Η πρώτη αξιολόγηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας καταγράφει τη μετεγκατάσταση προσφύγων με το «σταγονόμετρο»
Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται «πρόοδος» στην εφαρμογή της συμφωνίας, λόγω των «κοινών προσπαθειών των ελληνικών και τουρκικών αρχών και τη συμβολή των κρατών - μελών και των ευρωπαϊκών οργανισμών». Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές για τη διαρκή διεξαγωγή επιχειρήσεων επιστροφής και επανεγκατάστασης, όπως και για το βασικό αντάλλαγμα που είναι η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.
Τα στοιχεία της έκθεσης επιβεβαιώνουν τη λεγόμενη μετεγκατάσταση κυρίως Σύρων προσφύγων με το «σταγονόμετρο». Σημειώνεται χαρακτηριστικά:
«Η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία ξεκίνησε στις 4 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, 325 παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, μετά τις 20 Μαρτίου, έχουν επιστρέψει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προχώρησαν σε ορισμένες νομικές αλλαγές, για να διασφαλιστεί η πλήρης τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.
Η Frontex έχει αποστείλει 318 αξιωματικούς συνοδείας και 21 εμπειρογνώμονες επανεισδοχής στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη των επιχειρήσεων επιστροφής. Επιπλέον, έχουν αποσταλεί συνολικά 25 Τούρκοι αξιωματικοί - σύνδεσμοι στα ελληνικά κέντρα πρώτης υποδοχής και 5 Ελληνες αξιωματικοί - σύνδεσμοι στα σημεία άφιξης στην Τουρκία.
Οι πρώτες επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία μετά τη δήλωση πραγματοποιήθηκαν στις 4 - 5 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, 103 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «ένας προς έναν». Εχουν εκπονηθεί τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες για την επανεγκατάσταση - σε στενή συνεργασία της Επιτροπής, των κρατών - μελών, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της Τουρκίας - οι οποίες πρέπει πλέον να οριστικοποιηθούν».
Αναφορά γίνεται και στα μέτρα που έχουν παρθεί, συγκαλύπτοντας τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και το χρήμα που ρέει προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Λέγεται γι' αυτό:
«Η Ελλάδα έχει θεσπίσει ταχείες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου όλων των σταδίων στα νησιά, από τις αρχικές συνεντεύξεις έως τις προσφυγές. Εχει ήδη αποστείλει αρμόδιους υπαλλήλους και αστυνομικούς στα νησιά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου. Η ΕASO έχει αποστείλει 60 αξιωματικούς - αρμόδιους για το άσυλο και 67 διερμηνείς στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη της διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου.
Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία στις 4 Μαΐου και, εάν η Τουρκία λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων κριτηρίων, η έκθεση θα συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στον κατάλογο χωρών για τις οποίες ισχύει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.
Εχει επιταχυνθεί ο προγραμματισμός και η προετοιμασία έργων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Εκτός από το 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 16 κράτη - μέλη έχουν πλέον αποστείλει τα πιστοποιητικά συνεισφοράς τους, τα οποία καλύπτουν 1,61 δισ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν δεσμευθεί για την περίοδο 2016 - 2017.
Οι πρώτες συμβάσεις στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, ύψους 77 εκ. ευρώ, υπογράφηκαν στις 4 Μάρτη και οι πρώτες πληρωμές πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μάρτη. Η ικανοποιητική πρόοδος κατά την αρχική φάση εφαρμογής πρέπει τώρα να ενισχυθεί κατά τις επόμενες φάσεις».
Πυρκαγιά στο κέντρο φιλοξενίας μεταναστών στα Διαβατά, με 4 ανθρώπους να μεταφέρονται στο νοσοκομείο
Την τελευταία της πνοή άφησε την Τρίτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο 17χρονη πρόσφυγας, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία της στην Εντατική. Η κοπέλα από το Αφγανιστάν, που έμενε με την οικογένειά της στο κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στο Ελληνικό, στις 10 Απρίλη ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Ωστόσο, με δική της απόφαση - συνοδευόταν και από τους γονείς της - έφυγε. Η κατάσταση της υγείας της, όμως, επιδεινώθηκε, με τη 17χρονη να λιποθυμά και να μεταφέρεται πάλι στο νοσοκομείο και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη να την σώσουν. Εντούτοις, η κατάστασή της ήταν επιβαρυμένη και η κοπέλα κατέληξε μετά από πέντε μέρες.
Οι επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης ακόμη και στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων αναδείχθηκαν χτες, με αφορμή τη φωτιά που εκδηλώθηκε στο κέντρο φιλοξενίας στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες. Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι, από άγνωστη αιτία. Από τη φωτιά κάηκαν 25 σκηνές των τεσσάρων ατόμων, ενώ 4 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με αναπνευστικά προβλήματα. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχείρησαν 15 άνδρες της Πυροσβεστικής με πέντε οχήματα. Πυκνοί μαύροι καπνοί είχαν καλύψει το στρατόπεδο για αρκετή ώρα, ενώ υπήρξε ανησυχία για την επέκτασή της, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που έπνεαν χτες στη Θεσσαλονίκη. Οι πρόσφυγες αναστατώθηκαν καθώς είδαν να απειλούνται από τη φωτιά. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο, πρόσφυγες πραγματοποίησαν κινητοποίηση, στο πλαίσιο της οποίας απέκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο έξω από το κέντρο. Επίσης, κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας του 40χρονου Σύρου πρόσφυγα που τραυματίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στον καταυλισμό της Ειδομένης. Ο 40χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου.
Την παραβίαση, από την πλευρά τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, των δικαιωμάτων των ανθρώπων που στις 4 Απρίλη επαναπροωθήθηκαν από τη Χίο στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, κατήγγειλε χτες η οργάνωση «Human Rights Watch». Οπως αναφέρει σε σχετική έκθεσή της, σε επισκέψεις που πραγματοποίησε στο «hot spot» της Χίου στις 7 και 8 Απρίλη, η HRW μίλησε με δώδεκα φίλους και ένα συγγενή 19 Αφγανών, οι οποίοι απελάθηκαν στις 4/4.
Αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας υπήρξε το 2015, ενώ καταγράφηκαν 273 περιστατικά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το «Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας». Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σημαντικός παραμένει ο αριθμός καταγεγραμμένων περιστατικών στα οποία εμπλέκονται και ένστολοι. Συγκεκριμένα, το 2015 καταγράφηκαν 273 περιστατικά με περισσότερα από 300 θύματα. Στα 75 περιστατικά στοχοποιήθηκαν πρόσφυγες ή μετανάστες λόγω εθνικής ή εθνοτικής προέλευσης, θρησκείας ή χρώματος. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, σε πέντε περιστατικά στοχοποιήθηκαν υπερασπιστές ανθρώπινων δικαιωμάτων, κύρια λόγω δράσης τους υπέρ των προσφύγων (με τέσσερα περιστατικά κατά εθελοντών στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης στην Κω). Τα 172 περιστατικά βίας, πάντως, που σημειώθηκαν στην Αττική εκτός από τις περιοχές της Αθήνας, καταγράφηκαν και σε Γλυφάδα, Καβούρι, Βούλα, Μαραθώνα, Μέγαρα, Χολαργό, 25 περιστατικά καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ κι άλλες περιοχές της Ελλάδας μπήκαν στο χάρτη της ρατσιστικής βίας. Τα χαρακτηριστικά των επιθέσεων είναι κύρια βαριές σωματικές βλάβες, βιασμοί, εμπρησμοί, περιστατικά ασέλγειας, εξυβρίσεις, απειλές, φθορά ξένης περιουσίας.
Την προσπάθεια Αφγανών μεταναστριών που διαμένουν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που έχουν δημιουργήσει φροντιστήριο εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, στηρίζει το ΠΑΜΕ. Η Επιτροπή Αγώνα Αργυρούπολης, Ελληνικού και Γλυφάδας, μαζί με το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια, θα παραδώσουν την Παρασκευή 22/4, στις 12.30 μ.μ., τετράδια, μολύβια, στιλό και γενικά γραφική ύλη, απαραίτητη για τη λειτουργία του φροντιστηρίου.
Τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, με αντικείμενο τη «διασυνοριακή συνεργασία», διοργανώνεται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν, επίσης, αξιωματούχοι της Κομισιόν και του υπουργείου Εξωτερικών της Ολλανδίας, η οποία προεδρεύει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση, με κύριο θέμα τις «προκλήσεις της μετανάστευσης και την περιφερειακή συνεργασία». Η ημερήσια διάταξη των συναντήσεων που θα διεξαχθούν αύριο περιλαμβάνει τη «συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης των συνόρων και της καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών και της τρομοκρατίας».
Αναφέρεται, επίσης, ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην «ανθρωπιστική διάσταση της μετανάστευσης και θα διερευνηθούν τομείς συνεργασίας και καλύτερου συντονισμού για τη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης».
Νεκρός ανασύρθηκε από τον Πηνειό, από άνδρες της 8ης ΕΜΑΚ της Πυροσβεστικής, ένας 18χρονος Αφγανός, όπου νωρίτερα το απόγευμα έπεσε για μπάνιο μαζί με έναν ομοεθνή του. Και οι δύο μετανάστες διέμεναν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας. Οπως προκύπτει από την έρευνα, συνολικά 5 Αφγανοί από τον καταυλισμό πήγαν την ίδια ώρα στον Πηνειό ποταμό, που περνάει κοντά από τον καταυλισμό, προκειμένου να κάνουν μπάνιο. Βγαίνοντας, όμως, ο φίλος του 18χρονου διαπίστωσε ότι έλειπε ο ομοεθνής τους και όλοι μαζί ειδοποίησαν τους στρατιώτες στο στρατόπεδο, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει κινητοποίηση για τον εντοπισμό του αγνοούμενου.