ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Τεμέρ

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Μπραζίλια

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή διαδήλωση στη Μπραζίλια
Μεγάλη διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια πραγματοποίησαν χτες λαϊκές οργανώσεις της Βραζιλίας, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Μισέλ Τεμέρ και την αναστολή μιας σειράς από αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» που θέλει να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες, για τις συντάξεις και τα Εργασιακά. Η αφορμή για το νέο κύμα διαμαρτυριών είναι οι αποκαλύψεις για νέα υπόθεση εκβιασμού από τον Τεμέρ, πριν ένα χρόνο, στον επιχειρηματία Ζ. Μπατίστα, πρόεδρο της εταιρείας εμπορίας κρεάτων JBS - η οποία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς τα 13 χρόνια της διακυβέρνησης του Κόμματος Εργατων (PT) - από τον οποίο ζήτησε ποσό περίπου 640.000 δολαρίων, για να δωροδοκηθεί ο τότε πρόεδρος της Βουλής Εδουάρδο Κούνια, και να κλείσει την υπόθεση με τις δωροδοκίες στην πετρελαϊκή εταιρεία «Πετρομπράς». Ο Μπατίστα ηχογράφησε τη συνομιλία, κατά την οποία ο Τεμέρ και ο ίδιος συζήτησαν τη δωροδοκία του σήμερα φυλακισμένου για διαφθορά Κούνια, επίσης από το PMDB. Υπό έρευνα για διαφθορά σε σχέση με την «Πετρομπράς» είναι και ο πρώην Πρόεδρος Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Ιδιαίτερα δραστήριο ρόλο στις διαμαρτυρίες παίζει το σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Εργατών (PT) που ήταν στην κυβέρνηση έως το 2016 με την Πρόεδρο Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία αποπέμφθηκε το περσινό καλοκαίρι, όταν το νεοφιλελεύθερο κόμμα «Δημοκρατικό Κίνημα Βραζιλίας» (PMDB) του Τεμέρ, αντιπροέδρου τότε της Ρουσέφ, σταθερός σύμμαχος από το 2010, μαζί με άλλα αστικά κόμματα απέσυραν την υποστήριξή τους και την ανέτρεψαν κοινοβουλευτικά, προβάλλοντας το ζήτημα της «καταπολέμησης της διαφθοράς». Τώρα και για τον Τεμέρ ενδέχεται να κινηθεί διαδικασία αποπομπής, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βραζιλίας, βασικός σύμμαχος στην αποπομπή Ρουσέφ, σχεδιάζει να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση Τεμέρ. Αυτό που επιβεβαιώνεται είναι η ίδια η σαπίλα του αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα, όπου η διαφθορά είναι ενδημικό φαινόμενο.

Η τωρινή τακτική των σοσιαλδημοκρατών, που αναζητούν τη «ρεβάνς», συναντιέται με τη δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση για την επιδείνωση των συνθηκών ζωής, που συμβαδίζει με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης τα τελευταία χρόνια και τις πολιτικές που συνέχισε η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των Λούλα - Ρουσέφ και τώρα του Τεμέρ με μεγαλύτερη επιθετικότητα, οι οποίες χτυπάνε εργατικά - λαϊκά δικαιώματα για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει ενεργά το Βραζιλιάνικο ΚΚ, που όλα αυτά τα χρόνια κράτησε κριτική στάση απέναντι στις σοσιαλδημοκρατικές «αριστερές» κυβερνήσεις του PT, που καλεί τον λαό να μην μείνει «στα μισά του δρόμου» για παραίτηση του Τεμέρ, αλλά με την οργάνωσή του και την ενίσχυση της ταξικής πάλης να συνεχίσει τη σύγκρουση με τους εκμεταλλευτές του, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, για τη δική του εξουσία, τον σοσιαλισμό.

ΠΑΜΕ
Ταξική αλληλεγγύη στο λαό της Ινδίας

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο με ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής της Δυτικής Βεγγάλης στην Ινδία εναντίον ειρηνικής κινητοποίησης φτωχών αγροτών και εργατών γης. Οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν στη διαδήλωση αλλά και σε δημοσιογράφους, με αντλίες νερού και κλομπ, τραυματίζοντας πάνω από 900 διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 100 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Οπως σημειώνει: «Οι εργάτες γης και οι φτωχοί αγρότες σε κάθε χώρα έρχονται αντιμέτωποι με τις πολιτικές που εξυπηρετούν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η επίθεση ενάντια στα λαϊκά δικαιώματα πάει χέρι-χέρι με την καταστολή.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει την κυβέρνηση της Δ. Βεγγάλης για την επίθεσή της εναντίον του λαού που αγωνίζεται. Εκφράζουμε την ταξική μας αλληλεγγύη μας στον λαό της Ινδίας, στα συνδικάτα και στις λαϊκές - κοινωνικές οργανώσεις του».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Προχωρά η διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης

Στην ανακοίνωση της ενεργοποίησης των διαδικασιών για τη Συντακτική Συνέλευση στη Βενεζουέλα προχώρησε χτες το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, μετά την παραλαβή από τον Πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο του διατάγματος της κυβέρνησης για τον τρόπο εκλογής των μελών της. Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου Τιμπισάι Λούσενα, η διαδικασία εμπίπτει στις προβλέψεις του υπάρχοντος Συντάγματος και αύριο αναμένεται το ακριβές χρονοδιάγραμμά της, με την εκλογή των 540 αντιπροσώπων να γίνεται κατά τα τέλη του Ιούλη.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι οι περιφερειακές εκλογές (για κυβερνήτες και δημάρχους) προγραμματίζονται για τις 10 Δεκέμβρη φέτος.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, που αποσκοπεί όπως λέγεται στη διατήρηση της «κοινωνικής συνοχής» και της ειρήνης, η εκλογή των 540 αντιπροσώπων θα γίνει με δύο κριτήρια, το κλαδικό και το εδαφικό, με καθολική ψηφοφορία, και προβλέπεται να έχουν εκπροσώπους και οι αυτόχθονες ινδιάνικοι πληθυσμοί και οι συνεταιρισμοί, ενώ μπορούν να υποβάλλουν υποψηφιότητα και ο Πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, υπουργοί, βουλευτές, κυβερνήτες και άλλοι που κατέχουν δημόσια αξιώματα, μόνο αν παραιτηθούν από αυτά.

Η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» MUD, έχει απορρίψει τη συμμετοχή στη διαδικασία για τη Συντακτική Συνέλευση και μάλιστα κάποια στελέχη της ανακοίνωσαν ότι θα ζητήσουν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το αν ο λαός θέλει τη διαδικασία της Συντακτικής ή την αποπομπή Μαδούρο από την εξουσία και νέες προεδρικές εκλογές. Την ίδια ώρα συνεχίζονται σε ορισμένες περιοχές οι βίαιες εκδηλώσεις, ενώ από τις αρχές του Απρίλη 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από τις ενέργειες και τους ένοπλους κουκουλοφόρους της αντίδρασης.

Πάντως την απάντηση στην αντίδραση, καθώς και την επαναστατική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση που δεν ξεπερνούν η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση Μαδούρο και η επιδίωξη συμβιβασμού με το κεφάλαιο, αναμενόταν να συζητήσουν χτες στο Καράκας, σε πανεθνική αντιϊμπεριαλιστική - αντιφασιστική διάσκεψη, το ΚΚ Βενεζουέλας και άλλες οργανώσεις. Οπως δηλώνουν, συμμετέχουν στη διαδικασία της Συντακτικής Συνέλευσης, για να εμβαθύνουν τις αλλαγές που έχουν γίνει στη χώρα τα 18 τελευταία χρόνια με την άνοδο στην εξουσία του Ούγκο Τσάβες, και για να προχωρήσει η προοπτική μιας πραγματικής σοσιαλιστικής επανάστασης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Στον δικηγόρο και νομικό του σύμβουλο Μάρκ Κάσοβιτς ανέθεσε χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη νομική του εκπροσώπηση στην υπόθεση της έρευνας για ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016.

ΣΕΟΥΛ.-- Μπαλόνια ήταν τελικά τα «ιπτάμενα αντικείμενα» που προχτές δέχτηκαν τα προειδοποιητικά πυρά των νοτιοκορεατικών δυνάμεων ασφαλείας, στη μεθόριο με τη ΛΔ Κορέας, όπως ανακοίνωσαν οι Ενοπλες Δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Η πείνα κινδυνεύει να φτάσει σε επίπεδα έκτακτης ανάγκης στην Αιθιοπία, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που θα χρειαστούν διατροφική βοήθεια αναμένεται να ξεπεράσει τα 7,7 εκατομμύρια που είναι τώρα, προειδοποίησαν χτες ειδικοί του ΟΗΕ.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τα νιγηριανά τελωνεία κατάσχεσαν χτες στο λιμάνι του Λάγος σημαντικό φορτίο όπλων από την Τουρκία, μερικούς μήνες μετά από παρόμοια ανακάλυψη. Οι τελωνειακοί βρήκαν 440 τουφέκια και άλλα εξαρτήματα για πυροβόλα όπλα σε φορτίο από την Τουρκία που ήταν καλυμμένο με γύψο, ώστε να διαφύγει της προσοχής των Αρχών .

ΜΑΝΑΜΑ.-- Πέντε διαδηλωτές σκότωσαν προχτές αστυνομικοί στο Μπαχρέιν, έξω από σπίτι δημοφιλούς Σιίτη κληρικού, με εντολή της σουνιτικής μειοψηφίας που διοικεί τη χώρα. Κατά την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, τραυματίστηκαν πολλές δεκάδες άτομα.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ιρανοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι κονσόρτσιουμ που συγκρότησαν η ισπανική εταιρία «Tubacex» και η ιρανική «Foolad Isfahan Company» υπέγραψαν χτες συμφωνία αξίας 615 εκατομμυρίων δολαρίων, με στόχο την παροχή χαλύβδινων σωλήνων που θα χρησιμοποιηθούν από την ιρανική πετρελαϊκή βιομηχανία. Είναι η πρώτη μεγάλη συμφωνία με ξένα μονοπώλια που υπογράφουν οι ιρανικές αρχές, μια βδομάδα μετά την επανεκλογή του Προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί.

ΚΙΝΑ
Υποβάθμιση από τον οίκο «Moody's»

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την εκτίμηση ότι «η οικονομική ισχύς της Κίνας θα ελαττωθεί κάπως τα επόμενα χρόνια, με το χρέος της οικονομίας να συνεχίζει να αυξάνεται καθώς επιβραδύνεται η δυνητική ανάπτυξη» εξέφρασε ο αμερικανικός «οίκος αξιολόγησης» «Moody's» υποβαθμίζοντας μάλιστα την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν μια 30ετία. Συγκεκριμένα, η Κίνα «κατέβηκε» από τη βαθμίδα Αa3 στη βαθμίδα A1. Οπως σημείωναν τα σχετικά ρεπορτάζ, αναλυτές της «Moody's» εξηγούσαν ότι η απόφαση υποβάθμισης ήταν ένας συνδυασμός παραγόντων, μεταξύ άλλων και προβλέψεων ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα μειωθούν μέσα στη δεκαετία. Επίσης, η «Moody's» αναφέρει πως «ενώ η συνεχιζόμενη πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις είναι πιθανόν να μετασχηματίσει την οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου, δεν αναμένεται να αποτρέψει μια περαιτέρω ουσιαστική αύξηση του χρέους της οικονομίας και την επακόλουθη αύξηση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων για την κυβέρνηση».

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας υποστηρίζει ότι τα συμπεράσματα της «Μoody's» βασίζονται σε «ακατάλληλη μεθοδολογία» και ανάμεσα σε άλλα τονίζει: «Οι απόψεις της "Moody's" ότι το μη χρηματοπιστωτικό χρέος της Κίνας θα αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς και ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να διατηρεί την ανάπτυξη μέσω μέτρων στήριξης υπερβάλλουν ως προς τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία και υποεκτιμούν την ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης να εμβαθύνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς και να επεκτείνει με κατάλληλο τρόπο τη ζήτηση». Ακόμα, ισχυρίζεται ότι «η οικονομία της Κίνας αναμένεται να διατηρήσει σταθερή και σχετικά γοργή ανάπτυξη χάρη στις μεταρρυθμίσεις που βαθαίνουν στις κρατικές εταιρείες, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στη φορολογία και την πολιτική διαμόρφωσης τιμών, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Πρωτοβουλίας OBOR» (σ.σ. το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ