ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Από σήμερα στους κινηματογράφους το ντοκιμαντέρ για τον ΔΣΕ

«Παλεύουμε για να μπορέσουμε εμείς, τα αδέρφια μας και τα παιδιά μας να φάμε γλυκό ψωμί και να κάνουμε τη χαρά καθημερινό σύντροφο της ζωής μας. Οχι άλλη πείνα, δυστυχία και κακομοιριά. Είμαστε ο νέος κόσμος και κλείνουμε μέσα μας τη δύναμη που έχει η ζωή, για να τραβάει μπροστά...».

Από σήμερα Πέμπτη, η NEW STAR θα κυκλοφορήσει αποκλειστικά στους κινηματογράφους «ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema» και «STUDIO new star art cinema» σε Α' Προβολή το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», σε παραγωγή της ΚΕ του ΚΚΕ, σε σκηνοθετική επιμέλεια του Κώστα Σταματόπουλου. Το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται στο «STUDIO» τις καθημερινές στις 19.00 και στις 21.00, το Σαββατοκύριακο στις 17.00, ενώ στην «Αλκυονίδα» τις καθημερινές στις 22.30 και το Σαββατοκύριακο και την Τρίτη στις 18.00 και στις 20.00.

Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο. Μέσα από κείμενο, εικόνες, πρωτότυπο υλικό από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, ηχητικά ντοκουμέντα της εποχής, αποσπάσματα συνεντεύξεων από μαχητές του ΔΣΕ (Παναγιώτα Μεγρέμη, Νίκος Τερζόγλου, Αρίστος Καμαρινός, Αλέκος Παπαγεωργίου, Λυκούργος Δημόπουλος, Ευανθία Ζωίδη, Θανάσης Ανάγνου, Αναστασία Μασμανίδου, Κώστας Δίγκογλου, Σοφία Μιχαηλίδου, Λευτέρης Αναστασάκος, Αγγελική Σιώμου), σημερινά πλάνα, τραγούδια και πρωτότυπη μουσική, που μπλέκονται με τον καλύτερο τρόπο, γίνεται προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα που τίθεται από την αρχή κιόλας του ντοκιμαντέρ: «Πώς γεννήθηκαν τέτοιοι λαϊκοί αγωνιστές; Τέτοιοι ήρωες; Από πού άντλησαν τη δύναμη να σηκώσουν το φοβερό βάρος αυτού του άνισου πολέμου, αψηφώντας το θάνατο; Γιατί ο δίκαιος και ηρωικός αγώνας τους συνάντησε τη λυσσαλέα αντίδραση του αντιπάλου, που συνεχίζεται έως σήμερα με τη διαστρέβλωση και κατασυκοφάντησή του; Τι ήταν τελικά ο ΔΣΕ;».

Κινηματογραφική επιμέλεια: Κώστας Σταματόπουλος. Κινηματογραφική ομάδα: Λεωνίδας Βαρδαρός, Κώστας Σταματόπουλος, Σήφης Στάμου, Θεοδοσία Γραμματικού και Γιάννης Μαρούδας. Κείμενα - Ερευνα: Παύλος Ρούφας, Θανάσης Λεκάτης. Μοντάζ: Σωτήρης Γκέκας. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Μίλτος Δημουλής, Βασίλης Κολοβός, Νίκος Μόσχοβος, Μαριάνθη Σοντάκη, Χριστόφορος Γιακουμέλος. Μουσική: Γιώργος Καλτσούνης.

Η είσοδος για άτομα κάτω των 17 και άνω των 65 θα είναι δωρεάν. Για πληροφορίες ή για οργανωμένα γκρουπ στο τηλέφωνο: 210 8220008.

Οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις προβολές

Οι Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ θα παρακολουθήσουν τις προβολές του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε» και κλείνουν τα ραντεβού τους ως εξής:

  • Σήμερα Πέμπτη, στην προβολή στις 19.00 η ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας στο «STUDIO».
  • Αύριο Παρασκευή, στην προβολή στις 19.00 η ΠΟ ΤΕΙ Αττικής στο «STUDIO».
  • Την Κυριακή 25 Ιούνη, στην προβολή στις 17.00 η ΤΟ Καλλιτεχνών και η ΤΟ Βόρειων Συνοικιών στο «STUDIO». Την ίδια μέρα, στην προβολή στις 18.00 οι κλαδικές Οργανώσεις και στην προβολή στις 20.00 η ΤΟ Κατάρτισης - Μαθητείας στην «Αλκυονίδα».
  • Την Τρίτη 27 Ιούνη, στην προβολή στις 19.00 η ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου και στην προβολή στις 21.00 η ΤΟ Νότιων Συνοικιών στο «STUDIO». Την ίδια μέρα, στην προβολή στις 18.00 η ΤΟ Μεσογείων και στην προβολή στις 20.00 η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών στην «Αλκυονίδα».
  • Την Πέμπτη 29 Ιούνη, στην προβολή στις 19.00 η ΠΟ Δυτικής Αθήνας και στην προβολή στις 21.00 η ΤΟ Πειραιά στο «STUDIO».
«Επτά επί Θήβας» στην Επίδαυρο

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που ξεχώρισε και συγκίνησε, επανέρχεται στο αργολικό θέατρο, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το περσινό καλοκαίρι, και θα αποτελέσει την εναρκτήρια παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Επιδαύρου, στις 30 Ιούνη και 1η Ιούλη 2017.

Πρόκειται για μια δυνατή τραγωδία, που το κοινό δεν έχει την ευκαιρία να δει συχνά. Η παράσταση ανεβαίνει σε μια νέα, σύγχρονη μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ-Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον Αγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

Η υπόθεση του έργου:

Το θέμα των «Επτά επί Θήβας» είναι η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα. Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε το θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με τον βασιλιά του Αργους Αδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. O Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη...

ΗΡΩΔΕΙΟ
Σήμερα η συναυλία με την Μαρία Φαραντούρη

Από τις πρόβες
Από τις πρόβες
Σήμερα Πέμπτη, η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη παρουσιάζει στο Ηρώδειο το πρωτότυπο έργο που έγραψε για τη φωνή της ο Τούρκος συνθέτης Τζιχάν Τούρκογλου, σε στίχους της Αγαθής Δημητρούκα. Η συναυλία έχει τίτλο «Πέρα από τα σύνορα» και πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι, όπου συναντώνται μουσικές παραδόσεις της Ανατολής με μουσικά ρεύματα της Δύσης, όπως μεσαιωνική, μινιμαλιστική, κλασική και τζαζ μουσική. Σ' αυτόν τον συγκερασμό ηχοχρωμάτων, συμπράττουν εκλεκτοί σολίστ διεθνούς φήμης, όπως οι Ανια Λέχνερ (βιολοντσέλο), Μέρι Βαρντάνιαν (κανονάκι), Χρήστος Μπάρμπας (νέι), Ιζέτ Κιζίλ (κρουστά), και ο συνθέτης του έργου Τζ. Τούρκογλου φωνή, σάζι και κοπούζ.

Στο δεύτερο μέρος, η Μαρία Φαραντούρη συναντά στη σκηνή την διάσημη Kαταλανή τραγουδίστρια Μαρία ντελ Μαρ Μπονέτ, σε τραγούδια ισπανικά, καταλανικά, καθώς και σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι.

Το κοντσέρτο θα ηχογραφηθεί ζωντανά στο Ηρώδειο από τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία ECM, με την προσωπική επιμέλεια του ιδρυτή της, Manfred Eicher.

«Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών»

Στο πλαίσιο του «Inport Festival III», που πραγματοποιείται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, παρουσιάζεται σήμερα, Πέμπτη 22 Ιούνη, στις 17.00, στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου, η παιδική παράσταση «Οι μουσικοί της Βρέμης και η τόλμη των παραμυθιών» των Αδελφών Γκριμ, από την ομάδα Τρομπετίνι.

Η κούκλα μάγισσα Τόλμη ζωντανεύει και μαζί με τα παιδιά ακολουθούν τους πολύχρωμους ήχους της τρομπέτας, για να ανακαλύψουν το δρόμο για το ταξίδι αυτό! Τέσσερις μουσικοταξιδευτές, 7 υπέροχες κούκλες,9 μουσικά κομμάτια & τραγούδια με χάλκινα πνευστά ζωντανά... επί σκηνής!

Το υπέροχο παραμύθι των Αδελφών Γκριμ «Οι Μουσικοί της Βρέμης» ζωντανεύει στο όνειρο των παιδιών... όχι όπως το ξέρουμε αλλά όπως το θέλουμε! Για παιδιά ηλικίας από 3 έως 8.

Συντελεστές: Θεατρική Διασκευή: Γιώργος Καλτσούνης, Αλεξία Γαβρίλη, Σκηνικά - Κοστούμια: Βαγγελιώ Νικολάου, Αννα Λουκίδη Ανδρέου, Μουσική - Τραγούδια: Γιώργος Καλτσούνης, Κινησιολογική επιμέλεια: Πηνελόπη Μουσγά, Κατασκευή Κούκλας: ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΛΑΜΙΑΣ, Κατασκευή Μάσκας: Αννα Λουκίδη, Μαρίνα Ρούσσου, Μουσικοί: Τάσος Βιτσεντζάτος, Γιώργος Καλτσούνης, Αγγελος Τζαμαρίας, Ηθοποιός: Αλεξία Γαβρίλη.

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ