Πέμπτη 22 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εξαγγελίες στη Βουλή και παζάρια για κυβέρνηση και Brexit

Τις προγραμματικές δηλώσεις και τα πρώτα νομοσχέδια μιας κυβέρνησης που δεν έχει ακόμα σχηματιστεί παρουσίασε η Τερέζα Μέι

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής της και 27 νομοσχέδια, εκ των οποίων τα οκτώ αφορούν την διαπραγμάτευση για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), παρουσίασαν χτες στη νέα Βουλή των Κοινοτήτων η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μολονότι η τελευταία δεν είχε εξασφαλίσει (τουλάχιστον έως χτες το απόγευμα) την υποστήριξη του κόμματος DUP από τη Βόρεια Ιρλανδία, μετά από 11 μέρες διαπραγμάτευσης, που αν τελικά τελεσφορήσει, η νέα κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Ιούνη.

Το «ευρύ πρόγραμμα» της μη αυτοδύναμης κυβέρνησης Μέι παρουσιάζει αρκετές διαφορές από το προεκλογικό πρόγραμμα του Συντηρητικού Κόμματος. Για παράδειγμα, απουσιάζουν προεκλογικές θέσεις που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, όπως η κατάργηση των δωρεάν γευμάτων στα σχολεία, η ενίσχυση της χρηματοδότησης πρότυπων γυμνασίων, η επιβολή φόρου «άνοιας» σε ηλικιωμένους ασφαλισμένους, η κατάργηση των επιδομάτων θέρμανσης σε συνταξιούχους κ.λπ.

Ανάμεσα στα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν χτες, ήταν κι αυτό για την ανάκληση των νόμων Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, που θα μετατρέψει σε εγχώρια την κοινοτική νομοθεσία, ώστε σε επόμενο στάδιο να γίνει «ξεκαθάρισμα» νόμων που θα παραμείνουν σε ισχύ, θα τροποποιηθούν ή θα καταργηθούν. Μεταξύ των οκτώ νομοσχεδίων που αφορούν το Brexit, είναι και αυτά που αφορούν την τελωνειακή ένωση και το εμπόριο με την ΕΕ, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις σε βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αναφορές στην τραγωδία του «Γκρένφελ»

Από την ομιλία της Μέι δεν έλειψαν οι αναφορές στην πρόσφατη τραγωδία της πυρκαγιάς στον πύργο «Γκρένφελ», επαναλαμβάνοντας πως θα διενεργηθεί «δημόσια έρευνα» για τα αίτια και τις συνθήκες της φωτιάς που κόστισε τη ζωή πολλών δεκάδων ανθρώπων.

Κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για κακοτεχνίες και της κατακραυγής για τα δεκάδες θύματα, μίλησε για αποτυχία των «πολιτειακών, κρατικών και τοπικών δομών» να αποτρέψουν την τραγωδία και υποσχέθηκε τη θέσπιση ανεξάρτητου φορέα στήριξης των θυμάτων παρόμοιων τραγωδιών, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα ενοικιάσει τον Ιούλη σε όσες οικογένειες επιβίωσαν της τραγωδίας επιπλωμένα πολυτελή διαμερίσματα.

Οταν αργότερα πήραν το λόγο βουλευτές της αντιπολίτευσης, η Μέι αποδοκιμάστηκε σαν «προσωρινή πρωθυπουργός» που «δεν μπορεί να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση με την ΕΕ», επειδή αδυνατεί να διαπραγματευτεί επιτυχώς με το DUP. Την ίδια ώρα, μερίδα του βρετανικού και διεθνούς Τύπου εκτιμά πως οι έως τώρα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Μέι και το DUP «απειλούνται με κατάρρευση» λόγω των διαφορών τους σε σημαντικά ζητήματα εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής, με κεντρικές τις απαιτήσεις του DUP για το Brexit και τις σχέσεις Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αντανακλούν και τις έντονες κόντρες της αστικής τάξης και των μονοπωλίων, που προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους μπροστά στην επικείμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενώ εντείνεται ο ανταγωνισμός με άλλες δυνάμεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ