Παράλληλα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις, παρά την πρότερη συμφωνία «εκεχειρίας» που προώθησε η Τουρκία σε συνεννόηση με τη Ρωσία
Ο συριακός στρατός στο κέντρο της παλιάς πόλης του Χαλεπίου |
Προσχηματικές πιέσεις για ανάπτυξη «παρατηρητών» του ΟΗΕ στο Ανατολικό Χαλέπι, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή απομάκρυνση όσων αμάχων έχουν απομείνει στην περιοχή ασκεί έντονα η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, επιχειρώντας να βρει πατήματα για μεγαλύτερο ρόλο στην περιοχή μετά την ήττα αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών από τις δυνάμεις του συριακού στρατού και τους συμμάχους του (Ρωσία, Ιράν, λιβανέζικη οργάνωση «Χεζμπολάχ»).
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν - Μαρκ Ερό, δήλωσε ότι η σύγχυση που υπάρχει γύρω από την απομάκρυνση αμάχων και αντικαθεστωτικών στο Ανατολικό Χαλέπι αποδεικνύει την «ανάγκη ανάπτυξης παρατηρητών του ΟΗΕ», αλλά και τον πιθανό ρόλο οργανισμών αρωγής «όπως ο Ερυθρός Σταυρός».
Το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικά Θέματα (UNOCHA) δήλωσε από την πλευρά του «έτοιμο» να προσφέρει υπηρεσίες στο Α. Χαλέπι, σημειώνοντας ότι δεν έχει καμία συμμετοχή στα σχέδια για αποχώρηση αμάχων και αντικαθεστωτικών από την περιοχή.
Επιπλέον, η κατάσταση στο Α. Χαλέπι προκάλεσε την αντίδραση και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, προκειμένου να εκκενωθεί η πόλη από αμάχους και αντικαθεστωτικούς.
Το ίδιο διάστημα, οι προσπάθειες για εφαρμογή της λεγόμενης «συμφωνίας εκεχειρίας» που φέρεται πως πέτυχε η Τουρκία σε συνεννόηση με τη Ρωσία για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και ενόπλων στο Α. Χαλέπι καρκινοβατούν. Ενδιαφέρον, έχει πάντως, το γεγονός πως οι εμπλοκές σε σχέση με τη «συμφωνία» στο Α. Χαλέπι συζητήθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα χτες το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών Ιράν, Μ. Τζ. Ζαρίφ, και Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου, το αποτέλεσμα της οποίας ωστόσο δεν έγινε γνωστό, αλλά και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν αργότερα χτες βράδυ οι Πρόεδροι Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, και Ρωσίας, Βλ. Πούτιν. Πηγές της τουρκικής προεδρίας υποστήριξαν πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να καταβάλουν «κοινές προσπάθειες», για να ξεκινήσει η επιχείρηση απομάκρυνσης αμάχων και αντικαθεστωτικών «όσο το δυνατόν συντομότερα».
Από την άλλη μεριά, ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας στο ρωσικό κανάλι «Russia Today» εκτίμησε ότι οι δυτικές χώρες θέλουν «εκεχειρία στο Α. Χαλέπι, για να σώσουν τους τρομοκράτες».
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εκτίμησε ότι είναι πλέον ανώφελες περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για το Α. Χαλέπι, λέγοντας ότι τρέφει αντίθετα «μεγάλες ελπίδες» για τις συνομιλίες με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις πολύμηνες συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους. Διέψευσε τους ισχυρισμούς αξιωματούχων του ΟΗΕ, των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών πως η Μόσχα αναγκάζει τους αμάχους να φύγουν από το Χαλέπι. Σημείωσε ότι ανεξάρτητες ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για τη διάπραξη ωμοτήτων στο Α. Χαλέπι από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.
Ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Χοσέιν Ντέχγκαν, τηλεφώνησε χτες στον Σύρο ομόλογό του συγχαίροντάς τον για τη νίκη του συριακού στρατού στο Α. Χαλέπι, ενώ ο Ιρανός στρατηγός Γιαχία Σαφαβί, που είναι σύμβουλος του σιίτη ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, υποστήριξε πως η χώρα του «λειτουργεί πλέον ως η πρώτη δύναμη στην περιοχή».
Στο πλαίσιο και της ενίσχυσης του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»
ΑΓΚΥΡΑ.--
Νέα συνάντηση είχαν χτες ο ηγέτης του κυβερνώντος ισλαμιστικού ΑΚΡ και πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHΡ Κεμάλ Κιλιντσάρογλου και ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μερικές μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που κόστισε τη ζωή 44 ανθρώπων. Το νέο μακελειό - για τα οποίο υπάρχουν πολλά ερωτήματα, δεδομένου του πόσο «έρχεται κουτί» σε διάφορες αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της ντόπιας πλουτοκρατίας εντός και εκτός συνόρων - αξιοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για νέες εκκλήσεις «εθνικής ενότητας» και «ομοψυχίας» απ' όλες τις αστικές δυνάμεις, τηρουμένων των ιδιαιτεροτήτων και των ενδοαστικών διεργασιών.
Ετσι, παρά τους υψηλούς τόνους που χρησιμοποιήθηκαν τον τελευταίο καιρό μεταξύ CHP και ΑΚΡ, ειδικά μετά τη συνεργασία του δεύτερου με το MHΡ για την προώθηση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, οι τρεις ηγέτες συναντήθηκαν ξανά γύρω από το ίδιο τραπέζι, με τον Γιλντιρίμ να σημειώνει ότι «το θέμα της τρομοκρατίας είναι πάνω από την πολιτική». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις συνεχιζόμενες «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στα σύνορα της Τουρκίας, που τις χαρακτήρισε μάλιστα - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας.
Ο Κιλιντσάρογλου τόνισε ότι όλα τα κόμματα πρέπει να στηρίξουν τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας», όπως αντίστοιχα πρέπει να πράξουν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, υπογράμμισε ότι στο θέμα της τρομοκρατίας απαιτείται συναίνεση και κοινή στάση. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της ηγεσίας του CHP εκφράζεται η ετοιμότητα του κόμματος να στηρίξει την κυβέρνηση στον «αντιτρομοκρατικό αγώνα» της.
Ο Μπαχτσελί, από τη μεριά του, ζήτησε να διασφαλιστεί η συνέχιση των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων με αποφασιστικότητα και έκανε λόγο για «παραγωγική» συνάντηση.
Στο μεταξύ, ενδεικτικό της έντασης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι το ψήφισμα του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ που συνεδρίασε προχτές, όπου αναφέρεται ότι «υπό τις τρέχουσες περιστάσεις, δεν υπάρχει σκέψη για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας. Σημειώνεται ότι χώρες όπως η Αυστρία είχαν ταχτεί υπέρ του «παγώματος» των διαπραγματεύσεων, ενώ άλλες όπως η Γερμανία ήταν πιο προσεκτικές και στη φρασεολογία που χρησιμοποιούν για να ασκήσουν κριτική στην τουρκική ηγεσία, στο φόντο συμβιβασμών που «ψήνονται» σε διάφορα μέτωπα.
Την ίδια στιγμή, το Συμβούλιο καλωσόρισε την εμβάθυνση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας σε τομείς όπως το Προσφυγικό, η «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η Ενέργεια, το εμπόριο κ.τ.λ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Το επιτελείο του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε χτες το διορισμό του 55χρονου Ρεπουμπλικάνου βουλευτή από τη Μοντάνα και πρώην διοικητή των ειδικών δυνάμεων πεζοναυτών (Νavy Seals) Ράιαν Ζίνκε στη θέση του νέου υπουργού Εσωτερικών.
Το υπουργείο Εσωτερικών απασχολεί πάνω από 70.000 υπαλλήλους σε όλες τις ΗΠΑ και επιβλέπει το 20% των δημόσιων εκτάσεων και των εθνικών δρυμών, όπως εκείνοι στο Γέλοουστοουν και Γιοσέμιτι. Ο ίδιος θεωρείται πως υποστηρίζει την παραμονή δημόσιων εκτάσεων στο αμερικανικό δημόσιο σε αντίθεση με άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που προωθούν την ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης ή την εκμετάλλευσή της από διάφορα μονοπώλια. Είναι, ωστόσο, αδιευκρίνιστο ποια στάση τελικά θα κρατήσει ο Ζίνκε, δεδομένης της προεκλογικής υπόσχεσης του Ντόναλντ Τραμπ να εκδώσει περισσότερες άδειες για γεωτρήσεις και έρευνες σε ενεργειακά μονοπώλια.
Η επιλογή του Ζίνκε θεωρήθηκε «έκπληξη» για ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων που προωθούσαν τον διορισμό της Μακμόρις Ρόντζερς.
Αργότερα, ανακοινώθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί το διορισμό της προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Μίσιγκαν, Ρόνα Ρόμνεϊ Μακντάνιελ στη θέση της προέδρου του κόμματος στο Κογκρέσο. Η Μακντάνιελ είναι ανιψιά του Ρεπουμπλικάνου Μιτ Ρόμνεϊ που είχε διεκδικήσει το 2012 το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Κογκρέσο για το διορισμό του προέδρου της «ExxonMobil» Ρεξ Τίλερσον στο υπουργείο Εξωτερικών, με πρόσχημα τις καλές σχέσεις που φαίνεται πως διατηρεί με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και τη γνωστή αντίθεσή του στις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.
Πάντως, αρκετοί γερουσιαστές Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εμφανίζονται «ανοικτοί» να στηρίξουν τον διορισμό Τίλερσον από το Κογκρέσο, στην περίπτωση που «δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα του γίνουν από αρμόδια επιτροπή».
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--
Πιέσεις για την ανάπτυξη 4.000 κυανόκρανων στο έδαφος του Νοτίου Σουδάν και την ίδρυση δικαστηρίου της Αφρικανικής Ενωσης για την εξέταση εγκλημάτων και σφαγών σε βάρος αμάχων, τόσο από το νοτιοσουδανικό στρατό, όσο και από τους αντικυβερνητικούς ένοπλους του πρώην αντιπροέδρου της χώρας Ρίεκ Μάτσαρ, άσκησε χτες σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο η Γιασμίν Σούκα, επικεφαλής ομάδας ερευνητών του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Η Σούκα υποστήριξε ότι το Νότιο Σουδάν είναι στα πρόθυρα ενός «γενικευμένου εμφύλιου πολέμου, που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή» και εκτίμησε ότι η παρουσία 4.000 ενόπλων κυανόκρανων στο έδαφος της χώρας «θα μπορούσε να αποτρέψει τον κίνδυνο γενοκτονίας» όμοιας με εκείνη που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '90 στη Ρουάντα.
Η Σούκα, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ν. Σουδάν ως επικεφαλής ερευνητών του ΟΗΕ, διαπίστωσε ακόμη πως η χώρα αντιμετωπίζει τον υψηλότερο πληθωρισμό παγκοσμίως, που όπως είπε, ανήλθε τον Οκτώβρη «στο 800%». Σημείωσε ότι βρήκαν ενδείξεις «μίας σταθερής διαδικασίας εθνοκάθαρσης» σε αρκετές περιοχές του Νοτίου Σουδάν και πολλά κρούσματα βιασμών σε βάρος γυναικών αλλά και παιδιών...
Από την πλευρά του, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, υποστήριξε ότι η Αφρικανική Ενωση θα πρέπει να συγκροτήσει δικαστήριο που «θα επικεντρωθεί κυρίως στο να αναζητήσει ευθύνες για τις ωμότητες» που διαπράττονται τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα.
Το ίδιο 24ωρο, ο Νοτιοσουδανός Πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του, ζήτησε «εθνικό διάλογο» για τον «επανακαθορισμό της εθνικής ταυτότητας» και πρότεινε στις ένοπλες δυνάμεις του αντιπάλου του, πρώην αντιπροέδρου Ρίεκ Μάτσαρ, να προχωρήσουν σε παύση των εχθροπραξιών και τερματισμό ενεργειών που εκφράζουν «εθνοτικό και φυλετικό μίσος».
Ο Ρίεκ Μάτσαρ, από την άλλη, που είχε αναζητήσει τον Αύγουστο καταφύγιο στη ΛΔ Κονγκό, φέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» πως συνελήφθη στις αρχές της βδομάδας στη Νότια Αφρική.