ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Να 'ταν ο πόλεμος χορός»

Δέκα παιχνίδια που... έγιναν τραγούδια

Κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία το καινούργιο CD του Παντελή Θαλασσινου με τίτλο «Να 'ταν ο πόλεμος χορός (Δέκα παιγνίδια που έγιναν τραγούδια)». Οπως σημειώνεται στο καλαίσθητο βιβλιαράκι που συνοδεύει το cd, αυτή η δουλειά αφιερώνεται «στα παιδιά που δεν έπαιξαν και ζωγράφιζαν μελανιές και γρατζουνιές με μαρκαδόρους». Ο Παντελής Θαλασσινός υπογράφει τη μουσική και ο Κώστας Φασουλάς τους στίχους. Εκτός από τον Π. Θαλασσινό, τραγουδούν από ένα τραγούδι η Νάνα Μπινοπούλου και η κόρη του, Φαίδρα Θαλασσινού.

Για τη δουλειά αυτή, γράφουν ο Παντελής Θαλασσινός και ο Κώστας Φασουλάς: «Τα τραγούδια είναι όπως οι άνθρωποι. Αυτοί που συναντάς για πρώτη φορά. Και μαζί τους δένεσαι. Γίνονται φίλοι σου, συνοδοιπόροι, συνομιλητές ονείρων. Κάπως έτσι υπήρξε και η δική μας συνάντηση με τα δέκα αυτά τραγούδια. Με γόνατα γρατζουνισμένα, με πυλό και χρώματα στα χέρια, βρεθήκαμε στην καθαρή αυλή της μνήμης. Και "παίξαμε". Και "είδαμε" πολλά! Τη μάνα να κάνει το σταυρό της, το μοναχικό κορίτσι να "γυμνάζεται" και να προειδοποιείται με το Κουτσό, για κείνη τη μοναξιά που θα συναντήσει στον κόσμο των μεγάλων, παιδιά να παίζουν Πετροπόλεμο, υπηρετώντας την αιώνια αντιπαλότητα των ανθρώπων, την κοπέλα με τα ξέπλεκα μαλλιά να γοητεύεται με το άγνωστο παίζοντας την Τυφλόμυγα, παλιούς συμμαθητές να φωνάζουν "Φτου Ξελευτερία" και να θυμούνται την Σκλαβιά και μαζί της την πικρή αλήθεια που ίδια η λέξη σηματοδοτεί. Βαφτίσαμε τη βόλτα μας με τον τίτλο "Να 'ταν ο πόλεμος χορός". Μοιάζει με ευχή, όμως δεν είναι. Εμείς τους πολεμιστές τους θέλουμε να χορεύουν και τους χορευτές να κοροϊδεύουν τον πόλεμο...».

Τα δέκα παιχνίδια που έγιναν τραγούδια...

1. Αιχμάλωτοι και Σκλάβοι (Σκλαβιά)

2. Κισκιντάκια (Πεντόβολα)

3. Να 'ταν ο πόλεμος χορός (Πετροπόλεμος)

4. Μεγάλωσα με όνειρα (Τυφλόμυγα)

5. Μάνα μου, κάνε το σταυρό σου (Πατίνι)

6. Σάλταρε και μη φοβάσαι (Ξυλογαϊδάρα)

7. Ο μονόλογος της κούκλας

8. Ξέρω έναν άγριο ποταμό (Μακριά γαϊδούρα)

9. Η μοναξιά με το ένα πόδι (Κουτσό)

10. Ελα ψυχή μου φανερώσου (Κρυφτό)

Τις ενορχηστρώσεις έκαναν ο Πέτρος Βαρθακούρης, ο Λευτέρης Χαβουτσάς και ο Π. Θαλασσινός.

Επαιξαν οι μουσικοί: Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο, κιθάρες, Λευτέρης Χαβουτσάς κλασσικές κιθάρες, Παντελής Θαλασσινός κιθάρες, Θάνος Χατζηαναγνώστου τύμπανα, Vahan Galstyan... duduk, φλογέρες, Σωτήρης Μαργώνης βιολί, Πάρις Περυσινάκης λαούτα, κρητική λύρα, Γιώργος Τσιατσούλης ακορντεόν, Κώστας Μερετάκης bongos, ρεκ, Φίλιππος Λευκαδίτης νταούλι.

Την εικονογράφηση του CD έκανε η Λένα Σπάνια.

KollektivA live

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το live της στο «Fuzz club», η πιο ανατρεπτική και δραστήρια ελληνόφωνη rock μπάντα, η KollektivA, επιστρέφει στον ίδιο χώρο, για ένα καθιερωμένο πια ραντεβού με τους φίλους της, την Παρασκευή 22 Απρίλη.

Στο διάστημα αυτό προετοίμασαν και παρουσίασαν την παράσταση «Η Μπαλάντα της Φυλακής», ως θεατρική ανάπτυξη του ομώνυμου άλμπουμ τους, στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Μια πρωτοποριακή παράσταση που απέσπασε πολύ καλές κριτικές και αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, κυκλοφόρησαν το νέο τους digital single «Ελενα», τραγούδι εμπνευσμένο από την ιστορία της 6χρονης Eliza Izquierdo, που ώθησε τους KollektivA να ασχοληθούν με το ευαίσθητο θέμα της παιδικής κακοποίησης.

Στο live του Απρίλη, θα μας πρωτοπαρουσιάσουν και ανέκδοτα τραγούδια τους, που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στο studio και θα αποτελέσουν το υλικό του επερχόμενου ολοκληρωμένου album τους και φυσικά επιλογές από την εφτάχρονη πορεία τους.

KollektivA: Θανάσης Χουλιαράς, Φάνης Μαργαρώνης, Γιώργος Θεοφάνους, Μάκης Κρέτσης, Γιώργος Παύλου, Δημήτρης Γιαννούχος. Ηχοληψία: Μιχάλης Σκαράκης. Φωτιστής: Ανδρέας Κούρτης. Ωρα έναρξης: 22.00.

Συναυλία μπαρόκ μουσικής

Την Παρασκευή 22 Απρίλη, στις 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μουσικής μπαρόκ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στον Κεραμεικό (Ερμού 134), από τρεις εκφραστικούς και εκκεντρικούς καλλιτέχνες. Πρόκειται για τους «DissensoDuo», ένα σύνολο παλαιάς μουσικής που ολοκλήρωσαν πρόσφατα τις σπουδές τους στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας. Το ντουέτο, που αποτελείται από τον Γιώργο Σαμοΐλη (μπαρόκ βιολί), και τον Αλέξη Μαστιχιάδη (τσέμπαλο), πέρσι συμμετείχε στο διεθνούς φήμης Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής της ίδιας πόλης. Το ντουέτο, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αυτοσχεδιασμό και την ιστορικά τεκμηριωμένη ερμηνεία έργων του 17ου και του 18ου αιώνα, θα παρουσιάσει την ερχόμενη Παρασκευή έργα του 17ου αιώνα, για δύο βιολιά και τσέμπαλο. Με το ντουέτο «DissensoDuo» συμπράττει η διακεκριμένη, Ολλανδή, βιολονίστα μπαρόκ, σολίστ και παιδαγωγός στο Μουσικό Κονσερβατόριο της Ουτρέχτης, Antoinette Lohmann, που έχει να επιδείξει πλούσιο δισκογραφικό έργο και διεθνείς συνεργασίες με τα μεγαλύτερα σύνολα μπαρόκ. Σημειωτέον, η Lohmann ερμηνεύει μουσικό ρεπερτόριο από τον πρώιμο 17ο έως και τον 21ο αιώνα και πάντα με όργανα εποχής. Είναι επίσης κάτοχος ενός αυθεντικού βιολιού του 1700, του Φλαμανδού κατασκευαστή Snoeck, το οποίο είναι διατηρημένο στην αρχική του μορφή. Στη συναυλία θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, κομμάτια των Turini, Biber και Castello, συνθέτες που έγραψαν έργα που εκπλήσσουν ακόμη και σήμερα με τα εξεζητημένα εφέ, τις απρόσμενες αρμονίες και το έντονο στοιχείο του αυτοσχεδιασμού. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

Πέθανε η Ρόνιτ Ελκαμπέτζ

Η χαρισματική Ισραηλινή ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, η πολυβραβευμένη στη χώρα της και το εξωτερικό Ρόνιτ Ελκαμπέτζ, πέθανε χτες σε ηλικία 51 ετών από καρκίνο. Χωρίς ποτέ να έχει παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής, έπαιξε σε πολλές ισραηλινές και γαλλικές κυρίως ταινίες ερμηνεύοντας με επιτυχία διαφορετικούς ρόλους. «Πρέσβειρα του πολιτισμού του Ισραήλ» την χαρακτήριζαν, που «κοιτούσε την ισραηλινή κοινωνία στα μάτια και τη ρωτούσε για τις παραδόσεις» και στην τελευταία της ταινία «για τον αρχαϊσμό της». Σε αυτήν ακριβώς την ταινία, που κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Το Διαζύγιο: Η δίκη της Βίβιαν Αμσαλέμ» (2014), είδαμε την Ρόνιτ Ελκαμπέτζ. Μια ταινία που σκηνοθέτησε με τον αδελφό της Σλόμι Ελκαμπέτζ...

Οι «Ξένοι» στο Εθνικό

Το έργο «Ξένοι» του Σέρτζι Μπελμπέλ, παρουσιάζει, μέχρι τις 29/5, το Εθνικό Θέατρο, στο Νέο ΡΕΞ.

Δύο διαμερίσματα, το ένα πάνω από το άλλο, δύο χώροι που κλείνουν μέσα τους τις ζωές και τις ιστορίες ανθρώπων διαφορετικών μεταξύ τους και παράλληλα τόσο όμοιων. Ο χρόνος περνά, οι άνθρωποι αλλάζουν, κάποια πράγματα, όμως, μένουν ίδια. Συναισθήματα, απωθημένα και μυστικά δεν μπορούν να λυτρωθούν, παρά μόνο εάν εκφραστούν και βγουν στην επιφάνεια. Κι έτσι μόνο η ζωή προχωρά, γκρεμίζει διαχωριστικούς τοίχους και φέρνει κοντά τους ανθρώπους ή ίσως, πάλι, τους απομακρύνει μέσα σε μια στιγμή. Ενα σημαντικό σύγχρονο έργο, από τον πιο γνωστό συγγραφέα της Ισπανίας, με θέμα τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη, αποδοχή και αλληλοκατανόηση, τόσο μέσα στο στενό περιβάλλον της οικογένειας όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της κοινωνίας.

Παίζουν: Λυδία Κονιόρδου, Μαρσέλα Λένα, Θέμης Πάνου, Παντελής Παπαδόπουλος, Δημήτρης Πασσάς, Κρις Ραντάνοφ, Δανάη Σκιάδη, Νικόλας Χανακούλας (από τις 6 έως τις 22 Μάη. Το ρόλο του Αντρα/ Συζύγου ερμηνεύει ο Στρατής Πανούριος) και τα παιδιά Εμίλ Γκριγκόροβ, Γιάννης Μαυρόπουλος. Μετάφραση Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθεσία - δραματουργική επεξεργασία Νίκος Μαστοράκης. Σκηνικά - κοστούμια Εύα Νάθενα. Σχεδιασμός ήχων Studio 19. Μουσική επιμέλεια Νίκος Μαστοράκης. Φωτισμοί Σάκης Μπιρμπίλης.

«Δεξιότερα της δεξιάς» στο «Σκοπευτήριο»

Το αφιέρωμα της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανής «Σκοπευτήριο» στους «Ελληνες δημιουργούς και το βαλκανικό σινεμά, μέσα από τις ταινίες μικρού μήκους» ολοκληρώνεται την Πέμπτη 21 Απρίλη με την προβολή της σπάνιας ταινίας, με έντονο πολιτικό προβληματισμό, του σκηνοθέτη Νίκου Αντωνάκου, «Δεξιότερα της δεξιάς» (1989), διάρκειας 120'. Η ταινία διαδραματίζεται στην Ελλάδα των χρόνων 1968 - 69, όπου μια ομάδα ανθρώπων, που ο καθένας τους αντιπροσωπεύει μια ορισμένη πολιτική ιδεολογία, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την Ιστορία. Με πράξεις μικρές ή μεγάλες, με θάρρος ή δισταγμό, με σύγχυση ή διαύγεια, κυνηγούν ή στέκονται εμπόδιο στη ζωή. Ολοι μαζί συνθέτουν την τοιχογραφία μιας ιστορικής περιόδου που άφησε βαθιές ουλές στις συνειδήσεις και τις εξελίξεις αυτού του τόπου... Πλούσιο το καστ των ηθοποιών: Βάσος Ανδρονίδης, Βασίλης Κολοβός, Νικήτας Τσακίρογλου, Μηνάς Χατζησάββας, Αντώνης Αντωνίου, Τάκης Μόσχος, Τίμος Περλέγκας, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Γιώτα Φέστα, Αντώνης Βλησίδης, Γιώργος Νινιός, Πέτρος Φυσσούν... Η προβολή της ταινίας θα πραγματοποιηθεί, ως συνήθως, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών), στις 7 το βράδυ και με είσοδο ελεύθερη όπως πάντα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ