ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τα «σκονάκια» του κεφαλαίου στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

...με παράλληλη προσπάθεια να συντηρηθεί το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους του ΣΕΒ
Από τη χτεσινή συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον πρόεδρο και τους εκπροσώπους του ΣΕΒ
Με τον ΣΕΒ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών συναντήθηκε χτες ο Αλ. Τσίπρας, ολοκληρώνοντας τις επαφές του με επιχειρηματικούς φορείς μπροστά στη ΔΕΘ.

Στο επίκεντρο των δύο συναντήσεων βρέθηκαν, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «τα προβλήματα που απασχολούν τον κόσμο της επιχειρηματικότητας, η οικονομική ανάπτυξη, η προσέλκυση επενδύσεων, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος». Παράλληλα, ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Τόσο από την πλευρά του πρωθυπουργού όσο και από τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών φορέων εκφράστηκε «η βούληση ο διάλογος να είναι διαρκής, προκειμένου να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που απασχολούν τη μικρομεσαία αλλά και μεγάλη επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».

Οι αξιώσεις του κεφαλαίου θα έχουν περίοπτη θέση στην πρωθυπουργική παρέμβαση στη ΔΕΘ, ενώ παράλληλα θα γίνεται προσπάθεια αυτές να «ντυθούν» με «φιλολαϊκό μανδύα», π.χ. με αναφορές για «ενίσχυση της απασχόλησης με διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων», την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τα νέα χτυπήματα στα εργασιακά στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης».

Το «πρόσημο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης

Επαναφέροντας, εξάλλου, το παραμύθι τη «δίκαιης ανάπτυξης», σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στο free press του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι «ο στόχος μας είναι η επιστροφή σε μία ανάπτυξη δίκαιη και βιώσιμη. Ανάπτυξη με πρόσημο και ιεραρχήσεις». Επιχειρεί να κρύψει το γεγονός ότι το πρόσημο της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι πάντα ταξικό υπέρ του κεφαλαίου και κατά του λαού, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει και το περιεχόμενο της πολιτικής που υπηρετεί το στόχο αυτό.

Μην έχοντας τίποτα απ' το να προσφέρει στο λαό πέρα απ' τα αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνονται, ο Αλ. Τσίπρας συνιστά «να σηκώσουμε τα μάτια μας και να δούμε προς το μέλλον. Να οραματιστούμε τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες. Μια χώρα απαλλαγμένη από επιτροπεία, έξω από τον κύκλο της ύφεσης και της ανεργίας. Μια Ελλάδα της δημιουργίας, της ισότητας και της δικαιοσύνης».

Τέλος, ο πρωθυπουργός καλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε έναν γόνιμο διάλογο, υποστηρίζοντας ότι «το βήμα της ΔΕΘ είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τις πολιτικές δυνάμεις να μπουν σε ένα δημιουργικό διάλογο για το μέλλον της χώρας και των πολιτών. Από τη μεριά μας, ως Ελληνική Κυβέρνηση, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αρχή».

Ο δε γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, πέραν των «οραμάτων» στα οποία αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας μια γεύση των όσων ο πρωθυπουργός θα πει στη ΔΕΘ εν είδει απολογισμού, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις δημοσιονομικές της εξαγγελίες λόγω της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού, αλλά έχει περάσει 85 νομοσχέδια που κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, δωρεάν ρεύμα, ενίσχυση των ευπαθών ομάδων κ.ο.κ. Προβάλλουν ως «υλοποίηση των δεσμεύσεων» τα μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, την οποία διογκώνουν με την αντιλαϊκή πολιτική τους!

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε επίσης την ελπίδα, για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, πως στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών θα διαμορφωθεί ένα κοινό μέτωπο αντίθεσης στις πολιτικές λιτότητας και ακραίων δημοσιονομικών περιορισμών, αφού αυτοί παρεμποδίζουν την ακόμα μεγαλύτερη κρατική στήριξη του κεφαλαίου απ' τον κρατικό κορβανά.

Στο φόντο, εξάλλου, της κινητικότητας που καταγράφεται στην ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στις 16/9 στην Μπρατισλάβα, πληροφορίες φέρουν την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, να καλεί ηγέτες κρατών - μελών για συναντήσεις στο Βερολίνο και αναφέρουν ότι σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα, ωστόσο, με κυβερνητικές πηγές, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται εκείνη τη μέρα στη ΔΕΘ, συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους πριν τη σύνοδο στην Μπρατισλάβα.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Προωθεί τις μπίζνες των μονοπωλιακών ομίλων

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων υπερψήφισαν προχτές στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, με το οποίο εξασφαλίζονται μπίζνες με σαουδαραβικά κεφάλαια για τους μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό.

Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισε γιατί σύμφωνα με τον ειδικό της αγορητή, Ηλ. Παναγιώταρο... «δεν έχει τίποτα κοινό ο ελληνικός πολιτισμός με τους Σαουδάραβες».

Το νομοσχέδιο αφορούσε στην κύρωση «μνημονίου κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού» μεταξύ των δύο χωρών και, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει (άρθρο 2) ότι τα δύο μέρη «θα διευκολύνουν την συνεργασία μεταξύ των τουριστικών γραφείων, καθώς επίσης και άλλων επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο τομέα του Τουρισμού, με σκοπό την διοργάνωση και προώθηση πακέτων μεταξύ Ελλάδας και της Σ. Αραβίας». Ακόμα ότι (άρθρο 7) τα μέρη θα «ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν εντός των δυνατοτήτων τους τις τουριστικές επενδύσεις από επιχειρηματίες της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς επίσης και τις επιχειρηματικές συμπράξεις στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς τους».

Οπως έκανε σαφές η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Ελ. Κουντουρά,«η ενθάρρυνση τουριστικών επενδύσεων είναι βασικός στόχος» της κυβέρνησης, όπως και «το άνοιγμα των αγορών στη Μ. Ανατολή».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο πέρασε ως διακρατική συμφωνία, που σημαίνει ότι παίρνουν το λόγο μόνο οι εκπρόσωποι των κομμάτων που δεν υπερψήφισαν.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία. Οπως επισήμανε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, «η ανάπτυξη του Τουρισμού δεν αποτυπώνει τι συμβαίνει πίσω από τη βιτρίνα». Η ανάπτυξη αυτή, τόνισε, στηρίζεται στις άθλιες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους, την απληρωσιά, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τις ατομικές συμβάσεις ζούγκλας και στην ιδιωτικοποίηση και παράδοση της γης σε επιχειρηματικούς ομίλους για επενδύσεις, ενώ από την άλλη, η λαϊκή οικογένεια στερείται ακόμα και το δικαίωμα για ολιγοήμερες διακοπές. Πρόσθεσε πως «με αυτό το νομοσχέδιο δίνετε πλήρη κρατική στήριξη σε μονοπωλιακούς ομίλους για να επενδύσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια, γι' αυτό άλλωστε όχι μόνο δεν περιέχει τίποτα για εργατικά δικαιώματα», αλλά προβλέπεται η «εκμετάλλευση φτηνού ευέλικτου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης».

«Υπάρχουν», σημείωσε, «διεθνικά μονοπώλια σαουδαραβικών συμφερόντων με σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα», όπως είναι «ο όμιλος OLAYAN, με έδρα την Αθήνα. Εχει αποκτήσει το 25% των μετοχών του COSTANAVARINO της ΤΕΜΕΣ ΑΕ και συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της AEGEAN AIRLINES. Με τον όμιλο ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ έχουν στρατηγική συνεργασία.

Ο όμιλος OLAYAN έχει επενδύσει στην "Chipita", στις Τηλεπικοινωνίες, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

  • Με τις θετικές ψήφους των ίδιων αστικών κομμάτων και το «παρών» της Χρυσής Αυγής υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια και νομοσχέδιο για την κύρωση συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ισλανδίας για τη συμμετοχή της δεύτερης στο Πρωτόκολλο του Κιότο για την κλιματική αλλαγή. Το ΚΚΕ καταψήφισε, καθώς όπως επισήμανε η Δ. Μανωλάκου, όλες αυτές οι συμφωνίες για την κλιματική αλλαγή ουσιαστικά λειτουργούν «σαν ευκαιρία κερδοφόρας διείσδυσης των πολυεθνικών ομίλων σε νέες αγορές», φέρνοντας ως παράδειγμα το εμπόριο ρύπων.
ΔΕΗ ΑΕ
Διαφωνεί με το «μοντέλο», προωθεί «εναλλακτικές» για την «απελευθέρωση»

Το περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε η διοίκηση της ΔΕΗ με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το προηγούμενο δίμηνο δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, δύο μέρες μετά τις «προειδοποιήσεις» του προέδρου της, Μ. Παναγιωτάκη, ότι το νέο καθεστώς δημοπρασιών ηλεκτρικού ρεύματος τύπου «ΝΟΜΕ» που ξεκινά τον επόμενο μήνα μπορεί να οδηγήσει «σε ανεπανόρθωτη ζημιά για τη ΔΕΗ και στην αποσταθεροποίηση συνολικά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας».

Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση ειδικά για το θέμα των ΝΟΜΕ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ έθεσε θέμα «συμβατότητας» του συγκεκριμένου μοντέλου με την ευρωενωσιακή νομοθεσία, καθώς όπως είπε συνιστά επιδότηση των εναλλακτικών παρόχων, ενώ ζήτησε να τεθεί συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για τον τερματισμό τους. Ζήτησε, επίσης, την εξαίρεση των πελατών με Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και των πελατών υψηλής τάσης από τον υπολογισμό στο μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ.

Ως «εναλλακτικό» μοντέλο για το «άνοιγμα» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο πρόεδρος της ΔΕΗ πρότεινε τη δημιουργία θυγατρικών εταιρειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με καταναλωτές από όλες τις κατηγορίες «που θα διατεθούν στον ανταγωνισμό». Είναι πρόταση που έχει καταθέσει εδώ και αρκετούς μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ, φαίνεται πως τη μελετάει και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την οποία, σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση, «τα στελέχη της ΕΕ άκουσαν με ενδιαφέρον».

Τα πράγματα για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ δείχνουν να πηγαίνουν σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αφού οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ δήλωσαν πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση των υποχρεώσεων του νόμου...

Τέλος, αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επισημαίνεται ότι τα στελέχη της ΔΕΗ ενημέρωσαν για την τρέχουσα κατάσταση των ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά και για τις επερχόμενες επιβαρύνσεις της επιχείρησης από την εφαρμογή του νέου νόμου. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για «επιβαρύνσεις που προστίθενται σε αυτές των υπολοίπων μέτρων και δημιουργούν ασύμμετρες συνθήκες ανταγωνισμού και πρόσθετη πίεση στις χρηματορροές της επιχείρησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ