ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
Οχημα αναδιαρθρώσεων με νέους «παίκτες» στο προσκήνιο

Στο επίκεντρο οι κλάδοι με «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που μπαίνει στο «παιχνίδι» της «διαχείρισης» των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων

Eurokinissi

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που μπαίνει στο «παιχνίδι» της «διαχείρισης» των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων
Με την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών συμπράξεων και συμφωνιών «υποδέχονται» οι εγχώριες τράπεζες το «άνοιγμα» της δευτερογενούς αγοράς τραπεζικών δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων), που προβλέπεται στις διατάξεις του υπό κατάθεση πολυνομοσχεδίου.

Ηδη, στο προσκήνιο εμφανίζονται και νέοι «παίκτες», μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς και διακρατικοί «επενδυτικοί» οργανισμοί που αναλαμβάνουν ιδιαίτερο ρόλο και παρουσία στις αναδιαρθρώσεις εγχώριων «βιώσιμων» επιχειρήσεων, αλλά και κλάδων της οικονομίας με ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στη διεθνή αγορά.

Συμφωνίες και έντονη κινητικότητα

Χαρακτηριστική για τις συντελούμενες διεργασίες σχετικά με το ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών είναι η συμφωνία που ανακοινώθηκε χτες μεταξύ των τραπεζικών ομίλων Alpha Bank, Eurobank και της αμερικανικής KKR, με την οποία θα συμπράξει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που με τη σειρά της είναι σήμερα και μέτοχος των τραπεζικών ομίλων.

Ειδικότερα:

-- Το αρχικό χαρτοφυλάκιο των υπό διαχείριση δανείων θα ανέλθει σταδιακά σε ύψος 1,2 δισ. ευρώ, με εκτιμώμενη ισόποση συμμετοχή των δύο τραπεζών και η σύνθεσή του θα συμφωνηθεί από κοινού με την εταιρεία διαχείρισης και την KKR.

-- Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Alpha Bank) θα συνεχίσουν να εγγράφουν στους ισολογισμούς τους τα δάνεια, καθώς σε αυτή τη φάση δεν προβλέπεται η πώλησή τους, αλλά η «διαχείρισή» τους από τη νέα εταιρεία, στην οποία μελλοντικά μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες τράπεζες.

-- Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα νέας χρηματοδότησης από την KKR και την EBRD, ενώ οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

«Η πλατφόρμα θα παρέχει σε μεγάλους Ελληνες εταιρικούς οφειλέτες νέα μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για τη λειτουργία τους, προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων μερών. Οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετέχουν στο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η απόδοση των επιχειρήσεων θα ανακάμπτει», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.

Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες και νέοι «επενδυτές» μπορούν να συμμετάσχουν και στα μετοχικά κεφάλαια «προβληματικών» επιχειρήσεων που κρίνονται «βιώσιμες». Και βέβαια, θα έχουν αποφασιστικό λόγο στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών πλάνων, στον αριθμό των εργαζομένων και σε οτιδήποτε σχετίζεται με τις ανάγκες της αναδιάρθρωσης, όπως και με τις ομαδικές απολύσεις, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα «οφέλη» εστιάζονται σε παράγοντες όπως αποτελεσματική διαχείριση των «προβληματικών» δανείων, χρηματοδότηση με νέα κεφάλαια, αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων, επανακαθορισμός επιχειρηματικών στόχων.

Η ΚΚR, από την πλευρά της, διαχειρίζεται κεφάλαια που τοποθετούνται σε Ενέργεια, Υποδομές, ακίνητη περιουσία, αλλά και σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου και απόδοσης (hedge funds) κ.ά.

Την ίδια ώρα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), σε συνεργασία με τη McKinsey, παρουσίασε μελέτη για τη διαχείριση των μεγάλων «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Από την ανάλυση των δεδομένων, η προτεραιότητα δίνεται σε 5 κλάδους με συνολικά δάνεια ύψους 7,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 δισ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα. Οι πέντε ταξινομούμενοι κλάδοι στους οποίους καταλήγει η μελέτη και οι οποίοι φαίνεται ότι συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για άμεση ανάληψη δράσης, είναι οι εξής: Τουρισμός, Τρόφιμα και Ποτά, Υγεία και Φάρμακα, Ιχθυοκαλλιέργειες και Μεταφορές.

Το σύνολο των κάθε είδους «κόκκινων» δανείων στις 4 «συστημικές» τράπεζες εκτιμάται (τέλος Δεκέμβρη 2015) στα 103 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μ. Σάλλας, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, Μ. Φουξ, με ατζέντα τη σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και την «προοπτική αναστροφής του οικονομικού κλίματος». Ο Μ. Φουξ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι κατανοεί απόλυτα τα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας και μίλησε ενθαρρυντικά για τις κινήσεις που σχεδιάζει ο τραπεζικός και ο επιχειρηματικός κόσμος για την αναδιάρθρωση σημαντικών κλάδων της οικονομίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος θα συμβάλει από τη δική του πλευρά στην προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η κυβερνητική ρύθμιση

Με το πολυνομοσχέδιο που καταθέτει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβιβάζουν το σύνολο των δανείων («κόκκινων» και εξυπηρετούμενων) σε άλλους «επενδυτές». Επιπλέον, η πώληση των δανείων θα γίνεται χωρίς την πληρωμή φόρων ή άλλων τελών, εξέλιξη που αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στα λαϊκά στρώματα, εν μέσω της επιβολής αλλεπάλληλων αντιλαϊκών φορολογικών πακέτων.

Ειδικότερα:

-- «Ανοίγει» η δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων (εξυπηρετούμενων και «κόκκινων»), με τη δυνατότητα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων να τα μεταβιβάζουν σε άλλους «επενδυτές».

-- Προβλέπεται ειδική φορολογική ρύθμιση σχετικά με τα κέρδη που ενδέχεται να προκύψουν από τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με φοροαπαλλαγές τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις δανεισμένες επιχειρήσεις, όπως επίσης και για τις μεταβιβάσεις «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες σε άλλους «παίκτες».

-- Σε πρώτη φάση, με την ψήφιση και εφαρμογή του σχετικού νόμου, οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα πώλησης «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, «μικρομεσαίων» επιχειρήσεων, καθώς και «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας πάνω από 140.000 ευρώ και βέβαια όλων των «κόκκινων» στεγαστικών που δεν αφορούν σε πρώτη κατοικία. Από το Γενάρη του 2018, «απελευθερώνεται» το σύνολο των δανείων για πρώτη κατοικία και για ποσά κάτω από 140.000 ευρώ.

Συγκέντρωση στο Ελληνικό

Σήμερα, Τετάρτη, στις 8 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Σουρμένων στο Ελληνικό, με θέμα το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα και τις θέσεις του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

ΤΟ Α' ΑΘΗΝΑΣ - ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ & ΤΗΣ ΚΝΕ
Βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό κομματικό Τύπο

Βδομάδα αφιερωμένη στον επαναστατικό - κομματικό Τύπο διοργανώνουν οι ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής πραγματοποιούνται συσκέψεις, εκθέσεις και εξορμήσεις για να αναδειχθεί η αξία της μελέτης, της διάδοσης και της ιστορικής διαδρομής του «Ριζοσπάστη». Τραπεζάκια και ταμπλό με σχετικό υλικό θα στηθούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Η δραστηριότητα θα κορυφωθεί με εκδήλωση την Κυριακή 22/5, στις 7.30 μ.μ., στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθήνας (αμφ. 9,84 - Πειραιώς 100), με τίτλο: «"Ριζοσπάστης": Μέσα από φωτιά και σίδερο για τα δίκια της εργατικής τάξης».

Θα μιλήσει ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, έκθεση βιβλίου και φωτογραφικό αφιέρωμα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στο Τρίκερι (Ν. Μαγνησίας), την Κυριακή 5 Ιούνη, με θέμα: «Τιμάμε τις αλύγιστες της ταξικής πάλης, τις εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι».

Στην εκδήλωση θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου της ΚΕ. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και θα ακολουθήσει μουσικοθεατρικό αφιέρωμα.

Μετά το τέλος του προγράμματος, θα υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης στο νησί. Στο χώρο θα υπάρχουν έκθεση φωτογραφικού υλικού και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Οσες και όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στα παρακάτω τηλέφωνα:

-- Από τη Θεσσαλία στο τηλέφωνο 241.0251.878 και στις Κομματικές Οργανώσεις.

-- Από τις υπόλοιπες περιοχές στα τηλέφωνα 210.2592.319, 210.2592.344 και 210.2592.658, καθημερινά από 9 π.μ. έως 5 μ.μ., έως και τη Δευτέρα 30 Μάη.

Για τους συμμετέχοντες από τη Θεσσαλία και την Αττική υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με πούλμαν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες.

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Εκδηλώσεις για το Μάη του '36 και τους αγώνες της εργατικής τάξης

Δύο πολιτικές - πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τους ηρωικούς αγώνες της εργατικής τάξης, τα σύγχρονα διδάγματα από την πάλη της και τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ διοργανώνονται σε Περιστέρι και Πετρούπολη από τις ΤΟ Περιστερίου και Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα:

-- Την Παρασκευή 20/5, στις 7.30 μ.μ., στο Περιστέρι, στην πλατεία Δημαρχείου, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «Οι ηρωικοί αγώνες της εργατικής τάξης, πηγή έμπνευσης στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό. Ο πρωτοπόρος και αναντικατάστατος ρόλος του ΚΚΕ». Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση αρχειακού υλικού του ΚΚΕ, με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1935)» και καλλιτεχνικό αφιέρωμα στο έργο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου από το συγκρότημα των ΤΟ Περιστερίου και Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 22/5, στις 8.30 μ.μ., στην Πετρούπολη, στο θέατρο Πέτρας, ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα: «80 χρόνια από τον ηρωικό Μάη του 1936. Σύγχρονα διδάγματα για την πάλη της εργατικής τάξης. Ο πρωτοπόρος ρόλος του ΚΚΕ». Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση από το συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αφιερωμένη στα 80 χρόνια από τον «Επιτάφιο» του Γ. Ρίτσου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ