Copyright 2016 The Associated |
Το νοτιοδυτικό κρατίδιο Γκόα και όλη η Ινδία έχουν «στολιστεί» για τη Σύνοδο των BRICS |
Η επιδίωξη για συντονισμό ή οι εκκλήσεις για διαμόρφωση «κοινής διεθνούς ατζέντας», όπως διατείνεται η Ινδία, είναι δύσκολο να υλοποιηθούν τουλάχιστον σε μεγάλο βάθος, γιατί την ίδια ώρα που οι αστικές τάξεις των χωρών αυτών συγκροτούν την ένωση, την ίδια ώρα ανταγωνίζονται και μεταξύ τους αλλά και η κάθε μια αναπτύσσει και τις δικές συμμαχίες και συμφωνίες με ανταγωνιστικές δυνάμεις, π.χ. η στρατηγική εταιρική σχέση Ινδίας - ΗΠΑ ή Βραζιλίας - ΗΠΑ. Ιδιαίτερα σε περίοδο που η πολυπόθητη καπιταλιστική ανάκαμψη αργεί να έρθει (Ρωσία και Βραζιλία είναι σε ύφεση) ή υπάρχει επιβράδυνση και σε οικονομίες που είναι σε ανάπτυξη όπως η Κίνα και η Ινδία, υπάρχει μεγάλη ανησυχία λόγω της αλληλεξάρτησης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας.
Η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να εγκρίνει ένα κοινό ανακοινωθέν και ένα «σχέδιο δράσης για το επόμενο έτος» όπως και να υπογραφεί ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της λεγόμενης Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS (που αν και θεσμοθετημένη «χωλαίνει») και των τραπεζών των κρατών - μελών.
Επίσης, ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι έχει ανακοινωθεί πως στο περιθώριο της συνάντησης θα υπογραφεί συμφωνία Ρωσίας - Ινδίας για την αγορά πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 Triumf, που υπολογίζεται στα 3 δισ. δολάρια όπως και συμφωνία για την συγκατασκευή επιθετικών ελικοπτέρων.
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Κατηγορηματική για την εκκίνηση της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit) εμφανίστηκε χτες η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή της είναι αποφασισμένη να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ.
Εκπρόσωπος της Μέι, απαντώντας ουσιαστικά στα προχτεσινοβραδινά σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που υπαινίχθηκε ότι το Λονδίνο ίσως αλλάξει τελικά γνώμη για το Brexit, σημείωσε: «Η πρωθυπουργός ήταν απολύτως ξεκάθαρη (...) ότι ο βρετανικός λαός έχει λάβει την απόφασή του και τώρα θα προχωρήσουμε με αυτό, με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και με το να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας». Η ίδια πρόσθεσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός σκοπεύει να πραγματοποιήσει «ουσιώδεις διμερείς συναντήσεις» με τους ηγέτες των άλλων 27 χωρών - μελών της ΕΕ μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβρη, στην οποία θα παραστεί.
Στο μεταξύ, άσχημες εντυπώσεις προκαλεί στο Λονδίνο η «γκάφα» πρωινής εκπομπής του BBC να παρουσιάσει απόσπασμα από ρεπορτάζ με την απόδραση γορίλα από το ζωολογικό κήπο του Λονδίνου αντί της προαναγγελίας συνέντευξης της Σκοτσέζας πρωθυπουργού, Νίκολα Στάρτζεον, που προχτές διεμήνυσε πως θα προωθήσει την επόμενη βδομάδα στη βουλή νέο δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο...
Ενδιαμέσως, η εταιρεία «Unilever» ανακοίνωσε χτες το πρωί πως «διευθετήθηκε» το ζήτημα διάθεσης βασικών προϊόντων της στη βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Tesco», που είχαν εμπλακεί σε διαμάχη μετά τα σχέδια της πολυεθνικής να αυξήσει έως 10% τις τιμές προϊόντων, ακόμη και αυτών που φτιάχνονται σε βρετανικά εργοστάσια, όπως η αλοιφή «Marmite». «Η "Unilever" έχει τη χαρά να επιβεβαιώσει ότι το ζήτημα τροφοδοσίας με την "Tesco" στη Βρετανία και την Ιρλανδία επιλύθηκε επιτυχώς», ανακοίνωσε η «Unilever», ενώ εκπρόσωπος της «Tesco» εξέφρασε ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο λύθηκε το ζήτημα.
Μέσα σε όλα αυτά, χτες, η στερλίνα φάνηκε να ανακάμπτει για λίγο από τις απώλειες που κατέγραφε έναντι του δολαρίου μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ότι η τράπεζα δεν είναι αδιάφορη για τα επίπεδα της λίρας, η οποία έχει υποχωρήσει σχεδόν 20% από τότε που η Βρετανία ψήφισε υπέρ της αποχώρησής της από την ΕΕ τον Ιούνη.
Ο Κάρνεϊ επανέλαβε την πάγια γραμμή της τράπεζας ότι δεν στοχεύει σε συγκεκριμένη συναλλαγματική ισοτιμία για τη λίρα, αλλά πρόσθεσε ότι το επίπεδό της «έχει σημασία» για τον πληθωρισμό και την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Μετά τα σχόλιά του, η στερλίνα ανέκαμψε από τις απώλειές της και ανήλθε στο 1,2252 δολάριο, ενώ έναντι του ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,3% στις 89,95 πένες.
ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.--
Συνέχεια στη σφοδρή ενδοαστική κόντρα που εξελίσσεται στη Βραζιλία δίνουν οι νέες κατηγορίες που απευθύνουν δικαστήρια της χώρας στον πρώην Πρόεδρο της χωράς, σοσιαλδημοκράτη πολιτικό Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, για υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών και μίζες από τις διασυνδέσεις με την κρατική ενεργειακή εταιρεία «Petrobras», αλλά και την κατασκευαστική «Οdebrecht», για να αναλαμβάνει διάφορα έργα στη χώρα και στο εξωτερικό. Η σημερινή κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Μισέλ Τεμέρ, Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος (πρώην συμμάχου της διαδόχου του Λούλα, Ντίλμα Ρουσέφ, που την ανέτρεψε), αξιοποιεί την υπόθεση αυτή στην αντιπαράθεση με το πρώην κυβερνών Κόμμα Εργατών, στο όνομα της «κάθαρσης», όταν είναι γνωστό ότι το κόμμα αυτό, όπως και άλλα αστικά κόμματα, είναι μπλεγμένα σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Τελευταίο επεισόδιο σε αυτή τη διαμάχη είναι η έναρξη της διαδικασίας την Πέμπτη από το 10ο Δικαστήριο του Σάο Πάολο, που κατηγορεί τον Λούλα για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση», που μέσω της θέσης του ως Πρόεδρος συνέβαλε στο «ξέπλυμα χρήματος», για διευκολύνσεις έπαιρνε μίζες, τόσο την περίοδο της προεδρίας από το 2008 έως το 2010 και έπειτα, από το 2011 έως το 2015, και «εξασφάλιζε να διατηρείται το κόμμα του στην εξουσία». Το δικαστήριο κάνει λόγο για γύρω στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιά του Δημοσίου, ενώ παλιότερη υπόθεση δίωξης τού καταλογίζει ότι με τις μίζες έχτισε μια πολυτελή κατοικία στο Σάο Πάολο. Μαζί με τον Λούλα, στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται και η σύζυγός του, Μαρίσα Λετίσια Λούλα ντα Σίλβα, και στελέχη των εταιρειών με τις οποίες φέρεται να συναλλάσσονταν.
Οι δικηγόροι του Λούλα, τόσο για τις παλιότερες υποθέσεις όσο και για την τελευταία, ισχυρίζονται ότι είναι «συκοφαντίες που δεν μπορούν να στοιχειοθετηθούν».
Το βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από το πόσο διεφθαρμένη ήταν η ηγεσία του Κόμματος των Εργατών, συνέβαλε με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση στην κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, μοιράζοντας κάποια ψίχουλα στα λαϊκά στρώματα και ενσωματώνοντας στη λογική της ταξικής συναίνεσης για το «καλό της χώρας». Σε περίοδο κρίσης, η αστική τάξη επιλέγει τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή διαχείρισης με την κυβέρνηση Τέμερ, που εντείνει την αντιλαϊκή επίθεση και πάλι για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
ΝΙΣ.-- Σέρβοι και Αλβανοί επιχειρηματίες συναντήθηκαν χτες στη νότια σερβική πόλη Νις σε μία προσπάθεια να εκτονώσουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις και να αυξήσουν τις εμπορικές συναλλαγές. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσαν ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο Αλβανός ομόλογός του Εντι Ράμα.
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Ο Πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, ανακοίνωσε χτες ότι παρατείνει την ισχύ της κατάπαυσης πυρός έως τις 31 Δεκέμβρη φέτος (με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης), με στόχο, όπως ισχυρίζεται, να έχει υπογραφεί η τελική συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες των FARC-EP. Θυμίζουμε ότι η πρώτη συμφωνία απορρίφθηκε οριακά στο δημοψήφισμα της 2 Οκτώβρη, με αποχή στο 62%, και κύριο πολέμιό της το κόμμα Δημοκρατικό Κέντρο του αντιδραστικού πρώην Προέδρου, Α. Ουρίμπε, που θέτει νέους όρους για επαναδιαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει.
ΚΑΪΡΟ.-- Φονική ενέδρα σε βάρος περιπόλου του αιγυπτιακού στρατού έστησαν χτες το πρωί τζιχαντιστές οργάνωσης - παραρτήματος του «Ισλαμικού Κράτους» («Εμιράτο του Σινά») στη Χερσόνησο Σινά της Αιγύπτου, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 12 στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 8. Η επίθεση σημειώθηκε 80 χλμ. ανατολικά του καναλιού του Σουέζ, κοντά στην πόλη Μπιρ ελ Αμπντ.
ΣΕΟΥΛ.-- Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι επτά τραυματίστηκαν από φωτιά που ξέσπασε σε τουριστικό λεωφορείο κοντά την πόλη Ούλσαν στα νοτιοανατολικά της Νότιας Κορέας.
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ταϊλάνδης χαρακτήρισε χτες «σχετικά σταθερό» το κλίμα στις διεθνείς χρηματαγορές ομολόγων, μετά τον προχτεσινό θάνατο του 88χρονου βασιλιά της χώρας Μπουμιμπόλ Αντουλιαντέι, που θεωρούνταν ο μακροβιότερος μονάρχης στον κόσμο. Είχε ενθρονιστεί το 1946. Αναμένεται να τον διαδεχτεί ο 63χρονος πρίγκιπας Μάχα Βατζιραλονγκόρν. Ο στρατηγός Πραγιούτ Τσαν-ο-τσά που είναι επικεφαλής της «κυβέρνησης» που διαδέχτηκε τη χούντα του 2014 ανακοίνωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πενθήσουν για ένα χρόνο. Η αποτέφρωση της βασιλικής σορού θα διαρκέσει μήνες.