Τετάρτη 20 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Να 'ταν ο πόλεμος χορός»

Δέκα παιχνίδια που... έγιναν τραγούδια

Κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία το καινούργιο CD του Παντελή Θαλασσινου με τίτλο «Να 'ταν ο πόλεμος χορός (Δέκα παιγνίδια που έγιναν τραγούδια)». Οπως σημειώνεται στο καλαίσθητο βιβλιαράκι που συνοδεύει το cd, αυτή η δουλειά αφιερώνεται «στα παιδιά που δεν έπαιξαν και ζωγράφιζαν μελανιές και γρατζουνιές με μαρκαδόρους». Ο Παντελής Θαλασσινός υπογράφει τη μουσική και ο Κώστας Φασουλάς τους στίχους. Εκτός από τον Π. Θαλασσινό, τραγουδούν από ένα τραγούδι η Νάνα Μπινοπούλου και η κόρη του, Φαίδρα Θαλασσινού.

Για τη δουλειά αυτή, γράφουν ο Παντελής Θαλασσινός και ο Κώστας Φασουλάς: «Τα τραγούδια είναι όπως οι άνθρωποι. Αυτοί που συναντάς για πρώτη φορά. Και μαζί τους δένεσαι. Γίνονται φίλοι σου, συνοδοιπόροι, συνομιλητές ονείρων. Κάπως έτσι υπήρξε και η δική μας συνάντηση με τα δέκα αυτά τραγούδια. Με γόνατα γρατζουνισμένα, με πυλό και χρώματα στα χέρια, βρεθήκαμε στην καθαρή αυλή της μνήμης. Και "παίξαμε". Και "είδαμε" πολλά! Τη μάνα να κάνει το σταυρό της, το μοναχικό κορίτσι να "γυμνάζεται" και να προειδοποιείται με το Κουτσό, για κείνη τη μοναξιά που θα συναντήσει στον κόσμο των μεγάλων, παιδιά να παίζουν Πετροπόλεμο, υπηρετώντας την αιώνια αντιπαλότητα των ανθρώπων, την κοπέλα με τα ξέπλεκα μαλλιά να γοητεύεται με το άγνωστο παίζοντας την Τυφλόμυγα, παλιούς συμμαθητές να φωνάζουν "Φτου Ξελευτερία" και να θυμούνται την Σκλαβιά και μαζί της την πικρή αλήθεια που ίδια η λέξη σηματοδοτεί. Βαφτίσαμε τη βόλτα μας με τον τίτλο "Να 'ταν ο πόλεμος χορός". Μοιάζει με ευχή, όμως δεν είναι. Εμείς τους πολεμιστές τους θέλουμε να χορεύουν και τους χορευτές να κοροϊδεύουν τον πόλεμο...».

Τα δέκα παιχνίδια που έγιναν τραγούδια...

1. Αιχμάλωτοι και Σκλάβοι (Σκλαβιά)

2. Κισκιντάκια (Πεντόβολα)

3. Να 'ταν ο πόλεμος χορός (Πετροπόλεμος)

4. Μεγάλωσα με όνειρα (Τυφλόμυγα)

5. Μάνα μου, κάνε το σταυρό σου (Πατίνι)

6. Σάλταρε και μη φοβάσαι (Ξυλογαϊδάρα)

7. Ο μονόλογος της κούκλας

8. Ξέρω έναν άγριο ποταμό (Μακριά γαϊδούρα)

9. Η μοναξιά με το ένα πόδι (Κουτσό)

10. Ελα ψυχή μου φανερώσου (Κρυφτό)

Τις ενορχηστρώσεις έκαναν ο Πέτρος Βαρθακούρης, ο Λευτέρης Χαβουτσάς και ο Π. Θαλασσινός.

Επαιξαν οι μουσικοί: Πέτρος Βαρθακούρης κοντραμπάσο, κιθάρες, Λευτέρης Χαβουτσάς κλασσικές κιθάρες, Παντελής Θαλασσινός κιθάρες, Θάνος Χατζηαναγνώστου τύμπανα, Vahan Galstyan... duduk, φλογέρες, Σωτήρης Μαργώνης βιολί, Πάρις Περυσινάκης λαούτα, κρητική λύρα, Γιώργος Τσιατσούλης ακορντεόν, Κώστας Μερετάκης bongos, ρεκ, Φίλιππος Λευκαδίτης νταούλι.

Την εικονογράφηση του CD έκανε η Λένα Σπάνια.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ