ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Με ένα μπαράζ κινητοποιήσεων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών το διήμερο που μας πέρασε, από τις οποίες ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο, οι ταξικές δυνάμεις έδωσαν το στίγμα της προετοιμασίας της 48ωρης γενικής απεργίας ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο. Στις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διημέρου, εκτός από το ζήτημα - αιχμή του Ασφαλιστικού, που όπως όλα δείχνουν πάει να «κλείσει» με μέτρα - λαιμητόμο για το λαό, κυριάρχησε επίσης το θέμα της ανεργίας και το αίτημα να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Το αίτημα αυτό, στο πλαίσιο της πάλης για «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα», δένεται με την πορεία αγώνα που οργανώνει ο Δήμος Πάτρας και η οποία θα καταλήξει σε ένα μεγάλο συλλαλητήριο αύριο Κυριακή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Συντάγματος. Η δράση των ταξικών δυνάμεων συνεχίζεται αμείωτη και τις επόμενες μέρες, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση, στην εργοδοσία, στην ΕΕ και στο ΔΝΤ, ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν τρομοκρατούνται και δεν αιφνιδιάζονται. Οτι αν η κυβέρνηση τολμήσει να καταθέσει τα αντιλαϊκά της μέτρα ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, θα βρει απέναντί της χιλιάδες απεργούς και διαδηλωτές, αποφασισμένους να μην την αφήσουν να περάσει άβρεχτη από αυτόν το νέο γύρο επίθεσης που εξαπολύει στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα.

Το ΠΑΜΕ έδωσε το στίγμα της απεργίας στο Δημόσιο

Εξόφθαλμη η προσπάθεια της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας να υπονομεύσει την κινητοποίηση, που έγινε την Πέμπτη

Η μαζική πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η μαζική πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου
Η μαζική απεργιακή συγκέντρωση σωματείων και Επιτροπών Αγώνα του Δημοσίου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, το πρωί της Πέμπτης, στην Ομόνοια, ήταν το επιστέγασμα της δουλειάς που έκαναν οι ταξικές δυνάμεις για την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία, κόντρα στην προσπάθεια υπονόμευσης της κινητοποίησης από την κυβέρνηση και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Εργαζόμενοι στην Εκπαίδευση, στην Υγεία, στους ΟΤΑ, στην κρατική διοίκηση, αλλά και συνταξιούχοι και νεολαίοι διαδήλωσαν από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα, απαιτώντας να παρθεί πίσω ο νόμος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό, να αποκατασταθούν οι απώλειες από τα χρόνια της κρίσης.

Με την ίδια αποφασιστικότητα συνεχίζουν την προσπάθεια ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι να μπουν στον αγώνα, μπροστά και στη 48ωρη γενική απεργία, ξεπερνώντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που έδωσαν πραγματικά «τα ρέστα τους» στην απαξίωση της κινητοποίησης, όπως φάνηκε και από την αναιμική συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μία γκιλοτίνα, που συμβόλιζε το λεπίδι των μέτρων που ετοιμάζονται να ρίξουν στο λαιμό του λαού η κυβέρνηση, το κεφάλαιο, η ΕΕ και το ΔΝΤ, τέθηκε στην κεφαλή της πορείας και μέσα σε συνθήματα παραδόθηκε στις φλόγες, όταν η συγκέντρωση έφτασε έξω από τη Βουλή.

Νωρίτερα, η πορεία διασταυρώθηκε με τους μισθωτούς τεχνικούς, που έκαναν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας, και με το μπλοκ της Πρωτοβουλίας Αποστράτων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Κοινωνική Ασφάλιση, που βρισκόταν στο ύψος της Παλιάς Βουλής, οργανώνοντας διαμαρτυρία για το Ασφαλιστικό και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Η απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Η απεργιακή διαδήλωση στη Θεσσαλονίκη
Στην Ομόνοια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γιώργος Μηλιώνης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, καθώς την ίδια μέρα απεργούσαν οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ και το ΠΑΜΕ καλούσε σε συγκέντρωση στην Ομόνοια. Την κεντρική ομιλία έκανε η Λαμπρινή Χριστόγιαννη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στην πλατεία Αγίας Σοφίας και από εκεί με πορεία οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην απεργιακή συγκέντρωση εκφράστηκε έμπρακτα η ταξική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς από το βήμα χαιρετισμό απηύθυνε ο Σύρος πρόσφυγας Ισμαήλ Γιουσέφ, εκ μέρους των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στα Διαβατά.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν επίσης σε Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Ηράκλειο, Λάρισα και αλλού.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Απορρίπτει επιδεικτικά τα δίκαια αιτήματα των ανέργων

Συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη από εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών. Νέες παρεμβάσεις χτες από συνδικάτα της Αττικής

Από την προχτεσινή πορεία των οικοδόμων
Από την προχτεσινή πορεία των οικοδόμων
Κλειστή βρήκαν την πόρτα του υπουργείου οι εργαζόμενοι και άνεργοι στον κλάδο των Κατασκευών, που τσακίζεται από την αναδουλειά, στην κινητοποίηση που έκαναν το απόγευμα της Πέμπτης. Τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα που απηύθυνε η Ομοσπονδία Οικοδόμων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος και έφτασαν με πορεία και συνθήματα έξω από το υπουργείο.

Εκεί ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης. «Φαίνεται πως βρίσκονται στα τελειώματα του αντεργατικού νομοσχεδίου για την Κοινωνική Ασφάλιση και δεν τους περισσεύει χρόνος να συναντηθούν με τους ανέργους», είπε μεταξύ άλλων. «Ο αγώνας δεν τελειώνει με μια κινητοποίηση», υπογράμμισε, αλλά συνεχίζεται καθημερινά, με στόχο «να ξεφορτώσουμε βάσανα από την πλάτη μας, αλλά και να ανοίξουμε δρόμο για το μέλλον των παιδιών μας».

Κάλεσε, τέλος, σε στήριξη της πρωτοβουλίας της δημοτικής αρχής Πάτρας, που πραγματοποιεί μεγάλη πορεία κατά της ανεργίας, καθώς και σε ένταση της προετοιμασίας της 48ωρης απεργίας. «Ολοι την Κυριακή στο Σύνταγμα, να υποδεχτούμε την πορεία», είπε και παράλληλα επισήμανε πως κάθε κινητοποίηση μπορεί και πρέπει να γίνεται βήμα προετοιμασίας της γενικής απεργίας.

Οι εμποροϋπάλληλοι χτες στο υπουργείο Εργασίας
Οι εμποροϋπάλληλοι χτες στο υπουργείο Εργασίας
Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία μέσω των οδών Σταδίου, Ερμού και Αθηνάς μέχρι την Ομόνοια και συνθήματα όπως «Ακρίβεια, φτώχεια, ανεργία, αυτή 'ναι των αστών η εξουσία», «Εκπτώσεις στη ΔΕΗ για τ' αφεντικά και κόβουνε το ρεύμα στην εργατιά», «Του κεφαλαίου ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις, στον ταξικό αγώνα βρίσκονται οι λύσεις». Στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας συμμετείχε και το Συνδικάτο Μετάλλου, ενώ με το δικό τους πανό πήραν μέρος οι απολυμένοι από τη «Χαλυβουργία».

Νέες παρεμβάσεις χτες Παρασκευή

Χτες Παρασκευή, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων για τα ζητήματα των ανέργων πήραν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου. Με αφορμή μάλιστα και την πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων, κάλεσαν τους ανέργους του κλάδου, που διαρκώς αυξάνονται με τις συνεχείς απολύσεις, να κατέβουν την Κυριακή στο Σύνταγμα και να βρίσκονται σε εγρήγορση για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν, επίσης, απολυμένοι από τις επιχειρήσεις «Μαρινόπουλος» και «Διακίνηση». Σωματείο και Επιτροπή Ανέργων κατέθεσαν υπόμνημα και θα έχουν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μέχρι την Τετάρτη.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση που έκαναν αμέσως μετά τα κλαδικά συνδικάτα της Βιομηχανίας για την ανεργία και τους ανέργους, που πέραν όλων των άλλων αξιοποιούνται από τους εργοδότες και ως μοχλός πίεσης για την καθήλωση μισθών και δικαιωμάτων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν τα σωματεία Λιθογράφων, Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων, Χαρτεργατών, Φαρμάκου, Χημικής Βιομηχανίας και Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών. Μαζί τους ήταν και άνεργοι από τη «Βιβλιοσυνεργατική», την «Ελευθεροτυπία» και τη «Φίντεξπορτ».

Από τη διαμαρτυρία των συνδικάτων της βιομηχανίας
Από τη διαμαρτυρία των συνδικάτων της βιομηχανίας
Στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των κλαδικών συνδικάτων της Βιομηχανίας με το γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, απαίτησαν, μεταξύ άλλων, επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και έκτακτο επίδομα για τους ανέργους λόγω του Πάσχα. Αντί να απαντήσει επί της ουσίας για το πλαίσιο αιτημάτων, ο γγ του υπουργείου χαρακτήρισε «ιδεολογικό λάθος» το επίδομα σε όλους τους ανέργους, γιατί έτσι θα ενθαρρύνεται η εσαεί παραμονή στην ανεργία...

Τέλος, διαμαρτυρία στα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έκαναν χτες ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και το Σωματείο Εργαζομένων Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας όλων των ανέργων και των οικογενειών τους.

  • Κινητοποίηση για την ανεργία, την ερχόμενη Τετάρτη, στις 10 π.μ., στον ΟΑΕΔ οργανώνει η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.
Συγκέντρωση ενάντια στις απολύσεις στη ΒΕΜΕΚΕΠ

Οργανώθηκε την Πέμπτη, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου

Από τη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στο Βόλο
Από τη συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο στο Βόλο
Μαζική συγκέντρωση έξω από τη ΒΕΜΕΚΕΠ έκαναν το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης εργαζόμενοι της Μαγνησίας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας» και το σωματείο της ΒΕΜΕΚΕΠ, με αίτημα να παρθούν πίσω οι δύο απολύσεις εργαζομένων που έγιναν, η μια σε βάρος συνδικαλιστή.

Στη συγκέντρωση πήραν μέρος οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ξεπερνώντας το κλίμα τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες μέρες ο εργοδότης, αλλά και πολλοί μεταλλεργάτες από εργοστάσια που συμμετείχαν στη στάση εργασίας. Συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι διοικήσεων σωματείων.

Στο μαντρότοιχο του εργοστασίου, το Συνδικάτο Μετάλλου ανάρτησε πανό με το αίτημα: «Να ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις και η συνδικαλιστική δίωξη». Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Κ. Στεργίου, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου «Μ. Παπαρήγας», είπε ανάμεσα σε άλλα ότι «σήμερα δίνουμε την πρώτη αγωνιστική απάντηση για να μην περάσουν οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία της ΒΕΜΕΚΕΠ».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η απολυμένη συνδικαλίστρια Χρυσούλα Τασολάμπρου, ο Δ. Ντελάκος, πρόεδρος του σωματείου της ΒΕΜΕΚΕΠ, ο Θ. Παπαδημόπουλος, πρόεδρος του ΕΚ Βόλου και η Εύη Καρυδάκη, μέλος του ΔΣ του ΝΤ ΑΔΕΔΥ και γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας.

Στη «Βιοϊατρική»

Από τη διαμαρτυρία στη «Βιοϊατρική»
Από τη διαμαρτυρία στη «Βιοϊατρική»
Παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ομίλου «Βιοϊατρική» στην Κηφισίας έκανε το πρωί της Παρασκευής το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Αθήνας, απαιτώντας την επαναπρόσληψη εργαζόμενου που δούλευε ως νοσοκόμος στο χειρουργείο της «Βιοκλινικής» και απολύθηκε αφού ζήτησε να του διενεργηθούν ιατρικές εξετάσεις για έλεγχο, λόγω πιθανότητας μόλυνσης από μεταδιδόμενη ασθένεια, όπως καταγγέλλει το σωματείο. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ
Κατήγγειλαν στο υπουργείο την κατάπτυστη σύμβαση

Από την κινητοποίηση των μισθωτών τεχνικών
Από την κινητοποίηση των μισθωτών τεχνικών
Σε νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας προχώρησαν, το πρωί της Πέμπτης, οι μισθωτοί τεχνικοί, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην επαίσχυντη σύμβαση που προωθεί ο όμιλος «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» και στην απόλυση εργαζόμενης που αρνήθηκε να την υπογράψει.

Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων με τον γγ του υπουργείου, Α. Νεφελούδη, ο τελευταίος περιορίστηκε να δηλώσει πως το υπουργείο θα στείλει γνωμοδότηση στον εργοδότη αποκλειστικά και μόνο για την υποχρέωση των επιχειρήσεων να εφαρμόζουν στις συμβάσεις το δίκαιο της χώρας και όχι το βρετανικό δίκαιο, όπως προβλέπει το απαράδεκτο συμφωνητικό.

Οσο για τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, ο Α. Νεφελούδης επιβεβαίωσε ότι αυτά βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία και έκανε λόγο για ψήφιση του νομοσχεδίου πριν από το Πάσχα. Την απόλυση καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης και την κατάργηση της δουλειάς με «μπλοκάκι».

Στο μεταξύ, Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων ζητάει να ανακληθούν άμεσα οι ατομικές συμβάσεις, που υποκαθιστούν τις συμβάσεις αορίστου χρόνου και να απαγορευτούν οριστικά τέτοιες συμβάσεις, να απαγορευτεί η πρακτική αξιοποίησης αλλοδαπού εργατικού δικαίου για εργαζόμενους που προσλαμβάνονται ή/και εργάζονται στην Ελλάδα και να ακυρωθούν οι άδικες και εκδικητικές απολύσεις των εργαζομένων που αρνούνται να υπογράψουν τέτοιες απαράδεκτες συμβάσεις.

Στο 24,4% η ανεργία το Γενάρη

Στο 24,4% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας το Γενάρη του 2016, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ). Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους (25,7% το Γενάρη του 2015), ενώ υπάρχει μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (24,3% το Δεκέμβρη του 2015). Ο αριθμός των ανέργων υπολογίζεται σε 1.169.119 άτομα, με μείωση (-5,1%) από το Γενάρη του 2015 αλλά αυξημένος (+0,6%) από το Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ