο».

Εφερε ως παράδειγμα ότι «σε εβδομαδιαία βάση στο ΚΚΕ αναλογούν 5 με 6 λεπτά στις ενημερωτικές εκπομπές στην ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή που στο σύνολο των ενημερωτικών εκπομπών παρελαύνουν κυβερνητικά στελέχη, αναλυτές δημοσιογράφοι δήθεν αντικειμενικοί, που αναπαράγουν την κυρίαρχη λογική και επιχειρήματα». Ανέφερε ακόμα ότι δεν υπήρχε καν διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ΕΡΤ για την κάλυψη του ρεπορτάζ του ΚΚΕ, ακόμα δεν έχουν τηρηθεί οι προβλέψεις του νόμου για τους εργαζόμενους και όλα αυτά συνοδεύονται από μπόλικο πρωτόγονο αντικομμουνισμό και μάλιστα με πρόσφατες εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

Κατήγγειλε τις απολύσεις εργαζομένων από τους καναλάρχες αλλά και «την απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης, που παίζει το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου».

Νομοσχέδιο για ΜΜΕ κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των μονοπωλίων

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ , τακτοποιεί το «σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου», τη «σύσταση μητρώου περιφερειακού και τοπικού Τύπου», την «ειδική σήμανση γραμμωτού κώδικα στις έντυπες εκδόσεις», το θεσμικό πλαίσιο για την παραγωγή οπτικοακουστικών μέσων και άλλες διατάξεις. Οπως αναδείχθηκε και χτες στις δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της αρμόδιας Επιτροπής (ακρόαση φορέων και επί των άρθρων), το νομοσχέδιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα ΜΜΕ και το χώρο του πολιτισμού.

Ηταν χαρακτηριστική η τοποθέτηση, κατά την ακρόαση φορέων, της Λίλας Καφαντάρη από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η οποία αναφερόμενη στα άρθρα που αφορούν τον κινηματογράφο ζήτησε την απόσυρσή τους, αναφέροντας ότι προωθούν την περαιτέρω εμπορευματοποίησή του, καθώς με το σύστημα μοριοδότησης που προβλέπεται και έχει ως κριτήριο καθαρά το κέρδος, βοηθάει μεγάλες εταιρείες να επενδύσουν, σε βάρος όσων στοιχείων προάγουν τον πολιτισμό. Τόνισε ότι οι ηθοποιοί «δώσαμε μάχη να περάσει ο κινηματογράφος στο υπουργείο Πολιτισμού από το υπουργείο Βιομηχανίας και να πάψει να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα», κάτι που στον καπιταλισμό είναι ασυμβίβαστο. Προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο προαναγγέλλει και το κλείσιμο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΤΕ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή στην εγκληματική δράση των φασιστοειδών

Καταγγελία για το νέο περιστατικό ξυλοδαρμού μετανάστη εργάτη

Τη νέα επίθεση φασιστοειδών σε μετανάστες εργάτες στο Μενίδι καταγγέλλει η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ. Θυμίζουμε ότι το νέο αυτό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Μενίδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν έπεσε θύμα άγριου ξυλοδαρμού την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του. Καταγγέλλεται πως φασιστοειδή τού επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν στο πρόσωπο και σε άλλα μέρη του σώματος, ενώ κλήθηκε ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Παρόμοια επίθεση είχε σημειωθεί και το βράδυ της Παρασκευής 21 Ιούλη.

Η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής του ΚΚΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Η Τομεακή Επιτροπή Μενιδίου - Φυλής καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια από φασιστοειδή να τρομοκρατούν μετανάστες εργάτες στην περιοχή μας. Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονική επίθεση σε μετανάστη εργάτη, τα φασιστοειδή ξαναχτύπησαν, δείχνοντας το μένος τους απέναντι στους εργάτες, επιτιθέμενοι σε δύο μετανάστες το βράδυ της Κυριακής 23 Ιούλη, με σοβαρά χτυπήματα που οδήγησαν τον έναν απ' αυτούς στο νοσοκομείο.

Παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες από εργατικά σωματεία και φορείς της περιοχής, που αναδείκνυαν αντίστοιχα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα, οι φασίστες συνεχίζουν να προκαλούν και να επιβεβαιώνουν ότι είναι εχθροί των εργατών και του λαϊκού κινήματος.

Επιτίθενται με δολοφονικό τρόπο σε μετανάστες εργάτες, σε Ελληνες αγωνιστές και συνδικαλιστές και την ίδια στιγμή δεν βγάζουν άχνα για τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν από τη "νόμιμη" εκμετάλλευση Ελλήνων και ξένων εργατών στα εργοστάσια της περιοχής και τους χώρους δουλειάς.

Οσο κι αν προσπαθήσουν να φοβίσουν τους μετανάστες εργάτες και συνολικά το εργατικό κίνημα, δεν θα το καταφέρουν. Θα πάρουν την απάντησή τους από την εργατική τάξη και το λαϊκό κίνημα της περιοχής.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία της περιοχής να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η λύση βρίσκεται στην ενότητα και την κοινή πάλη της εργατικής τάξης, Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Καμία ανοχή στην εγκληματική δράση των φασιστοειδών, στους εχθρούς των εργαζομένων, του λαού.

Η δράση τους δεν θα τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα».

«Εφυγε» ο Θ. Σπέης

Τον Θέμη Σπέη, από την Ικαρία, που «έφυγε» σε ηλικία 85 ετών, αποχαιρέτησαν με μεγάλη λύπη οι φίλοι του ΚΚΕ στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας την Πέμπτη 20 Ιούλη. Πλήθος συντρόφων, γνωστών και φίλων του τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο του Βotany στο Σίδνεϊ, αποτίοντας φόρο τιμής σε έναν αγωνιστή που αφιέρωσε όλη του τη ζωή υποστηρίζοντας θερμά την κομμουνιστική ιδεολογία, δίνοντας το «παρών» σε όλα τα καλέσματα του κινήματος. Ηταν μέλος του ΚΚ Αυστραλίας, της ΚΟΒ «Νίκος Μπελογιάννης» και μπροστάρης σε κάθε αγώνα και στην ελληνική παροικία. Πρόσφερε πολλά μέσα από τον Εργατικό Σύνδεσμο «Ατλας», την Κοινότητα, τις αντιδικτατορικές επιτροπές κ.λπ. «Εφυγε» πνευματικά ακμαιότατος και αξιαγάπητος σε όλους αυτούς που τον ήξεραν και ως άνθρωπο και ως άξιο αγωνιστή. Στον επικήδειο που εκφωνήθηκε αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

«Ο Θέμης Σπέης γεννήθηκε το 1932 στο Περδίκι της Ικαρίας. Από τα παιδικά του χρόνια ήρθε σε επαφή και συνδέθηκε με τους εξόριστους κομμουνιστές που η κυβέρνηση έστελνε στην Ικαρία για να τους εξοντώσει, να τους αφανίσει. Από πολύ νέος λοιπόν μπολιάστηκε με τις ιδέες, τα οράματα των κομμουνιστών και τις ιδέες αυτές τις έφερε μαζί του στην Αυστραλία, όταν ήρθε το 1950 για ν' ανταμώσει τον πατέρα του και να φύγει απ' την ανέχεια, τους διωγμούς και κατατρεγμούς της μετεμφυλιακής Ελλάδας.

Δεν υπάρχει δουλειά που να μην έκανε τον πρώτο καιρό. Δούλεψε και στα λιμάνια, σε μαγαζιά, σε εργοστάσια και κατέληξε στη γνωστή υαλουργία, το "Γκλας Φάκτορι", απ' όπου βγήκε στη σύνταξη.

Ανήσυχο πνεύμα, όπως ήταν ο Θέμης, και εμφορούμενος από τα ιδανικά του αγώνα για μια άλλη κοινωνία, απαλλαγμένη από εκμετάλλευση και καταπίεση, δεν αρκέστηκε στις βιοποριστικές του δραστηριότητες. Από πολύ νωρίς μπήκε στις γραμμές του ΚΚ Αυστραλίας και πέθανε με την ιδιότητα του μέλους του κόμματος, οργανώθηκε στον Εργατικό Σύνδεσμο "ΑΤΛΑΣ", στην Ελληνική Κοινότητα Σίδνεϊ, στην Ικαριακή Αδελφότητα, στο κίνημα ειρήνης, στα δύσκολα χρόνια των αγώνων του ελληνικού και κυπριακού λαού δραστηριοποιήθηκε στην Επιτροπή για Δημοκρατία στην Ελλάδα και την Επιτροπή για Αυτοδιάθεση της Κύπρου. Διατηρούσε πάντα στενούς δεσμούς και μεγάλη αγάπη για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Οπου υπήρχε αγώνας για πρόοδο στην παροικία, για δημοκρατικά δικαιώματα, για μια καλύτερη ζωή για όλους τους ανθρώπους, ο Θέμης ήταν πάντα παρών. Σεμνά, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες, έβαζε το λιθαράκι του για το καλό του αγώνα. Δεν επιδίωξε ποτέ διακρίσεις και οφίκια. Υπήρξε σ' όλη του τη ζωή απλός στρατιώτης του κινήματος. Σωστός προλετάριος, με ταξικό κριτήριο. Ο Θέμης δεν έκανε ποτέ υποχωρήσεις απ' τις ιδέες του, δε λοξοδρόμησε, δεν έχασε ποτέ τον πολιτικό μπούσουλα. Είχε μεγάλη αγάπη για τους ανθρώπους, πάντα με το χαμόγελο, κακό λόγο δεν είχε ποτέ για κανέναν...».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Βαθύ Σάμου, στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Σάμου, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ΔΣΕ με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

-- Στις 9 μ.μ., στα Οινόφυτα, στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τον ΔΣΕ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε».

Αύριο, Πέμπτη, στις 9 μ.μ., στην Τρίπολη, στη Σκακιέρα (Κλωναρζίδικα), σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, θα παρουσιαστεί η έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη». Θα μιλήσει η Παναγιώτα Πανούση, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου και Γραμματέας της ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 28 Ιούλη:

-- Στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία των Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρα, στην Πάτρα, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

-- Στις 8 μ.μ., στον Αλίαρτο, στην πλατεία Δημαρχείου, σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Αλιάρτου - Θεσπιέων θα μιλήσει ο Γιώργος Πελέκης, μέλος της ΕΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας.

-- Στις 9.30 μ.μ., στο Μανταμάδο Λέσβου (πλ. Αγοράς), σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Γ. Ζαφειρίου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ.

Το Σάββατο 29 Ιούλη:

-- Στις 8 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στην Αγιάσο Λέσβου, στην πλατεία Αγοράς, θα μιλήσει ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ.

-- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Αιγιάλειας διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου «Πώς δενότανε τ' ατσάλι», του Νικολάι Οστρόφσκι, στην πλατεία Δεξαμενής στο Αίγιο. Θα μιλήσει ο Νίκος Αυγέρης, στέλεχος του Κόμματος.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Κλείνουν για ένα μήνα τα κεντρικά γραφεία

Η Κεντρική Διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ ανακοινώνει ότι τα γραφεία της στη Μαυρομματαίων 12 (Πεδίον του Αρεως, Αθήνα) θα μείνουν κλειστά από τις 28/7 μέχρι τις 28/8 και παρακαλεί τα παραρτήματα να προμηθευτούν άμεσα το περιοδικό «Εθνική Αντίσταση».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ