ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Από συνάντηση σε συνάντηση έρχονται τα χειρότερα

Στο τραπέζι της συμφωνίας μπαίνει τώρα και η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της απεργίας στο Δημόσιο
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της απεργίας στο Δημόσιο
Καθώς πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» και το κλείσιμο της συμφωνίας, τόσο μεγαλώνει το βάθος των ανατροπών στο Ασφαλιστικό, ενώ αρχίζει να εμφανίζεται και η «ουρά» των Εργασιακών.

Εν αναμονή σήμερα της νέας συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, επιβεβαιώνεται ότι από συνάντηση σε συνάντηση, το έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο και βαθιά αντιλαϊκό αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό «μοντέλο» γίνεται ακόμα χειρότερο, με την τελευταία να επιζητά την ψήφισή του μέχρι το τέλος του μήνα.

Ως εκ τούτου, με τη «νέα αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού», η κυβέρνηση ρίχνει στα Τάρταρα τις κύριες συντάξεις και εξολοθρεύει σταδιακά τις επικουρικές, περιορίζοντας δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στα όρια κάλυψης μόνο της «εθνικής» σύνταξης.

Στο στόχαστρο τίθεται, επίσης, η 15ετία για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς κυβέρνηση και κουαρτέτο συμφώνησαν η «εθνική» σύνταξη να μη δίνεται ολόκληρη (384 ευρώ) με τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά μόνο στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία). Για 15 χρόνια ασφάλισης, ο εργαζόμενος θα δικαιούται πλέον μόλις 346 ευρώ «εθνική» σύνταξη. Μιλάμε, δηλαδή, επί της ουσίας για κατάργηση της 15ετιάς, έστω και με το συγκαλυμμένο τρόπο που τη μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Παράλληλα και τα ποσοστά αναπλήρωσης με τα οποία θα υπολογίζεται ο συντάξιμος μισθός και θα βγαίνει το «ανταποδοτικό» τμήμα της σύνταξης, συρρικνώνονται περαιτέρω σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση. Ετσι, ενώ στο αρχικό σχέδιο γινόταν λόγος για συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης 48% στην περίπτωση της 40ετίας (12.000 ημέρες ασφάλισης), τώρα οι συζητήσεις «συγκλίνουν» στο 40% έως 45% - στην καλύτερη περίπτωση - συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης για τα 40 έτη ασφάλισης. Κι αυτό όταν στο εξής ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται με βάση όλο τον εργάσιμο βίο.

Κατά τον ίδιο τρόπο σχεδιάζεται και η παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από το αν στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία για την επιβολή αυξήσεων στις εισφορές των ασφαλισμένων για την επικούρηση και σε ποιο ποσοστό, προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος για μείωση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ μόνο για φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό των διαρκών περικοπών, ώστε «να βγαίνουν οι αριθμοί», φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και για την αυστηροποίηση των όρων απόδοσης των συντάξεων χηρείας (θανάτου), βάζοντας ως πρόσθετη προϋπόθεση τη συμπλήρωση από το δικαιούχο του 57ου έτους της ηλικίας του.

Και ενώ δεν έχει διαμορφωθεί μέχρι τέλους η συμφωνία για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με μέτρα και δεσμεύσεις που πρέπει να καταγραφούν στο κείμενο της συμφωνίας, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά τι πραγματικά εννοούσε η κυβέρνηση όταν έκανε λόγο για «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις...

Συνάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα με την ΠΟΕΔΗΝ

Από τη χτεσινή συνάντηση
Από τη χτεσινή συνάντηση
Συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Στην αντιπροσωπεία της ΠΟΕΔΗΝ συμμετείχαν οι Γιαννακός Μιχάλης, πρόεδρος, Αντωνόπουλος Τάσος, αντιπρόεδρος, Κετηκίδης Πέτρος, οργανωτικός γραμματέας, Κουρουβακάλης Δημήτρης, ταμίας, Μαθιόπουλος Γιώργος, αναπληρωτής γραμματέας, Μακρής Ανδρέας, αναπληρωτής ταμίας και Λαζαρίδης Γιάννης, μέλος του ΔΣ. Από την πλευρά του Κόμματος συμμετείχαν επίσης ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος του Συνδικαλιστικού - Εργατικού Τμήματος της ΚΕ και η Ολγα Σιάντου.

Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ασθενείς και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στις υγειονομικές μονάδες και το ΕΚΑΒ, αλλά και για όσα προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση, έλλειψη προσωπικού, την ιδιωτικοποίηση και τη συρρίκνωση των υγειονομικών υπηρεσιών. Για όλα αυτά τα ζητήματα, του παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, στα δίκαια αιτήματά τους, που το ΚΚΕ αναδεικνύει με κάθε τρόπο μέσα και έξω απ' τη Βουλή. Ανέδειξε επίσης την πρόταση του ΚΚΕ για τη Λαϊκή Συμμαχία, όπου το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα παλεύει όχι για την εναλλαγή των κυβερνήσεων, αλλά σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Συναντηθήκαμε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ενημερώσαμε για τα αιτήματα της Ομοσπονδίας μας και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε να καταργήσουμε τις μνημονιακές πολιτικές και να ανακτήσουμε τις απώλειες τις οποίες έχουμε υποστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Είναι δεδομένη η στήριξη του ΚΚΕ και στη Βουλή και στο δρόμο. Λέμε στην κυβέρνηση ότι δεν τρώμε κουτόχορτο, διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διαλύει το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Με πρωτοβουλίες και δυναμικούς αγώνες δε θα τους το επιτρέψουμε».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Σε ετοιμότητα το κίνημα να απαντήσει στα μέτρα

Σε δήλωση για το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Τα παζάρια της κυβέρνησης με τα κοράκια του κουαρτέτου δεν προμηνύουν τίποτε καλό για τον ελληνικό λαό. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να τεθεί αμέσως σε ετοιμότητα. Ετσι και τολμήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - λαιμητόμο ή άλλους νόμους τη Μεγάλη Εβδομάδα "των Παθών", να είναι σίγουρη ότι αυτή η ίδια θα περάσει "των παθών της τον τάραχο"».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τον Μ. Παπαμαύρο και τη συμβολή των κομμουνιστικών ιδεών στην πάλη για Λαϊκή Παιδεία

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ διοργανώνει ιστορική - πολιτική εκδήλωση το Σάββατο 16/4, στις 8 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων με θέμα: «ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ. Η συμβολή των κομμουνιστικών ιδεών στην πάλη για Λαϊκή Παιδεία».

Κεντρικός πολιτικός ομιλητής ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους Γ. Σταυρόπουλο, εκπαιδευτικό και δρ. Θανάση Ν. Καραγιάννη, συγγραφέα - πρώην σχ. σύμβουλο ΠΕ.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΕΚΤ
Μνημόνια διαρκείας για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ

«Το 2016 θα είναι για την ΕΚΤ ένα έτος εξίσου σημαντικών προκλήσεων. Αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα ως προς τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Αντιμετωπίζουμε δυνάμεις που συνεχίζουν να ωθούν προς μείωση του πληθωρισμού. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, ερωτηματικά για το πού οδεύει η Ευρώπη και για την ανθεκτικότητά της σε νέες διαταραχές».

Αυτό υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, προλογίζοντας την ετήσια έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ευρωζώνης για το 2015.

Σχετικά με την κατάσταση στην ελληνική οικονομία κατά το α' εξάμηνο του 2015, λόγος γίνεται για την «αβεβαιότητα που επικρατούσε σχετικά με τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης στο πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής», ενώ τόσο οι τράπεζες όσο και το ελληνικό κράτος «απώλεσαν την πρόσβαση στις αγορές και οι καταθέτες άρχισαν να αποσύρουν από τις τράπεζες τα χρήματά τους με ταχύτερους ρυθμούς». Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζει η ΕΚΤ, το «ευρωσύστημα προσέφερε σανίδα σωτηρίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA)».

Επιπλέον, η περίπτωση της ελληνικής οικονομίας επιτάχυνε τις γενικότερες διεργασίες για την παραπέρα «εμβάθυνση της ΟΝΕ», που σηματοδοτεί τα μνημόνια διαρκείας απέναντι σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, «παρόλο που οι κίνδυνοι καταστροφικών εξελίξεων αποσοβήθηκαν τελικά χάρη στη σύναψη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των υπόλοιπων χωρών της ζώνης του ευρώ για τρίτο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, αυτό το επεισόδιο κατέδειξε ότι η ζώνη του ευρώ ήταν εύθραυστη και επιβεβαίωσε εκ νέου την ανάγκη να ολοκληρωθεί η Νομισματική Ενωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ