ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Ζητά δημιουργία χώρων «εποπτευόμενης» χρήσης ναρκωτικών

Νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης ουσιών (τα γνωστά «shooting rooms» - «χώροι τρυπήματος») ζήτησαν, χτες, για πολλοστή φορά, ο δήμαρχος Αθήνας, Γ. Καμίνης, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Β. Καφετζόπουλος, και η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μ. Μαλλιώρη, κατά τη διάρκεια ημερίδας του Δήμου Αθηναίων με θέμα: «Αστεγοι και εξάρτηση στην πόλη: Τα όρια της κοινωνικής παρέμβασης».

«Αποτελεί μια πύλη για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, για τη διασύνδεση των χρηστών με τις παροχές της δημόσιας Υγείας, ώστε οι άνθρωποι να βγουν από το περιθώριο. Μέσω του προγράμματος σώζονται ζωές, η προσωπική υγιεινή των χρηστών βελτιώνεται», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη χτεσινή ημερίδα, προπαγανδίζοντας το φασιστικής έμπνευσης εγχείρημα που θέλει τους χρήστες ναρκωτικών να κλείνονται σε συγκεκριμένους χώρους ώστε να κάνουν νόμιμα και μόνιμα χρήση, να μην ενοχλούνται οι νοικοκυραίοι αφού δε θα βλέπουν το πρόβλημα που θα είναι κρυμμένο κάτω από το χαλί, δε θα αλλοιώνει την τουριστική εικόνα της πόλης. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες επικαλέστηκαν «την επιτυχία του συγκεκριμένου προγράμματος στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στον Καναδά κ.α.», ενώ ο Γ. Καμίνης δήλωσε πρόθυμος να αναλάβουν οι δήμοι τη λειτουργία των εν λόγω χώρων. «Αν η κεντρική διοίκηση δεν μπορεί να το κάνει, ας αποκεντρώσει την αρμοδιότητα στους ΟΤΑ και ας κρατήσει το σχεδιασμό», είπε.

Η αλήθεια είναι ότι στην Ευρώπη λειτουργούν σε 6 χώρες 70 τέτοιοι χώροι (έκθεση Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία - ΕΚΠΝΤ - 2015).

  • Στην Ολλανδία, τα «shooting rooms» λειτουργούν παράλληλα με προγράμματα χορήγησης ηρωίνης σε χρήστες, με την ευθύνη του κράτους και με την εμπλοκή 180 διαφορετικών φορέων (υπουργεία, Εκκλησία, ΜΚΟ κ.ά.). Σύμφωνα με στοιχεία που δίνει η ίδια η ολλανδική κυβέρνηση, όσοι συμμετέχουν σε αυτά δεν έχουν την τάση να ενταχθούν σε προγράμματα θεραπείας, ενώ αυξάνεται σταθερά η χρήση ηρωίνης.
  • Στην Ελβετία, οι αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τέτοιο χώρο στο πάρκο της Ζυρίχης, καθώς μέσα σε λίγα χρόνια μετατράπηκε σε κόλαση ζωντανών νεκρών.
  • Μετά τη δημιουργία δεύτερου «χώρου εποπτευόμενης χρήσης» στο Βανκούβερ, το υπουργείο Υγείας του Καναδά περιορίζει την αδειοδότηση νέων αντίστοιχων χώρων, ενώ η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά το 2016 αναγκάζεται - μετά την, αναμενόμενη, εικόνα που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένοι χώροι - να κάνει την εξής επισήμανση: «Σημαντικό στο πλαίσιο της λειτουργίας τους είναι επίσης να μην επιδοκιμάζεται ή να αυξάνεται η χρήση, και να μην ενθαρρύνεται η διακίνηση των ναρκωτικών».

Η «εποπτευόμενη χρήση» στόχο έχει να μεταφέρει την «πιάτσα» σε τέσσερις τοίχους, ενώ λειτουργεί αποτρεπτικά στην προσπάθεια απεξάρτησης, που είναι η μόνη απάντηση απέναντι στη χρήση. Ταυτόχρονα, νομιμοποιεί στη συνείδηση της κοινωνίας τη χρήση ναρκωτικών, συσκοτίζοντας τα πραγματικά αίτια ενός σύνθετου πολυπαραγοντικού προβλήματος με το να το ανάγει σε ιατρικό και δημόσιας τάξης. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους φορείς που ασχολούνται αποκλειστικά με την τοξικοεξάρτηση, όπως το ΚΕΘΕΑ και το «18 ΑΝΩ», υπογραμμίζοντας ότι «οι λόγοι είναι επιστημονικοί, κοινωνικοί, νομικοί και ηθικοί (...) Ποια θα είναι η ωφέλεια για τους ίδιους τους χρήστες και την κοινωνία, ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη σε περίπτωση υπερβολικής ή νοθευμένης δόσης; Μήπως τελικά η ελεγχόμενη χρήση θέτει εμπόδια στην κινητοποίηση για απεξάρτηση και θεραπεία;».

Κατά τ' άλλα, στη χτεσινή ημερίδα σημειώθηκε ότι το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο.

Επίκειται εκκένωση του Ελληνικού

Ξεκίνησε εδώ και 3 μέρες η ενημέρωση των προσφύγων που μένουν στους χώρους του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό ότι επίκειται η μεταφορά τους σε άλλες δομές και διαμερίσματα τις επόμενες μέρες. Την ενημέρωση πραγματοποιεί κλιμάκιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης προχωρούν στην καταγραφή των αναγκών των προσφύγων, με στόχο να μεταφερθούν σε δομές, με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι έχουν δηλώσει.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ενημέρωση θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της βδομάδας και μέχρι τότε δεν θα γίνει καμιά μετακίνηση. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς των ανθρώπων σε δομές. Η σίτιση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αναμένεται πως θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς. Ενα μεγάλο ποσοστό των προσφύγων αναμένεται να μεταφερθεί στο νέο κέντρο φιλοξενίας που έχει γίνει στη Θήβα, χωρητικότητας 700 ατόμων.

Στα τέλη της περασμένης βδομάδας, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εντατικοποίησε τη μεταφορά ευάλωτων προσφύγων από το Ελληνικό σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της Αττικής, αφού έχουν μεταφερθεί περίπου 100 άτομα, μεταξύ των οποίων οικογένειες με μωρά και μονογονεϊκές οικογένειες. Συνολικά, από το καλοκαίρι του 2016 η Υπατη Αρμοστεία έχει μεταφέρει σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία περίπου 400 ευάλωτα άτομα από το Ελληνικό. Με βάση τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, στους τρεις χώρους του Ελληνικού (αίθουσα αφίξεων, γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ) παραμένουν 701 άτομα, στην πλειονότητά τους Αφγανοί.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Συνεχίζονται οι επαφές με δημάρχους για την κινητοποίηση ενάντια στην ανεργία

Τον δήμαρχο Καλαβρύτων Γ. Λαζουρά επισκέφτηκαν χτες ο δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Γεροπαναγιώτη, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί η δημοτική αρχή για την επιτυχή προετοιμασία και οργάνωση της νέας αγωνιστικής κινητοποίησης κατά της ανεργίας.

Στη συνάντηση που ακολούθησε και στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Καλαβρύτων Δ. Χουλιάρας και ο βοηθός δημάρχου Ν. Μαγκαφάς, ο Κ. Πελετίδης ενημέρωσε για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία διοργανώνεται μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση κατά της ανεργίας, την Κυριακή 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, με σύνθημα δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα, μέτρα προστασίας των άνεργων και των οικογενειών τους.

Ο δήμαρχος Καλαβρύτων εξέφρασε την πλήρη συμφωνία του για την κινητοποίηση και δήλωσε ότι τα Καλάβρυτα θα έχουν τη δική τους παρουσία και συμβολή στον αγώνα κατά της ανεργίας.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τη «Μπλε Φάλαινα»

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξ. Δημητρίου, προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για το παιχνίδι αυτοκτονίας «Μπλε Φάλαινα», καθώς ωθούνται ανήλικα παιδιά σε επικίνδυνους αυτοτραυματισμούς που μπορεί να τους κοστίσουν ακόμα και τη ζωή τους.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα του Τύπου (έντυπου και ηλεκτρονικού), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έδωσε εντολή στους εισαγγελείς Πρωτοδικών και στους εισαγγελείς Ανηλίκων όλης της χώρας να προβούν άμεσα σε ενέργειες για την έγκυρη πρόληψη παρόμοιων περιστατικών. Επίσης, παρήγγειλε στους εισαγγελείς να προβούν σε έγκυρη ενημέρωση των ανηλίκων για την επικινδυνότητα του χαρακτήρα του φαινομένου της «Μπλε Φάλαινας», που μπορεί να επιφέρει από τραυματισμούς έως και το θάνατο.

Εκδήλωση στο «Σπίτι του Αγωνιστή»

Η ταινία «Ludlow - Οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα» θα προβληθεί τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο «Σπίτι του Αγωνιστή» (Ομήρου 35, Αγιος Δημήτριος). Την ταινία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης της, Λεωνίδας Βαρδαρός. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Το έργο έχει θέμα τους αγώνες των εργατών στα μεταλλωρυχεία των ΗΠΑ, στους οποίους πρωτοστάτησαν μετανάστες μεταλλωρύχοι από την Κρήτη.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
«Στον αέρα» το κτηματολόγιο αν δεν κυρωθούν δασικοί χάρτες

«Στον αέρα» συνεχίζει να βρίσκεται αλλά και θα βρίσκεται για αρκετό διάστημα ακόμη το κτηματολόγιο, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας επανέλαβε για ακόμα μια φορά χτες ότι η κατάρτιση δασικών χαρτών και δασολογίου (κύρωση δασικών χαρτών) πρέπει να προηγηθεί της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου και έδωσε νέα, δεύτερη προθεσμία 6 μηνών για να εκδώσει οριστική απόφαση, αφού πρώτα απαντηθούν και πάλι από την Πολιτεία έξι νέα ερωτήματα. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο χρόνο η αυξημένη 7μελής σύνθεση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ εξέδωσε μια σειρά αναβλητικών αποφάσεών του, με τις οποίες καλούσε τα συναρμόδια υπουργεία να απαντήσουν σε ερωτήματα, προκειμένου οι σύμβουλοι Επικρατείας να εκδώσουν οριστικές αποφάσεις.

Στην τελευταία αυτή απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η κατάρτιση του δασολογίου έχει βραδύνει επί αδικαιολογήτως χρονικό διάστημα, που υπερβαίνει τα συνταγματικά όρια. Αναφέρεται χαρακτηριστικά «(...) η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών, η οποία μάλιστα έχει κινηθεί, κατά βάση για περιοχές του αστικού κυρίως χώρου, ήδη από το έτος 2008 (πρόγραμμα "Forest Map"), δεν έχει προοδεύσει σε σημαντικό βαθμό, αφού ελάχιστες περιοχές μικρής έκτασης (προ-καποδιστριακοί δήμοι) διαθέτουν κυρωμένους δασικούς χάρτες, η δε κύρωσή τους παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις μερική, διότι εκκρεμεί μεγάλος αριθμός αντιρρήσεων, οι οποίες παρέμειναν ανεξέταστες επί μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την άσκησή τους. Αντιθέτως, η διαδικασία κτηματογράφησης έχει προοδεύσει σε σημαντικό βαθμό, όπως προκύπτει τόσο από την έκδοση πράξεων διαπιστωτικών της ενάρξεως λειτουργίας του κτηματολογίου, όσο και από την καταχώρηση των εγγραπτέων δικαιωμάτων σε σημαντικό αριθμό των ως άνω τέως δήμων».

Εντοπίστηκε πλοίο φορτωμένο με εκρηκτικές ύλες

Το φορτηγό πλοίο «MEKONG SPIRIT», με σημαία Μάλτας, εντοπίστηκε χτες να πλέει κοντά στην Κω, φορτωμένο με εμπορευματοκιβώτια που περιείχαν εκρηκτικές ύλες. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία και είχε προορισμό το Σουδάν. Σε σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται ότι πρόκειται για «παράβαση σχετικών αποφάσεων των ΟΗΕ και ΕΕ αναφορικά με περιοριστικά μέτρα λόγω κατάστασης στο Σουδάν». Το πλοίο έχει οδηγηθεί στον όρμο Κεφάλου της Κω, ενώ «για την υπόθεση ενημερώθηκε η αρμόδια Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, από την οποία εκδόθηκε σχετική διάταξη για διενέργεια πραγματογνωμοσύνης εν λόγω φορτίου, από αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές». Στο πλοίο επιβαίνουν δεκαεπτά (17) άτομα πλήρωμα, όλοι αλλοδαποί υπήκοοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ