ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ομοφωνία σε επικίνδυνους σχεδιασμούς, κόντρες για τις ενδοϊμπεριαλιστικές ισορροπίες

Υπέρ της μεγαλύτερης «συνεργασίας» των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ τάχθηκε η ελληνική κυβέρνηση...

Με φανερές τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις γύρω από καίρια ζητήματα, όπως η λεγόμενη «ευρωπαϊκή άμυνα» και η μορφή των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ, ολοκληρώθηκε χτες στην Μπρατισλάβα η άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της ΕΕ.

«Κοινή δέσμευση» για ενίσχυση επικίνδυνων στρατηγικών

Από τα βασικά θέματα της συνόδου, όπου προέδρευσε η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, ήταν η «συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των αμυντικών πτυχών της παγκόσμιας στρατηγικής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας», κείμενο - μπούσουλας για την προάσπιση και παραπέρα προώθηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων. Βάση της τέτοιας συζήτησης ήταν και τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της Μπρατισλάβας.

Στο γεύμα εργασίας, οι υπουργοί Αμυνας μίλησαν επίσης για τις εν εξελίξει αποστολές και επιχειρήσεις της ΕΕ, ιδίως σε σχέση με τη Λιβύη και την υποσαχάρια Αφρική.

Σε ένα τέτοιο φόντο, συμφώνησαν ομόφωνα ότι πρέπει να αντιδράσουν στις «σημερινές απειλές», ανέλαβαν «κοινή δέσμευση» για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ. Παραπέρα, συμφώνησαν «στην ανάγκη να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου - να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους πληθυσμούς της Ευρώπης ενάντια στις απειλές για την ασφάλεια και τους κινδύνους του σήμερα και του αύριο», όπως αναφέρει σχετικά η σλοβακική προεδρία, με το Σλοβάκο υπουργό Π. Γκάιντο να επισημαίνει ότι «πρέπει να υιοθετηθούν αποφάσεις για να καταστεί η ΕΕ ισχυρή, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και από στρατιωτική άποψη».

Παραπέρα, οι υπουργοί είχαν συνομιλίες για τη σχέση ΕΕ - ΝΑΤΟ, με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, επίσης παρόντα στη σύνοδο, στην προσπάθεια συντονισμού των δύο κέντρων, ακριβώς για καλύτερη προάσπιση των θέσεών τους στην κόντρα με Ρωσία, Κίνα κ.ά.

Οι χτεσινές συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

«Υπάρχει», αναφέρει η σλοβακική προεδρία, «μια γενική συναίνεση για την ανάγκη να αναλάβουν (σ.σ. ΕΕ και ΝΑΤΟ) κοινές δράσεις κατά των υβριδικών απειλών και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

Ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις γύρω από τη σχέση ΝΑΤΟ - ΕΕ

Στα παραπάνω επικίνδυνα σχέδια εμφανίζονται όλοι να συναινούν, ωστόσο κάθε πλευρά υπολογίζει και τα ιδιαίτερα συμφέροντα της δικής της αστικής τάξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μ. Φάλον, εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής στρατιωτικής δύναμης», υπογραμμίζοντας ότι «το ΝΑΤΟ θα πρέπει να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας της Ευρώπης».

Εκφράζοντας τις διαχρονικές θέσεις της αστικής τάξης της χώρας του και της σχέσης με τις ΗΠΑ, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε διαδικασία εξόδου από την ΕΕ, όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στην ασφάλεια της Ευρώπης και δεσμευμένοι υπέρ της ανάπτυξης περισσοτέρων στρατιωτών στην Εσθονία, στην Πολωνία», ενώ πρόσθεσε ότι απαιτούνται να γίνουν περισσότερα από την Ευρώπη, για να απαντηθούν οι «προκλήσεις της τρομοκρατίας και της μετανάστευσης, αλλά θα συνεχίσουμε να είμαστε αντίθετοι στην ιδέα ενός ευρωπαϊκού στρατού ή της δημιουργίας ενός στρατηγείου για έναν ευρωπαϊκό στρατό, το οποίο τελικά θα υπονόμευε τις αρμοδιότητες του ΝΑΤΟ».

Οταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Βρετανό υπουργό αν το Brexit θα στερήσει από το Λονδίνο το δικαίωμα του βέτο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής στρατιωτικής συνεργασίας, απάντησε ότι «δεν υπάρχει εδώ πλειοψηφία υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, υπάρχουν και κάποιες άλλες χώρες που όπως και εμείς θεωρούν ότι αυτό θα είχε επιπτώσεις στην εθνική κυριαρχία των κρατών».

Προς άμβλυνση των αντιθέσεων, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να τονίσει τη σημασία της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Βαρσοβία, λέγοντας ότι «δίνει νέα ουσία στην εταιρική σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Χαιρέτισε, επίσης, τις νέες συζητήσεις σχετικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Τόνισε ότι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ της ισχυρής ευρωπαϊκής άμυνας και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι και οι δύο αλληλοενισχύονται. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να αποφευχθούν οι επικαλύψεις και να διασφαλιστεί ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο οργανισμών είναι διάφανος και ανοικτός.

Από κοντά και η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, Φ. Μογκερίνι, σημείωσε: «Πρόκειται για την χρησιμοποίηση εργαλείων που ήδη έχουμε στη διάθεσή μας για να έχουμε μία αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή άμυνα, συμπληρωματική με το ΝΑΤΟ».

Η ελληνική κυβέρνηση

O Ελληνας υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στην τοποθέτησή του υποστήριξε τη «συνεργασία των δύο οργανισμών ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αμοιβαία οφέλη ασφαλείας. Προϋπόθεση για αυτή τη συνεργασία είναι ο σεβασμός της αυτονομίας, της ιδιαίτερης αποστολής, του θεσμικού πλαισίου και της πλήρους συμμετοχής όλων των μελών των δύο οργανισμών», σημείωσε.

Στο περιθώριο της άτυπης συνόδου συναντήθηκε με την Φ. Μογκερίνι, την οποία προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, το αμέσως προσεχές διάστημα. Συναντήθηκε, επίσης, με τους ομολόγους του από Ολλανδία, Πορτογαλία, Βρετανία και Ιταλία.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΣΦΑ
Με συνάντηση Τσίπρα - προέδρου SOCAR συνεχίστηκαν τα παζάρια

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία SOCAR τέθηκε στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης στην Αθήνα μεταξύ του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του επικεφαλής της SOCAR, Ρ. Αμπντουλάγεφ.

Η ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2013, έναντι 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο «πάγωσε» μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, η οποία απαίτησε το ποσοστό της SOCAR να μην ξεπερνά το 49%. Βρέθηκε «φόρμουλα» μέσω της πώλησης του 17% στην ιταλική «Snam», ωστόσο πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που περιόριζε τα τέλη δικτύου του ΔΕΣΦΑ, προκάλεσε την αντίδραση της SOCAR, η οποία θεώρησε ότι θα έπρεπε να μειωθεί και το αντίστοιχο τίμημα που θα κατέβαλλε.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση έγινε «σε θετικό κλίμα» και αφού συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα η SOCAR «ανακοίνωσε την παράταση, για έναν ακόμα μήνα, της εγγυητικής επιστολής την οποία έχει καταθέσει. Στο διάστημα αυτό, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου η λύση που θα προκύψει, να είναι επωφελής για όλα τα μέρη».

Στην αναζήτηση... «επωφελούς λύσης» εντάσσονται και οι εγχώριοι βιομήχανοι, οι οποίοι είχαν σπεύσει να χαιρετίσουν την προαναφερθείσα υπουργική τροπολογία, καθώς αφορά άμεσα το «ενεργειακό κόστος» τους...

Στο μεταξύ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, όπου θα συζητηθούν «θέματα ενεργειακής συνεργασίας».

Τα ενεργειακά σχέδια των αστικών τάξεων των τριών χωρών εκτείνονται σε μια σειρά από τομείς, βασικά την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου και τη μεταφορά τους προς την Ευρώπη, αλλά και γενικότερα την προώθηση ενεργειακών δικτύων και διασυνδέσεων των τριών χωρών.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΝΤ - ΠΟΕ
Αβεβαιότητες για το παγκόσμιο εμπόριο και νέες υποβαθμίσεις

Στο «χορό» των διαδοχικών υποβαθμίσεων των εκτιμήσεων ως προς τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά και των βασικότερων κέντρων της, συνέχισε και το ΔΝΤ, μετά και τις αντίστοιχες πρόσφατες εκθέσεις του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εμφαση δίνεται στη συνεχιζόμενη υποχώρηση του διεθνούς εμπορίου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος έκθεση που δημοσιεύθηκε χτες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) επισημαίνει ότι θα πρόκειται «για τον βραδύτερο ρυθμό ανόδου του παγκόσμιου εμπορίου» από την έναρξη της κρίσης.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία (World Economic Outlook), τμήματα της οποίας προδημοσιεύθηκαν, επισημαίνεται ότι τα φαινόμενα μετάδοσης κρίσης είναι σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της πορείας της παγκόσμιας οικονομίας και των κινδύνων που την περιβάλλουν.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, οι εξελίξεις στις «αναδυόμενες αγορές» δείχνουν ότι τα «οικονομικά σοκ», που ξεκίνησαν στις περιοχές αυτές, παίζουν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο σε άλλες περιοχές.

Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η μετανάστευση εργατικού δυναμικού μπορεί να συμβάλει στον «περιορισμό των προκλήσεων» που απορρέουν από τη «γήρανση του πληθυσμού» στις χώρες υποδοχής.

Σε παγκόσμιο επίπεδο το ΔΝΤ υπολογίζει ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα θα υπάρχει ενίσχυση 2% του ΑΕΠ για κάθε αύξηση των εργαζόμενων μεταναστών κατά 1%.

Στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ προβλέπονται οι παρακάτω μεταβολές του ΑΕΠ:

Παγκόσμια οικονομία: 2016: 3,1% (έναντι πρόβλεψης 3,2% τον Απρίλη), 2017: 3,4% (από 3,5%).

Ευρωζώνη: 2016: 1,6% (από 1,5%), 2017: 1,4% (από 1,6%).

ΗΠΑ: 2016: 2,2% (από 2,4%), 2017: 2,5% (αμετάβλητο).

Ιαπωνία: 2016: 0,3% (από 0,5%), 2017: 0,1% (από -0,1%).

Βρετανία: 2016: 1,7% (από 1,9%), 2017: 1,3% (από 2,1%).

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Παζάρια για το «χρέος» στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής

Εν μέσω της ενδοκαπιταλιστικής διαπάλης που εντείνεται εντός και εκτός Ευρωζώνης, με φόντο τις «αβεβαιότητες» και την υποτονική ανάκαμψη, εξελίσσονται τα αντιλαϊκά παζάρια για τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, αναφερόμενος στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το χρέος και τη συμμετοχή του Ταμείου στο «ελληνικό πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στη δανειακή σύμβαση προϋποθέτει την υπογραφή και νέου «συμπληρωματικού» μνημονίου με τον εν λόγω ιμπεριαλιστικό οργανισμό, οι πρόσφατες επισημάνσεις του οποίου για το μπαράζ των νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων είναι αναπόσπαστα δεμένες με το ζήτημα του κρατικού χρέους, για το οποίο «επείγεται» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ...

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ενόψει και της σημερινής ομιλίας του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, στο γερμανικό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε την «ανάγκη» για «επείγουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», προκειμένου, όπως είπε, να τονωθεί η ανάκαμψη και να τερματιστεί η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων.

Σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στη «Frankfurter Allgemeine Zeitung», ο Β. Σόιμπλε αναφέρει ότι τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά και αποτελούν αιτία σοβαρής και βάσιμης ανησυχίας.«Θα μπορέσουμε να αφήσουμε αυτή τη φάση χαμηλών επιτοκίων πίσω μας μόνο εάν έχουμε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», σημειώνει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ