Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΑΝΓΚΙ.-- Παρά την πρόσφατη υπογραφή «ειρηνευτικής» συμφωνίας στη Ρώμη ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας και 13 ένοπλες οργανώσεις, στην πόλη Μπρία σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις ένοπλων ομάδων Χριστιανών και ισλαμιστών της πρώην οργάνωσης «ΣΕΛΕΚΑ» το τελευταίο 48ωρο, με πάνω από 100 νεκρούς και πολλές δεκάδες τραυματίες.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Εκατοντάδες Κροάτες ταξιτζήδες απήργησαν χτες και πραγματοποίησαν μαζική διαδήλωση σε κεντρική λεωφόρο του Ζάγκρεμπ κατά της διαδικτυακής εταιρείας υπηρεσιών μεταφοράς «Uber», που δραστηριοποιείται στην Κροατία με 5.000 οδηγούς, θεωρώντας πως υπονομεύει το επάγγελμά τους. Νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της πολυεθνικής, Τράβις Καλάνικ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, γεγονός που θεωρήθηκε αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης επενδυτών και μετόχων της εταιρείας.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το διορισμό του Λιβανέζου πρώην υπουργού Πολιτισμού και πανεπιστημιακού καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Επίλυσης Συγκρούσεων, Γκασάν Σαλάμε, στη θέση του νέου απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη, μετά την αποχώρηση του Γερμανού διπλωμάτη Μάρτιν Κόμπλερ. Παράλληλα, ενέκρινε ομόφωνα την ανάπτυξη 5.000 στρατιωτών από πέντε αφρικανικές χώρες (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Μαυριτανία, Νίγηρα και Τσαντ) στην αχανή περιοχή Σαχέλ, με υποτιθέμενο στόχο την καταπολέμηση ισλαμιστών εξτρεμιστών που δρουν στην περιοχή.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο Ρουμάνος Πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις απέπεμψε χτες τον πρωθυπουργό Σορίν Γκριντεάνου, λίγες ώρες αφότου ψηφίστηκε εναντίον του πρόταση μομφής από την πλειοψηφία των βουλευτών.Την πρόταση μομφής είχε καταθέσει το Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDP) της συμπολίτευσης (συγκυβερνά με την κεντροδεξιά Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών), αντιδρώντας αφενός στην προώθηση πολιτικών που ευνοούν την ουγγρική μειονότητα της χώρας και αφετέρου στην αδυναμία του Γκριντεάνου να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ