Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συνάντηση υπουργού Παιδείας και δημάρχου Αθηναίων

Για σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας
Για σταδιακή ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία, έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας
Για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, τα γεύματα στα σχολεία και για ζητήματα όπως την αξιοποίηση κενών διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας, μίλησαν χτες ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, σε συνάντηση που είχαν και αργότερα σε δηλώσεις τους προς δημοσιογράφους.

Σε συνέχεια και των χτεσινών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ο Ν. Φίλης ανακοίνωσε την επέκταση σε 30.000 μαθητές του προγράμματος σίτισης στα σχολεία, με κανονικά γεύματα, που φέτος λειτούργησε πιλοτικά για κάποιους μήνες και, όπως είπαν, σε αυτό θα συνδράμει και ο Δήμος της Αθήνας.

Αναφορικά με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι θα προσληφθούν μέσα στο καλοκαίρι 800 αναπληρωτές που θα γνωρίζουν Φαρσί και Αραβικά και «πολλοί από τους οποίους θα γνωρίζουν τη διδασκαλία της Ελληνικής, ως δεύτερης γλώσσας». Είπε ότι στους καταυλισμούς θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία, ενώ για τα μεγαλύτερα παιδιά θα δημιουργηθούν Τμήματα Ενταξης στα σχολεία, που αρχικά θα λειτουργούν διαφορετικές ώρες από το κανονικό πρόγραμμα των σχολείων, αλλά η προοπτική μετά το πρώτο διάστημα υποδοχής είναι τα Ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα να είναι μαζί στα σχολεία, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το πότε θα γίνει αυτό. Πρόσθεσε ακόμα ότι «το γλωσσικό μέρος για τα προσφυγόπουλα περιέχει την εκμάθηση της Ελληνικής, της μητρικής τους γλώσσας - επειδή είναι το πολιτιστικό τους κεφάλαιο - καθώς επίσης και μίας γλώσσας της επιλογής τους».

Ο Γ. Καμίνης, από την πλευρά του, μίλησε για το πρόγραμμα «Ανοιχτό Σχολείο», ανακοινώνοντας ότι θα λειτουργήσουν 25 τέτοια σχολεία σε όλη την Αθήνα, τα οποία έχουν υποστεί τις απαραίτητες μετασκευές. Σύμφωνα με το πώς έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα το πρόγραμμα, πρόκειται για σχολεία που στεγάζουν διάφορες δραστηριότητες το απόγευμα, όπως το κοινωνικό φροντιστήριο του Δήμου, προγράμματα για τα προσφυγόπουλα με τη συνδρομή ΜΚΟ, αλλά και άλλες δραστηριότητες που υποτίθεται «ανοίγουν τα σχολεία στη γειτονιά».

Εκεί που έδωσε ρεσιτάλ όμως ο Γ. Καμίνης ήταν στο θέμα της στέγασης φοιτητών σε κενά διαμερίσματα στην Αθήνα: «Σε περιοχές του Κέντρου, όπως είναι η Κυψέλη, η Φωκίωνος Νέγρη, η Πλατεία Βικτωρίας υπάρχουν κενά διαμερίσματα και πιθανόν με επιδότηση ενοικίου να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νεανικό κόσμο», είπε αρχικά. Οταν όμως του έγινε συγκεκριμένη ερώτηση πόσους φοιτητές θα καλύψει με την επιδότηση ενοικίου, προσέγγισε το θέμα όχι από την πλευρά της κάλυψης των αναγκών φοιτητικής στέγης, αλλά ως... ηλικιακό! Είπε, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη επιδότησης ενοικίου, αλλά... «το ζήτημά μας είναι να φέρουμε νεανικό κόσμο σε γειτονιές της Αθήνας, όπου υπάρχουν κενά διαμερίσματα και έχει ανέβει δραματικά ο μέσος όρος της ηλικίας των κατοίκων». Ενώ για το ίδιο θέμα, στο δελτίο Τύπου που έστειλε ο Δήμος της Αθήνας έδειξε ότι βλέπει τους φοιτητές ως πελάτες και πορτοφόλια, αφού κάνει λόγο για παροχή κινήτρων για να μείνουν σε διαμερίσματα στην Αθήνα «τονώνοντας, με τον τρόπο αυτό, την κοινωνική και οικονομική ζωή στις γειτονιές»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ