ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Εριδες και εκβιασμοί πάνω στον κοινό στόχο της ανάκαμψης

Εκατέρωθεν δηλώσεις και ανακοινώσεις στον απόηχο του προχτεσινού Γιούρογκρουπ

Στον απόηχο του προχτεσινού Γιούρογκρουπ, η κυβέρνηση προσπαθεί να συντηρήσει την εικόνα ότι στόχος της στη διαπραγμάτευση είναι να αποκρούσει τις «ακραίες απαιτήσεις» του ΔΝΤ, υπενθυμίζοντας ωστόσο προς όλες τις πλευρές ότι διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη «αξιολόγηση» και να παραμείνει εντός στόχων και χρονοδιαγραμμάτων ο «οδικός χάρτης» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, αξιοποιεί το τελεσιγραφικό κλίμα που διαμορφώνουν με τις δηλώσεις τους εκπρόσωποι των θεσμών, προκειμένου να εκβιάσει το λαό στη λογική του «μικρότερου κακού» και να αποδεχτεί αδιαμαρτύρητα τα επόμενα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ανεξάρτητα από το πότε και με ποιον τρόπο θα κατοχυρωθούν. Σε κάθε περίπτωση, οι αβεβαιότητες στην οικονομία, σε συνδυασμό με τις αντιθέσεις ΔΝΤ - Ευρωζώνης και στο εσωτερικό της, είναι αυτές που συνεχίζουν να επιδρούν καθοριστικά στις εξελίξεις.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η πρεμούρα κυβερνητικών «πηγών» να διαλύσουν την εικόνα που αποτύπωσε ο Τύπος, της ενιαίας στάσης των θεσμών σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων. Ετσι, χτες διέψευδαν ότι υπήρξε μπλοκ των θεσμών εναντίον της κυβέρνησης. Μάλιστα, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, απαντώντας στον Κ. Μητσοτάκη, ισχυρίστηκε ότι «την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη μια διεθνών διαστάσεων αντιπαράθεση μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ (...) επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση, η οποία τηρεί κατά γράμμα (...) τους στόχους του προγράμματος...»!

Τον μέμφεται ακόμα ότι «ενώ άπαντες στο Eurogroup αναγνωρίζουν επισήμως την εξαιρετική πορεία των οικονομικών δεικτών και εσόδων, επαναφέρει - εξυπηρετώντας ποιον άραγε; - τα ανυπόστατα σενάρια εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη».

Παίζουν το χαρτί της «αποσταθεροποίησης» και της αβεβαιότητας

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η συνέντευξη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγας Γεροβασίλη, χτες στον «Real fm», όπου δήλωνε ότι «δεν είναι προς το όφελος κανενός να πάει μακριά το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα προκαλέσει αποσταθεροποίηση στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, κάτι που συνομολογούν όλοι».

Χαρακτήρισε αντιφατικό το περιβάλλον που δημιουργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει μια διάσταση μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ΔΝΤ, η οποία αμβλύνεται στα λόγια, αλλά μένει να αποτυπωθεί. Για το χρέος, το Ταμείο θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο και υποστηρίζει πως με τα στοιχεία που έχει, υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% και ζητά νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι το πρωτογενές 3,5% μετά το 2018 είναι εφικτό».

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει προληπτικά, αν και το περιεχόμενο του «κόφτη» που έχει αποδεχτεί για το 2018 και τώρα συζητάει την επέκτασή του, είναι αυτό ακριβώς. «Εχουμε κάνει λογικούς συμβιβασμούς, αλλά να μη θίγονται κατά το δυνατόν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», ανέφερε, καλώντας σε συστράτευση υπέρ του «εθνικού συμφέροντος».

«Το ΔΝΤ στο σχέδιο έκθεσής του περιγράφει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και, αντί να περιστραφεί η συζήτηση στο τι πρέπει να γίνει για να καταστεί βιώσιμο, συζητάμε τι μέτρα πρέπει να πάρει η Ελλάδα - αυτό είναι παράλογο (...) Οι αντιφάσεις αυτές δεν πρέπει να αφήσουν καμία πλευρά να βγει σε παραλογισμό, που θα συνθλίψει την οικονομία της χώρας. Με ψυχραιμία, καλούμε όλες τις φωνές (στο εσωτερικό) να συνταχθούν με την εθνική προσπάθεια. Είναι προς το συμφέρον όλων να βρεθεί η λύση, να υπάρξει γεφύρωση μεταξύ του ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών. Εμείς θα μείνουμε εδώ, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βρεθεί λύση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι προς το συμφέρον όλων να κλείσει η συμφωνία», ανέφερε απ' την πλευρά του και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, προτρέποντας τους «πάντες και το κουαρτέτο και την ελληνική πλευρά να τρέξουν τις επόμενες μέρες», καθώς «η παράταση της αβεβαιότητας θα δυσκολέψει την ορατή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας». Με τη σειρά του διέψευδε κι εκείνος τις πληροφορίες που θέλουν όλους στις Βρυξέλλες να βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο με το ΔΝΤ.

Ζητούν συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα του κεφαλαίου

Στο μεταξύ, κριτική στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην «αξιολόγηση», που υπονομεύουν τον κοινό στόχο της ανάκαμψης, ασκεί η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή και το Γιούρογκρουπ.

Αντικειμενικά, η στάση τους από τη μια διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει πιο γρήγορα σε «δύσκολες» αποφάσεις και από την άλλη συμβάλλει στον εκβιασμό του λαού να δεχτεί παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, στο όνομα του να αποφευχθούν «περιπέτειες» και να βαλτώσει το χρονοδιάγραμμα που θέτει το κεφάλαιο, σε ό,τι αφορά τη δημιουργία προϋποθέσεων για ανάκαμψη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωνε χτες ότι «η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε απόλυτο αδιέξοδο. Με τις καθυστερήσεις, την ανικανότητα, την αναξιοπιστία, τις συνεχείς αντιφάσεις, οδήγησε όλους μαζί τους εταίρους της χώρας σε υπερβολικές απαιτήσεις. Εφερε απέναντί μας ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικογένεια. Αφήνει τη χώρα εκτεθειμένη σε μεγάλους κινδύνους, καθώς επανέρχεται η απειλή της εξόδου από την Ευρωζώνη».

Συνέχισε κατακρίνοντας την κυβέρνηση για τις επιδόσεις της στο εγχείρημα αναθέρμανσης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το σημερινό αδιέξοδο. Οι εταίροι έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Ομως, σημασία σήμερα έχει να βρεθεί λύση», πρόσθεσε και ζήτησε πάλι εκλογές, διακηρύσσοντας: «Είμαι έτοιμος. Είμαστε έτοιμοι», να αναλάβουν τη διακυβέρνηση.

Στο ίδιο μοτίβο, μιλώντας στο ρ/σ «ΣΚΑΪ», ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Αδ. Γεωργιάδης, είπε: «Η κυβέρνηση χάνει ανεπίτρεπτα χρόνο. Και το χειρότερο, είναι εκτός πραγματικότητας (...) Κάνουμε τον σταυρό μας να μη ζήσουμε πάλι αυτά που ζήσαμε το 2015». Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Κύρτσος ενθάρρυνε επί της ουσίας την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στο κλείσιμο της συμφωνίας, λέγοντας ότι «δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θα είναι στην κατεύθυνση της μείωσης του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος και της μείωσης του αφορολόγητου».

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε τις προχτεσινές εξελίξεις στο Γιούρογκρουπ «άκρως ανησυχητικές» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αποτυχημένη διαπραγματευτική τακτική», που δημιουργεί κίνδυνους «να αλυσοδεθεί η χώρα με συνθηκολόγηση ηττημένου». Εκτίμησε, επίσης, ότι «μια κυβέρνηση που δεν ξέρει, με ένα πρωθυπουργό που δεν μπορεί, διαμορφώνουν με συνεχή εγκληματικά λάθη ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και εγκλωβίζουν τη χώρα στο επικίνδυνο δίλημμα "Grexit ή διαρκής λιτότητα"». «Ως εδώ. Οσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο», κατέληξε η Γεννηματά.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, δήλωσε ότι «άλλη μια σχολική εκδρομή του ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε αδιέξοδο» και ότι γι' άλλη μια φορά, προπαγανδίζει μια σκληρή διαπραγμάτευση ενώ στην ουσία απλώς περιμένει την ώρα που θα υπογράψει.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η διαπραγμάτευση ενσωματώνει απαιτήσεις των βιομηχάνων

Σε δελτίο Τύπου, σχετικά με την προχτεσινή πρόταση του ΣΕΒ για «ελληνικό μνημόνιο plus», το Γραφείο Τύπου του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου σχολιάζει, ανάμεσα σε άλλα: «Εχει αποδειχτεί πως οι πόθοι και οι απαιτήσεις των αφεντικών έρχονται με τη μορφή μνημονιακών μέτρων, επιδεινώνοντας συνεχώς τη ζωή της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Στο "παρά ένα" απαιτούν, "ακριβώς" γίνονται νόμοι.

Η "βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας" που αναφέρει ο ΣΕΒ είναι οι μισθοί των 500 ευρώ και κάτω, η γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, η τζάμπα εργασία για τα αφεντικά, οι επιδοτήσεις τους και οι φοροαπαλλαγές. Ο δρόμος και η διέξοδος για τους εργαζόμενους περνά μέσα από την οργάνωσή τους, από την αντεπίθεση, από την οργάνωση της πάλης με αγωνιστικές πρωτοβουλίες με βάση την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών, την αναπλήρωση των απωλειών μας, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τα αιτήματα και η πρόταση νόμου που κατατέθηκε σε όλα τα πολιτικά κόμματα, πλην της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις για το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων, παραμένουν επίκαιρα και απαιτούμε από την κυβέρνηση να τα φέρει στη Βουλή».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η απόφαση του Γιούρογκρουπ σηματοδοτεί νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την προχτεσινή απόφαση του Γιούρογκρουπ:

«Η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) απόφαση του Γιούρογκρουπ σηματοδοτεί το νέο γύρο αντιλαϊκών μέτρων, ανεξάρτητα απ' το αν αυτά νομοθετηθούν άμεσα ή αργότερα και ξεμπροστιάζει το "κρυφτούλι" που παίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όλο αυτό το διάστημα, για να ξεγελάσει το λαό.

Πρώτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018, κρύβοντας ότι έχει ουσιαστικά δεσμευτεί γι' αυτά, μέσω και της χρονικής επέκτασης του αυτόματου "κόφτη" και των ματωμένων πλεονασμάτων, μαζί με όλα όσα περιέχονται στη δεύτερη "αξιολόγηση".

Δεύτερον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν απαίτηση μόνο του "κακού" ΔΝΤ, κρύβοντας ότι αυτά αποτελούν και κατευθύνσεις συνολικά της ΕΕ - Γιούρογκρουπ, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης και κερδοφορίας και πάνω απ' όλα αποτελούν απαιτήσεις του κεφαλαίου εντός και εκτός Ελλάδας, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο δελτίο του ΣΕΒ.

Τρίτον, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τα υψηλά πλεονάσματα αποκλείουν τη λήψη νέων μέτρων, κρύβοντας ότι προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι η διατήρηση και κλιμάκωση της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής.

Ο λαός χρειάζεται να γυρίσει την πλάτη τόσο στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και στη ΝΔ και τ' άλλα κόμματα, που, στο όνομα δήθεν της "αλήθειας" και του "ρεαλισμού", ζητούν απ' το λαό να υποταχθεί πλήρως σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική. Να δυναμώσει τον αγώνα του και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ, για να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ