Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η επιβράβευση των εταίρων τους ...

Εντυπωσιάζουν τα κυβερνητικά στελέχη όποτε δίνουν αναφορά στο κεφάλαιο για το τι έκαναν και τι άλλο προτίθενται να κάνουν για την ανάκαμψη της κερδοφορίας του. Για παράδειγμα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, παρουσίασε μια τέτοια αναφορά χτες απ' το βήμα της τρίτης οικονομικής διάσκεψης της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών.

Είπε για όσα έκαναν: «Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι εμποδίζει την ανάκαμψη; Εμείς αμφισβητήσαμε με συνέπεια, και πριν και αφότου αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, τη λογική των προγραμμάτων σκληρής λιτότητας ... Και διεκδικήσαμε μια εναλλακτική οικονομική πολιτική ... Παρά τους αδιάσπαστους συσχετισμούς που αντιμετωπίσαμε, καταλήξαμε με μια συμφωνία που έμμεσα αναδιαρθρώνει το χρέος μέσω των καλύτερων όρων χρηματοδότησης. Χαμηλώνει τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δίνει έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της οικονομίας. Ανοίγει το δρόμο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους με το πέρας της πρώτης αξιολόγησης ... Φροντίσαμε ωστόσο, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, να μην αμφισβητηθεί η σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Τώρα υπάρχουν τα στοιχεία και ξέρουμε τι συνέβη το 2015. Μάλιστα, μόλις χτες, ο κύριος Ντομπρόφσκις επιβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία υπεραπέδωσε το 2015, τόσο δημοσιονομικά όσο και μακροοικονομικά...».

... για τη φροντίδα τους στο κεφάλαιο

Και για όσα θα κάνουν: «Γι' αυτό, για εμάς, το 2016 είναι το έτος εφαρμογής του αναπτυξιακού σχεδιασμού που εκπονήθηκε παράλληλα και συμπληρωματικά ως προς τη συμφωνία. Σε αυτόν συναρθρώνονται: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος για την προσέλκυση επενδύσεων, η σύγχρονη κλαδική πολιτική εξωστρεφούς προσανατολισμού, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας με τη δημιουργία ΓΓ Ψηφιακής Πολιτικής και οι εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης μεγάλων και μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας. Καταφέραμε ακόμη ν' αυξήσουμε, για πρώτη φορά την τελευταία 6ετία, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 5,5%, στα 6,75 δισεκατομμύρια ευρώ. Επίσης, διευκολύναμε τις συνέργειες δημόσιου - ιδιωτικού τομέα με νέα χρηματοδοτικά σχήματα που επεκτείνουν τη ρευστότητα της οικονομίας κατά 1,25 δισ. ευρώ. Αξιοποιούμε το πρόγραμμα Γιούνκερ για τη δημιουργία σημαντικών επενδύσεων που θ' αμβλύνουν το αναπτυξιακό χάσμα που επέφερε η αποεπένδυση των προηγούμενων ετών. Εν ολίγοις, στη νέα κατάσταση που διαμορφώνουμε για την ελληνική οικονομία, η έμφαση είναι στο αναπτυξιακό σκέλος κι όχι τα περιοριστικά μέτρα. Μόνο έτσι θα επανακάμψουμε αυτοδύναμοι στις αγορές».

Τα παραπάνω τα ανέλυσε διεξοδικά με αριθμούς και στοιχεία, μην τυχόν και αμφισβητηθεί από κανέναν η ικανότητα της κυβέρνησης στην αστική διαχείριση. Είναι ακριβώς όλα αυτά για τα οποία η κυβέρνηση κερδίζει το χειροκρότημα των καπιταλιστών, για τα οποία πρέπει να την καταδικάσει ο λαός, που φορτώνεται συνεχώς νέα βάρη.

Πλεόνασμα αντιλαϊκής συγκάλυψης

Στην τριτολογία του, χτες, ο πρωθυπουργός είπε ανάμεσα στους άλλους κομπασμούς για τις ...επιτυχίες της κυβέρνησής του: «Τα θετικά αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης πέρυσι σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι τυχαία. Οφείλονται κυρίως σε 3 παράγοντες: Ο πρώτος είναι η αύξηση τουρισμού, ο δεύτερος ότι πήραμε μια απόφαση και ψηφίσαμε τις 100 δόσεις κι αυτές όχι μόνο δώσανε ανάσα στη χειμαζόμενη αγορά, σε όλους τους συμπολίτες μας, αλλά και έσοδα στα ταμεία, και ο τρίτος παράγοντας είναι ότι απορροφήσαμε το 98% από διαρθρωτικά ταμεία ρίχνοντας 5 δισ. στην αγορά». Εν ολίγοις, δηλαδή, ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να συγκαλύψει ότι τα πλεονάσματα προήλθαν από το σφαγιασμό μισθών, συντάξεων, δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, απ' τη φορολεηλασία του ισχνού λαϊκού εισοδήματος. Να μας πείσει ότι αδίκως χαρακτηρίζονται «ματωμένα». Αλλά λίγο πριν, στη διάρκεια της δευτερολογίας του, είχε αυτοδιαψευστεί λέγοντας: «Για να μην υπολογίσω ότι η διαπραγμάτευση είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 20 δισ. σε σχέση με αυτούς που είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς, που θα έβγαιναν απ' το εισόδημα των πολιτών»... Εκτός αν ισχυρίζεται στα σοβαρά ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα των άλλων βγαίνουν απ' τις τσέπες των ανθρώπων του μόχθου, ενώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέφτουν ουρανοκατέβατα στα ταμεία του κράτους!

Μοιρασμένοι ρόλοι

«Πραγματικά, τι θέλετε; Να απαγορεύσουμε τις διαδηλώσεις;», αναφώνησε από το βήμα της Βουλής, χτες, ο πρωθυπουργός, αντιδρώντας - υποτίθεται - στη σύνδεση διαδηλώσεων και απειλών για την ασφάλεια, που νωρίτερα είχε κάνει ο αρχηγός της ΝΔ. Ολόκληρη η χτεσινή συζήτηση για την «Ασφάλεια» προσφέρθηκε για να μοιραστούν ρόλοι μεταξύ των αστικών κομμάτων και να «στριμωχθεί» το όλο ζήτημα στα όρια που απαιτεί η στερέωση μιας σειράς μέτρων και αντιλήψεων, απαραίτητων για τη «δημόσια τάξη» που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κεφαλαίου. Ετσι, η κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ είχε το θράσος να εμφανιστεί ...υπερασπιστής των διαδηλώσεων, την ίδια στιγμή που στο «μενού» της αντιλαϊκής επίθεσης θα μπει το επόμενο διάστημα το ίδιο το δικαίωμα στην απεργία, και ενώ μέχρι σήμερα έχει απορρίψει επανειλημμένες προτάσεις του ΚΚΕ για κατάργηση των «αγροτοδικείων» κ.τ.λ.

Ο λαός να μην πέσει στην παγίδα. Ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές, «συντηρητικές» και «προοδευτικές» αστικές δυνάμεις συναντιούνται στην αποστολή που πρέπει να φέρουν σε πέρας, να «χτυπήσουν» το κίνημα. Και με το μαστίγιο και με το καρότο. Και με την καταστολή και με την αποθέωση του «κοινωνικού διαλόγου». Απ' όλα έχει ο μπαξές της υπεράσπισης του κεφαλαίου.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Οι Αθηναίοι υψώνουν τη σημαία της Επανάστασης κατά των Τούρκων.

1898 Ξεκινά ο ισπανοαμερικανικός πόλεμος, που έληξε στις 13 Αυγούστου του ίδιου έτους με ήττα της Ισπανίας.

1910 Πεθαίνει ο Αμερικανός λογοτέχνης Μαρκ Τουέιν.

1914 Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν στρατιωτικά στο Μεξικό και καταλαμβάνουν τη Βέρα Κρουζ.

1929 Διεξάγονται γερουσιαστικές εκλογές (η Γερουσία είχε καταργηθεί το 1862 και ανασυστάθηκε το 1929). Η βενιζελική παράταξη έλαβε το 70,58% των ψήφων, ενώ η αντιβενιζελική το 26,06%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) έλαβε 1,7%.

1944 Στην Καισαριανή ο ΕΛΑΣ δίνει σκληρές μάχες ενάντια στη συνδυασμένη επίθεση 1.000 γερμανοτσολιάδων, χαφιέδων της Ειδικής Ασφάλειας και ανδρών της Γκεστάπο. Την επόμενη μέρα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι κατεβαίνουν σε απεργία, με αίτημα την κατάπαυση της τρομοκρατίας, αλλά και για τα ειδικότερα ζητήματά τους. Γίνονται εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση της Καισαριανής. Οι δυνάμεις Κατοχής προχωρούν σε 17 εκτελέσεις.

1945 Υπογράφεται η Σοβιετοπολωνική Συμφωνία συμμαχίας και αμοιβαίας βοήθειας.

1960 Η νέα πόλη Μπραζίλια ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

1963 Πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που οργανώνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), η Κίνηση Νέων για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό «Μπέρτραντ Ράσελ» και άλλοι φορείς. Η πορεία απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή. Εγιναν 200 συλλήψεις, ενώ 300 άτομα τραυματίστηκαν από τους χωροφύλακες. Τελικά, την πορεία πραγματοποίησαν μόνο οι Γρηγόρης Λαμπράκης, Ανδρέας Μαμμωνάς, Μπάμπης Παπαδόπουλος, Παντελής Γούτης, Γιούλια Λιναρδάτου, Βασίλης Παπασταφίδας και Τεύκρος Ανθίας, οι οποίοι μέχρι την Παλλήνη συνελήφθησαν.

1965 Το Πρωτοδικείο Αθηνών ανατρέπει, για 3η φορά μέσα σε 5 μήνες, την Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ, ορίζοντας νέα, με ακόμα πιο ενισχυμένη την παρουσία της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής (συνδικαλιστική παράταξη που επρόσκειτο στην Ενωση Κέντρου, που ήταν κυβέρνηση).

1967 Εκδηλώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα με επικεφαλής την «τριανδρία» Γ. Παπαδόπουλου, Στ. Παττακού και Ν. Μακαρέζου. Επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Τα κολαστήρια της Γυάρου, της Λέρου, της Αλικαρνασσού, του Ωρωπού, τα κρατητήρια της διαβόητης ΕΑΤ - ΕΣΑ κ.ά. γέμισαν αγωνιστές.

1970 Πραγματοποιείται στη Μόσχα μεγάλη συγκέντρωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Β. Ι. Λένιν. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης, με αφορμή την επέτειο, έστειλε στην εφημερίδα «Ισβέστια» θερμό χαιρετισμό και αυτόγραφη αφιέρωση μαζί με το γνωστό ποίημα «Οδηγητής», που είχε γράψει για τον Λένιν.

1972 Περισσότεροι από 200 φοιτητές, αψηφώντας το στρατιωτικό νόμο και τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οργάνωσαν στο κέντρο της Αθήνας αντιδικτατορική διαδήλωση. Στη Θεσσαλονίκη, η Οργάνωση της ΚΝΕ έγραψε στους τοίχους αντιδικτατορικά συνθήματα και σκόρπισε χιλιάδες προκηρύξεις.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org