Ο Ερντογάν και η τουρκική ηγεσία σηκώνουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με την ΕΕ |
Ενδεικτικά των αντιθέσεων που «σιγοβράζουν» εδώ και καιρό μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, είναι τα «εμπόδια» που εδώ και μήνες έχουν εμφανιστεί στην παράδοση παραγγελιών όπλων από γερμανικές εταιρείες προς την Τουρκία. Σύμφωνα με σχετική δήλωση του γραμματέα του υπουργείου Οικονομίας, Ματίας Μάχνιγκ, «η συμμόρφωση με τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει ένα ειδικό βάρος στις αποφάσεις για εξαγωγές όπλων» και πρόσθεσε ότι «οι άδειες από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 πραγματοποιούνται από τη γερμανική κυβέρνηση μετά από εξέταση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφαλείας», με ιδιαίτερη προσοχή «για τον κίνδυνο χρήσης στα πλαίσια εσωτερικής καταστολής ή της κουρδικής διένεξης».
Στο μεταξύ, χτες και ο νέος Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, έκανε παρέμβαση, δηλώνοντας ότι «παρακολουθούμε με ανησυχία την Τουρκία, σκεπτόμενοι πως ό,τι χτιζόταν για χρόνια και δεκαετίες καταρρέει», ενώ απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, σημείωσε: «Πρόεδρε Ερντογάν, διακινδυνεύετε ό,τι εσείς μαζί με άλλους έχετε οικοδομήσει», προσθέτοντας ότι θα καλοδεχόταν «αξιόπιστα σημάδια» για την εξομάλυνση της κατάστασης.
Την ίδια στιγμή, εξίσου χαρακτηριστική της αντιπαράθεσης που δυναμώνει, είναι και η απόφαση των αρχών της Νορβηγίας να δεχτούν τις αιτήσεις ασύλου που είχαν υποβάλει συνολικά πέντε Τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι είχαν απορρίψει εντολές της Αγκυρας να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιούλη. Πρόκειται για στρατιωτικούς που εκπροσωπούσαν την Τουρκία σε μηχανισμούς του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία και η Αγκυρα θεώρησε υπόπτους για συνεργασία με τους πραξικοπηματίες. Σημειώνουμε ότι αντίστοιχα αιτήματα ασύλου έχουν υποβάλλει δεκάδες (αν όχι εκατοντάδες) Τούρκοι στρατιωτικοί που υπηρετούν σε ΝΑΤΟικές και άλλες υποδομές στην Ευρώπη, η τύχη των οποίων είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει κι άλλο τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.
Στην Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουμλούς, αντέδρασε έντονα μιλώντας για «λανθασμένη» απόφαση, που σημαίνει «προστασία και υπεράσπιση της συμμορίας που είναι γνωστή ως FETΟ (σ.σ. η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετ. Γκιουλέν που θεωρείται πρωτεργάτης της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης του ΑΚΡ)... Η άμεση έκδοση αυτών των συμμοριτών της FETΟ αποτελεί αναγκαιότητα για τη φιλική σχέση μεταξύ Τουρκίας και αυτών των χωρών».
Στο μεταξύ, ο Ερντογάν χτες διατήρησε υψηλούς τους τόνους, σχολιάζοντας ότι «αν η Ευρώπη συνεχίσει με τον ίδιο τρόπο, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους», εμφανιζόμενος στη συνέχεια ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της «δημοκρατίας», που έχουν γίνει «λάστιχο» στα χέρια των ιμπεριαλιστών και στις μεταξύ τους γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις. Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει με την τιμή της Τουρκίας».
Το ζήτημα της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό επανέφερε σε συνέντευξή του στο «Μπλούμπεργκ» ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, που σημείωσε: «Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη», συμπληρώνοντας: «Εάν η συμφωνία για το Προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: Δεν θα συνεργαστούμε με κανένα μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της ΕΕ».
ΣΟΦΙΑ.--
Αυξάνεται η πολιτική ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Βουλγαρίας μετά τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, υπέρ του νεοσύστατου εθνικιστικού κόμματος DOST, τουρκόφωνης μειονότητας που συμμετέχει για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές, που πραγματοποιούνται την Κυριακή (26 Μάρτη) στη Βουλγαρία.
Χτες, κλήθηκε στο βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις ο Τούρκος πρέσβης στη Σόφια, Σουλεϊμάν Γκιοκτσέ, ενώ παράλληλα κλήθηκε να επιστρέψει στη Σόφια από την Αγκυρα «για διαβουλεύσεις» και ο Βούλγαρος πρέσβης στην Τουρκία.
Παράλληλα, ήρθη το πρωί το μπλόκο που έστησαν προχτές βράδυ πολλές εκατοντάδες εθνικιστές Βούλγαροι στο μεθοριακό φυλάκιο «Καπιτάν Αντρέεβο» στα σύνορα με την Τουρκία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «εκλογικό τουρισμό», όπως υποστήριξαν, που προωθεί η Αγκυρα. Τακτική που ενθαρρύνει τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής χιλιάδων Βουλγάρων μεταναστών υπέρ του νεοσύστατου εθνικιστικού κόμματος DOST, που θεωρείται «κλώνος» του κόμματος «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Τούρκου Προέδρου.
Την Παρασκευή, ο Βούλγαρος νέος Πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, κατηγόρησε την Αγκυρα για «απαράδεκτη ανάμειξη» στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της χώρας, προειδοποιώντας ότι δεν θα γίνει ανεκτή, εκφράζοντας, παρ' όλα αυτά, θέληση για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία. Αφορμή έδωσε, μεταξύ άλλων, η έκκληση του Τούρκου υπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, προς τους τουρκόφωνους Βούλγαρους πολίτες να ψηφίσουν το DOST.
Χτες, ο εντολοδόχος αντιπρόεδρος της υπηρεσιακής κυβέρνησης και υπουργός Αμυνας, Στέφαν Γιάνεφ, δήλωσε στη βουλγαρική δημόσια τηλεόραση πως διαθέτει πληροφορίες για οργανωμένη μεταφορά ψηφοφόρων από την Τουρκία με τουριστικά λεωφορεία. Το κόμμα DOST (που στα τουρκικά ακούγεται σαν «φίλος») προέρχεται από τα αρχιγράμματα των βουλγαρικών λέξεων «Δημοκράτες για Υπευθυνότητα, Αλληλεγγύη και Ανοχή» και έχει αρχηγό τον Βούλγαρο τουρκόφωνο πολιτικό, Λγιούτβι Μεστάν. Ιδρύθηκε πριν από μερικούς μήνες και ιδεολογικά ταυτίζεται σε πολλά θέματα με το κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης» του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ υποστηρίζει σθεναρά τα συμφέροντα της αστικής τάξης, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Στις εκλογές της 26ης Μάρτη καλούνται να συμμετάσχουν 6.500.000 ψηφοφόροι, ενώ οι υπήκοοι Βουλγαρίας που ζουν στο εξωτερικό θα ασκήσουν το δικαίωμά τους σε 400 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 35 έχουν στηθεί στην Τουρκία. Συμμετέχουν συνολικά 4.732 υποψήφιοι από 13 πολιτικά κόμματα και 9 συμμαχίες. Το εκλογικό όριο για να εκπροσωπηθεί ένα κόμμα στην 240μελή Βουλή είναι 4%.
Πρώτο στις δημοσκοπήσεις έρχεται το δεξιό κόμμα «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, με το σύνθημα «Πραγματικές Αποφάσεις για τη Βουλγαρία» και δεύτερο το σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας. Πέρα από το κόμμα DOST, τις ψήφους των τουρκόφωνων Βουλγάρων ψηφοφόρων διεκδικεί ξανά το εθνικιστικό «Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» που στην τελευταία Βουλή είχε 33 βουλευτές.
ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.--
«Τροφή» στην ενδοαστική διαμάχη ανάμεσα στον «προστατευτισμό» και το «ελεύθερο διεθνές εμπόριο» - λίγες μέρες μετά τη συνάντηση των G20 - δίνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σημειώνοντας πως οι εμπορικές πολιτικές υπέρ του προστατευτισμού πιθανόν θα αυξήσουν, αντί να μειώσουν, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μίας χώρας. Οι αντιθέσεις εκφράζονται πιο έντονα στη διένεξη των ΗΠΑ με τη Γερμανία και την Κίνα, δύο χώρες που πωλούν περισσότερα προϊόντα στις ΗΠΑ σε σχέση με αυτά που αγοράζουν από αυτές. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσυρθεί από την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (ΤPP), έχουν ζητήσει την αναθεώρηση της εμπορικής συμφωνίας της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο «ανοιχτό και ελεύθερο εμπόριο» στη Σύνοδο της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Από την άλλη, η μελέτη της ΕΚΤ σημειώνει ότι η απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου και οι εισαγωγές φτηνότερων ενδιάμεσων προϊόντων βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα, βοηθώντας τις εταιρείες να διατηρήσουν την τεχνολογία αιχμής τους έναντι των διεθνών ανταγωνιστών τους και να αυξήσουν τις εξαγωγές μιας χώρας. «Η υιοθέτηση πολιτικών που διευκολύνουν την καινοτομία και μειώνουν τα προστατευτικά εμπόδια βοηθούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας», αναφέρει η μελέτη, προσθέτοντας ότι «πολυμερείς πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην εμπορική και χρηματοπιστωτική απελευθέρωση μπορεί επίσης να μειώσουν τις εξωτερικές ανισορροπίες μιας οικονομίας».
Στην απέλαση δύο ανδρών - ενός 27χρονου Αλγερινού και ενός 22χρονου Νιγηριανού - που έχουν γεννηθεί στη χώρα και κατηγορούνται ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση, θα προχωρήσει η Γερμανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, πρόκειται για την πρώτη τέτοιου είδους απόφαση που λαμβάνουν οι γερμανικές Αρχές.
Οι δύο άνδρες είναι χαρακτηρισμένοι ως «επικίνδυνοι» και συνελήφθησαν στις 9 Φλεβάρη, με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση. Στη διάρκεια αστυνομικής έρευνας στα σπίτια τους, στην πόλη Γκέτινγκεν, βρέθηκαν ένα όπλο και μια σημαία του «Ισλαμικού Κράτους». Οι δύο άνδρες τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση, όμως ποτέ δεν τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, καθώς το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι δύο ύποπτοι δεν είχαν αποφασίσει τίποτε συγκεκριμένο.
Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Κάτω Σαξονίας, Μπόρις Πιστόριους, αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία απέλασής τους, κάτι που επικυρώθηκε και από το διοικητικό ομοσπονδιακό δικαστήριο. Ο ίδιος τόνισε ότι οι δύο συλληφθέντες θα απελαθούν μέχρι τα μέσα Απρίλη.