Παρέμβαση Μεϊμαράκη που δείχνει αναμόχλευση εσωκομματικών διεργασιών
Eurokinissi |
Ετσι, χτες ο Κ. Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ κατέθεσαν στη Βουλή Επίκαιρη Επερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας για το «plan X» ή «plan (T)sipras». Στην Επίκαιρη Επερώτηση προβάλλονται και οι δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα το 2015, όταν απ' το βήμα της Βουλής ομολογούσε ότι είχε δώσει «προσωπικά εντολή να συγκροτηθεί ομάδα επεξεργασίας σχεδίου άμυνας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».
Ταυτόχρονα, οι βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής κατέθεσαν, χτες, Επίκαιρη Επερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, με την οποία ζητούν διευκρινίσεις ως προς την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στο «σχέδιο Χ».
Απαντώντας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε (ρ/σ «Παραπολιτικά»): «Σχέδιο της Ελλάδας για έξοδο από το ευρώ δεν υπήρχε σε καμία περίπτωση. Αυτό το έχει απαντήσει πολλάκις και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας».
Αποστάσεις από την ηγεσία της ΝΔ κράτησε ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Β. Μεϊμαράκης, που σε συνέντευξή του (ρ/σ «Real») εξέφρασε πολλές ενστάσεις για τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας ότι στο εσωτερικό της οι διεργασίες κάθε άλλο παρά κόπασαν με την εκλογή νέου προέδρου.
Σχολιάζοντας την επικαιρότητα, εξέφρασε την άποψη ότι οι κρατικές αρχές θα έπρεπε να διαθέτουν «plan b», το οποίο θα προετοίμαζαν υπηρεσιακοί παράγοντες και όχι εξωθεσμικοί όπως ο Τζ. Γκαλμπρέιθ. Αφησε υπόνοιες ότι ενδεχομένως κάποιοι γνώριζαν τότε για το «plan b» και ίσως να το αξιοποίησαν προς όφελός τους.
«Αρα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υπάρχει ένα "plan Β", το οποίο, όμως, θα ήταν κτήμα του ιδίου του υπουργού Οικονομικών και θα έπρεπε να είναι και κτήμα του πρωθυπουργού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επομένως, κατά τη γνώμη μου, ο πρωθυπουργός έδωσε την εντολή και από 'κει και πέρα, ερευνητέο αν ήξερε ή όχι - που φαίνεται ότι ήξερε - ότι αυτό το "plan Β" το φτιάχνουν κάποιοι πιθανόν και τυχοδιώκτες. Κάποιοι πάντως άσχετοι, ξένοι, οι οποίοι μπορεί και να παίζαν και στα χρηματιστήρια και να έκαναν επιθέσεις και να κάναν ό,τι θέλανε. Και να ζητάνε αλλαγές τραπεζών, με δικούς τους και τελικά και τα πράσινα δάνεια να τα κάναν κι αυτά προβληματικά».
Σε ό,τι αφορά τη σχέση του με τη ΝΔ, υποστήριξε πως επιθυμία του είναι «να βοηθήσω τη νέα ηγεσία και τη ΝΔ να γίνει πλειοψηφία με πρόγραμμα και να μπορεί να το εφαρμόσει». Εξέφρασε, ωστόσο, αντιρρήσεις σχετικά με πρόσωπα που στελεχώνουν το κόμμα, λέγοντας: «Πιστεύω ότι η διοίκηση του κόμματος και η νομή της κομματικής εξουσίας είναι κάτι που αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε ποτέ. Και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ήδη δε συμφωνούμε, σε πάρα πολλά από αυτά. Εγώ πιστεύω ότι με πολλούς μπορούμε να συνυπάρχουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα».
Δεν θέλησε, πάντως, να επεκταθεί, δηλώνοντας ότι «δεν νομίζω ότι βοηθάν αυτά, ούτε θέλω να δημιουργήσω τέτοιου είδους ζητήματα ή να δώσω τροφή σε εσωκομματική συζήτηση και να μου πουν κιόλας ότι τώρα που είμαστε μπροστά και όλα τα σχετικά. Εγώ πειθαρχώ σε αυτά».
Σχολίασε και την απουσία επικοινωνίας από πλευράς Κ. Μητσοτάκη μαζί του, λέγοντας: «Θέλω να έχω μία τακτική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό έγκειται σε αυτόν (...) Αμα θέλει να με ρωτήσει, είμαι ανοιχτός. Ούτε νομίζω ότι μας τιμά να λέει ότι τον παίρνω τηλέφωνο ή του στέλνω μηνύματα, άλλωστε εγώ δεν ξέρω τη νέα τεχνολογία. Εγώ είμαι του φαξ...».
Χαμηλούς τόνους κράτησε η Συγγρού και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς σχετικά, αρκέστηκε να δηλώσει: «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην πρόεδρος του Κόμματος, εξέχον, κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Εχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη. Ολοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του προέδρου του Κόμματος είναι πάντα ανοιχτή».
Ευκαιρία να ξεπλύνει τις τεράστιες ευθύνες του για τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο των Εργασιακών, βρίσκει το ΠΑΣΟΚ, μπροστά στην «αξιολόγηση» του φθινοπώρου, όπου διαφαίνονται ήδη νέες ανατροπές στα εναπομείναντα δικαιώματα.
Η πρόεδρός του, Φώφη Γεννηματά, ανέλαβε «πρωτοβουλία διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους», θυμίζοντας τις υπηρεσίες που το κόμμα της πρόσφερε στο κεφάλαιο με τη θεσμοθέτηση και προώθηση του κοινωνικοεταιρισμού και των κοινωνικών διαλόγων ως κυβέρνηση και μέσω των δυνάμεών του στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.
Χτες, στο πλαίσιο αυτό είχε διαδοχικές συναντήσεις με το προεδρείο της ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ), ενώ αμέσως μετά δήλωσε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδέχθηκε και συζητά για δυσμενείς αλλαγές στους μισθούς και στο εργασιακό καθεστώς. Κάτι που με veto του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε το 2014. Η ΝΔ σιωπά και αφήνει περιθώρια γι' αυτές. Το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί, δεν αποδέχεται προτάσεις εξαθλίωσης των εργαζομένων (σ.σ. έχει τεράστια συμβολή στην εξαθλίωσή τους είτε ως κυβέρνηση είτε ως συμμετέχον σε συγκυβερνήσεις). Δεν δεχόμαστε μείωση μισθών, ελεύθερες ομαδικές απολύσεις, επαναφορά του lock out. Προτείνουμε την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αποκατάσταση των ελεύθερων συμφωνιών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων».
Πέραν της πρόκλησης να παρουσιάζεται το ΠΑΣΟΚ σαν «σωματοφύλακας» των εργασιακών δικαιωμάτων που κατακρεούργησε, η επιβεβαίωση ότι τα παραπάνω υπηρετούν μικροκομματικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ ήρθε λίγο μετά, όταν η Φώφη Γεννηματά έσπευσε να διαβεβαιώσει για την προσήλωση του κόμματός της στο στόχο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της ανάκαμψης κερδών. Στόχος που πάει χέρι χέρι με την επίθεση διαρκείας στα δικαιώματα των εργαζομένων, αφού όπως είπε «πρότεινα σήμερα στους κοινωνικούς εταίρους πλαίσιο για μια Εθνική Συμφωνία, τις προτάσεις μας για προοδευτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη, επενδύσεις, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας (...) για την ασφάλεια των εργαζομένων». Δηλαδή, πρότεινε γενναία ενίσχυση του κεφαλαίου που απαιτεί τσάκισμα των εργαζομένων.
Με την εξέταση του διευθύνοντος συμβούλου Alpha Bank, Δ. Ματζούνη, συνεχίστηκε χτες η συνεδρίαση της «Εξεταστικής Επιτροπής για τη νομιμότητα της δανειοδότησης των κομμάτων και των ΜΜΕ από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», μέσω της οποίας, όπως φάνηκε και χτες, κυβέρνηση, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα διατηρούν «στον αφρό» την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση στο βολικό πεδίο της σκανδαλολογίας και της διαπλοκής.
Η χτεσινή κόντρα ξέσπασε όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και μέλος της Επιτροπής, Ν. Δένδιας, πρότεινε να μην υποβάλλονται στο μάρτυρα ερωτήσεις που σχετίζονται με δάνεια του επιχειρηματικού ομίλου ΔΟΛ και του εκδότη Στ. Ψυχάρη. Κατά τον Ν. Δένδια, επειδή έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του Δ. Ματζούνη για δάνεια που χορηγούσε η Τράπεζα στον εκδότη χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις, είναι παραβίαση των δικαιωμάτων του Δ. Ματζούνη να του υποβληθούν ερωτήσεις για ένα θέμα που είναι σε εξέλιξη κύρια ανάκριση.
Ο πρόεδρος της Εξεταστικής, Σωκράτης Φάμελλος, επεσήμανε ότι «η Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ανακριτικές αρχές και όχι αυτοαποκλειόμενη».
Σύμφωνα με τον Δ. Ματζούνη, τα δάνεια της τράπεζας προς τα ΜΜΕ ανέρχονται στα 311 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% είναι καλυμμένα. Οσο συνολικά για τις δανειοδοτήσεις της, αυτές φτάνουν τα 29 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία που προέκυψαν, ανέδειξαν την ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Ενδεικτικά, το 2006 η τράπεζα χορήγησε δάνειο 3,5 εκατ. ευρώ σε θυγατρική επιχείρηση συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη, για την ανέγερση εγκαταστάσεων στο Πόρτο Χέλι, κάτι που δεν διέψευσε ευθέως ο μάρτυρας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το «πόσες είναι οι επισφάλειες που έχουν αφήσει τα επιχειρηματικά δάνεια» και «τι ποσοστό εγγυήσεων καλύπτονται», δηλαδή «ποιο το ύψος των προβλέψεων που έχουν εγγραφεί τα επιχειρηματικά δάνεια και ποιο το ύψος των ακάλυπτων κινδύνων». «Ξέρετε πολύ καλά - σημείωσε - ότι προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι εδώ υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα σε σχέση με επιχειρηματικά δάνεια, το πώς δίνονται, εν αντιθέσει με τα δάνεια που παίρνουν τα λαϊκά νοικοκυριά». Ο διευθύνων σύμβουλος αρνήθηκε να απαντήσει, ωστόσο ανέφερε ότι κάποια στιγμή θα στείλει τα σχετικά στοιχεία στην Επιτροπή.
Ο επιχειρηματίας Θ. Λιακουνάκος, δύο πρώην γενικοί γραμματείς εξοπλισμών, ο Γ. Κολίρης και ο Ευάγ. Βασιλάκος, ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Α. Κάντας και 13 ακόμα άτομα παραπέμπονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, κατηγορούμενοι για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά στην προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στο στρατό ξηράς. Ο Θ. Λιακουνάκος είχε κριθεί προφυλακιστέος για την υπόθεση των «Λέοπαρντς», αλλά αποφυλακίστηκε πρόσφατα με βραχιολάκι και βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.
Ο επιχειρηματίας κατηγορείται και παραπέμπεται για ηθική αυτουργία σε απιστία, ενώ για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία παραπέμπονται οι πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών Γ. Κολίρης και Ευάγ. Βασιλάκος. Για απλή συνέργεια παραπέμπεται ο πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, και τότε στελέχη του ΥΠΕΘΑ.