ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εξαγγελίες στη Βουλή και παζάρια για κυβέρνηση και Brexit

Τις προγραμματικές δηλώσεις και τα πρώτα νομοσχέδια μιας κυβέρνησης που δεν έχει ακόμα σχηματιστεί παρουσίασε η Τερέζα Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής της και 27 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα οκτώ αφορούν την διαπραγμάτευση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), παρουσίασαν χτες στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μολονότι η τελευταία δεν είχε εξασφαλίσει (τουλάχιστον έως χτες το απόγευμα) την υποστήριξη του κόμματος DUP από τη Βόρεια Ιρλανδία, μετά από 11 μέρες διαπραγμάτευσης, που αν τελικά τελεσφορήσει, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Ιούνη.

Το «ευρύ πρόγραμμα» της μη αυτοδύναμης κυβέρνησης Μέι παρουσιάζει αρκετές διαφορές από το προεκλογικό πρόγραμμα του Συντηρητικού Κόμματος. Για παράδειγμα, απουσιάζουν προεκλογικές θέσεις που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όπως η κατάργηση των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, η ενίσχυση της χρηματοδότησης πρότυπων γυμνασίων, η επιβολή φόρου «άνοιας» σε ηλικιωμένους ασφαλισμένους, η κατάργηση των επιδομάτων θέρμανσης σε συνταξιούχους κ.λπ.

Ανάμεσα στα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν χτες, ήταν κι αυτό για την ανάκληση των νόμων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που θα μετατρέψει σε εγχώρια την κοινοτική νομοθεσία, ώστε σε επόμενο στάδιο να γίνει «ξεκαθάρισμα» νόμων που θα παραμείνουν σε ισχύ, θα τροποποιηθούν ή θα καταργηθούν. Μεταξύ των οκτώ νομοσχεδίων που αφορούν το Brexit, είναι και αυτά που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το εμπόριο με την ΕΕ, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αναφορές στην τραγωδία του «Γκρένφελ»

Από την ομιλία της Μέι δεν έλειψαν οι αναφορές στην πρόσφατη τραγωδία της πυρκαγιάς στον πύργο «Γκρένφελ», επαναλαμβάνοντας πως θα διενεργηθεί «δημόσια έρευνα» για τα αίτια και τις συνθήκες της φωτιάς που κόστισε τη ζωή πολλών δεκάδων ανθρώπων.

Κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για κακοτεχνίες και της κατακραυγής για τα δεκάδες θύματα, μίλησε για αποτυχία των «πολιτειακών, κρατικών και τοπικών δομών» να αποτρέψουν την τραγωδία και υποσχέθηκε τη θέσπιση ανεξάρτητου φορέα στήριξης των θυμάτων παρόμοιων τραγωδιών, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα ενοικιάσει τον Ιούλη σε όσες οικογένειες επιβίωσαν της τραγωδίας επιπλωμένα πολυτελή διαμερίσματα.

Οταν αργότερα πήραν το λόγο βουλευτές της αντιπολίτευσης, η Μέι αποδοκιμάστηκε σαν «προσωρινή πρωθυπουργός» που «δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ», επειδή αδυνατεί να διαπραγματευτεί επιτυχώς με το DUP. Την ίδια ώρα, μερίδα του βρετανικού και διεθνούς Τύπου εκτιμά πως οι έως τώρα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μέι και το DUP «απειλούνται με κατάρρευση» λόγω των διαφορών τους σε σημαντικά ζητήματα εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής, με κεντρικές τις απαιτήσεις του DUP για το Brexit και τις σχέσεις Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλούν και τις έντονες κόντρες της αστικής τάξης και των μονοπωλίων, που προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους μπροστά στην επικείμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός με άλλες δυνάμεις.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέα σχήματα και σύνθετες διεργασίες στο πολιτικό σύστημα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Σύνθετη είναι η διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία, όπου χτες ανακοινώθηκε νέο υπουργικό σχήμα, μετά την αποστασιοποίηση των δυνάμεων που προέρχονταν από το κεντρώο κόμμα «Modem» του Φρανσουά Μπαϊρού.

Χτες ήταν η σειρά της Μαριέλ ντε Σαρνέζ (είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) αλλά και του ίδιου του Μπαϊρού (ήταν υπουργός Δικαιοσύνης) να δηλώσουν ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες σε βάρος του «Modem» για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ.

Χτες το βράδυ αναμενόταν η ανακοίνωση νέου υπουργικού σχήματος, ενώ ο Μπαϊρού σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε είπε ότι «επέλεξα να μην εκθέσω την κυβέρνηση Μακρόν».

Στο μεταξύ, χτες, ο Κριστιάν Ζακόμπ (ηγέτης των «δεξιών» Ρεπουμπλικάνων - LR) εκλέχτηκε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), η οποία ωστόσο μετρά ήδη ένα οριστικό ρήγμα, από την αρχή ακόμα της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής της περιφέρειας Ο-ντε-Σεν, Τιερί Σολέρ, που είχε εκλεγεί με τη στήριξη των «LR», ανακοίνωσε ότι συγκροτήθηκε «εποικοδομητική» ΚΟ, με βουλευτές των «LR» και όλους τους εκλεγμένους του UDI, δηλαδή του κεντρώου κόμματος που όλα τα τελευταία χρόνια συνεργαζόταν με τους «LR», αλλά και το UMP, δηλαδή τον πρόγονο των «LR». Η νέα αυτή ΚΟ δηλώνει ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Φιλίπ - Μακρόν και μάλιστα φιλοδοξεί τις επόμενες μέρες να αθροίζει 40 - 50 μέλη (από περίπου 33 που αριθμούσε μέχρι χτες).

Οπως εξήγησε το μέλος της Μ. Ριστέρ, «πρόκειται για μια ομάδα δημιουργικών μελών των Ρεπουμπλικάνων και του UDI που έχουν μια ευαισθησία φιλελεύθερη, ανθρωπιστική και ευρωπαϊκή (...) Δεν πρόκειται για κόμμα, αλλά για αντίληψη πάνω στην κοινοβουλευτική εργασία. Αντί για συστηματική αντιπολίτευση, αποφασίσαμε να συμμετέχουμε στις μεταρρυθμίσεις που δεν θα τολμούσαμε ούτε στα πιο τρελά όνειρά μας, προσπαθώντας να τις επηρεάσουμε».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Παρά την πρόσφατη υπογραφή «ειρηνευτικής» συμφωνίας στη Ρώμη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και 13 ένοπλες οργανώσεις, στην πόλη Μπρία σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις ένοπλων ομάδων Χριστιανών και ισλαμιστών της πρώην οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» το τελευταίο 48ωρο, με πάνω από 100 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Εκατοντάδες Κροάτες ταξιτζήδες απήργησαν χτες και πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση σε κεντρική λεωφόρο του Ζάγκρεμπ κατά της διαδικτυακής εταιρείας υπηρεσιών μεταφοράς «Uber», που δραστηριοποιείται στην Κροατία με 5.000 οδηγούς, θεωρώντας πως υπονομεύει το επάγγελμά τους. Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής, Τράβις Καλάνικ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, γεγονός που θεωρήθηκε αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης επενδυτών και μετόχων της εταιρείας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το διορισμό του Λιβανέζου πρώην υπουργού Πολιτισμού και πανεπιστημιακού καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Επίλυσης Συγκρούσεων, Γκασάν Σαλάμε, στη θέση του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, μετά την αποχώρηση του Γερμανού διπλωμάτη Μάρτιν Κόμπλερ. Παράλληλα, ενέκρινε ομόφωνα την ανάπτυξη 5.000 στρατιωτών από πέντε αφρικανικές χώρες (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Νίγηρα και Τσαντ) στην αχανή περιοχή Σαχέλ, με υποτιθέμενο στόχο την καταπολέμηση ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στην περιοχή.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις απέπεμψε χτες τον πρωθυπουργό Σορίν Γκριντεάνου, λίγες ώρες αφότου ψηφίστηκε εναντίον του πρόταση μομφής από την πλειοψηφία των βουλευτών.Την πρόταση μομφής είχε καταθέσει το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDP) της συμπολίτευσης (συγκυβερνά με την κεντροδεξιά Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών), αντιδρώντας αφενός στην προώθηση πολιτικών που ευνοούν την ουγγρική μειονότητα της χώρας και αφετέρου στην αδυναμία του Γκριντεάνου να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

ΒΕΛΓΙΟ
Απόπειρα «τρομοκρατικής επίθεσης» βλέπει η κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ταυτοποιήθηκε ο δράστης της προχτεσινής επίθεσης στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιαν Γιαμπόν. Πρόκειται για 36χρονο Μαροκινό, που σκοτώθηκε προχτές το βράδυ από πυροβολισμούς στρατιωτών, μετά τη μικρή έκρηξη που προκάλεσε στον σιδηροδρομικό σταθμό, από την οποία δεν υπήρξαν θύματα. Στη συνέχεια, ο κεντρικός σταθμός των Βρυξελλών και η Γκραντ Πλας εκκενώθηκαν με αστυνομική εντολή.

Οπως είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, μια βαλίτσα που περιείχε εκρηκτικό μηχανισμό με καρφιά και φιάλες γκαζιού θα μπορούσε να έχει επιφέρει μεγάλες ζημιές. «Αποφύγαμε μια επίθεση που θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη», είπε χτες.

Περπατώντας προς μια ομάδα επιβατών, «άρπαξε τη βαλίτσα του φωνάζοντας και προκάλεσε μερική έκρηξη. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε», είπε ο Ερικ βαν ντερ Σιπτ, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας. Η βαλίτσα έπιασε φωτιά και εξερράγη για δεύτερη φορά, πιο δυνατά. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το περιστατικό «θεωρείται τρομοκρατική επίθεση».

Θυμίζουμε ότι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» με έδρα τις Βρυξέλλες διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι το Νοέμβρη του 2015, όπως και στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και σε ένα σταθμό του μετρό της πόλης το Μάρτη του 2016.

ΠΑΜΕ
Αλληλεγγύη στο λαό της Πορτογαλίας για τις πυρκαγιές

Τη συμπαράστασή του στο λαό της Πορτογαλίας, που δοκιμάζεται από την έλλειψη ουσιαστικής αντιπυρικής προστασίας, εκφράζει το ΠΑΜΕ, με μήνυμά του στη συνδικαλιστική οργάνωση CGTP In, το οποίο έχει ως εξής:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει τη θλίψη του για τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στην περιοχή Λεϊρία, και το θάνατο δεκάδων ανθρώπων, καθώς και τον τραυματισμό άνω των 50, κυρίως πυροσβεστών.

Η εκμετάλλευση και καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά συνέπεια του κυνηγιού του κέρδους από τις πολυεθνικές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εργαζόμενοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα των περιβαλλοντικών αλλαγών. Η προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής των εργαζομένων συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για την προστασία της ποιότητας ζωής των εργαζομένων, της δουλειάς και των μισθών.

Σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους της Πορτογαλίας και σας παρακαλούμε να μεταφέρετε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ