ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούλη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ
Αντιθέσεις με βάθος και προεκτάσεις

Συνεχίζονται τα ερωτήματα για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, που, μιλώντας στον βρετανικό «Γκάρντιαν», αφού πρώτα ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν αναμειχθεί στην απόπειρα πραξικοπήματος, στη συνέχεια πρόσθεσε: «Φυσικά, από τη στιγμή που ο ηγέτης αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. ο Φετ. Γκιουλέν) διαμένει στις ΗΠΑ υπάρχουν ερωτήματα στα μυαλά των ανθρώπων αν υπάρχει κάποια αμερικανική ανάμειξη ή στήριξη... Ετσι από αυτήν τη στιγμή η Αμερική θα πρέπει να αναλογιστεί αληθινά πώς θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Τουρκία, που αποτελεί στρατηγικό σύμμαχο για εκείνη, στην περιοχή και στον κόσμο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ μιλούσε στην κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του (ΑΚΡ) πριν από μερικές μέρες εξέφρασε την απογοήτευσή του για την επιμονή των ΗΠΑ να ζητούν νέα στοιχεία για την έκδοση Γκιουλέν, συμπληρώνοντας ότι «μπορεί ακόμα και να επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας με τέτοιους συμμάχους».

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Γκιουλέν υπογράφοντας άρθρο στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να «αντισταθούν στον πειρασμό να δώσουν στον Ερντογάν όλα όσα θέλει» και εξέφρασε την «ανησυχία» του γιατί ο Ερντογάν «υποβάλει τις ΗΠΑ σε έναν εκβιασμό, απειλώντας να μειώσει την υποστήριξή του στο συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος». Ακόμα, πρόσθεσε ότι για να διατηρηθεί η ειρήνη και η δημοκρατία στη Μέση Ανατολή «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υποχωρήσουν έναντι ενός αυταρχικού ηγέτη ο οποίος προσπαθεί να μετατρέψει την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος σε ένα δικό του πραξικόπημα σε αργή κίνηση».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την πρόσφατη συνάντηση των Ερντογάν - Γιλντιρίμ με τους αρχηγούς του σοσιαλδημοκρατικού CHP και του εθνικιστικού MHP - που χαρακτηρίστηκε «ιστορική» και συνοδεύτηκε από «συμφωνία» για αλλαγές (σε πρώτη φάση) «μικρής κλίμακας» στο Σύνταγμα - χτες ανώνυμες πηγές από την τουρκική προεδρία δήλωναν στη «Χουριέτ» ότι ο Ερντογάν «θα αποσύρει όλες τις αγωγές που εκκρεμούν σε βάρος ηγετών της αντιπολίτευσης ως επίδειξη αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων».

Ο Νταβούτογλου για το ρωσικό μαχητικό

Την ίδια στιγμή, αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού, Αχμέντ Νταβούτογλου, να διευκρινίσει ότι «δεν είναι σωστό να εγείρονται ζητήματα οκτώ μήνες μετά το περιστατικό» (της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού τον περασμένο Νοέμβρη), ύστερα από δηλώσεις διαφόρων κυβερνητικών στελεχών ότι η απόφαση για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους ήταν επιλογή των πιλότων (σημειώνουμε ότι συγκαταλέγονται στους συλληφθέντες για τυχόν σύνδεση με την οργάνωση του Γκιουλέν). Ο Νταβούτογλου μάλιστα επισήμανε ότι «με βάση τις συνήθειες του κράτους μας, ο πρωθυπουργός προσδιορίζει τους κανόνες εμπλοκής με γραπτή οδηγία προς το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων», θυμίζοντας τις οδηγίες που είχαν δοθεί πριν μερικά χρόνια για ετοιμότητα όχι μόνο απέναντι στα συριακά πολεμικά αεροπλάνα αλλά και «οτιδήποτε παραβιάζει τον εναέριο τουρκικό χώρο». Δεν υπήρχε πρόβλημα με την εφαρμογή αυτών των κανόνων εμπλοκής, καθώς το ζήτημα ήταν η υπεράσπιση του τουρκικού εναέριου χώρου, είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θα αναλάμβανα την ίδια πολιτική ευθύνη ακόμα και αν αυτό γινόταν (πάλι) σήμερα».

Ανησυχία στη Γερμανία

Ανησυχία στο μεταξύ προκαλεί σε γερμανικά κόμματα η συγκέντρωση υποστηρικτών του Ερντογάν που προγραμματίζεται την Κυριακή, στην Κολονία. Την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί και «αντιδιαδηλώσεις», από διάφορες πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ο γγ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Αντρέας Σόιερ, δήλωσε ότι «η τουρκική εσωτερική πολιτική δεν έχει θέση σε γερμανικό έδαφος. Οποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτήν, μπορεί ευχαρίστως να εγκαταλείψει τη χώρα μας και να επιστρέψει στην Τουρκία», ενώ ο αρμόδιος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για εσωτερικά θέματα, Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, είπε ότι «πρέπει να εμποδίσουμε να εισαχθεί στη χώρα μας και να κλιμακωθεί περαιτέρω εδώ στους δρόμους και στις πλατείες μας η μαζική αντιπαράθεση μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Ερντογάν», τονίζοντας ότι «εάν όμως οι αρμόδιες αρχές έχουν συγκεκριμένα στοιχεία ότι από τη σχεδιαζόμενη διαδήλωση θα προέλθουν πράξεις βίας και ποινικά αδικήματα, τότε θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά ένα αίτημα απαγόρευσης».

ΣΥΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις στο Καμισλί

Από τη χτεσινή επίθεση στη βόρεια Συρία
Από τη χτεσινή επίθεση στη βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) ανέλαβαν χτες την ευθύνη για το λουτρό αίματος που προκάλεσαν στη μεθοριακή κουρδική πόλη Καμισλί της βόρειας Συρίας κοντά στα τουρκικά σύνορα, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 48 αμάχων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων 170. Η αιματηρή επίθεση αποτελεί αντίποινα για τις σφοδρές επιχειρήσεις των «Δημοκρατικών Δυνάμεων Συρίας» που εξαπολύουν Κούρδοι και Αραβες μαχητές εδώ και πολλές βδομάδες εναντίον των ισλαμιστών μισθοφόρων του ΙΚ στην πόλη Μανμπίτζ.

Η συριακή τηλεόραση έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση με παγιδευμένο φορτηγό, την οποία ακολούθησε άλλη που πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένη μοτοσικλέτα σε κεντρικό δρόμο στο δυτικό άκρο της πόλης Καμισλί. Οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν από αυτόχειρες βομβιστές για λογαριασμό του ΙΚ.

Το ίδιο 24ωρο το συριακό πρακτορείο ειδήσεων ΣΑΝΑ μετέδωσε καθολικό μπλακάουτ στην επαρχία Χαλέπι μετά την επίθεση τζιχαντιστών στον κεντρικό σταθμό παραγωγής Ενέργειας της επαρχίας.

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, Αμερικανοί και Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν χτες βιντεο-διάσκεψη, συζητώντας για την ενίσχυση της ασφάλειας των πτήσεων στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από τη Συρία.

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ
Ενδιαφέρον από μεγάλα μονοπώλια

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι με διεθνείς διακρίσεις στην παραγωγή και εμπορία ενεργειακών πόρων εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους κατά τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων για την κυπριακή ΑΟΖ, εξηγώντας και την αυξημένη προσοχή ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Συγκεκριμένα, στις εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται η αμερικανική «Exxonmobil», η καταριανή «Qatar Petroleum», η νορβηγική «Statoil», η ιταλική «Eni», η γαλλική «Total», η βρετανική «Cairn», οι ισραηλινές «Delek» και «Avner». Μάλιστα, ισχυρό είναι το ενδιαφέρον ειδικά για το «οικόπεδο» 10, που γειτονεύει με το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» και υπάρχουν γεωλογικές εκτιμήσεις ότι αν έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά μπορεί να «φιλοξενεί» ένα σημαντικό κοίτασμα.

Στο μεταξύ, χτες, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ ενέκρινε την εξάμηνη παράταση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Στο ψήφισμά του, το ΣΑ χαιρετίζει την «πρόοδο που έχει επιτευχθεί» και «τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των δύο ηγετών» και «προτρέπει τις δύο πλευρές να αδράξουν την παρούσα ευκαιρία με αποφασιστικότητα». Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, δήλωσε πως «με δεδομένο ότι τώρα έχουμε νέες συγκλίσεις και νέες συμφωνίες, σχετικά γρήγορα, ίσως ξυπνήσουμε και δούμε ότι η διευθέτηση είναι κατ' ακρίβεια εκεί», ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες για τις «οικονομικές πτυχές της λύσης», με τη «συμβολή» οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Βασανισμός εφήβων σε αναμορφωτήριο ανηλίκων

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Τη συγκρότηση επιτροπής για να εξετάσει ποιοι ευθύνονται για τους βασανισμούς και τη γενικότερη κακομεταχείριση παιδιών και ανηλίκων στο «σωφρονιστήριο» ανηλίκων Ντον Ντέιλ στο Βόρειο Εδαφος της Αυστραλίας έδωσε χτες ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάλκομ Τέρνμπουλ, μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσε η δημοσιοποίηση αποκαλυπτικού ρεπορτάζ του δικτύου ABC σε σχέση με τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής και κράτησης δεκάδων ανηλίκων, πολλοί εκ των οποίων ιθαγενείς Αβορίγινες.

Οι συνθήκες κράτησης στο Ντον Ντέιλ συγκρίνονται αναλογικά με εκείνες στις αμερικανικές φυλακές στο Γκουαντάναμο, αφού οι έφηβοι υποβάλλονταν σε ξυλοδαρμό, γίνονταν στόχος επιθέσεων με δακρυγόνα, ξεγυμνώνονταν και οδηγούνταν στην απομόνωση στην οποία έμεναν για μήνες έως δύο χρόνια (!) ή καθηλώνονταν για... «σωφρονισμό» με χειροπέδες σε άνω και κάτω άκρα σε ειδικές «καρέκλες» φορώντας κουκούλες για ώρες.

Οι δημοσιογράφοι πάντως «αιφνιδιάστηκαν» από την «κατάπληξη» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς πολλά από όσα καταγγέλθηκαν συμπεριλαμβάνονταν σε έκθεση που είχε δημοσιοποιηθεί και συζητηθεί από την ίδια προ καιρού...

Αναβολή πήραν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί

Αναβολή πήραν χτες, οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί και έτσι η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 19 Αυγούστου. Η διαδικασία προβλέπει προσωπικές συνεντεύξεις των αιτούντων. «Ηθελαν να πάρουν αναβολή, θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία θα τους δικαιώσουν», είπε η συνήγορος των δύο εξ αυτών, Β. Μαρινάκη, τονίζοντας πως και «εκείνοι θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία μέσα σε αυτό το εικοσαήμερο, ενώ θα ξεκαθαρίσει και το θέμα με τις οικογένειές τους που βρίσκονται υπό διωγμό». Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν οι Τούρκοι στρατιωτικοί, έχουν δεσμευτεί οι λογαριασμοί τους, ενώ και τα σπίτια τους είναι ουσιαστικά υπό κατάληψη των τουρκικών αρχών που κάνουν έρευνες.

Οπως προβλέπει η διαδικασία, αφού ολοκληρωθούν οι συνεντεύξεις, ο αρμόδιος υπάλληλος εκδίδει την πρωτοβάθμια απόφαση. Σε περίπτωση που είναι αρνητική, οι αιτούντες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή, οπότε ακολουθεί η δευτεροβάθμια διαδικασία εξέτασης του αιτήματός τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ