Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Από συνάντηση σε συνάντηση έρχονται τα χειρότερα

Στο τραπέζι της συμφωνίας μπαίνει τώρα και η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας

Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της απεργίας στο Δημόσιο
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο πλαίσιο της απεργίας στο Δημόσιο
Καθώς πλησιάζει η ώρα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους «θεσμούς» και το κλείσιμο της συμφωνίας, τόσο μεγαλώνει το βάθος των ανατροπών στο Ασφαλιστικό, ενώ αρχίζει να εμφανίζεται και η «ουρά» των Εργασιακών.

Εν αναμονή σήμερα της νέας συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου, επιβεβαιώνεται ότι από συνάντηση σε συνάντηση, το έτσι κι αλλιώς απαράδεκτο και βαθιά αντιλαϊκό αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό «μοντέλο» γίνεται ακόμα χειρότερο, με την τελευταία να επιζητά την ψήφισή του μέχρι το τέλος του μήνα.

Ως εκ τούτου, με τη «νέα αρχιτεκτονική του Ασφαλιστικού», η κυβέρνηση ρίχνει στα Τάρταρα τις κύριες συντάξεις και εξολοθρεύει σταδιακά τις επικουρικές, περιορίζοντας δραστικά την κρατική χρηματοδότηση στα όρια κάλυψης μόνο της «εθνικής» σύνταξης.

Στο στόχαστρο τίθεται, επίσης, η 15ετία για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, καθώς κυβέρνηση και κουαρτέτο συμφώνησαν η «εθνική» σύνταξη να μη δίνεται ολόκληρη (384 ευρώ) με τις 4.500 ημέρες ασφάλισης, αλλά μόνο στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία). Για 15 χρόνια ασφάλισης, ο εργαζόμενος θα δικαιούται πλέον μόλις 346 ευρώ «εθνική» σύνταξη. Μιλάμε, δηλαδή, επί της ουσίας για κατάργηση της 15ετιάς, έστω και με το συγκαλυμμένο τρόπο που τη μεθοδεύει η κυβέρνηση.

Παράλληλα και τα ποσοστά αναπλήρωσης με τα οποία θα υπολογίζεται ο συντάξιμος μισθός και θα βγαίνει το «ανταποδοτικό» τμήμα της σύνταξης, συρρικνώνονται περαιτέρω σε σχέση με την αρχική κυβερνητική πρόταση. Ετσι, ενώ στο αρχικό σχέδιο γινόταν λόγος για συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης 48% στην περίπτωση της 40ετίας (12.000 ημέρες ασφάλισης), τώρα οι συζητήσεις «συγκλίνουν» στο 40% έως 45% - στην καλύτερη περίπτωση - συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης για τα 40 έτη ασφάλισης. Κι αυτό όταν στο εξής ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού θα γίνεται με βάση όλο τον εργάσιμο βίο.

Κατά τον ίδιο τρόπο σχεδιάζεται και η παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων, το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από το αν στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία για την επιβολή αυξήσεων στις εισφορές των ασφαλισμένων για την επικούρηση και σε ποιο ποσοστό, προκειμένου να «πιαστεί» ο στόχος για μείωση της συνολικής δαπάνης για τις συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ μόνο για φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό των διαρκών περικοπών, ώστε «να βγαίνουν οι αριθμοί», φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και για την αυστηροποίηση των όρων απόδοσης των συντάξεων χηρείας (θανάτου), βάζοντας ως πρόσθετη προϋπόθεση τη συμπλήρωση από το δικαιούχο του 57ου έτους της ηλικίας του.

Και ενώ δεν έχει διαμορφωθεί μέχρι τέλους η συμφωνία για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, με μέτρα και δεσμεύσεις που πρέπει να καταγραφούν στο κείμενο της συμφωνίας, για να αποδειχτεί για άλλη μια φορά τι πραγματικά εννοούσε η κυβέρνηση όταν έκανε λόγο για «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» στις εργασιακές σχέσεις...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ