Κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική που βάζει εμπόδια στις σπουδές τους
Δυναμικά διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Παιδείας μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά και φοιτητικοί σύλλογοι
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας
Φοιτητές και μαθητές ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στην πολιτική που βάζει νέα εμπόδια στις σπουδές τους, διεκδικώντας να ικανοποιηθούν οι κοινές τους ανάγκες, στη μαζική διαδήλωση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας μαζί με εκπαιδευτικούς και γονείς.
Για τους μαθητές της Αθήνας και του Πειραιά, η χτεσινή παρουσία τους αποτελούσε κλιμάκωση των πολύμορφων κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει από την αρχή της χρονιάς, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους και τα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, με πιο πρόσφατο την προσπάθεια κατάργησης των επαναληπτικών εξετάσεων. Προχτές, το υπουργείο Παιδείας, κάτω από την πίεση των αντιδράσεων για αυτό το μέτρο, είχε ανακοινώσει πως οι επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνουν το Σεπτέμβρη, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Το γεγονός πως οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν το κατακτήσαμε με τον συλλογικό, οργανωμένο, ανυποχώρητο αγώνα μας! Δεν μας το χάρισε κανείς», τόνισε η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου, απαιτώντας από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει πως οι μαθητές που θα δώσουν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις το Σεπτέμβρη, θα εισαχθούν στη σχολή που θα περάσουν χωρίς καμία καθυστέρηση, δηλαδή στην έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους. Το Συντονιστικό τονίζει πως η κατάργηση των επαναληπτικών εξετάσεων αποτέλεσε «το κερασάκι στην τούρτα σε ένα σχολείο που μας εξοντώνει, αντί να μας μορφώνει, που μας κοιτάει στην τσέπη, που μας δίνει σκόρπιες και αποσπασματικές γνώσεις, στο σχολείο της παπαγαλίας, του άγχους και του συνεχόμενου τρεχαλητού». Ενάντια σε αυτό το σχολείο διαδήλωσαν και χτες, διεκδικώντας κάλυψη των αναγκών, δικαίωμα κατοχύρωσης της βαθμολογίας στις πανελλαδικές, μέτρα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων κ.ά.
«Το σχέδιό τους είναι σχολεία - μαγαζιά, με γονείς - πελάτες και αμόρφωτα παιδιά», «δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε», «η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε πουλιέται, ούτε προσκυνά», «μαθητές - φοιτητές, ενωμένοι νικητές» ήταν από τα συνθήματα που ακούστηκαν στη συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας ενάντια στην ίδια πολιτική που πλήττει και τα δικαιώματά τους στις σπουδές, στηρίζοντας τα αιτήματα των μαθητών. «Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι αύξησε τη χρηματοδότηση, το μόνο που έκανε είναι εικονική μεταφορά κονδυλιών, ενώ έθεσε τα ιδρύματα σε ακόμα πιο ασφυκτικό οικονομικά καθεστώς, συνάπτοντας δάνεια από την ΕΤΕ. Είναι παραμύθια τα λόγια του υπουργού ότι δήθεν νοιάζεται για τη φοιτητική μέριμνα, την ώρα που οι εστίες μαραζώνουν, η συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών δεν έχει δικαίωμα για δωμάτιο στην εστία, ενώ σχεδιάζεται να κοπεί μέχρι και το πενιχρό επίδομα ενοικίου που παίρνουν ελάχιστοι φοιτητές», επισημαίνουν μεταξύ άλλων φοιτητικοί σύλλογοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Οι μαθητές, μετά το τέλος της κινητοποίησης, δήλωσαν πως συνεχίζουν τον αγώνα τους και κατήγγειλαν πως το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά κρύφτηκε από τους διαδηλωτές, «πατώντας» στη στάση μιας μικρής μερίδας φοιτητών, που μπήκαν «με το έτσι θέλω» στο υπουργείο και διαπληκτίστηκαν με την αντιπροσωπεία των μαθητών.
Φοιτητική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας τα οξυμένα προβλήματα των φοιτητικών εστιών, την καθυστέρηση του φοιτητικού επιδόματος, την κατάσταση με τη λέσχη σίτισης του ΑΠΘ και τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Κατήγγειλαν ότι στη Δ' φοιτητική εστία το ασανσέρ δε λειτουργεί εδώ και μήνες, και οι φοιτητές αναγκάζονται καθημερινά να ανεβαίνουν έως και στον 8ο όροφο με τα πόδια. Οπως έγινε γνωστό, ο εργολάβος που έχει σύμβαση με τις συγκεκριμένες εστίες παραμένει απλήρωτος για τα έτη 2013 και 2014 από τον αρμόδιο φορέα (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και γι' αυτό δεν αποκαθιστά τη βλάβη.
Επιπλέον απαίτησαν δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές, καθώς η ευθύνη της φοιτητικής λέσχης έχει περάσει σε ιδιώτη και έχουν τεθεί εισοδηματικά κριτήρια για το δικαίωμα σίτισης.
Ακόμα, οι φοιτητές έθεσαν το ζήτημα των στεγαστικών επιδομάτων που έχουν καθυστερήσει να παραδοθούν σε χιλιάδες φοιτητές που το δικαιούνται.
Τέλος, έθεσαν προβληματισμούς για τις αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
Ο πρύτανης αρκέστηκε να πετάξει το μπαλάκι στο υπουργείο Παιδείας και να δείξει ως αιτία την πολιτική που όμως υπερασπίζεται και η διοίκησή του, την πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της δραματικής μείωσης των προϋπολογισμών, που έχει επιβληθεί όλα τα τελευταία χρόνια.
Ο αγώνας για τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων έφερε αποτέλεσμα
Η προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι θα διεξαχθούν, τελικά, επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις τον Σεπτέμβρη για τα παιδιά που αρρωσταίνουν στην κανονική διάρκεια των εξετάσεων, είναι μια κατάκτηση που ήρθε αποκλειστικά από τους αγώνες, τις κινητοποιήσεις των μαθητών για το θέμα αυτό. Είναι πέρα για πέρα ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση είχε πρόθεση να καταργήσει τις επαναληπτικές εξετάσεις και αναγκάστηκε να κάνει ελιγμό κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι μέχρι πρόπερσι στις πανελλαδικές εξετάσεις ίσχυε το παλιό σύστημα που περιελάμβανε επαναληπτικές εξετάσεις, ενώ πέρσι και πάλι ίσχυσαν οι επαναληπτικές εξετάσεις καθώς ακολουθήθηκε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου οι υποψήφιοι μπορούσαν να διαλέξουν να δώσουν εξετάσεις είτε με το παλιό είτε με το νέο σύστημα. Ηταν γνωστό και νομοθετημένο ότι από φέτος θα ίσχυε ο νόμος Αρβανιτόπουλου στον οποίο δεν προβλέπονταν επαναληπτικές εξετάσεις και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έκανε μικροαλλαγές σε λεπτομέρειες αυτού του νόμου, ωστόσο δεν επανέφερε τη δυνατότητα των επαναληπτικών εξετάσεων.
Από τα παραπάνω και μόνο, γίνεται φανερό ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν ήταν η διεξαγωγή των επαναληπτικών εξετάσεων. Αισιοδοξούσε ότι διά της σιωπής και της απραξίας, οι επαναληπτικές εξετάσεις θα καταργηθούν χωρίς αντιδράσεις. Ωστόσο, το θέμα δεν έμεινε εκεί. Μαθητές σε διάφορες πόλεις της χώρας άρχισαν να κινητοποιούνται με αιχμή το θέμα των εξετάσεων και τη διεξαγωγή των επαναληπτικών. Στις αρχές Φλεβάρη, το θέμα απασχόλησε τη συζήτηση στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας. Εκεί ο υπουργός, Κ. Γαβρόγλου, είχε «επιχειρηματολογήσει» για τις επαναληπτικές ως εξής: «Οντως υπάρχουν παιδιά που αρρωσταίνουν, όμως, υπάρχουν και παιδιά που εκμεταλλεύονται αυτήν τη δυνατότητα (...) Πέρυσι έγιναν επαναληπτικές εξετάσεις για όλα τα μαθήματα. Ο αριθμός ήταν τεράστιος! (...) Οσον αφορά τις επαναληπτικές, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε να γίνει υπουργική απόφαση, που να λέει ο υπουργός θα αποφασίζει για τις επαναληπτικές. (...) Εμείς προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση. Δυστυχώς, δεν βρίσκουμε λύση. Υπάρχουν και παιδαγωγικοί λόγοι γιατί, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να κάνουν επαναληπτικές (...) Υπάρχουν και νομικοί λόγοι. Υπάρχει μια διεθνής εμπειρία, η οποία δεν είναι ευαίσθητη σ' αυτό το πράγμα». Είναι, δηλαδή, παραπάνω από ξεκάθαρο ότι ο υπουργός τάχθηκε κατά των επαναληπτικών, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα του κόστους τους(!), επικαλούμενος νομικούς, παιδαγωγικούς λόγους, αλλά και τη διεθνή εμπειρία. Αντίστοιχα, ο υφυπουργός Παιδείας, Κ. Μπαξεβανάκης, σε άλλη συζήτηση, είχε πει ότι «αυτές οι εξετάσεις είναι εισαγωγικές και είναι λογικό να μην υπάρχει διαδικασία επαναληπτικών εξετάσεων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στους διαγωνισμούς για προσλήψεις όπου και εκεί δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και όποιος δεν προσέρχεται χάνει την ευκαιρία (!)». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ήταν εντελώς αποφασισμένη για την κατάργηση των επαναληπτικών. Μέχρι και υπονοούμενα περί υποκινούμενων μαθητικών κινητοποιήσεων άφηνε το υπουργείο Παιδείας σε δελτίο Τύπου του για το θέμα...
Ομως, οι μαθητές δεν κάθισαν στ' αυγά τους. Συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους, αναδεικνύοντας το πρόβλημα και τις κλιμάκωσαν αποφασιστικά πατώντας πάνω στο δίκαιο αίτημά τους. Γιατί ακόμα κι αν κάποιος δεν έχει εμπειρία από τις πανελλαδικές εξετάσεις, γνωρίζει ότι είναι μια πολύ ψυχοφθόρα διαδικασία που καλούνται να τη διαχειριστούν δεκαοχτάχρονα παιδιά και οι ειδήσεις για ασθενοφόρα που καλούνται στα εξεταστικά κέντρα να μεταφέρουν μαθητές που λιποθυμούν από το άγχος και την πίεση είναι πράγματι λίγες, αλλά εμφανίζονται με μια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια. Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση αρνείται επίσης να ικανοποιήσει το αίτημα για κατοχύρωση της βαθμολογίας μαθημάτων που θα έδινε τη δυνατότητα τουλάχιστον στους μαθητές να μπορούσαν να δώσουν εξετάσεις την επόμενη χρονιά σε ένα ή δυο μόνο μαθήματα, χωρίς να αναγκάζονται να τα ξαναδίνουν όλα από την αρχή... Απ' όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι οι αποφασιστικές μαθητικές κινητοποιήσεις και το δίκαιο των αιτημάτων τους ήταν αυτό που ανάγκασε την κυβέρνηση να κάνει μεταστροφή και να αναγκαστεί να ανακοινώσει τη διεξαγωγή τελικά των επαναληπτικών εξετάσεων. Κι αυτό επιβεβαιώνει, για άλλη μια φορά, ότι τίποτα δεν χαρίζεται, όλα μέσα από αγώνες κατακτώνται.