ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περιπολίες του στρατού στο Λονδίνο με τον συναγερμό στο «κόκκινο»

Ενώ το ΝΑΤΟ αναζητά «ρόλο», επιδιώκοντας και εκείνο αξιοποίηση της δολοφονικής επίθεσης στο Μάντσεστερ

Οι στρατιώτες βγήκαν από χτες στις βρετανικές πόλεις

Copyright 2017 The Associated

Οι στρατιώτες βγήκαν από χτες στις βρετανικές πόλεις
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βρετανική κυβέρνηση, αξιωματούχοι χωρών της ΕΕ και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιχειρούν από χτες εντατικά την πολυποίκιλη αξιοποίηση της δολοφονικής επίθεσης στο «Μάντσεστερ Αρίνα», που είχε ως αποτέλεσμα τα ξημερώματα της Τρίτης το θάνατο 22 ανθρώπων (ανάμεσά τους και παιδιών) και τον τραυματισμό 64 άλλων (από 59 που είχε αρχικά ανακοινωθεί, με γύρω στους 20 να είναι σε κρίσιμη κατάσταση). Η κάθε πλευρά προσπαθεί να προωθήσει την δική της «ατζέντα» σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνονται οι κόντρες μεταξύ μονοπωλίων.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, που έχει προσωρινά «παγώσει», ανακοίνωσε χτες αφενός αύξηση του επιπέδου συναγερμού «τρομοκρατικών απειλών» στο ανώτατο επίπεδο, αφετέρου επικαλούμενη «πιθανή επίθεση» έβγαλε το στρατό στους δρόμους του Λονδίνου (επιχείρηση «Temperer»). Το βρετανικό κοινοβούλιο ανακοίνωσε, πάντως, πως θα παραμείνει κλειστό για το κοινό μέχρι νεωτέρας.

Είναι ενδιαφέρον πως η απόφαση για περιπολίες εκατοντάδων στρατιωτών στους δρόμους του Λονδίνου ανακοινώνεται τρεις βδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές της 8ης Ιούνη, και σε μία περίοδο κατά την οποία η διαφορά των κυβερνώντων Συντηρητικών της Μέι από τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν είχε αρχίσει να μειώνεται υπέρ του δεύτερου και να μετριέται σε μονοψήφιο νούμερο.

Η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» σχολίαζε δηκτικά πως η Βρετανία, «μια χώρα που καμαρώνει για το γεγονός πως οι περισσότεροι αστυνομικοί περιπολούν μόνο με ένα κλομπ, δεν είναι συνηθισμένη στη θέα των στρατιωτών στους δρόμους, όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, με εξαίρεση τη Βόρεια Ιρλανδία, πριν μερικές δεκαετίες, και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο». «Δημιουργείται νέο, ανησυχητικό έδαφος για τη Βρετανική Δημοκρατία», σημείωσε η εφημερίδα...

Το ΝΑΤΟ ψάχνει «ρόλο»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πριν τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο «οφείλει να κάνει περισσότερα κατά της τρομοκρατίας μετά την επίθεση του Μάντσεστερ». Επιβεβαίωσε τις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων μελών ώστε να συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στον «συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους», επισημαίνοντας πως «η αντιτρομοκρατική μάχη αποτελεί ευθύνη των δυνάμεων της τάξης και των υπηρεσιών πληροφοριών, όσο και του στρατού». Πρόσθεσε δε ότι «αν το ΝΑΤΟ γινόταν πλήρες μέλος του συνασπισμού... αυτό θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και υπό το φως της επίθεσης του Μάντσεστερ, πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δοθεί μια εικόνα ενότητας εναντίον της τρομοκρατίας».

Με άλλα λόγια, η «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία φέρνει στην επιφάνεια τις σκοπιμότητες ιμπεριαλιστών με φόντο τις συγκρούσεις συμφερόντων και σχεδίων για μια σειρά ζητήματα και σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον, με τη βρετανική αστική τάξη να έχει χαράξει πορεία αποχώρησης (Brexit) από την ΕΕ, με το παζάρι για τους όρους να είναι σε εξέλιξη.

Ερευνες με φόντο κόντρες ΗΠΑ - Βρετανίας

Υπό το βαρύ κλίμα της επίθεσης στο Μάντσεστερ, οι βρετανικές «αντιτρομοκρατικές» αρχές και μυστικές υπηρεσίες εντείνουν τις έρευνες, τις εφόδους και τις συλλήψεις, έχοντας στο επίκεντρο τον 22χρονο Βρετανό λιβυκής καταγωγής (γεννημένο στο Μάντσεστερ) Σαλμάν Αμπέντι. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανακάλυψε το όνομα του Αμπέντι, που διαμελίστηκε όταν πυροδότησε τον «εξεζητημένου τύπου» (όπως ανακοινώθηκε) εκρηκτικό μηχανισμό, λίγες μόλις ώρες από την επίθεση. Ηταν και αυτός (όπως και άλλοι δράστες επιθέσεων σε Γαλλία και Γερμανία) «γνώριμος» των μυστικών υπηρεσιών, δίχως οι Βρετανοί αξιωματούχοι να διευκρινίσουν γιατί τον παρακολουθούσαν ή πώς τον γνώριζαν. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Κολόμπ, δήλωσε πως ο νεαρός είχε μεταβεί στη Συρία και είχε «σίγουρα» σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος». Αυτή τη βεβαιότητα δεν τη συμμερίστηκε άμεσα και η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Αμπερ Ραντ, που προτίμησε να εκφράσει τον έντονο εκνευρισμό της για το γεγονός πως Αμερικανοί αξιωματούχοι δημοσιοποίησαν πρώτοι το όνομα του φερόμενου δράστη, διακυβεύοντας το στοιχείο του «αιφνιδιασμού» των ηθικών αυτουργών ή συνεργατών του δράστη. «Η διαρροή πληροφοριών για την επίθεση στο Μάντσεστερ, ιδιαίτερα στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, γίνεται εκνευριστική», τόνισε η Ραντ.

Ο Ιαν Χόμπκινς, υψηλόβαθμος αστυνομικός αξιωματούχος του Μάντσεστερ, δήλωσε πως είναι «πολύ σαφές» πως η επίθεση ήταν σχέδιο «δικτύου τρομοκρατών», προσθέτοντας πως οι έρευνες επεκτείνονται σε όλη την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Διευκρίνισε ότι έως χτες το απόγευμα είχαν συλληφθεί τέσσερις ύποπτοι, μεταξύ των οποίων ο 23χρονος αδελφός του Σ. Αμπέντι, Ισμαήλ. Ακόμα ανέφερε πως ο δράστης «φοίτησε (αλλά δεν αποφοίτησε) από το πανεπιστήμιο Σάλφορντ, παρακολουθούσε το "Ισλαμικό Κέντρο" στην πόλη του, είχε συχνά ξεσπάσματα επιθετικής και παραβατικής συμπεριφοράς, και οι γονείς του είχαν επιχειρήσει να τον πάνε στη Λιβύη, ενώ ο ίδιος ζούσε στην πόλη μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό και τις αδελφές του».

ΓΑΛΛΙΑ
Σχέδια παράτασης του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης έως τον Νοέμβρη

Και νέος «αντι-τρομοκρατικός» νόμος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με νέα δυναμική προχωρά τους «αντι-τρομοκρατικούς» της σχεδιασμούς η γαλλική κυβέρνηση, αξιοποιώντας και το πολύνεκρο χτύπημα στο Μάντσεστερ, με προτεραιότητα τη σταθερή προώθηση ευρύτερων επιδιώξεων εντός και εκτός συνόρων.

Χτες, μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Αμυνας και Εθνικής Ασφάλειας (συμμετέχουν ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι), ανακοινώθηκε πως ο νέος Γάλλος Πρόεδρος, Ε. Μακρόν, «αποφάσισε πως το Κοινοβούλιο θα έπρεπε να αξιοποιήσει μια επιμήκυνση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης μέχρι την 1η Νοέμβρη». Πρόκειται για την πολλοστή παράταση των μέτρων που, όταν πρωτοεπιβλήθηκαν - το Νοέμβρη του 2015 - βαφτίστηκαν «έκτακτα», αλλά πλέον μοιάζουν να μονιμοποιούνται, μετά από αλλεπάλληλες σχετικές αποφάσεις των γαλλικών κυβερνήσεων. Πρόκειται για μέτρα που επηρεάζουν και το δικαίωμα στη συνάθροιση, τις διαδηλώσεις, την παραμονή πάνοπλων στρατιωτών και ανδρών/ γυναικών των δυνάμεων ασφαλείας στα αστικά κέντρα, ρυθμίσεις που αφορούν τη σύλληψη και κράτηση «υπόπτων για τρομοκρατία» ακόμα και όταν υπάρχουν «ενδείξεις» και γενικότερα διατάξεις που η αστική τάξη μπορεί να αξιοποιήσει πολύμορφα κατά του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ακόμα, ο Πρόεδρος «ζήτησε από την κυβέρνηση να προτείνει μέτρα ενίσχυσης της ασφάλειας απέναντι στην τρομοκρατική απειλή εκτός από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ώστε ένα σχέδιο νόμου να ετοιμαστεί τις επόμενες βδομάδες». Σε αυτήν την κατεύθυνση, δόθηκαν και οδηγίες «για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού υπηρεσιών που (θα) αφορούν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Σημειώνουμε ότι στο πλαίσιο του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», η Γαλλία δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί βαθύτερα και στις στρατιωτικές επεμβάσεις σε Μέση Ανατολή και Αφρική, μήνυμα που ο Μακρόν φρόντισε να στείλει και με τις επισκέψεις που ξεκίνησε μετά την ανάληψη καθηκόντων του σε στρατιωτικές αποστολές της Γαλλίας στο εξωτερικό.

Προετοιμασίες για την αντεργατική επίθεση

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ιεραρχεί σταθερά τις επόμενες αντεργατικές ανατροπές που θα περιλαμβάνει νέα εργασιακή μεταρρύθμιση. Μετά από τις προχτεσινές συναντήσεις του Μακρόν με συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, πηγές της προεδρίας σημείωναν στη «Λε Μοντ» ότι ο Πρόεδρος συνάντησε «υπεύθυνους συνομιλητές» που «καθένας τους προσήλθε με χωριστούς προβληματισμούς». Συμπλήρωσαν, μάλιστα, ότι ορισμένοι «είχαν τραυματιστεί από την απουσία κοινωνικού διαλόγου πάνω στον νόμο Ελ Κομρί». Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι στην ατζέντα του επόμενου 12μηνου της κυβέρνησης Μακρόν είναι: Ο εκσυγχρονισμός του «κοινωνικού διαλόγου», μέσα από τη διεύρυνση των συμβάσεων σε επίπεδο εταιρείας, αλλά και την «εδραίωση αντιπροσωπευτικών θεσμών για το προσωπικό» (μιας εταιρείας), αλλαγές όσον αφορά τα δικαστήρια εργατικών διαφορών κ.τ.λ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δηλώσεις Αϊντε για πιθανή συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Την ένταση με την οποία συνεχίζεται το παζάρι στο Κυπριακό αποτύπωσαν οι δηλώσεις που έκανε χτες ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί.

Μεταξύ άλλων, ο Νορβηγός διπλωμάτης είπε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος για να διανυθεί» και γι' αυτό δεν θέλει να προτρέχει, ωστόσο τόνισε πως και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευθεί σε δημόσιες δηλώσεις τους να διανύσουν το τελευταίο μίλι και να πάνε στη Γενεύη και μάλιστα σύντομα. Εξήγησε, ωστόσο, ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που παραμένουν «τόσο το πώς θα διοργανωθεί η Διάσκεψη, όσο και άλλες δραστηριότητες αλλά και το τι πρέπει να γίνει πριν πάμε εκεί». Συμπλήρωσε ότι «η εκ του σύνεγγυς διπλωματία θα συνεχιστεί» και πως «και οι δύο πλευρές μού ζήτησαν ρητά να συνεχίσω και να προσπαθήσω να σμικρύνω τα εκκρεμή ζητήματα».

Μάλιστα, ο Αϊντε περιέγραψε ως «φιλοδοξία» του να υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση της Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χαραυγή», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, εξέφρασε την ελπίδα η μεσολαβητική προσπάθεια του Εσπαν Μπαρθ Αϊντε να φέρει αποτέλεσμα και να αποφευχθεί το διαφαινόμενο αδιέξοδο ή ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις. Ευχήθηκε ακόμα η πρόταση του Κύπριου Προέδρου (να προταχθεί η συζήτηση και συμφωνία στο κεφάλαιο της Ασφάλειας) να γίνει αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα και, από την άλλη πλευρά, όχι απλώς να ξεκινήσει αλλά να ολοκληρωθεί με επιτυχία η συζήτηση του θέματος της Ασφάλειας, των Εγγυήσεων και του Εδαφικού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ