ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σήμερα η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Σωτηρία Βασιλακοπούλου

Στις 7.30 μ.μ., στο χώρο όπου δολοφονήθηκε, Ιερά Οδός και Αγ. Αννης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τη δολοφονία της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, οι Επιτροπές Αγώνα Παντείου, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), το Κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής συνδιοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης σήμερα, Πέμπτη, στις 7.30 το απόγευμα, έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης). Με ανακοίνωσή του, σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση καλεί και το ΠΑΜΕ.

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου. Στις 28 Ιούλη 1980 δολοφονήθηκε την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και τις εργάτριες της ΕΤΜΑ. Η εργοδοσία είχε δώσει εκείνη τη μέρα εντολή: «Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο»... Με αυτές τις εντολές έφυγαν από το εργοστάσιο τα λεωφορεία της εταιρείας, μην υπολογίζοντας τίποτα, ούτε καν την ανθρώπινη ζωή. Η θυσία της Σωτηρίας θυμίζει ότι οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης δεν ήρθαν χωρίς σύγκρουση, χωρίς αγώνες, χωρίς δυσκολίες στον ανηφορικό δρόμο της ταξικής πάλης.

Και σήμερα, 36 χρόνια μετά, η ΚΝΕ στην ανακοίνωση - κάλεσμα για την εκδήλωση στη μνήμη της Σ. Βασιλακοπούλου σημειώνει μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε αποφασιστικά, για να δυναμώσει η οργάνωση των νέων σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, στις λαϊκές γειτονιές, με τη συμμετοχή στην πάλη, στη διαμόρφωση στόχων και αιτημάτων, στις μαζικές διαδικασίες. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων. Ο οργανωμένος αγώνας μαζί με το εργατικό κίνημα, η ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό είναι η τεράστια δύναμη που μπορεί να σαρώσει το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου».

Συνάντηση υπουργού Παιδείας και δημάρχου Αθηναίων

Για σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας
Για σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας
Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τα γεύματα στα σχολεία και για ζητήματα όπως την αξιοποίηση κενών διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, μίλησαν χτες ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, σε συνάντηση που είχαν και αργότερα σε δηλώσεις τους προς δημοσιογράφους.

Σε συνέχεια και των χτεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ο Ν. Φίλης ανακοίνωσε την επέκταση σε 30.000 μαθητές του προγράμματος σίτισης στα σχολεία, με κανονικά γεύματα, που φέτος λειτούργησε πιλοτικά για κάποιους μήνες και, όπως είπαν, σε αυτό θα συνδράμει και ο Δήμος της Αθήνας.

Αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι θα προσληφθούν μέσα στο καλοκαίρι 800 αναπληρωτές που θα γνωρίζουν Φαρσί και Αραβικά και «πολλοί από τους οποίους θα γνωρίζουν τη διδασκαλία της Ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας». Είπε ότι στους καταυλισμούς θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά θα δημιουργηθούν Τμήματα Ενταξης στα σχολεία, που αρχικά θα λειτουργούν διαφορετικές ώρες από το κανονικό πρόγραμμα των σχολείων, αλλά η προοπτική μετά το πρώτο διάστημα υποδοχής είναι τα Ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα να είναι μαζί στα σχολεία, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το πότε θα γίνει αυτό. Πρόσθεσε ακόμα ότι «το γλωσσικό μέρος για τα προσφυγόπουλα περιέχει την εκμάθηση της Ελληνικής, της μητρικής τους γλώσσας - επειδή είναι το πολιτιστικό τους κεφάλαιο - καθώς επίσης και μίας γλώσσας της επιλογής τους».

Ο Γ. Καμίνης, από την πλευρά του, μίλησε για το πρόγραμμα «Ανοιχτό Σχολείο», ανακοινώνοντας ότι θα λειτουργήσουν 25 τέτοια σχολεία σε όλη την Αθήνα, τα οποία έχουν υποστεί τις απαραίτητες μετασκευές. Σύμφωνα με το πώς έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα το πρόγραμμα, πρόκειται για σχολεία που στεγάζουν διάφορες δραστηριότητες το απόγευμα, όπως το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου, προγράμματα για τα προσφυγόπουλα με τη συνδρομή ΜΚΟ, αλλά και άλλες δραστηριότητες που υποτίθεται «ανοίγουν τα σχολεία στη γειτονιά».

Εκεί που έδωσε ρεσιτάλ όμως ο Γ. Καμίνης ήταν στο θέμα της στέγασης φοιτητών σε κενά διαμερίσματα στην Αθήνα: «Σε περιοχές του Κέντρου, όπως είναι η Κυψέλη, η Φωκίωνος Νέγρη, η Πλατεία Βικτωρίας υπάρχουν κενά διαμερίσματα και πιθανόν με επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο», είπε αρχικά. Οταν όμως του έγινε συγκεκριμένη ερώτηση πόσους φοιτητές θα καλύψει με την επιδότηση ενοικίου, προσέγγισε το θέμα όχι από την πλευρά της κάλυψης των αναγκών φοιτητικής στέγης, αλλά ως... ηλικιακό! Είπε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη επιδότησης ενοικίου, αλλά... «το ζήτημά μας είναι να φέρουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κενά διαμερίσματα και έχει ανέβει δραματικά ο μέσος όρος της ηλικίας των κατοίκων». Ενώ για το ίδιο θέμα, στο δελτίο Τύπου που έστειλε ο Δήμος της Αθήνας έδειξε ότι βλέπει τους φοιτητές ως πελάτες και πορτοφόλια, αφού κάνει λόγο για παροχή κινήτρων για να μείνουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα «τονώνοντας, με τον τρόπο αυτό, την κοινωνική και οικονομική ζωή στις γειτονιές»...

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε γειτονιές

Οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζονται και μεταφέρουν σε όλη τη χώρα το μήνυμα που εκπέμπει το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ: «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)».

Εκδηλώσεις σε γειτονιές γίνονται σε όλη την Ελλάδα μέσα στο καλοκαίρι και τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένες οι εξής:

Στην Εύβοια, διοργανώνεται σήμερα Πέμπτη φεστιβαλική εκδήλωση στην πλατεία της Ιστιαίας, στις 8.30 μ.μ., με: Θεατρικό βασισμένο στο έργο του Μπ. Μπρεχτ «Αν οι καρχαρίες ήταν άνθρωποι», βιντεοπροβολή για την προσφυγιά, ομιλία από τον Μάκη Μακρή, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ και λαϊκό γλέντι.

Στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, σήμερα Πέμπτη, στις 8 μ.μ., στο πάρκο Δημαρχείου θα γίνει συζήτηση με θέμα: «Διεθνείς εξελίξεις και Προσφυγικό. Καμιά ανοχή στα σχέδιά τους». Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

Στο Αγρίνιο, σήμερα Πέμπτη, θα προβληθεί ταινία στο στέκι του Εργατικού Κέντρου.

Με επιτυχία συνεχίζονται και οι προβολές ταινιών που διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Πελοπόννησο. Οι προβολές σε όλες τις πόλεις ξεκινούν στις 9 μ.μ. και το πρόγραμμά τους έχει ως εξής:

-- Στην Καλαμάτα, στην πλατεία Μαυρομιχάλη, τις μέρες: Σήμερα Πέμπτη, Πέμπτη 4 Αυγούστου και Τετάρτη 10 Αυγούστου.

-- Στην Τρίπολη, στη Σκακιέρα, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου.

-- Στη Σπάρτη, στις νέες εργατικές εστίες, την Τρίτη 2 Αυγούστου.

-- Στην Κόρινθο, στο ανοιχτό αμφιθέατρο του Δημαρχείου, τις μέρες: Αύριο Παρασκευή, Παρασκευή 5 Αυγούστου και Τετάρτη 10 Αυγούστου.

-- Στο Ναύπλιο, στο Θεατράκι του ΟΣΕ, τις μέρες: Αύριο Παρασκευή, Τρίτη 2 Αυγούστου και Κυριακή 7 Αυγούστου.

Διήμερη κατασκήνωση στη Γαύδο

Η Οργάνωση Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ οργανώνει διήμερη κατασκήνωση στη Γαύδο, στις 29 - 31 Ιούλη, για να τιμήσει τους εξόριστους της περιόδου 1928 - 1951 στο νησί. Η κατασκήνωση θα γίνει στο Σαρακήνικο και το πρόγραμμά της θα περιλαμβάνει:

Αύριο Παρασκευή: Στις 17.30 ξενάγηση στο σπίτι των εξορίστων που το έχτισαν οι ίδιοι στο Σαρακήνικο, στις 18.00 ξενάγηση στο διώροφο στο Καστρί που επίσης λειτουργούσε ως χώρος κράτησης εξορίστων, καθώς και στα Γαλανά που και εκεί υπήρχαν εκτοπισμένοι εξόριστοι. Στις 20.00 επίσκεψη στον Φάρο. Στις 21.00 προβολή ταινίας.

Το Σάββατο, 30 Ιούλη: Στις 12.00 εκδήλωση στο σπίτι των εξορίστων στο Σαρακήνικο με ομιλητή τον Βάγια Βάγια, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ. Τοποθέτηση τιμητικής πλάκας για τους εξόριστους και κατάθεση στεφάνων. Στις 18.30 αθλητικές δραστηριότητες. Στις 21.00 λαϊκό γλέντι στη «Χελώνα».

Ακόμα, στο πλαίσιο του Διημέρου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κλιμακίου του ΚΚΕ με την δήμαρχο της Γαύδου για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί.

Οι αναχωρήσεις έχουν οριστεί για αύριο Παρασκευή 29 Ιούλη ως εξής: Χανιά 06.30 από τα ΚΤΕΛ. Ηράκλειο 05.00 από το άγαλμα Βενιζέλου. Ρέθυμνο 06.00 από τη νοτιοανατολική πλευρά του Δημοτικού Κήπου (πρώην Τράπεζα της Ελλάδος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ