Το κύκλο των τριήμερων εκδηλώσεων θα ανοίξει την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος θα παρουσιάσει την παράσταση «Το ταξίδι στα λιμάνια του κόσμου».
Ενας άντρας γυρίζει πίσω το χρόνο και θυμάται τα μεγάλα ταξίδια που έκανε ως ναυτικός, στα ομορφότερα λιμάνια του κόσμου. Ελλάδα, Μαρσίλια, Αμστερνταμ, Νότια Ιταλία, Αλεξάνδρεια, μέσα από τα κείμενα της ποιήτριας Νίκης Κωνσταντοπούλου. Τραγούδια παγκόσμιου βεληνεκούς των J. Brel, N. Rota, συναντούν τραγούδια Ελλήνων δημιουργών και ποιητών (Μ. Χατζιδάκις, Θ. Μικρούτσικος, Μ. Λοΐζος, Σ. Ξαρχάκος, Ν. Καββαδίας, Ν. Γκάτσος, Γ. Ρίτσος) καθώς και κάποια επιλεγμένα τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία του Χρήστου Κωνσταντόπουλου.
Συντελεστές: Ενορχήστρωση: Σταμάτης Λέκκας, Αφήγηση: Βασίλης Κόκκαλης.
Παίζουν οι μουσικοί: Πιάνο: Σταμάτης Λέκκας, Σαξόφωνο: Γιώργος Μπουρδόπουλος.
Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη τη «σκυτάλη» θα πάρει η «Α Companhia Artistica» και θα ακολουθήσουν οι «ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ».
Η «Α Companhia Artistica» είναι μια γυναικεία ομάδα 4 διπλωματούχων σολίστ, όπου η καθεμία στο βιογραφικό της έχει πλήθος εξαιρετικών εμφανίσεων στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Δημιουργήθηκε το 2008, με την επιθυμία όλων των μελών του να παρουσιάζει συναυλίες κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, με κομμάτια απαιτητικά αλλά συνάμα δημοφιλή, δίνοντας μία νότα φρεσκάδας και ανανέωσης στον τρόπο ερμηνείας και παρουσίασής τους.
Την «A Companhia Artistica» εκπροσωπούν οι: Μαρία Νικολοπούλου (πιάνο), Μαρία Μεσσάρη (φλάουτο), Εφη Κάλλιστρου (βιολί), Ιωάννα Καζαντζίδη (βιολοντσέλο).
Η βραδιά θα συνεχιστεί με τους «ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ», που δημιουργήθηκαν το 2007 στην Πάτρα από μια παρέα μουσικών, με σκοπό τη δημιουργική τους έκφραση μέσα από τη μουσική. Η πλειονότητα των μελών τους δραστηριοποιείται παράλληλα στο μουσικό εργαστήρι του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών. Τον Αύγουστο του 2014 ολοκλήρωσαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τον ομώνυμο του σχήματος τίτλο «Κάπως Ετσι». Σε αυτή περιλαμβάνονται τραγούδια με ελληνικό και αγγλικό στίχο και επιχειρείται ένα αρμονικό δέσιμο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής με τον ηλεκτρικό ήχο.
Τους «Κάπως Ετσι» αποτελούν οι: Ηλίας Λαμπρόπουλος - Βιολί, Τρομπέτα, Φλικόρνο, Κλαρινέτο, Σαξόφωνο, Γκάιντα, Κιθάρα, Τραγούδι, Σοφία Ραφτούλη - Πλήκτρα, Ακορντεόν, Τραγούδι, Διογένης Οικονόμου - Μπάσο, Κιθάρα, Λαούτο, Κωνσταντίνος Γιωτσόπουλος - Ηλεκτρική Κιθάρα, Γιώργος Μπαράκος - Τύμπανα.
Το τριήμερο του «Βήματος Νέων Καλλιτεχνών» θα κλείσουν, το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, το μουσικό σχήμα «Ιδιότροπον», το οποίο θα ερμηνεύσει δικές του συνθέσεις, εκφράζοντας «Ο,τι η καρδιά κυνηγά», και η Μαρία Ρούτση, η οποία θα παρουσιάσει τη μουσική παράσταση «Πώς να σωπάσω».
Το μουσικό σχήμα «Ιδιότροπον» δημιουργήθηκε το 2007 στην Πάτρα. Πειραματίζεται με μουσικές διαφόρων προελεύσεων, με διασκευές μουσικών και συγκροτημάτων τού σήμερα και κυρίως με δικές του συνθέσεις.
Το σχήμα αποτελούν: Γιοχάννα Κοσιώνη: ταμπούρ, φωνή, Μάνια Ασημακοπούλου: ούτι, Ελευθερία Δαουλτζή: κανονάκι, Γιώτα Βεργοπούλου: νέυ, Ειρήνη Κουλουριώτη: κρουστά.
Στη συνέχεια, η Μαρία Ρούτση παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Πώς να σωπάσω», αφιερωμένη στη σύγχρονη μετανάστευση, τον κοινωνικό αποκλεισμό και το ρατσισμό. Θα ακουστούν τραγούδια των Σ. Ξαρχάκου, Μ. Θεοδωράκη, N. Rota, Z. Livaneli, Μ. Λοΐζου, B. Dylan και άλλων. Θα γίνει ακόμα και παρουσίαση καινούριων μελοποιημένων ποιημάτων του Δ. Καρατζά σε μουσική Ν. Μπαλή που σύντομα θα κυκλοφορήσουν σε δίσκο.
Παίζουν: Γιώργος Παπαγεωργίου - μπουζούκι, πολίτικη λύρα, μπάντζο, λαούτο, Μιχάλης Γκοτσόπουλος - ακουστική κιθάρα, ηλεκτρική κιθάρα, φυσαρμόνικα, τραγούδι, Τάσος Σχίζας - ακορντεόν, Μιχάλης Δάρμας - κοντραμπάσο, Γιώργος Μπαράκος - τύμπανα. Συμμετέχει το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «ΑΝΤΗΧΩ».
Μια μεγάλη ντίβα της όπερας πρόκειται να τραγουδήσει στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ για διακοσιοστή εικοστή δεύτερη φορά. Εξαντλημένη από την πειθαρχία που έχει επιβάλλει στον εαυτό της και από την επαναλαμβανόμενη έκθεσή της στην κρίση του κοινού, αποφασίζει να ματαιώσει τις προγραμματισμένες εμφανίσεις της και να αποσυρθεί με τον τυφλό πατέρα της στην εξοχή. Εκείνος, όμως, αλκοολικός και φιλοχρήματος, έχει εναποθέσει όλη του τη ζωή στην τραγουδιστική καριέρα της κόρης του. Ανάμεσά τους βρίσκεται ένας γιατρός, δόκτορας Ιατροδικαστικής, παθιασμένος με την ανθρώπινη ανατομία, αλλά αδιάφορος για την ανθρώπινη ύπαρξη...
Τι αποτελέσματα έχει στον καλλιτέχνη η τελειομανία, η στείρα εξειδίκευση, η υπέρμετρη συγκέντρωση, ο αυστηρός αυτοπεριορισμός; Η τέχνη, η επιστήμη, ακόμα και η σχέση γονιού και παιδιού, αποδεικνύονται ανεπαρκείς και καταστροφικές για την πλήρωση των ανθρώπινων αναγκών. Ο Μπέρνχαρντ μετατρέπει την ιατρική σε επιστήμη της αποσύνθεσης και τη μουσική σε τέχνη της αποπροσωποποίησης και της καταστροφής.
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας. Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας. Σκηνικά - Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα. Κίνηση: Δήμητρα Ευθυμιοπούλου. Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος.
Διανομή: Βασίλισσα της Νύχτας: Ανθή Ευστρατιάδου, Κυρία Φάργκο/Σερβιτόρος Βίντερ: Γιάννης Καπελέρης, Πατέρας: Χρήστος Μαλάκης, Δόκτωρ: Γιάννος Περλέγκας.
Οπως σημειώνει η Κ. Ρουγγέρη, «"Ο Κουρέας της Σεβίλλης" δεν είναι παραμύθι. Είναι όμως ένα έργο που περιέχει όλα τα υλικά μιας συνταγής για ένα τέλειο μουσικό παραμύθι. Εχει δηλαδή μαγεία και ρεαλισμό, χιούμορ και μια πολύ ενδιαφέρουσα υπόθεση.
Η ιδέα μου ήταν να μετατραπεί η όπερα σε ένα θεατρικό έργο για παιδιά, με τραγούδια βγαλμένα από τις όμορφες μελωδίες του Ροσίνι, έτσι ώστε να προσφερθούν στα παιδιά ακούσματα κλασικής μουσικής. Ακούσματα τόσο απαραίτητα για την καλλιέργεια του μουσικού τους αισθητηρίου».
Το έργο έχει διασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να κρατάει τα πιο μελωδικά μέρη της όπερας και μετατρέπει τις άριες και τα φωνητικά σύνολα σε τραγούδια, δημιουργώντας μια όμορφη μουσική θεατρική εικόνα. Ολα αυτά ενώνονται μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια - με άρωμα εποχής -, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.
Συντελεστές: Κείμενο - σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, Σκηνικά - κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, Κίνηση - χορογραφίες - φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, Διασκευή - ενορχήστρωση: Αμβρόσιος Βλαχόπουλος, Ρεντόνα Κόλα, Στίχοι κι επιλογή μελωδιών, Διδασκαλία τραγουδιών: Ανδρέας Κουλουμπής.
Παίζουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί: Βαρθαλίτης Αντώνης, Γεωργάκη Κατερίνα, Πολυκανδρίτου Δέσποινα, Νικολάου Γιάννης, Παπαδάκης Αντώνης, Σταυρακούδης Νίκος, Τσίτσου Παναγιώτα, Χονδρογιάννης Αγγελος.
Ενα κορυφαίο έργο της σύγχρονης δραματουργίας, γραμμένο το 1942 στη διάρκεια της ιδιόρρυθμης ναζιστικής κατοχής στη Γαλλία, η «Αντιγόνη» του Ανούιγ συνιστά μια μεταφορά για το άτομο και τον αγώνα του απέναντι σε ένα παντοδύναμο, γερασμένο, αυταρχικό κράτος. Η νεότητα και το γήρας, η ομορφιά και η ασχήμια, η δύναμη και η αδυναμία, το δίκαιο και το άδικο αντιπαραβάλλονται για να ξεσκεπάσουν μια κοινωνία φοβισμένη, βουτηγμένη στον ατομικισμό και τη διαφθορά, μια κοινωνία σε σημείο μηδέν.
Μετάφραση: Στρατής Πασχάλης. Μουσική: Ελένη Ευθυμίου. Σκηνικά: Ζωή Μολυβδά - Φαμέλη. Ενδυματολόγος: Ηλένια Δουλαδίρη. Β' ενδυματολόγος: Μαίρη Μαρμαρινού. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Ενορχηστρώσεις - ηχητικός σχεδιασμός: Κώστας Βόμβολος. Κίνηση: Βιτόρια Κωτσάλου, Κική Μπάκα. Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Ευτυχιάδου.
Ερμηνεύουν (με σειρά εμφάνισης): Χορός: Φαίδων Καστρής, Αντιγόνη: Βασιλική Τρουφάκου, Τροφός: Αννέζα Παπαδοπούλου, Ισμήνη: Ιωάννα Μαυρέα, Αίμων: Γιώργος Φριντζήλας, Κρέων: Στέλιος Μάινας, Υπηρέτης Κρέοντα: Λάμπρος Κωνσταντέας, Φρουρός: Νίκος Ντάλας, Β' Φρουρός - Αγγελιαφόρος: Ερρίκος Λίτσης, Ευρυδίκη: Μαίρη Λιαμή.
Την Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 12 μ., στο θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή» (Αθανασίου Διάκου και Τζιραίων 13, Αθήνα, στάση Μετρό «Ακρόπολη») θα πραγματοποιηθεί ακρόαση για άνδρες ηθοποιούς (αποφοίτους Ανώτερης Δραματικής Σχολής). Η ακρόαση αφορά τη συμμετοχή σε μία από τις νέες χειμερινές παραγωγές του θεάτρου «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου - Καλαμπόκη», για το έργο «Οι γειτόνισσες», του Παντελή Χορν, που θα ανέβει στο ίδιο θέατρο τον χειμώνα 2016 - 2017 σε σκηνοθεσία Αλεξάνδρας Βουτζουράκη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας και θα ζητηθούν δραματικός μονόλογος και ενημερωμένο βιογραφικό με πρόσφατη φωτογραφία.