Περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος
Φωτ. αρχείου |
Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης είχε αποτελέσει προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς» που διατυμπάνιζε ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πέρσι το Φλεβάρη. Ηρθαν όμως τα αντιπροσφυγικά μέτρα της ΕΕ, όπου η κυβέρνηση έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της και το κέντρο κράτησης θα επεκτείνει τη δράση του. Μέχρι σήμερα παραμένει ενεργό το 1/3 περίπου από το συνολικό χώρο που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις του. Συνολικά, σε όλο το κέντρο μπορεί να «φιλοξενηθούν» 2.000 άτομα σε 280 εμπορευματοκιβώτια. Σήμερα κρατούνται 240. Ηδη, έχει προϋπολογιστεί η συντήρηση ενός τμήματός του, έτσι ώστε να φτάσει στον αριθμό των 660 κρατουμένων. Αυτό σημαίνει ότι τα λεγόμενα προαναχωρησιακά κέντρα που διώχνουν από την Ελλάδα τους οικονομικούς πρόσφυγες θα συνεχίσουν να υπάρχουν - άλλωστε, δεν είχαν κλείσει ποτέ - και να λειτουργούν με μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων. Τη στιγμή που ο θεσμός της κράτησης για απέλαση συνεχίζεται και επεκτείνεται, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ο σχεδιασμός της επέκτασης της τωρινής δυναμικότητάς του και ποιες στοχεύσεις έχει με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Επιπλέον, σε άλλα κέντρα κράτησης όπως στην Κόρινθο βρίσκονται 500 άτομα, 140 στον Ταύρο, 230 στο Παρανέστι και 190 στην Ξάνθη.
Ο Κ. Παπαδάκης στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα |
«Οι αποφάσεις της ΕΕ που καταδικάζουν σε μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ η θέλησή τους είναι να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους, είναι αποφάσεις που πάρθηκαν μεθοδικά όλο αυτό το διάστημα, αποφάσεις που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μια κυβέρνηση η οποία, μάλιστα, για την Αμυγδαλέζα έλεγε πως θα κλείσει και μάλιστα αυτό το έλεγε και προεκλογικά και τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής της.
Ομως, και η Αμυγδαλέζα συνεχίζει και μια σειρά κέντρα έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης και αυτές οι άθλιες συνθήκες συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα και τώρα διαμορφώνεται έδαφος όχι μόνο για εγκλωβισμό, αλλά για φαστ τρακ άσυλο και απελάσεις. Αυτή είναι η βαρβαρότητα της ΕΕ που τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων τα μεταχειρίζεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Εχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι αποφάσεις της ΕΕ και οι λαοί αυτές πρέπει να σημαδέψουν και με την πάλη και την αλληλεγγύη τους να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο που ευθύνεται και για τους πολέμους, και για τις κρίσεις, και για την προσφυγιά, που καταδικάζουν αυτόν τον κόσμο να ζει σε αυτές τις συνθήκες».
Η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε δημοσιογράφους της γερμανικής εφημερίδας «Μπιλντ», είναι ενδεικτική της κατάστασης στις σχέσεις ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία. Παρόλο που ο Ολάντ μίλησε με «όρους» του πάλαι ποτέ «γαλλογερμανικού άξονα», δεν μπορούν να κρυφτούν οι οξύτατοι ανταγωνισμοί που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες και εκδηλώνονται σε αντιπαραθέσεις σε μια σειρά ζητήματα που έχουν σχέση με την πορεία της Ευρωζώνης και της ΕΕ και τη διαχείριση της οικονομίας τους. Στο υπόβαθρο αυτής της αντιπαράθεσης βρίσκονται η ισχνή οικονομική ανάκαμψη συνολικά, η στασιμότητα στην οικονομία της Γαλλίας και οι δυσκολίες της Γερμανίας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε πιο αναβαθμισμένη θέση σε σχέση με τον εταίρο της. Στην ίδια λογική κινείται η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Γαλλίας - Γερμανίας την Πέμπτη, με βάση τα ιδιαίτερα συμφέροντα και τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στην 1η και τη 2η πιο ισχυρές οικονομίες στην ΕΕ. Η αναφορά του Ολάντ ότι η εξέλιξη της ενοποίησης της Ευρωζώνης και της ΕΕ μπορεί να προχωράει με διαφορετικές ταχύτητες για τα κράτη - μέλη, σηματοδοτεί το βάθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η λυκοσυμμαχία. Αλλωστε, είναι γνωστές οι αντιθέσεις Γαλλίας - Γερμανίας για το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης και της πολιτικής ενοποίησης, αλλά και το ζήτημα της προσήλωσης στην αυστηρή τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο Ολάντ «έδωσε ρέστα» σε ό,τι αφορά τον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε διάφορα πεδία (από τη Συρία έως την Ουκρανία). Ζήτησε οι δυο χώρες «να δράσουν (και) εκτός της Ευρώπης», στο πλαίσιο του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι την επομένη της συνέντευξης, στην κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων, σημειώνεται, με αφορμή την επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία και το λεγόμενο «Σχέδιο Ετοιμότητας Ανάληψης Δράσης», ότι οι δύο χώρες πρέπει να συμβάλλουν στην «οικοδόμηση μιας συμμαχίας προικισμένης με μια θέα 360 μοιρών και ικανής να αντιμετωπίσει όλες τις σημερινές προκλήσεις αλλά και τις μελλοντικές». Επίσης, ζητούνται ακόμα πιο αποφασιστικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δράση επομένως σε κάθε γωνία του πλανήτη, για υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ο Ολάντ στη συνέντευξή του το είπε και πιο κυνικά: «Δεν πρέπει να περιμένει η Ευρώπη από τους άλλους να τις λύσουν τα προβλήματα, πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της». Επίσης, εκθείασε τη στρατιωτική συμβολή της Γερμανίας στην επέμβαση στο Μάλι. Αρα, το μήνυμά τους είναι: πιο δυναμικά στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Επίσης, ξεχωρίζει η προτροπή του ότι η ΕΕ «βρίσκει λύσεις αλλά αργεί». Είπε για τις ηγεσίες των δύο χωρών ότι «έχουν επιδείξει επίγνωση των ευθυνών τους» και έφερε ως παραδείγματα «την τραπεζική ένωση», τη «διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», τη «συμφωνία με την Τουρκία για το Προσφυγικό», το λεγόμενο «"σχήμα της Νορμανδίας" (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία) που οδήγησε σε συνεννόηση και τη συμφωνία του Μινσκ που πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως». Σε όλα όσα αναφέρει, η συμβολή Γαλλίας και Γερμανίας ήταν καθοριστική, αλλά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου και σε καμία περίπτωση των λαών, όπως ...πλασάρει τις «κοινές λύσεις». Συμβιβασμοί και παζάρια όντως γίνονται, αλλά οι εργαζόμενοι πάντα μετράνε απώλειες δικαιωμάτων και κατακτήσεων ή πασχίζουν να επιζήσουν στην κυριολεξία όπως οι ξεριζωμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πρόσφυγες και μετανάστες, που η τάξη του Ολάντ και των ομοίων του ξερίζωσαν από τις πατρίδες τους και τώρα δήθεν νοιάζονται. Μάλιστα, όταν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι - για σκοπιμότητες της αστικής τάξης που υπηρετούν - πήγαν υποτίθεται να στριμώξουν τον Ολάντ ότι η Γαλλία παίρνει πολύ λίγους αναλογικά πρόσφυγες (30.000) απ' ό,τι η Γερμανία, ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε ότι η χώρα του διαχειρίζεται «τις ροές χιλιάδων ανθρώπων κυρίως από την Αφρική, που διακινδυνεύουν τις ζωές τους για να περάσουν στη Βρετανία και η Γαλλία προσπαθεί να βοηθήσει». Φυσικά και αυτοί οι μετανάστες - θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας συναντάνε καταστολή και φράχτες.
Σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες «οικονομικές μεταρρυθμίσεις», ο Γάλλος Πρόεδρος με περηφάνια προβάλλει την «επιτυχία» της «μείωσης του ελλείμματος», της «διατήρησης των συντάξεων», του «κοινωνικού διαλόγου για τα Εργασιακά». Δηλαδή, όλα αυτά που οι εργαζόμενοι νιώθουν στο πετσί τους με τις περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες και την επιδείνωση των όρων δουλειάς, με μείωση μισθών, ανασφάλεια και πιο εύκολο καθεστώς απολύσεων για τους εργοδότες και γι' αυτό βγαίνουν μαζικά στους δρόμους και αντιστέκονται.
Αν κάτι, δηλαδή, επιβεβαίωσε η συνέντευξη Ολάντ, είναι ότι ο πόλεμος έξω, με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που φέρνουν θάνατο, φτώχεια και προσφυγιά και ο πόλεμος μέσα, δηλαδή το ξεζούμισμα των εργατών, βγαίνουν από την ίδια μήτρα, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Και αυτή δεν παίρνει μερεμέτια, παρά μόνο ανατροπή, με ένταση της ταξικής πάλης σε κάθε χώρα.