ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αρνείται τη συμμετοχή της στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι ενδοκαπιταλιστικές κόντρες για αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής και έλεγχο ενεργειακών πηγών και οδών στα Δυτικά Βαλκάνια συνεχίστηκαν το περασμένο 48ωρο με επίκεντρο το Μαυροβούνιο. Την Τρίτη, Ρώσοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι διέψευσαν κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του ειδικού εισαγγελέα του Μαυροβουνίου, Μιλίβογιε Κάτνιτς, στον τηλεοπτικό σταθμό «Prva TV», πως «ρωσικές κρατικές υπηρεσίες» συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος που φέρεται πως έγινε το βράδυ των εκλογών του περασμένου Οκτώβρη στη χώρα. Ο Κάτνιτς υπέδειξε πως ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν ένας Ρώσος πολίτης, ονόματι Εντουαρντ Σισιμάκοφ, ισχυριζόμενος πως ενήργησε ως πράκτορας των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και πως στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής στρατιωτικός ακόλουθος της ρωσικής πρεσβείας στην Πολωνία.

Οι ισχυρισμοί του Μαυροβούνιου εισαγγελέα διαψεύστηκαν από τη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τους χαρακτήρισε «ανεύθυνες και παράλογες κατηγορίες», επισημαίνοντας πως «η Ρωσία δεν αναμείχθηκε ούτε παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, και ειδικά στο Μαυροβούνιο με το οποίο έχει πάρα πολύ καλές σχέσεις». Ακολούθως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τις αποκάλεσε «αβάσιμους ισχυρισμούς» στο πλαίσιο προπαγάνδας περί ρωσικών κυβερνο-επιθέσεων «σε όλη τη Δύση», που διαταράσσουν κατά τόπους προεκλογικές εκστρατείες κ.λπ. που «δεν βασίζονται ούτε καν σε ένα γεγονός».

Η πρόεδρος του κροατικού «Ινστιτούτου Αδριατικής» (που προωθεί πολιτικές υπέρ των «ελεύθερων αγορών» στα Βαλκάνια), Νατάσα Σρντοκ, υπερασπίστηκε σε άρθρο της στην αμερικανική εφημερίδα «Huffington Post» τη θέση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ πως είναι «απαρχαιωμένος οργανισμός», εξαιτίας, όπως υποστήριξε, «της ξεπερασμένης αποστολής του, της διαφθοράς, της αποτυχίας στις αμυντικές δαπάνες, την έλλειψη έννομης τάξης μεταξύ "πολλών μελών του" και του γεγονότος ότι επιτρέπει σε διεθνικά δίκτυα να ανθίσουν». Αναφερόμενη στην ηγεσία του Μαυροβουνίου, που αναμένεται να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, η Σρντοκ σημείωσε πως είναι «το κέντρο του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος» που χρησιμοποίησε ορισμένα από τα κέρδη από παράνομες δραστηριότητες για να κερδίσει «διεθνή» νομιμότητα και αναγνώριση.

Τέλος, χτες η κοσσοβάρικη επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση για να διερευνήσει εάν θίγει εδαφικά συμφέροντα του προτεκτοράτου η συμφωνία για την οριοθέτηση συνόρων που υπέγραψε το 2015 με το Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε πως οι περιοχές Τσακόρ και Μπελούχα αποτελούν τμήμα του Μαυροβουνίου και όχι του Κοσσυφοπεδίου, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση στην Πρίστινα. Ο επικεφαλής της επιτροπής, ακαδημαϊκός Χίβτζι Ισλάμι, πιστοποίησε έτσι ότι η ακριβής έκταση του Κοσσυφοπεδίου παραμένει 10.905,25 τ. χλμ.

Συνταγματικό δημοψήφισμα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνταγματικό δημοψήφισμα. Το ζητούμενο του δημοψηφίσματος ήταν το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος να γίνει προεδρική δημοκρατία και ταυτόχρονα να αλλάξει όνομα και να πάρει το ιστορικό όνομα της περιοχής, Δημοκρατία του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Από τους 103.776 πολίτες που είχαν κληθεί στις κάλπες ψήφισε το 76,5% και από αυτό το 87,6% ή 69.540 πολίτες υπερψήφισαν την πρόταση των αλλαγών, ενώ 7.686 πολίτες είπαν «όχι» και 2.202 ήταν οι άκυρες ψήφοι. Το δημοψήφισμα αυτό επί της ουσίας δεν αλλάζει το καθεστώς της περιοχής αυτής ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, 4.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περίπου 150.000 Αρμένιους κατοίκους.

Για την ιστορία, το τμήμα αυτό ήταν αυτόνομη περιοχή μέσα στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν όσο υπήρχε η Σοβιετική Ενωση. Με την αντεπανάσταση και την καπιταλιστική παλινόρθωση αναβίωσαν εθνικιστικές εντάσεις και έφεραν στο προσκήνιο τα συμφέροντα των αστικών τάξεων που προέκυψαν. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ από το 1991 ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από το Αζερμπαϊτζάν, χωρίς όμως να έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Το 1991 - 1994 έγινε ο πόλεμος Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, από όπου προέκυψε ένα καθεστώς προσωρινής εκεχειρίας, με την Αρμενία να κατέχει 7 περιοχές (7.634 τ. χλμ.) γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που θεωρεί «ζώνη ασφαλείας», και το Αζερμπαϊτζάν «κατεχόμενα εδάφη» γι' αυτό και σημειώνονται σποραδικά συγκρούσεις. Η περιοχή όπως και όλος ο Καύκασος όπου συνεχίζονται εθνικιστικές εντάσεις είναι πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Ρωσία, από τη μια, και τις ΗΠΑ, NATO και την ΕΕ και τους συμμάχους τους από την άλλη, για τα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της Κασπίας και της Μαύρης Θάλασσας, τους αγωγούς μεταφοράς τους, τον έλεγχο αγορών.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχείς παραβιάσεις της εκεχειρίας

Το σκηνικό επαναλαμβάνεται και πάλι στην Ανατολική Ουκρανία. Η νέα συμφωνία για τήρηση της εκεχειρίας και απομάκρυνση των βαρέων όπλων συνεχώς παραβιάζεται, με δεκάδες βομβαρδισμούς κυρίως από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (στρατού και εθνικιστικών ταγμάτων), με στόχο θέσεις στους δύο θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ονομασία που είναι παραπλανητική αφού πρόκειται για αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη Ρωσία). Η κατάπαυση πυρός υποτίθεται θα ξεκινούσε τη Δευτέρα 20 Φλεβάρη, μετά τη συμφωνία που επικύρωσε και το λεγόμενο «σχήμα της Νορμανδίας», οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Ουκρανίας, που συναντήθηκαν στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο το περασμένο Σάββατο. Ωστόσο και στις δύο περιοχές έπεσαν πάνω από 5.000 βλήματα διαφόρων διαμετρημάτων και μέσα σε κατοικημένες περιοχές και παραβιάστηκε η συμφωνία πάνω από 40 φορές.

Πάντως, οι πολιτοφυλακές δηλώνουν έτοιμες να ξεκινήσουν την απομάκρυνση του βαρέος οπλισμού από τα σημεία της γραμμής αντιπαράθεσης, εφόσον κάνουν το ίδιο και οι ουκρανικές δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά την ενδοαστική διαπάλη που γίνεται στην Ουκρανία, σήμερα αναμένονταν να γίνουν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο, με αφορμή την επέτειο από τα γεγονότα της πλατείας Μαϊντάν το Φλεβάρη του 2014, που οδήγησαν στην ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η οποία παζάρευε ενεργειακές και άλλες συμφωνίες τόσο με την ΕΕ όσο και με τη Ρωσία.

Η Ρωσία επίσης, μέσω της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζακχάροβα, κατήγγειλε την ουκρανική κυβέρνηση που έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι επιχείρησε να μπλοκάρει ένα συλλυπητήριο μήνυμα για το θάνατο του Βιτάλι Τσούρκιν, του Ρώσου πρέσβη στον ΟΗΕ, αλλά τελικά τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή προς τιμήν του. Ο Τσούρκιν χτες πάντως έλαβε μετά θάνατον τιμητικά το παράσημο της Ανδρείας από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΤΟ.-- Συνεχιζόταν και χτες η καταμέτρηση των ψήφων για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στον Ισημερινό. Στο 93,8% των ψήφων για την προεδρία προηγείται ο Λένιν Μορένο, ο έως τώρα αντιπρόεδρος και υποψήφιος του κυβερνώντος σχήματος «Μέτωπο Ενωμένοι» που συγκεντρώνει το 39,13% (στην εκλογική αυτή συμμαχία συμμετέχουν το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του πρώην Προέδρου Ραφαέλ Κορέα «Συμμαχία για τη Χώρα», διάφορες άλλες κεντροαριστερές δυνάμεις και στηρίζεται από το ΚΚ Ισημερινού). Δεύτερος έρχεται ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς, τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, με 28,38%, που ήδη ζητάει να υπάρξει β' γύρος. Το ενδεχόμενο αυτό θα συμβεί αν ο Μορένο δεν φτάσει το 40% με 10 μονάδες διαφορά από τον δεύτερο και ο β' γύρος θα γίνει στις 2 Απρίλη.

ΜΑΝΑΜΑ.-- Με τις ψήφους 31 έναντι ενός, οι βουλευτές του Μπαχρέιν ενέκριναν χτες συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει εφεξής να δικάζονται από στρατοδικεία πολίτες, ικανοποιώντας έτσι μία ακόμη απαίτηση του σουνίτη βασιλιά Χάμαντ Μπιν ίσα αλ Χαλίφα σε βάρος της σιιτικής πλειονότητας στη χώρα.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Τα πτώματα 74 προσφύγων και μεταναστών περισυνέλεξαν χτες συνεργεία στις ακτές της λιβυκής πόλης Ζαουίγια, μεταφέροντας στη συνέχεια τις σορούς σε νεκροτομείο της Τρίπολης. Οι λιβυκές αρχές δήλωσαν άγνοια για τις συνθήκες του πολύνεκρου ναυαγίου.

ΣΙΔΝΕΪ.-- Το θάνατο του πιλότου και τεσσάρων επιβατών προκάλεσε χτεσινή συντριβή ενός μικρού αεροσκάφους, λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Εσεντον, πολύ κοντά στη Μελβούρνη. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για μηχανικό πρόβλημα. Μερικές αυστραλέζικες εφημερίδες μετέδωσαν ότι βρισκόταν σε εξέλιξη έρευνα για περίπτωση «παρ' ολίγον σύγκρουσης» που είχε σημειωθεί το Σεπτέμβρη του 2015 με πιλότο τον ίδιο 63χρονο.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας που έγινε σε δικαστικό μέγαρο στο προάστιο Τάνγκι της πόλης Τσαρσάντα, στα βορειοδυτικά, σε ώρα αιχμής. Οι τρεις δράστες σκοτώθηκαν, ενώ την ευθύνη ανέλαβε εκπρόσωπος της οργάνωσης «Τζαμάατ-ουρ-Αχραρ», που θεωρείται «παρακλάδι» των «Ταλιμπάν».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN

ΜΑΝΙΛΑ.--

Σε συνθήκες συνεχούς όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και στη Νοτιοανατολική Ασία έγινε χτες η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ASEΑΝ (Ενωση Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας), στην περιοχή Μπορακάι των Φιλιππίνων, που φέτος προεδρεύουν της Ενωσης. Πρόκειται για μια από τις πρώτες μαζώξεις της συγκεκριμένες διακρατικής ιμπεριαλιστικής ένωσης για φέτος, χρονιά συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυσή της.

Η φιλιππινέζικη προεδρία συμπεριέλαβε στους άξονες δράσης για το 2017 την «προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας», την «ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και συνεργασίας», τη «διεύρυνση μιας ανάπτυξης καθοδηγούμενης από την καινοτομία και χωρίς αποκλεισμούς», την «ενίσχυση της αξιοπιστίας της ASEAN» και την «προώθηση της ASEAN ως μοντέλου περιφερειοποίησης (αλλά) και ως παγκόσμιου παίκτη». Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε ο ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων Περφέκτο Γιασάι, μετά τη συνάντηση, «ένας αριθμός υπουργών εξέφρασαν ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις και την κλιμάκωση δραστηριοτήτων στην περιοχή που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις και να πλήξει την εμπιστοσύνη στην περιοχή». «Επισήμαναν την ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική του διαλόγου ώστε να μειωθούν οι εντάσεις», «τη σημασία της διατήρησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης», «της αυτο-συγκράτησης», την αποφυγή «ενεργειών που μπορεί να περιπλέξουν περισσότερο την κατάσταση».

Βεβαίως, η αναφορά σε «έναν αριθμό» αποτυπώνει διαφωνίες που υπάρχουν στην Ενωση, όπου ανάλογα με τις προτεραιότητες που κάθε μερίδα κεφαλαίου προκρίνει αξιολογείται διαφορετικά η συνεργασία και με ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ, ή η Κίνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ