Πέμπτη 21 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο «Γολγοθάς» των ξεριζωμένων θα συνεχιστεί

Η πρώτη αξιολόγηση της ευρωτουρκικής συμφωνίας καταγράφει τη μετεγκατάσταση προσφύγων με το «σταγονόμετρο»

Μια ακόμα επιβεβαίωση του κλεισίματος της «στρόφιγγας» για τους ξεριζωμένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, πρόσφυγες και μετανάστες, προς την ΕΕ, αποτέλεσε η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εφαρμογής της ευρωτουρκικής συμφωνίας. Δηλαδή, το παζάρι που έγινε ανάμεσα στη λυκοσυμμαχία και την τουρκική αστική τάξη στην πλάτη των εκατομμυρίων ξεριζωμένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώνεται «πρόοδος» στην εφαρμογή της συμφωνίας, λόγω των «κοινών προσπαθειών των ελληνικών και τουρκικών αρχών και τη συμβολή των κρατών - μελών και των ευρωπαϊκών οργανισμών». Παράλληλα, όμως, υπογραμμίζει την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών και των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές για τη διαρκή διεξαγωγή επιχειρήσεων επιστροφής και επανεγκατάστασης, όπως και για το βασικό αντάλλαγμα που είναι η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες στην ΕΕ.

Τα στοιχεία της έκθεσης επιβεβαιώνουν τη λεγόμενη μετεγκατάσταση κυρίως Σύρων προσφύγων με το «σταγονόμετρο». Σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Η επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία ξεκίνησε στις 4 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, 325 παράτυποι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, μετά τις 20 Μαρτίου, έχουν επιστρέψει στην Τουρκία βάσει της συμφωνίας. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προχώρησαν σε ορισμένες νομικές αλλαγές, για να διασφαλιστεί η πλήρης τήρηση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου.

Η Frontex έχει αποστείλει 318 αξιωματικούς συνοδείας και 21 εμπειρογνώμονες επανεισδοχής στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη των επιχειρήσεων επιστροφής. Επιπλέον, έχουν αποσταλεί συνολικά 25 Τούρκοι αξιωματικοί - σύνδεσμοι στα ελληνικά κέντρα πρώτης υποδοχής και 5 Ελληνες αξιωματικοί - σύνδεσμοι στα σημεία άφιξης στην Τουρκία.

Οι πρώτες επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία μετά τη δήλωση πραγματοποιήθηκαν στις 4 - 5 Απριλίου. Μέχρι στιγμής, 103 Σύροι πρόσφυγες έχουν επανεγκατασταθεί στην ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «ένας προς έναν». Εχουν εκπονηθεί τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες για την επανεγκατάσταση - σε στενή συνεργασία της Επιτροπής, των κρατών - μελών, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Ασυλο (EASO), της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και της Τουρκίας - οι οποίες πρέπει πλέον να οριστικοποιηθούν».

Εγκλωβισμός ξεριζωμένων στην Ελλάδα, ζεστό χρήμα στις ΜΚΟ

Αναφορά γίνεται και στα μέτρα που έχουν παρθεί, συγκαλύπτοντας τις άθλιες συνθήκες που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και το χρήμα που ρέει προς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Λέγεται γι' αυτό:

«Η Ελλάδα έχει θεσπίσει ταχείες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση αιτήσεων ασύλου όλων των σταδίων στα νησιά, από τις αρχικές συνεντεύξεις έως τις προσφυγές. Εχει ήδη αποστείλει αρμόδιους υπαλλήλους και αστυνομικούς στα νησιά, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου. Η ΕASO έχει αποστείλει 60 αξιωματικούς - αρμόδιους για το άσυλο και 67 διερμηνείς στα ελληνικά νησιά για την υποστήριξη της διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την τρίτη έκθεση προόδου σχετικά με την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων για την Τουρκία στις 4 Μαΐου και, εάν η Τουρκία λάβει τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων κριτηρίων, η έκθεση θα συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στον κατάλογο χωρών για τις οποίες ισχύει καθεστώς απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Εχει επιταχυνθεί ο προγραμματισμός και η προετοιμασία έργων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Εκτός από το 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, 16 κράτη - μέλη έχουν πλέον αποστείλει τα πιστοποιητικά συνεισφοράς τους, τα οποία καλύπτουν 1,61 δισ. ευρώ από τα 2 δισ. ευρώ, για τα οποία έχουν δεσμευθεί για την περίοδο 2016 - 2017.

Οι πρώτες συμβάσεις στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, ύψους 77 εκ. ευρώ, υπογράφηκαν στις 4 Μάρτη και οι πρώτες πληρωμές πραγματοποιήθηκαν στις 18 Μάρτη. Η ικανοποιητική πρόοδος κατά την αρχική φάση εφαρμογής πρέπει τώρα να ενισχυθεί κατά τις επόμενες φάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ