ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακυρώνει τα πιστοποιητικά των ΚΕΠΑ για άτομα με χρόνιες παθήσεις

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ΚΕΠΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση για τα ΚΕΠΑ
Την ακύρωση των πιστοποιητικών για άτομα με χρόνιες παθήσεις από τα ΚΕΠΑ καταγγέλλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης προς τον υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό. Στην Ερώτηση σημειώνεται:

«Εδώ και χρόνια είναι γνωστή η πολιτική όλων των κυβερνήσεων ενάντια στις ανάγκες των χρόνια πασχόντων ασθενών αλλά και των ΑμεΑ. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις πετσόκοβαν και πετσοκόβουν δικαιώματα και επιδόματα, αλλά και πολλές φορές στερούν το δικαίωμα στην εργασία. Το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) που αντικατέστησε το 2011 τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ/ΕΤΑΜ και της πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, λειτουργεί στην πραγματικότητα ως "κόφτης" επιδομάτων και απαλλαγών.

Είναι γεγονός ότι στα χρόνια λειτουργίας του, μέσω της μείωσης ποσοστών αναπηρίας άφησε δεκάδες χιλιάδες ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, χωρίς επίδομα, σύνταξη αναπηρίας, αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ενώ οι κυβερνήσεις διαβεβαίωναν ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν και οι αποφάσεις των προηγούμενων Υγειονομικών Επιτροπών, με διάφορα προσχήματα και από διάφορες υπηρεσίες (ταμεία, δήμους, εφορίες κ.λπ.), τα ΑμεΑ εξαναγκάζονται να ξαναμπαίνουν στη διαδικασία των επιτροπών.

Η ακύρωση αυτών των αποφάσεων έχει ως άμεση συνέπεια τα ΑμεΑ αυτά να μην μπορούν πλέον να απασχοληθούν και να προσληφθούν σε θέσεις όπου μπορούν να προσφέρουν - παρά τη χρόνια πάθησή τους - ώστε να μην είναι αποκλεισμένα. Επιπλέον, είναι αντιεπιστημονικό ο ιατρικός όρος της "χρόνιας πάθησης" να μην σημαίνει ούτε μονιμότητα, αλλά ούτε και αόριστη διάρκεια.

Ενα παράδειγμα που δείχνει τη σοβαρότητα του ζητήματος των πιστοποιητικών είναι στο χώρο της εκπαίδευσης, όπου εργάζεται μεγάλος αριθμός χρόνια πασχόντων, και ειδικά στα δικαιολογητικά που απαιτεί η φετινή Υπουργική Απόφαση για την πρόσληψη των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για το έτος 2017 - 2018. Σε αυτήν υπάρχει διευκρίνιση ότι δεν γίνονται δεκτές οι συγκεκριμένες αποφάσεις.

Μάλιστα, εκδόθηκε και τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναγράφει ότι "δεν γίνονται δεκτά όσα εκ των εν λόγω πιστοποιητικών χαρακτηρίζουν την πάθηση ως «χρόνια» χωρίς να αναφέρεται ρητά η επ' αόριστον (ή η εφ' όρου ζωής) ισχύς τους ή ότι η ισχύς τους έχει λήξει". Στην ουσία στέλνονται στην ανεργία εκατοντάδες άνθρωποι, καθώς το διάστημα που δινόταν για την κατάθεση των δικαιολογητικών δεν επαρκούσε φυσικά για να ξαναπεράσουν από τις επιτροπές του ΚΕΠΑ, που κατά τ' άλλα χρειάζονται μήνες αναμονής».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Υγείας τι μέτρα θα πάρει και σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να συνεχίσουν να θεωρούνται χρόνια πάσχοντες οι έχοντες το πιστοποιητικό με σημειωμένη την προδιατυπωμένη φράση, αλλά και γενικότερα να συνεχίζουν να αναγνωρίζονται οι αποφάσεις των παλιότερων Υγειονομικών Επιτροπών και να χορηγούνται τα επιδόματα από τα ΚΕΠΑ, να εξασφαλιστεί η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όλων των αναπήρων και χρόνια πασχόντων με ευθύνη του κράτους.
  • Να αρθούν η αδικία και οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που βάζουν εμπόδια στην πρόσληψη ΑμεΑ ως αναπληρωτών, ωρομίσθιων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής για το έτος 2017 - 2018.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Καλύπτουν με θράσος την εργοδοτική ανταπεργία

Σε νέα ψέματα καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να συγκαλύψει το γεγονός ότι ανάμεσα στα άλλα αντεργατικά μέτρα που προβλέπει η συμφωνία με το κουαρτέτο, ετοιμάζεται να θεσμοθετήσει από την πίσω πόρτα και το «λοκ άουτ», δηλαδή την ανταπεργία. Προσπαθώντας να αποκρούσουν αυτόν τον αυταπόδεικτο ισχυρισμό, πηγές του υπουργείου Εργασίας ισχυρίζονταν χτες με άτυπη ενημέρωση ότι οι αλλαγές που προωθεί η συμφωνία είναι προς όφελος των εργαζομένων και όχι του εργοδότη! Θυμίζουμε ότι το «λοκ άουτ» συνίσταται στο «δικαίωμα» του εργοδότη, σε περίπτωση απεργίας, να αρνηθεί τις υπηρεσίες (άρα και να καταβάλει μισθό) των εργαζομένων που δεν δηλώνουν απεργοί. Για να το πετύχει αυτό και για να εκβιάσει το σταμάτημα μιας απεργίας, φέρνοντας ανοιχτά σε αντιπαράθεση τους απεργούς με όσους δεν κάνουν το βήμα να απεργήσουν, η εργοδοσία διεκδικεί να κλείνει το εργοστάσιο σε περίπτωση κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης. Στην πραγματικότητα, κάθε διευκόλυνση της εργοδοσίας να απαντήσει με «λοκ άουτ» συμπληρώνει τα υπόλοιπα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση ενάντια στην απεργία, για λογαριασμό της εργοδοσίας.

***

Τι λέει το υπουργείο στο «non paper» που διένειμε χτες το απόγευμα; «Για όσους "βλέπουν" ανταπεργίες από το παράθυρο, υπενθυμίζουμε ότι στο νόμο 1264/82 απαγορεύεται ρητά η ανταπεργία και αυτό δεν αλλάζει. Αυτό που προβλέπεται στο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, είναι η επίσπευση της εκδίκασης των διαφορών εργαζομένων και εργοδοτών, όταν οι εργοδότες, επικαλούμενοι απεργία στην επιχείρηση, δεν καταβάλλουν μισθούς σε εργαζόμενους που δεν απήργησαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ήδη οι εργαζόμενοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων αποδοχών τους. Η καθιέρωση μιας σύντομης δικαστικής διαδικασίας για την επίλυση της σχετικής διαφοράς θα αποβεί σε όφελος των εργαζομένων, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν αρνητικές εντυπώσεις». Οι επισημάνσεις που κάνει η κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τη συμφωνία με το κουαρτέτο έχουν μεγάλη «ουρά». Και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κοροϊδίας που επιχειρείται σε βάρος των εργαζομένων, χρειάζεται να ανατρέξει κανείς στο πόρισμα της «Επιτροπής των ειδικών» για τα Εργασιακά, που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβρη. Τις προτάσεις αυτού του πορίσματος ενσωματώνει τώρα η κυβέρνηση στη συμφωνία.

***

Το πόρισμα επιχειρηματολογούσε υπέρ του να μην υπάρξει νομική θεσμοθέτηση του «λοκ άουτ», όχι για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από την εργοδοτική επιθετικότητα, αλλά επειδή υπάρχει ήδη το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στον εργοδότη να μην πληρώνει όσους δεν απεργούν, εφαρμόζοντας στην πράξη την κήρυξη της ανταπεργίας. Ας δούμε τι έλεγε το πόρισμα: «Για τους εργοδότες δεν υπάρχει ανάγκη να ασκήσουν ένα "λοκ άουτ", λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς που υπάρχουν στο δικαίωμα της απεργίας (σ.σ. αφού εννιά στις δέκα κρίνονται έτσι κι αλλιώς παράνομες από τα δικαστήρια). Υπάρχει, ωστόσο, ένα επιπλέον πρόβλημα που σχετίζεται με τη θέση του εργοδότη στην περίπτωση μιας απεργίας, καθώς δεν διευκρινίζεται αν επιβαρύνεται να πληρώνει τους μισθούς σε μη απεργούς εργαζόμενους, αν αυτοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται λόγω της απεργίας». Σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέρει το πόρισμα, «τα ελληνικά δικαστήρια αποδέχονται το δικαίωμα του εργοδότη να αρνηθεί τις υπηρεσίες των μη απεργών και να μην πληρώσει τους μισθούς τους, με βάση την αρχή της αντικειμενικής αδυναμίας».

***

Προς επίρρωση των παραπάνω, η επιτροπή παραθέτει και μια απόφαση του Εφετείου Πατρών, που επικαλείται το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα για να δικαιώσει έναν εργοδότη, ο οποίος αρνούνταν να πληρώσει τους μη απεργούς εργαζόμενους και καταγγέλθηκε ότι προβαίνει σε «λοκ άουτ». Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο εργοδότης δικαιώνεται, αρκεί «να αποδείξει ότι η λειτουργία της επιχείρησης δεν είναι δυνατή, όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά ως αποτέλεσμα της απεργίας ενός μέρους των εργαζομένων». Στην περίπτωση αυτή επιλαμβάνεται το άρθρο 656 του Αστικού Κώδικα. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «η λύση αυτή δεν είναι αδιαμφισβήτητη» και για να ενισχυθεί το φιλοεργοδοτικό πλαίσιο, το πόρισμα συστήνει: «Ο Ελληνας νομοθέτης μπορεί να διευκρινίσει ότι ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μην πληρώσει μη απεργούς εργάτες, αν δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται επειδή μια απεργία βρίσκεται σε εξέλιξη στην επιχείρηση ή στις εγκαταστάσεις της». Αυτή η θέση περνάει στη συμφωνία, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία ότι η υπάρχουσα νομοθεσία, με τη σχετική «διευκρίνιση», μπορεί κάλλιστα να της αποδώσει «ισοδύναμα» αποτελέσματα με την επαναφορά της ανταπεργίας! Κι αυτό το υπουργείο προσπαθεί να το παρουσιάσει ως βελτίωση τάχα της νομοθεσίας υπέρ των εργαζομένων!

***

Αλλωστε, ακριβώς το ίδιο νόημα δίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα και η επίτροπος Απασχόλησης, απαντώντας σε πρόσφατη Ερώτηση ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα η Μ. Τίσεν έλεγε: «Η Επιτροπή κατανοεί ότι, παρόλο που στην Ελλάδα οι ανταπεργίες (λοκ άουτ) επισήμως απαγορεύονται, οι εργοδότες έχουν ήδη τη δυνατότητα να αρνηθούν τις υπηρεσίες μη απεργούντων εργαζομένων και να μην καταβάλλουν τις αμοιβές τους σε περίπτωση αντικειμενικής ανικανότητας εκτέλεσης εργασιών στην επιχείρηση λόγω της απεργίας. Το δικαίωμα αυτό αναπτύχθηκε στην ελληνική νομολογία βάσει συγκεκριμένης διάταξης του ελληνικού Αστικού Κώδικα. Η Επιτροπή θεωρεί ευπρόσδεκτες θετικές αλλαγές που θα βελτιώσουν τη σαφήνεια και θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ομοιόμορφης ερμηνείας των συναφών κανόνων και της εφαρμογής των διαδικασιών». Ετσι, η αλλαγή της νομοθεσίας αναφορικά με το «λοκ άουτ» ή η «αποσαφήνισή» της (όπως αναφέρει το πόρισμα των «εμπειρογνωμόνων») μετατρέπεται στην πραγματικότητα σε όχημα για την παραπέρα υπονόμευση του δικαιώματος της απεργίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση σπρώχνουν από κοινού κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ, επιχειρώντας να υπονομεύσουν βήμα - βήμα τη μέχρι τώρα, στην πραγματικότητα τυπική, απαγόρευση του «λοκ άουτ», έχοντας ήδη δώσει στην εργοδοσία επαρκή εργαλεία για να πετύχει ισοδύναμα αποτελέσματα προς όφελός της, και μόνο με την προσφυγή στα δικαστήρια.


Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ