ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πίεση σε βάρος της Ρωσίας αυξάνουν κυβερνήσεις ιμπεριαλιστικών κρατών στο όνομα δήθεν της «ανθρωπιστικής καταστροφής στη Συρία». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για προώθηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ενθάρρυνε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας, κατηγορώντας τη Μόσχα και για την περίεργη επίθεση που εκδηλώθηκε στις 19 Σεπτέμβρη σε ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ.

Ισχυρίστηκε πως υπάρχει κίνδυνος να γίνει η Ρωσία «κράτος παρίας» εάν συνεχίζει να πορεύεται στο «τωρινό μονοπάτι» στη Συρία και πρότεινε την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος των κυβερνήσεων Ρωσίας και Συρίας, σημειώνοντας εντούτοις ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση ορισμένων για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε παρά μόνο εάν είμαστε προετοιμασμένοι να καταρρίψουμε αεροσκάφη ή ελικόπτερα που θα παραβιάζουν αυτή τη ζώνη και πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τις συνέπειες (...) Η καλύτερη ελπίδα μας είναι να πείσουμε τους Ρώσους να κάνουν το σωστό και να στηρίξουμε μια ειλικρινή εκεχειρία», κατέληξε.

Νωρίτερα, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Συρία στον τομέα ανταλλαγής μυστικών πληροφοριών, στις επαφές μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων και στο «συντονισμό» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Σε δηλώσεις τους σημείωσαν πως είναι υπέρ της όσο το δυνατόν συντομότερης παύσης των εχθροπραξιών στο Χαλέπι.

Συνέχεια στην κόντρα Τουρκίας - Ιράκ

Αντίθετα με τη συνεχιζόμενη αναθέρμανση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, η κόντρα Αγκυρας - Βαγδάτης συνεχίστηκε χτες με νέες δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν στην 9η Ισλαμική Σύνοδο Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι, είπε με αυστηρό και υποτιμητικό ύφος πως «δεν έχουν καμία σημασία για μας οι φωνασκίες σου από το Ιράκ, εμείς θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε». Τόνισε ότι επί πρωθυπουργίας Νταβούτογλου το Ιράκ είχε ζητήσει από την Αγκυρα τη δημιουργία στρατοπέδου στην Μπασίκα, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός «δεν έχει χάσει την ποιότητά του σε βαθμό που να παίρνει οδηγίες από εσάς». Υποστήριξε έτσι ότι ο τουρκικός στρατός θα συμμετάσχει στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης (Β. Ιράκ) «κάνοντας τα δέοντα, όπως κάναμε μέχρι σήμερα».

ΤΟΥΡΚΙΑ - «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ»
Επιδιώξεις ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, στο βήμα του Συνεδρίου

Copyright 2016 The Associated

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, στο βήμα του Συνεδρίου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

«Η ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας του κόσμου εξαρτάται από την εκκαθάριση των τρομοκρατών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στο 23ο «Παγκόσμιο Ενεργειακό Συνέδριο» (World Energy Congress - WEC), που αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο στην Κωνσταντινούπολη. Το WEC γίνεται με την παρουσία εκατοντάδων ηγετών κρατών και επιχειρηματικών κολοσσών, ανάμεσα στους οποίους οι Πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ και της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρίσκονται νέοι και παλιοί σχεδιασμοί στον κρίσιμο κλάδο της Ενέργειας, που αλληλεπιδρούν και με μια σειρά από γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Μεταξύ άλλων, Ρωσία και Σαουδική Αραβία εμφανίστηκαν έτοιμες να συναινέσουν σε μια συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, με την προσδοκία ότι έτσι θα ανακοπεί η κατρακύλα της διεθνούς τιμής του.

Από τη μεριά της Αγκυρας, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, έσπευσε να επισημάνει ότι «η Τουρκία έχει γεωπολιτικό πλεονέκτημα αλλά επίσης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά της Ενέργειας σε όλη την περιοχή. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι η διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας αλλά και η ρύθμιση των ενεργειακών μας συστημάτων».

Επίσπευση «Τουρκικού Αγωγού»

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, αργά προχτές το βράδυ, οι Πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν, παραβρέθηκαν στην υπογραφή συμφωνίας για την «επίσπευση» κατασκευής του αγωγού «Turkish Stream», που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς την Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ, τέθηκε ως στόχος μέχρι τα τέλη του 2019 να τεθούν σε ταυτόχρονη λειτουργία και οι δύο γραμμές του αγωγού, από τις οποίες καθεμία εκτιμάται πως θα μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Στις δηλώσεις του, ο Ερντογάν εξέφρασε την απόλυτη πεποίθησή του ότι «η εξομάλυνση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων θα συνεχιστεί με πλήρη ταχύτητα», ειδικά σε Αμυνα, Βιομηχανία, Επενδύσεις, Εμπόριο κτλ. Από τη δική του μεριά, ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει άδεια για την πρόσβαση όλων των τουρκικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, ενώ αναφέρθηκε και στη συνεργασία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην τουρκική επαρχία Ακούγιου, εξηγώντας ότι αυτή αφορά τη «δημιουργία ενός ολόκληρου νέου ενεργειακού τομέα υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία». Είπε ακόμα ότι συμφωνήθηκαν και εκπτώσεις στις τιμές του ρωσικού αερίου που αγοράζει η Τουρκία, ενώ συμπλήρωσε ότι ως προς τη στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία «είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε και να την αναπληρώσουμε με σοβαρά σχέδια αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

  • Από την Κυριακή, δύο στελέχη του ΑΚΡ στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας έχουν σκοτωθεί, μετά από επιθέσεις που αποδίδονται στο ΡΚΚ.
ΑΙΘΙΟΠΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Μεγαλύτερο ρόλο στην Α. Αφρική αναζητά η Μέρκελ...

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Ρόλο «μεσολαβητή» στην τεταμένη πολιτική κατάσταση, που επικρατεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στην Αιθιοπία, αναζήτησε χτες στην Αντίς Αμπέμπα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο περιοδείας σε τρεις αφρικανικές χώρες με βασικούς στόχους την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Μέρκελ πρότεινε η κυβέρνησή της να μεσολαβήσει ανάμεσα στις αιθιοπικές αρχές και ομάδες της αντιπολίτευσης, κυρίως στην επαρχία Ορόμια (όπου σημειώνονται οι πιο μαζικές και βίαιες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης), με στόχο «την αποκλιμάκωση». Πρότεινε, επίσης, να «βοηθήσουν Γερμανοί αστυνομικοί στην εκπαίδευση των αιθιοπικών δυνάμεων ασφαλείας, υπαινισσόμενη τα πολυάριθμα κρούσματα βίας και θανάτων που σημειώνονται στην καταστολή κυρίως αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ασκώντας και κριτική στον πρωθυπουργό Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν. Εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο του «Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας» της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, που χρηματοδοτήθηκε από τη Γερμανία με 27.000.000 ευρώ, η Μέρκελ άσκησε πιέσεις στις χώρες της Αφρικανικής Ενωσης, προκειμένου «να βοηθήσουν στον τερματισμό του χάους στη Λιβύη».

Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός που την Κυριακή επέβαλε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» σε όλη τη χώρα λόγω πρόσφατων πολύνεκρων συγκρούσεων αστυνομικών - διαδηλωτών, υπερασπίστηκε τη στάση των αιθιοπικών δυνάμεων ασφαλείας έναντι διαδηλωτών, λέγοντας ότι δεν άσκησαν υπερβολική βία. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις μεγάλου μέρους της νεολαίας είπε πως είναι κατανοητές λόγω της μεγάλης ανεργίας. Απέρριψε τη χρήση «όπλων και εκρηκτικών» από ορισμένες ομάδες, κατηγορώντας τες ότι χρηματοδοτούνται από «ξένες χώρες» (π.χ. Αίγυπτο και Ερυθραία τις οποίες κατηγόρησε προχτές). Επανέλαβε, τέλος, πως σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διευκολυνθεί η εκπροσώπηση κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, μετέβη χτες στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, όπου είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι. Φθάνοντας, χαρακτήρισε τη Νιγηρία «ατμομηχανή της Αφρικής» επικαλούμενος το μεγάλο, νεανικό πληθυσμό της και την ποικιλία πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Οξύνεται η κόντρα Γαλλίας - Ρωσίας

Οξύνεται η αντιπαράθεση μεταξύ Γαλλίας και Ρωσίας, μετά και την απόφαση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να μην πάει στο Παρίσι την ερχόμενη βδομάδα (στις 19 Οκτώβρη, όπως είχε προγραμματιστεί, για τα εγκαίνια ενός ορθόδοξου πολιτιστικού κέντρου). Η απόφαση επίσημα δηλώνεται ότι πάρθηκε γιατί δεν υπήρξε «συμφωνία και συντονισμός με το πρόγραμμα του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ», αλλά στην πραγματικότητα είναι αντίδραση στη στάση της Γαλλίας στη σύγκρουση στη Συρία. Η Γαλλία πρωτοστάτησε για να καταδικαστεί η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στο Χαλέπι, θέτοντας το θέμα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκαλώντας το ρωσικό βέτο, ενώ ταυτόχρονα απευθύνθηκε και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Στην πραγματικότητα, τη γαλλική αστική τάξη δεν την πήρε ο πόνος για την κατάσταση των αμάχων στη Συρία, αλλά το πώς θα εξασφαλίσει τα συμφέροντά της στη Συρία και στην επόμενη μέρα.

Η Ρωσία, που επίσης για τα δικά της συμφέροντα στηρίζει την κυβέρνηση του Ασαντ στη Συρία και μπήκε στον πόλεμο μετά την επέμβαση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, αντιδρά στη γαλλική στάση, που σε αυτήν τη φάση, παρά τις φωνές διαφόρων αστικών δυνάμεων που καλούν σε βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία σε σχέση με τις κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία (σ.σ. βλέπε Μ. Λεπέν ή Ν. Σαρκοζί), επιλέγει τη γραμμή της αντιπαράθεσης.

ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Η Ενέργεια το «ψητό»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, υπογράμμισε ακόμα μια φορά ότι, εφόσον «η ελληνοκυπριακή πλευρά» επιδείξει λογική και ρεαλισμό, τότε θα είναι «σύντομα δυνατή η επίτευξη μιας διζωνικής ομοσπονδίας» και μιλώντας για την «Ενωμένη Ομόσπονδη Κύπρο» υποστήριξε ότι αυτή «θα μπορεί να συμβάλει σοβαρά στα θέματα της διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής πρόσβασης».

«Η ευημερία και τα οφέλη που θα προκύψουν θα δώσουν την ευκαιρία στα κράτη όπως η Τουρκία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή, να επαναθέσουν ξανά τις σχέσεις τους στα θεμέλια της συνεργασίας και της ειρήνης», ισχυρίστηκε.

Στο μεταξύ, χτεσινά δημοσιεύματα τουρκοκυπριακών εφημερίδων ανέφεραν ότι η συμφωνία που εξετάζεται (επιβεβαιώνοντας τα διχοτομικά σχέδια) θα δίνει σε κάθε «συνιστώσα πολιτεία» τη δυνατότητα να υπογράφει συμφωνίες διεθνούς συνεργασίας είτε με άλλο κράτος είτε με διεθνείς οργανισμούς, η οποία ενώ θα πρέπει μεν να ενημερώνει το ομοσπονδιακό υπουργείο Εξωτερικών, θα μπορεί να προχωρά τη συνεργασία.

  • Σύμφωνα με δηλώσεις του «υπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος» του ψευδοκράτους Φικρί Ατάογλου που επικαλείται η «Καθημερινή της Κύπρου», υπάρχει συμφωνία με την κυβέρνηση του Ιράν, για να ξεκινήσουν πτήσεις τσάρτερ από την Τεχεράνη που θα μεταφέρουν Ιρανούς τουρίστες στα Κατεχόμενα μέσω τουρκικών εδαφών.


Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ