Σάββατο 9 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ
Επέκταση του κέντρου κράτησης για εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες

Περιοδεία του Κώστα Παπαδάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή του Κόμματος

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Στην Αμυγδαλέζα, που κατά την κυβέρνηση είχε κλείσει, πραγματοποίησε χτες περιοδεία ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Μάλιστα, η λειτουργία της αναμένεται να επεκταθεί, αφού θα ανακαινιστούν τμήματα που ήταν κακοσυντηρημένα ή είχαν υποστεί φθορές και δεν χρησιμοποιούνταν. Στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης βρίσκονται κρατούμενοι περίπου 240 μετανάστες, περιμένοντας την απέλασή τους. Ολοι τους έχουν καταδικαστεί ή περιμένουν δικαστική απόφαση και για διάφορα ποινικά αδικήματα. Μέχρι να ολοκληρωθούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, δηλαδή, να τακτοποιηθούν τα χαρτιά τους, η κράτηση έχει χρονική διάρκεια 9 - 12 μήνες. Ορισμένοι από αυτούς βασανίζονται από αρρώστιες, όπως ψώρα, φυματίωση, ηπατίτιδα.

Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης είχε αποτελέσει προπαγανδιστικό τρικ της κυβέρνησης της «πρώτη φορά Αριστεράς» που διατυμπάνιζε ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα πέρσι το Φλεβάρη. Ηρθαν όμως τα αντιπροσφυγικά μέτρα της ΕΕ, όπου η κυβέρνηση έβαλε φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της και το κέντρο κράτησης θα επεκτείνει τη δράση του. Μέχρι σήμερα παραμένει ενεργό το 1/3 περίπου από το συνολικό χώρο που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις του. Συνολικά, σε όλο το κέντρο μπορεί να «φιλοξενηθούν» 2.000 άτομα σε 280 εμπορευματοκιβώτια. Σήμερα κρατούνται 240. Ηδη, έχει προϋπολογιστεί η συντήρηση ενός τμήματός του, έτσι ώστε να φτάσει στον αριθμό των 660 κρατουμένων. Αυτό σημαίνει ότι τα λεγόμενα προαναχωρησιακά κέντρα που διώχνουν από την Ελλάδα τους οικονομικούς πρόσφυγες θα συνεχίσουν να υπάρχουν - άλλωστε, δεν είχαν κλείσει ποτέ - και να λειτουργούν με μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων. Τη στιγμή που ο θεσμός της κράτησης για απέλαση συνεχίζεται και επεκτείνεται, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ο σχεδιασμός της επέκτασης της τωρινής δυναμικότητάς του και ποιες στοχεύσεις έχει με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Επιπλέον, σε άλλα κέντρα κράτησης όπως στην Κόρινθο βρίσκονται 500 άτομα, 140 στον Ταύρο, 230 στο Παρανέστι και 190 στην Ξάνθη.

Ο Κ. Παπαδάκης στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα
Ο Κ. Παπαδάκης στο κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα
Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του, ο Κ. Παπαδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι αποφάσεις της ΕΕ που καταδικάζουν σε μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ενώ η θέλησή τους είναι να πάνε στις χώρες τελικού προορισμού τους, είναι αποφάσεις που πάρθηκαν μεθοδικά όλο αυτό το διάστημα, αποφάσεις που στήριξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Μια κυβέρνηση η οποία, μάλιστα, για την Αμυγδαλέζα έλεγε πως θα κλείσει και μάλιστα αυτό το έλεγε και προεκλογικά και τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής της.

Ομως, και η Αμυγδαλέζα συνεχίζει και μια σειρά κέντρα έχουν μετατραπεί σε κέντρα κράτησης και αυτές οι άθλιες συνθήκες συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα και τώρα διαμορφώνεται έδαφος όχι μόνο για εγκλωβισμό, αλλά για φαστ τρακ άσυλο και απελάσεις. Αυτή είναι η βαρβαρότητα της ΕΕ που τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων τα μεταχειρίζεται με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο. Εχει μεγάλες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι αποφάσεις της ΕΕ και οι λαοί αυτές πρέπει να σημαδέψουν και με την πάλη και την αλληλεγγύη τους να σημαδέψουν τον πραγματικό αντίπαλο που ευθύνεται και για τους πολέμους, και για τις κρίσεις, και για την προσφυγιά, που καταδικάζουν αυτόν τον κόσμο να ζει σε αυτές τις συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ