ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ
Αντιδράσεις και προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων

Συνεχίστηκαν και χτες οι αντιδράσεις που προκάλεσε η προχτεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Προσπαθώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις που προκάλεσε στην τουρκική πλευρά η απόφαση, χτες το Μέγαρο Μαξίμου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση (...) Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας», συμπληρώνοντας την ίδια στιγμή ότι «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» και ότι «εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη».

Τουρκία: Βλέπει «αναπόφευκτες συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του από την Αττάλεια, σημείωνε ότι η απόφαση για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δεν είναι μια νομική απόφαση, αλλά πολιτική. Σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» και το δίκτυο «ΤRT», ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η χώρα του θα εκφράσει την αντίδρασή της «στην πράξη» και θα λάβει όλα τα «απαραίτητα μέτρα». Η απόφαση αυτή «θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», συμπλήρωσε ακόμα.

Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο η Αγκυρα να ακυρώσει τις συμφωνίες για την επανεισδοχή των προσφύγων, οι οποίες αφορούν ευρύτερα τη συνεργασία της Τουρκίας και της ΕΕ υποτίθεται για την «αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης». Πρόκειται βέβαια για ένα πεδίο στο οποίο από την πρώτη στιγμή εκφράζονται γενικότερες στοχεύσεις και των δύο πλευρών, αποτυπώνοντας το παζάρι σε διάφορα ζητήματα.

Επιπλέον, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, ισχυρίστηκε χτες σχετικά με το θέμα των 8 στρατιωτικών ότι είχε υπόσχεση από την ελληνική κυβέρνηση για παράδοσή τους. Φέρεται να είπε: «Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους "οχτώ" που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους τηλεφώνησα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των "οχτώ"' και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15 με 20 ημέρες», και προειδοποίησε: «Οι πραξικοπηματίες προχώρησαν σε τρομοκρατικές πράξεις στην Τουρκία, και γι' αυτό πρέπει να δικαστούν εδώ. Οσο καθυστερεί η έκδοσή τους τόσο θα επηρεάζεται σαφώς η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

Στο μεταξύ, χτες, το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε και επίσημα το δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ στρατιωτικών.

Εκτιμήσεις και αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, αξίζει να καταγραφούν ορισμένα από τα δημοσιεύματα στο γερμανικό αστικό Τύπο, για τις πιθανές συνέπειες που η μη έκδοση των «οκτώ» μπορεί να προκαλέσει.

Το «Σπίγκελ» έγραφε χτες ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου. Θα μπορούσε όμως να δυσχεράνει τις ούτως ή άλλως τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ενώ συνεχίζοντας υποστηρίζει: «Τώρα αρχίζουν τα προβλήματα για την ελληνική κυβέρνηση (...) Γιατί η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη μήνη της Τουρκίας (...) Η περίπτωση των οκτώ αξιωματικών έχει μεγάλη συμβολική σημασία για τον Ερντογάν. Ενστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού».

Η «Ταγκεστσάιτουνγκ» επισημαίνει: «Η υπόθεση θα έχει σίγουρα πολιτικές συνέπειες στις σχέσεις των ΝΑΤΟικών εταίρων Ελλάδας και Τουρκίας (...) Ως πρώτο βήμα η Αθήνα περιμένει ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως αντίποινα τα μεταναστευτικά κύματα. Δεν ξεχνά κανείς τι είχε συμβεί τον περασμένο Ιούλιο: Ειδικά την ημέρα, κατά την οποία ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός παρουσιάστηκε στο δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης για να εξηγήσει τους λόγους που τον είχαν οδηγήσει στην αίτηση πολιτικού ασύλου, 185 πρόσφυγες κατέφθασαν στη Λέσβο. Ηταν αριθμός - ρεκόρ για το σχετικά ήρεμο 2016».

Η «Σουντόιτσε Ζάιντουνγκ» συμπλήρωνε: «Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά (...) Η Αγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι από την πλευρά της ΝΔ η ευρωβουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ κατέθεσε Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ για «σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας», καλώντας την Κομισιόν να αξιολογήσει τη στάση της Τουρκίας και να τη συμπεριλάβει στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας, ως σοβαρή παραβίαση του κράτους δικαίου από τη γείτονα χώρα. Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος, μιλώντας στο ρ/σ «Alpha», εκτιμούσε ότι «η ΕΕ είναι στο πλευρό της Ελλάδας».

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Διεκδικούν «θετική πολιτική διακρίσεων» για την ανάκαμψη κερδών

Στιγμιότυπο από την πρώτη Σύνοδο των «Μεσογειακών Κρατών» που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβρη

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την πρώτη Σύνοδο των «Μεσογειακών Κρατών» που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβρη
Σήμερα συνέρχεται για δεύτερη φορά στη Λισαβόνα η σύνοδος των αρχηγών των κρατών του ευρωπαϊκού Νότου (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα). Η πρώτη είχε γίνει τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα όπου ανιχνεύτηκε η δυνατότητα συντονισμού για τη διεκδίκηση αλλαγών στο μείγμα διαχείρισης της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών οικονομιών των κρατών αυτών.

Ενόψει της Συνόδου, που άλλα αστικά επιτελεία περιγράφουν ως «αποδυναμωμένη» λόγω των πολιτικών εξελίξεων σε Ιταλία και Γαλλία, ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και οικοδεσπότης της συνάντησης Α. Κόστα, δήλωνε την περασμένη Τρίτη ότι η ΕΕ «έχει ανάγκη από έναν νέο ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και σύγκλισης». Μάλιστα, σκιαγραφώντας τα θέματα ενόψει της Συνόδου και αποτυπώνοντας και τους λόγους για τους οποίους συγκροτούνται οι - περισσότερο ή λιγότερο - πρόσκαιρες τέτοιες «συμμαχίες» των καπιταλιστικών κρατών, ανέφερε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, την ενίσχυση του σχεδίου Γιούνκερ για τη στήριξη των επενδύσεων και μια «θετική πολιτική διακρίσεων» υπέρ των χωρών που έχουν πληγεί σκληρότερα από την κρίση, όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα, ώστε να έχουν δηλαδή μεγαλύτερη «ευελιξία» στη στήριξη των μονοπωλίων τους.

Χαρακτηριστικά, η αρμόδια για την ΕΕ υφυπουργός της Πορτογαλίας, Μαργκαρίντα Μάρκες, δήλωνε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «Χρειάζονται ευρωπαϊκοί κανόνες, καθορισμένοι μέσα στο πλαίσιο του συμφώνου σταθερότητας, που θα επιτρέψουν να προωθηθεί η ανάπτυξη, αντί να την μπλοκάρουν φρενάροντας τις δημόσιες επενδύσεις».

«Δεν είναι ένα χωριστό κλαμπ, αλλά μια συμβολή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επιδιώκει να καθορίσει τις προτεραιότητες για την ανανέωση του ευρωπαϊκού σχεδίου ενόψει του Brexit», δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο πορτογαλική κυβερνητική πηγή. Ο στόχος «να συντονιστούν οι θέσεις» ενόψει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ που προβλέπονται για τις 3 Φλεβάρη στη Μάλτα, όπου θα εξετασθεί το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit και για τις 25 Μάρτη στην ιταλική πρωτεύουσα, για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης.

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Διεργασίες μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις

Συνεχίζονται οι διεργασίες στον λεγόμενο «κεντρώο» χώρο του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στην αναγκαιότητα ενός «νέου» πολιτικού κινήματος επέμειναν οι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Φλωρίδης, παρά τις «προσκλήσεις» που δέχονται να ενταχθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη το βράδυ στο Ηράκλειο Κρήτης (είχε προηγηθεί αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη). Στην εκδήλωση μίλησε και η Αντιγόνη Λυμπεράκη, ως εκπρόσωπος του Ποταμιού.

Ολοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ενός «νέου», «ενωμένου μεγάλου κινήματος» που θα αποτελέσει τον «προοδευτικό πόλο» του αστικού πολιτικού συστήματος. Η Αννα Διαμαντοπούλου είπε ότι οι πολιτικές λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα (βλέπε το κεφάλαιο) «δεν μπορεί να ανασυρθούν από τα ιδεολογικά ντουλάπια του προηγούμενου αιώνα».

Ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι μια νέα παράταξη «γεννιέται όταν υπάρχει ανάγκη» και «κενό». Σε αυτή τη βάση, και απαντώντας στις προσκλήσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σημείωσε ότι ζητούμενο είναι «να αλλάξουμε για να ενωθούμε, όχι να ενωθούμε για να μην αλλάξουμε».

Ο Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της πρωτοβουλίας τους - «Ωρα Αποφάσεων» την ονομάζουν - λέγοντας ότι το σημερινό πολιτικό σκηνικό ακροβατεί ανάμεσα στον «λαϊκισμό», τον «νέας κοπής εθνικισμό», τον «συντηρητισμό» και την «έλλειψη πολιτικότητας». Χαρακτήρισε, δε, τα υπάρχοντα κόμματα ανήμπορα ή απρόθυμα να αντιληφθούν τα «πραγματικά προβλήματα» και «να βάλουν προτεραιότητες» για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έγραφε χτες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απευθυνόμενος σε στελέχη του χώρου, δουλεύοντας το σχέδιο επανασυσπείρωσής τους: «Πριν από δυο βδομάδες, το ΠΑΣΟΚ διοργάνωσε εκδήλωση με τους πρώην βουλευτές του. Αμέσως, συντονισμένα, ενορχηστρώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και μία δημοσιογραφική ελίτ το παραμύθι της δήθεν "αναπαλαίωσης" της παράταξης και άλλα παρόμοια (...) Δυστυχώς, για να γίνουν αρεστοί (σε ποιους, όμως;) "τσίμπησαν" το δόλωμα και κάποιοι εντός ΠΑΣΟΚ»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ