Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπ. Τζόνσον (αριστερά), με τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Π. Ράιαν |
Η βρετανική κυβέρνηση δείχνει να παραμένει σε φάση βολιδοσκόπησης και ανασύνταξης των σχέσεων της χώρας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με αφορμή την επικείμενη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με φόντο τις συνεχιζόμενες κόντρες ανταγωνιστικών μονοπωλίων.
Χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, επιστρέφοντας από ολιγοήμερο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου είχε επαφές με συνεργάτες του νεοεκλεγέντος Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και με ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ επιθυμεί τη διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη μίας διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Ειδικότερα ο Τζόνσον, μιλώντας χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων είπε πως διαπίστωσε «τεράστιο απόθεμα καλής διάθεσης» για τη Βρετανία στο αμερικανικό Κογκρέσο και «σε πολύ μεγάλο βαθμό κατανόηση ότι τώρα είναι η ώρα να έχουμε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου». «Θέλουν να το κάνουν και θέλουν να το κάνουν γρήγορα, και αυτή η κατανόηση ήταν πολύ ισχυρή και πολύ επιτακτική από την πλευρά της επόμενης κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το ίδιο 24ωρο ο αρχηγός των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, μιλώντας στο 4ο Πρόγραμμα του BBC, πρότεινε τη θέσπιση «οροφής» στις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών μεγάλων ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα εξοικονομούσε δημόσιους πόρους και θα βοηθούσε τάχα στην αποτροπή της αυξανόμενης εισοδηματικής ανισότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Εχουμε τις χειρότερες επιδόσεις στο θέμα της μισθολογικής ανισότητας από πολλές άλλες χώρες - μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης», είπε ο Κόρμπιν, αρνούμενος βέβαια, την ίδια ώρα, να καταγγείλει τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που έχουν επιδεινώσει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων στη Βρετανία και έχουν φτωχοποιήσει μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, κυρίως νέων και γυναικών.
Αργότερα χτες το βράδυ ο Κόρμπιν είχε προγραμματίσει στο Πίτερμπρο (που στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιούνη είχε ψηφίσει μαζικά υπέρ του Brexit) την πρώτη του μεγάλη δημόσια ομιλία για το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εργατικό Κόμμα, ο Κόρμπιν αναμενόταν να υποστηρίξει πως μία από τις προτεραιότητες του κόμματός του θα είναι η διατήρηση της πρόσβασης των βρετανικών μονοπωλίων στην ενιαία αγορά της ΕΕ (με το επιχείρημα ότι εξαρτώνται πολλές βρετανικές επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας), με παράλληλη «διαχειρίσιμη» κίνηση των μεταναστών από τις άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα ζητούσε, επιπλέον, τον «επαναπατρισμό» εξουσιών από τις Βρυξέλλες, που θα «προστατεύουν εγχώριες βιομηχανίες που δοκιμάζονται, όπως η χαλυβουργία».
Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και το περασμένο 24ωρο οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στον τομέα μεταφορών στη Βρετανία, μετά την ολοκλήρωση της προχτεσινής 24ωρης απεργίας στο Μετρό του Λονδίνου. Τη σκυτάλη της απεργίας πήραν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι αφενός στη βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways, που ξεκίνησαν διήμερη απεργία με μισθολογικά και εργασιακά αιτήματα (κυρίως σε ό,τι αφορά τις αποδοχές νεοπροσλαμβανομένων από το 2010), και αφετέρου στη σιδηροδρομική εταιρεία Southern Railway.
H British Airways χρειάστηκε να ακυρώσει περίπου πενήντα πτήσεις στο αεροδρόμιο «Χίθροου», αλλά διαβεβαίωσε πως όλοι οι επιβάτες μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους με άλλα αεροπλάνα νωρίτερα ή αργότερα κατά τη διάρκεια της μέρας.
Σημαντική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και στην απεργία στη σιδηροδρομική εταιρεία Southern Railway, που συνδέει τη νότια και νοτιοανατολική Αγγλία με το Λονδίνο, καθώς ακυρώθηκαν τα περισσότερα δρομολόγια, αφού έμειναν καθηλωμένα περίπου 2.000 τρένα. Οι υπάλληλοι της Southern διαμαρτύρονται για το σχέδιο της εργοδοσίας να αναθέσει στους οδηγούς το άνοιγμα και το κλείσιμο των θυρών των συρμών, λειτουργία την οποία μέχρι τώρα επιτελούσε ένας δεύτερος υπάλληλος. Η διένεξη είχε οδηγήσει σε πολλές απεργίες το 2016. Οι επόμενες τρεις μέρες κινητοποιήσεων έχουν αποφασιστεί για τις 24, 25 και 27 Γενάρη.
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--
Ακόμη μία τρομοκρατική επίθεση σε σπίτια του προσφυγικού καταυλισμού Αλ Φαράα (βορειοανατολικά της Ναμπλούς στη Δυτική Οχθη) πραγματοποίησαν χτες, πριν το ξημέρωμα, Ισραηλινοί στρατιώτες, με θύμα έναν 32χρονο Παλαιστίνιο.
Σύμφωνα με τη μαρτυρία μελών της οικογένειάς του, οι Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο σπίτι τις μεταμεσονύχτιες ώρες σαν γκάνγκστερς και άρχισαν να λεηλατούν και να καταστρέφουν ό,τι έβλεπαν μπροστά τους, ενώ οι ένοικοι του σπιτιού κοιμούνταν. Ο 32χρονος Παλαιστίνιος, Μοχάμεντ αλ Σάλχι, ξύπνησε και έβαλε τις φωνές, νομίζοντας ότι δεχόταν επίθεση ληστών. Ωσπου να συνειδητοποιήσει ότι είχε μπροστά του Ισραηλινούς στρατιώτες είχε χτυπηθεί με τουλάχιστον έξι σφαίρες και ξεψύχησε επί τόπου, πριν μεταφερθεί σε νοσοκομείο...
Η εν ψυχρώ εκτέλεση του 32χρονου Παλαιστίνιου προκάλεσε τις αντιδράσεις νεαρών της περιοχής, που συγκρούστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις πετώντας εναντίον τους πέτρες και βόμβες μολότοφ.
Αργότερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα, προσπάθησαν να δικαιολογήσουν την εκτέλεση του 32χρονου Παλαιστίνιου λέγοντας πως επιχείρησε να τους μαχαιρώσει.
Το Γαλλικό Πρακτορείο υπολογίζει ότι από την 1η Οκτώβρη 2015 τα βίαια επεισόδια στα παλαιστινιακά εδάφη και το Ισραήλ έχουν κοστίσει τη ζωή σε 248 Παλαιστίνιους, 40 Ισραηλινούς, δύο Αμερικανούς, έναν Ιορδανό, έναν κάτοικο Ερυθραίας και έναν Σουδανό.
Το ίδιο 24ωρο Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλέστηκε το πρακτορείο ΑΡ, φέρεται να δήλωσαν πως το ερχόμενο Σαββατοκύριακο σε όλα τα τεμένη «από το Πακιστάν έως το Ιράν και από τον Λίβανο έως το Ομάν» θα διαβαστούν μηνύματα διαμαρτυρίας κατά της πιθανής μεταφοράς της αμερικάνικης πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως έχει προεκλογικά υποσχεθεί πως θα κάνει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, επικαλούμενοι με τη σειρά τους ενημέρωση από «αμερικανικούς κύκλους και φίλους διπλωμάτες», είπαν πως ο Τραμπ σχεδιάζει να επαναβεβαιώσει τη μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ στην κεντρική ομιλία που θα εκφωνήσει μετά την ορκωμοσία του στην Ουάσιγκτον στις 20 Γενάρη.
Στο μεταξύ, έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ προβλέπει πως η ραγδαία και συνεχής επιδείνωση των συνθηκών ζωής περίπου 2.000.000 Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας απειλεί να κάνει την περιοχή ακατάλληλη για κατοίκηση ως το 2020.
Αυτά ενώ ήδη είναι αφόρητη η ζωή για τους περισσότερους κατοίκους της Γάζας, καθώς το 95% του νερού που τρέχει από τα δίκτυα ύδρευσης είναι ακατάλληλο για πόση, ενώ το πόσιμο νερό που διανέμεται μεταφέρεται σε ακάθαρτα βυτιοφόρα. Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα μόλις οκτώ ώρες (ακόμη και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες), ενώ πάνω από 100.000.000 λίτρα λυμάτων υπολογίζεται ότι ρίχνονται καθημερινά στη θάλασσα της Γάζας εξαιτίας του ισραηλινού εμπάργκο που εμποδίζει την αποκατάσταση βλαβών στο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων, την εισαγωγή ανταλλακτικών και νέων αντλιών. Η ανεργία κατά μέσο όρο ξεπερνά το 40% και είναι διπλάσια ιδιαίτερα στους νέους από 16 ως 26 ετών, γεγονός που συχνά πυροδοτεί εκρήξεις απελπισίας και απόπειρες αυτοκτονίας. Ακόμη χειρότερος εφιάλτης αποδεικνύεται η ζωή για τους καρκινοπαθείς της Γάζας, αφού στην ουσία είναι καταδικασμένοι σε θάνατο, αβοήθητοι, δίχως την ελάχιστη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διότι εμποδίζεται συστηματικά η μεταφορά τους σε νοσοκομεία της Δυτικής Οχθης ή του Ισραήλ από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εδώ και μία δεκαετία...
Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, κάτι βεβαίως που δεν είναι ασυνήθιστο για αυτή την εποχή του χειμώνα. Ωστόσο για άλλη μια φορά, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο. Εν έτει 2017, με τα τεράστια επιτεύγματα της ανθρωπότητας, που έχει λύσει πολύ πιο πολύπλοκα ζητήματα, ήδη σε ανατολική και δυτική Ευρώπη έχουν πεθάνει πάνω από 70 άνθρωποι. Βεβαίως αυτό που σκοτώνει δεν αυτό καθαυτό το κρύο, αλλά το γεγονός ότι υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που μένουν εκτεθειμένοι σε αυτό, συνήθως άστεγοι και απόκληροι της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Το φαινόμενο αυτό, οι παγωμένες ανθρώπινες υπάρξεις, που είτε βρίσκονται αμέσως είτε μήνες μετά, όταν λιώνουν τα χιόνια, έχει πολλαπλασιαστεί μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι νεκροί άστεγοι είναι στην Πολωνία (πάνω από 50), στην Τσεχία, στη Ρουμανία και άλλες χώρες. Σε όλες αυτές τις χώρες, όσο υπήρχε σοσιαλισμός, παρά τις αδυναμίες και τα προβλήματα, υπήρχε κρατική φροντίδα και το φαινόμενο άνθρωποι να μένουν στο δρόμο ήταν πολύ περιορισμένο, ενώ τις πιο κρύες νύχτες του χειμώνα, με θερμοκρασίες κάτω από 20 βαθμούς (όπως αυτές που βλέπουμε στην Πολωνία), υπήρχε ειδική υπηρεσία και η κατάλληλη υποδομή ώστε ούτε ένας άνθρωπος να μη βρίσκεται εκτεθειμένος στο κρύο. Και βεβαίως αυτά που πρωτίστως υπήρχαν στις σοσιαλιστικές χώρες ήταν η εξασφάλιση στέγης και εργασίας για όλους, οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες ώστε να αντιμετωπίζονται οι όποιες συνέπειες από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Και αυτό το στοιχείο αποδεικνύει την ανωτερότητα του σοσιαλισμού, και η σύγκριση με τη σημερινή καπιταλιστική πραγματικότητα σε όλες αυτές τις χώρες είναι συντριπτική υπέρ του πρώτου.