ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Μάρτη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Λάστιχο» ο χρόνος εργασίας

Συνάντηση Κ. Σημίτη με τον Τ. Γιαννίτση για «κοινωνικό αποκλεισμό», ασφαλιστικό, ενώ ο αντεργατικός νόμος 2874 ετοιμάζεται «να δείξει τα δόντια του»

Στην προετοιμασία της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, τη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Γιαννίτση με τον πρωθυπουργό, τη δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες. Νωρίτερα, είχε επισημανθεί ότι η συνάντηση είχε σαν αντικείμενο τη συζήτηση για τον «κοινωνικό αποκλεισμό». Στο μεταξύ, από 1η Απρίλη ενεργοποιούνται διατάξεις του τελευταίου αντεργατικού νόμου, του 2874 και σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας θέτει νέες αρνητικές διαστάσεις στην εφαρμογή της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, επιτρέποντάς την και για εργαζόμενους που εργάζονται λιγότερο από 40 ώρες!

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενδιαφέρεται να στηρίξει εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που έχουν πρόβλημα φτώχειας, δημιουργώντας ένα «δίκτυο κοινωνικής προστασίας», την ίδια ώρα που επεξεργάζεται την... κατάργηση του επιδόματος εργασίας! Βεβαίως, τα περί «κοινωνικού αποκλεισμού» αποτελούν κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία προβλέπει ότι η πολιτική που ασκεί θα δημιουργήσει στρατιές εξαθλιωμένων, στους οποίους θα πρέπει να δίνεται ένα κομμάτι ψωμί για να μην εξεγερθούν.

Στα πλαίσια αυτά και ενόψει των αντιλαϊκών ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, η κυβέρνηση φαίνεται να προετοιμάζει τον μεγάλο αντιπερισπασμό της, ώστε να δείξει πως, παρά τα αντιασφαλιστικά μέτρα που προωθεί, κοπιάζει και για τους φτωχούς. Το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα και από τον Θ. Τσουκάτο, ο οποίος είχε καταθέσει μαζί με ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετική Ερώτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Διευρύνεται η «διευθέτηση»

Σύμφωνα με διευκρινιστική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για το Ν.2874, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή η ουσιαστική κατάργηση του 8ωρου, μπορεί να εφαρμοστεί και για εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από 40 ώρες, με αντίστοιχες αρνητικές συνέπειες για το ωράριό τους. Με τον τρόπο αυτό, πολλές επιχειρήσεις, τράπεζες και ΔΕΚΟ, μπορούν να προχωρήσουν σε διευθέτηση, ενώ πριν τυπικά εμποδίζονταν. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι η «διευθέτηση» μπορεί να εφαρμοστεί και για τμήματα του προσωπικού μιας επιχείρησης. Σε ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ αναφέρεται σε διατάξεις του νόμου με τις οποίες διαφωνεί, αλλά δεν τις κατονομάζει, ούτε κάνει καμιά άλλη παρατήρηση.

Με τον τελευταίο αυτό νόμο, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους εργοδότες να μην εφαρμόζουν το 8ωρο στα πλαίσια ενός «ελαστικού» καθεστώτος. Συγκεκριμένα, με τη διευθέτηση ένας εργοδότης μπορεί: Να υποχρεώσει τον εργαζόμενο να εργαστεί αντί για 8 μέχρι και 12 ώρες την ημέρα. Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να φτάσει τις 138 ώρες το χρόνο συνολικά. Ο εργοδότης δεν πληρώνει τον επιπλέον χρόνο καθημερινής εργασίας σαν υπερωρία ή υπερεργασία. Αντίθετα, το χρονικό διάστημα που θεωρεί ότι δε χρειάζεται τον εργαζόμενο, του δίνει ρεπό, άδεια, ή τον απασχολεί λιγότερες από 8 ώρες κάθε μέρα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο ... μέσος όρος του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 38 ώρες, από 40 ώρες που είναι σήμερα ο συμβατικός εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας.

Ο εργαζόμενος υποχρεώνεται να εργαστεί παραπάνω ώρες κάθε μέρα χωρίς να πάρει ούτε μια δραχμή παραπάνω, από το αν δούλευε κανονικά στο 8ωρό του.

Το πώς θα γίνει αυτή η κατάφωρη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι ένα ακόμη ζήτημα του νόμου και της εγκυκλίου του υπουργείου. Ειδικότερα, για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας πρέπει να υπάρξει επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, ή συμφωνία μεταξύ εργοδότη και σωματείου, ή εργοδότη και συμβουλίου εργαζομένων, ή εργοδότη και ενώσεως «προσώπων», εκεί που δεν υπάρχει σωματείο.

Εκεί που δεν υπάρχει τίποτα από τα παραπάνω, ή η επιχείρηση έχει λιγότερους από 20 εργαζόμενους, η συμφωνία πρέπει να γίνει με το αντίστοιχο κλαδικό σωματείο ή Ομοσπονδία. Εδώ προβλέπεται και μια σημαντική ανατροπή για τους εργαζόμενους, καθώς αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο εργοδότης μπορεί να απευθυνθεί στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας για να βγάλει απόφαση! Για εκείνες τις επιχειρήσεις που ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας είναι μικρότερος από 40 ώρες, η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με συλλογική σύμβαση εργασίας!

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Προετοιμασία απεργιακής «απάρσεως»

Με την προετοιμασία της απεργίας των δημοσιογράφων ασχολήθηκε χτες στην πρώτη συνεδρίασή της η Απεργιακή Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ, που αποτελείται από τα μέλη του ΔΣ και τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων από κάθε εφημερίδα και ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό.

Η απόφαση του ΔΣ της Ενωσης, που τέθηκε στη συνεδρίαση, είναι για κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, καθώς οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων εμμένουν στην αρνητική τους στάση απέναντι στα δίκαια αιτήματα των δημοσιογράφων. Τα περισσότερα από τα μέλη της Επιτροπής τάχθηκαν με την άποψη ότι πρέπει απ' αρχής να καθοριστεί η κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μια συγκεκριμένη πρόταση που κατατέθηκε και συγκέντρωσε την υποστήριξη πολλών, προβλέπει 24ωρη απεργία την Τετάρτη 4 Απρίλη και - εφόσον δεν υπάρξει υποχώρηση των εργοδοτών - συνεδρίαση της Απεργιακής Επιτροπής την επόμενη ημέρα και κήρυξη - σε πρώτη φάση - 4ήμερης απεργίας από Παρασκευή 6 μέχρι και Δευτέρα 9 Απρίλη.

Επίσης αρκετή συζήτηση έγινε για το αν η απεργία θα αφορά μόνο τους δημοσιογράφους των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), τη Γενική Γραμματεία Τύπου και τα πρακτορεία ειδήσεων («Αθηναϊκό» και «Μακεδονικό») ή θα συμπεριλάβει και αυτούς που εργάζονται στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής τάχθηκε υπέρ της πανδημοσιογραφικής απεργίας.

Για τα δύο αυτά θέματα θα αποφασίσει σχετικά το ΔΣ μέχρι και αύριο Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, οπότε και ορίστηκε νέα συνεδρίαση της Απεργιακής Επιτροπής.

Από σήμερα, κλιμάκια, αποτελούμενα από μέλη του ΔΣ και της Επιτροπής, αρχίζουν περιοδείες στους χώρους εργασίας των δημοσιογράφων. Επίσης συγκροτήθηκε μια 5μελής ομάδα που ανέλαβε να εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο μέτρων για την επιτυχία της απεργίας που θα συζητηθεί την Τετάρτη (η έκδοση της «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ», της εφημερίδας της ΕΣΗΕΑ που είχε κυκλοφορήσει στη διάρκεια της πολυήμερης απεργίας το 1975, η περιφρούρηση στους χώρους εργασίας κλπ.).

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και του «Αγία Ολγα»

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, την εμπορευματοποίηση της υγείας - πρόνοιας και την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» έκαναν κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων των βορειοδυτικών συνοικιών της Αθήνας, στην πλατεία Σημηριώτη στη Νέα Ιωνία.

Οι συνολικά 39 φορείς, αλλά και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής έδωσαν το αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιτροπής που έχει δημιουργηθεί από φορείς των Δήμων Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στη συγκέντρωση ο Θ. Πετρίδης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Ν. Φιλαδέλφειας - Μεταμόρφωσης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε όλα όσα έχουμε κατακτήσει με αγώνες και θυσίες και να διεκδικήσουμε συντάξεις ανθρώπινες, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες».

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο δήμαρχος Λυκόβρυσης Χρήστος Σκαμάκης, ο οποίος και τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) πρέπει να «μπει μπροστά» στους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού. Επίσης επισήμανε ότι η κυβέρνηση με την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί και στον τομέα της ΤΑ θέλει να μετατρέψει τους δήμους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, φορτώνοντας όλο και περισσότερα βάρη στις πλάτες των δημοτών, αφού με τη λογική της ανταποδοτικότητας, πρέπει να πληρώνουν για να τους παρέχονται όλα εκείνα που έχει υποχρέωση το κράτος να τους παρέχει.

«Στο μέτωπο κυβέρνησης, ΕΕ, πολυεθνικών, πρέπει να αντιτάξουμε το δικό μας αγωνιστικό μέτωπο, να μην τους επιτρέψουμε να κατεδαφίσουν όλα όσα έχουμε κατακτήσει με σκληρούς ταξικούς αγώνες», υπογράμμισε στη συγκέντρωση ο Α. Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ιωνίας - Ριζούπολης. Κάλεσε επίσης τους κατοίκους με τον αγώνα τους να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου «Αγία Ολγα», που καλύπτει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και κυρίως των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα υπεράσπισης της υγείας - κοινωνικής ασφάλισης, ενώ στη συνέχεια φωνάζοντας συνθήματα «Κάτω τα χέρια απ' τα ταμεία, δώστε λεφτά για πρόνοια - υγεία» και «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία, δικαίωμά μας είναι η δωρεάν υγεία», πορεύτηκαν στους δρόμους της Ν. Ιωνίας.

Η πορεία κατέληξε στο νοσοκομείο «Αγ. Ολγα», όπου και θυροκολλήθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

ΤΑΜΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ
Στον αέρα οι επιμελητές εισπράξεων

Καθιστική διαμαρτυρία νυχθημερόν έξω από το Ταμείο Ασφαλίσεων Εμπόρων έχουν ξεκινήσει οι επιμελητές εισπράξεων του Ταμείου Ασφαλίσεων Εμπόρων. Οι 197 ενώ κρίθηκαν προεκλογικά απόλυτα αναγκαίοι και απαραίτητοι, τώρα βρίσκονται στο... δρόμο! Οι εργαζόμενοι, εκτός από την απεργία την Πέμπτη και Παρασκευή, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε απεργία πείνας. Οι ίδιοι λένε πως δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού πληρώνονται με ποσοστά, ενώ αν χάσουν τις θέσεις τους, εντάσσονται στο 13% των ανέργων.

Ενδεικτικό της απελπισίας τους, η πράξη του υπό απόλυση Γ. Τσιρβελάκη ν' ανεβεί στον 5ο όροφο και ν' απειλεί να πέσει. Πολλοί έχουν πάρει δάνεια και βρίσκονται σε μια ηλικία που οι υποχρεώσεις «τρέχουν». Μέχρι τώρα οι συμβάσεις ανανεώνονταν πριν καν λήξουν, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

Οι 197 επιμελητές του Ταμείου Ασφαλίσεων Εμπόρων διαμαρτύρονται έντονα για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και επισημαίνουν τη μείωση των εσόδων του ταμείου κατά 1,7 δισ. με την απουσία τους. Σύμφωνα με στοιχεία, οι εισπράκτορες αύξησαν τα έσοδα στα 11 δισ. Οπως τονίζουν, αν δεν εγκριθεί η νέα ανάθεσή τους, το Ταμείο δε θα μπορέσει να καταβάλει συντάξεις και Δώρα Πάσχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ