ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ CETA
Εγκρίθηκε το σχέδιο ενιαίας αγοράς για την παραπέρα αύξηση των καπιταλιστικών κερδών

«Ο αγώνας ενάντια στις συμφωνίες του κεφαλαίου, μέρος της πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) ενέκρινε χτες την εμπορική συμφωνία ΕΕ - Καναδά (CETA), μην κρύβοντας την προσδοκία ενίσχυσης «του εμπορίου και των επενδυτικών ροών» ανάμεσα στα μονοπώλια των δύο πλευρών. Ο εισηγητής μάλιστα του ΕΚ για τη συμφωνία, A. Pabriks (ΕΛΚ, Λετονία), τοποθετούμενος σχετικά άφησε αιχμές εναντίον της νέας αμερικανικής κυβέρνησης και της «στροφής» στον προστατευτισμό, υποστηρίζοντας ότι «με την έγκριση της CETA, αποδεικνύουμε ότι επιλέγουμε τη διαφάνεια, την ανάπτυξη και τα υψηλά πρότυπα έναντι του προστατευτισμού και της στασιμότητας». Η συμφωνία εγκρίθηκε με 408 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 33 αποχές.

Την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου έσπευσε να χαιρετίσει η Κομισιόν, με τον πρόεδρό της, Ζ. Κ. Γιούνκερ, να δηλώνει ευθαρσώς ότι «...οι εταιρείες και οι πολίτες της ΕΕ θα αρχίσουν να δρέπουν τα οφέλη που προσφέρει η συμφωνία το συντομότερο δυνατό...», επιχαίροντας για το μανδύα «δημοκρατικής νομιμοποίησης» που το Ευρωκοινοβούλιο «φόρεσε» σε μια αντιλαϊκή συμφωνία που συνάφθηκε με μοναδικό γνώμονα τα κέρδη των μονοπωλίων, όπως αποτυπώνει και το γεγονός ότι οι εμπορικές συναλλαγές ΕΕ - Καναδά αγγίζουν ετησίως τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη συζήτηση για τη «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» ΕΕ - Καναδά (CETA) στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Η "Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία" ΕΕ - Καναδά υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και συνιστά ένα σχέδιο ενιαίας αγοράς για την παραπέρα αύξηση των καπιταλιστικών κερδών με σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της ΕΕ και του Καναδά επιδιώκουν να αποκτήσουν προβάδισμα κερδοφορίας σε βάρος των ανταγωνιστών τους. Σημαντικό ρόλο σε αυτούς τους ανταγωνισμούς παίζουν ιδιαίτερα όμιλοι των ΗΠΑ με την ισχυρή θέση που διαθέτουν στον Καναδά. Η CETA ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση και κατάργηση όποιων εργατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει όρθια με μαζικές απολύσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Στο όνομα της προστασίας των επενδυτών και της επιχειρηματικότητας κατοχυρώνεται η μέγιστη δυνατή ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Καταργώντας στοιχειώδεις περιβαλλοντικούς κανονισμούς και όποια ακόμα ελάχιστα επίπεδα ασφάλειας στα τρόφιμα, προστασίας του περιβάλλοντος κ.λπ. προβλέπονταν μέχρι σήμερα. Αίρονται και τα τελευταία εμπόδια για τα μονοπώλια για την απελευθέρωση κρατικών κι άλλων υπηρεσιών σηματοδοτώντας την ανεμπόδιστη παράδοσή τους στο κεφάλαιο. Η κατά παραγγελία σύσταση επενδυτικών δικαστηρίων στοχεύει να εξασφαλίσει εγγυημένα κέρδη για τα μονοπώλια εκτός από τις επενδύσεις και μέσω αποζημιώσεων.

Σοβαρές οι ευθύνες και μεγάλη κοροϊδία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που ενώ έχει συνυπογράψει τη CETA στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στελέχη του παριστάνουν τους διαμαρτυρόμενους.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει την αντιλαϊκή αυτή συμφωνία, που δεν παίρνει ούτε από συστάσεις ούτε από διορθώσεις. Ο αγώνας ενάντια στις συμφωνίες και τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι μέρος της πάλης για την εξάλειψη των αιτιών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ζεστό χρήμα στα μονοπώλια από τη σφαγή του λαού

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο υπό σύσταση «Ειδικό Ταμείο Τεχνικής Συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) προβλέπει άρθρο του νομοσχεδίου - «σκούπα» που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή

Η παραπέρα ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων είναι μία ακόμα αντιλαϊκή πτυχή του πολυνομοσχεδίου «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο από την Τρίτη συζητείται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και έχει τίτλο «Συμπληρωματικά Μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 1141/2014 περί ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, μέτρα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις».

Ο αντιδραστικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου αναδεικνύεται από τα πρώτα άρθρα που αφορούν την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία του βαθιά αντιδραστικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα ευρωκόμματα. Πρόκειται για διατάξεις που θέτουν ως όρο και προϋπόθεση για την ίδρυση ευρωπαϊκών κομμάτων την αποδοχή του αντιδραστικού και αντιλαϊκού οικοδομήματος της ΕΕ, στοχεύοντας στη φίμωση κάθε φωνής που αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα.

Παρακάτω στο άρθρο 28 προβλέπεται η συμμετοχή της Ελλάδας «στο υπό σύσταση Ειδικό Ταμείο Τεχνικής Συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ). Η συμμετοχή της Ελλάδας προς το εν λόγω Ταμείο, σκοπό έχει τη χρηματοδότηση έργων τεχνικής βοήθειας, κατάρτισης και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για την υλοποίηση των έργων που χρηματοδοτεί η ΕΤΑΑ στην Ελλάδα». Μάλιστα, η Ελλάδα, με απόφαση των «υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικών δύναται να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του Ταμείου έως το ποσόν των 500.000 ευρώ ετησίως».

Η κύρωση της σύμβασης μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΕΤΑΑ επικυρώθηκε από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής στις 4 Νοέμβρη του 2015 και όπως προβλέπεται στο άρθρο 1 της σύμβασης, η ΕΤΑΑ αναλαμβάνει την «προετοιμασία ή στήριξη δανειοδοτικών, ή εγγυητικών ή επενδυτικών εργασιών και / ή άλλων δραστηριοτήτων που υποβοηθούν τις διαρθρωτικές προκλήσεις που προάγουν τις ιδιωτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΤΑΑ δεν είναι ένα οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αλλά μηχανισμός των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, με πολυσύνθετα ...καθήκοντα. Στην αιτιολογική έκθεση της σύμβασης που επικυρώθηκε το 2015 αναφερόταν ότι η ΕΤΑΑ «είναι η δεύτερη σημαντικότερη Πολυμερής Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΠΑΤ) της Ευρώπης μετά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και από τις μεγαλύτερες ΠΑΤ παγκοσμίως. Ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό (...) να διευκολύνει τη μετάβαση»των πρώην σοσιαλιστικών χωρών«προς την οικονομία της ελεύθερης αγοράς». Υπήρχε δε, η επισήμανση, ότι για το «έργο» της ΕΤΑΑ στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες «μέχρι το 2015 ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν επενδύσει 2,3 δισ. ευρώ σε κοινές επενδύσεις με την ΕΤΑΑ»...

Τώρα με το νομοσχέδιο, ΕΤΑΑ και κυβέρνηση, μέσω του υπό σύσταση ταμείου, επιδιώκουν να προσφέρουν ζεστό χρήμα που κι αυτό θα βγει από τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος του λαού, στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα των κατασκευών, και πάντα στο πλαίσιο της επιχείρησης καπιταλιστικής ανάκαμψης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΕΞ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Στο επίκεντρο το διμερές εμπόριο

Ολοκληρώθηκε χτες η επίσκεψη στο Βιετνάμ του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά. Στο επίκεντρο των συναντήσεων του ΥΠΕΞ με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Βιετνάμ βρέθηκαν τα ζητήματα των διμερών συνεργασιών των δύο χωρών, ειδικά σε ό,τι αφορά το εμπόριο.

Κατόπιν συνάντησής του (τη Δευτέρα) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών του Βιετνάμ, Pham Binh Minh, ο Βιετναμέζος υπουργός επισήμανε πως «(...) ο όγκος του διμερούς εμπορίου έχει τριπλασιαστεί από το 2010. Ωστόσο, ο όγκος αυτός παραμένει μάλλον μέτριος και θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα για τη βελτίωση της διμερούς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της θαλάσσιας οικονομίας, όπου τόσο το Βιετνάμ όσο και η Ελλάδα έχουν εκτεταμένα συμφέροντα. Συναφώς, συμφωνήσαμε, επίσης, να επιταχύνουμε τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, καθώς και άλλων συμφωνιών, που σχετίζονται με τη θαλάσσια οικονομία».

«Επιπλέον», συμπλήρωσε, «έχουμε συμφωνήσει την περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας στα πολυμερή fora (...) Το Βιετνάμ, ένα ενεργό και υπεύθυνο μέλος της ASEAN (σ.σ: Ενωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως πύλη για την περαιτέρω προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ASEAN, καθώς και να συμβάλει στην προώθηση των σχέσεων με την ΕΕ και των σχέσεων μεταξύ ΕΕ και ASEAN».

Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, είπε: «Προετοιμαζόμαστε προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βιετνάμ, σε όλα τα πιθανά πεδία, από τις επιχειρήσεις και τη ναυτιλία έως την ΕΕ. Μπορούμε να γίνουμε, για το Βιετνάμ, η πύλη προς την ΕΕ. Συζητήσαμε τη συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων, τη συνεργασία στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της ναυτιλίας, της επιστημονικής έρευνας και της ανώτατης εκπαίδευσης. Εντοπίσαμε τα υφιστάμενα προβλήματα και συζητήσαμε τρόπους για την εφαρμογή λύσεων».

ΔΕΙΚΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ελαφρά ενίσχυση εκτιμά η Eurostat

Πτώση κατά 1,6% σημείωσε τον Δεκέμβρη ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής συγκριτικά με τον Νοέμβρη του 2016 στην Ευρωζώνη και κατά 1% στην ΕΕ των «28», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, ωστόσο κατά τη σύγκριση Δεκέμβρη 2016 με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2% στην Ευρωζώνη και κατά 2,9% στην ΕΕ των «28». Επίσης, και ο μέσος δείκτης δωδεκαμήνου συγκρινόμενος με την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκε κατά 1,3% στην Ευρωζώνη και κατά 1,4% στην ΕΕ των «28».

Η αύξηση του 2% που εμφανίζεται στην Ευρωζώνη κατά την ετήσια σύγκριση είναι αποτέλεσμα των αυξήσεων σε Ενέργεια (6,5%), διαρκή καταναλωτικά αγαθά (3,9%), ενδιάμεσα αγαθά (3,4%) και μη διαρκή καταναλωτικά (0,1%), ενώ την ίδια στιγμή η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 0,1%.

Μεταξύ των κρατών - μελών στην ετήσια σύγκριση οι υψηλότερες αυξήσεις εμφανίζονται στην Κροατία (+14,9%), στη Λετονία (+11,5%) και τη Δανία (+11,1%), ενώ μειώσεις καταγράφονται στο Λουξεμβούργο (-5,1%), στην Ιρλανδία (-1,8%), στη Γερμανία και τη Σουηδία (-0,8%). Για την Ελλάδα, τα ίδια στοιχεία εμφανίζουν αύξηση του δείκτη τον περασμένο Δεκέμβρη, και κατά τη μηνιαία σύγκριση (+2,4%) και κατά την ετήσια (+2,3%).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ