ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Απρίλη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντιπολιτεύεται για το κεφάλαιο και... πασχίζει να το πείσει

Ανταγωνίζεται την κυβέρνηση για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα τη «μεγάλη εικόνα» του κεφαλαίου

Πλευρές που «σηκώνουν» μερίδες του κεφαλαίου, όπως η «υπερφορολόγηση», συνεχίζει να ιεραρχεί ψηλά στην κριτική της προς την κυβέρνηση η ΝΔ, ενώ οι χτεσινές αναφορές του προέδρου της περί «πιεστικών και υπερβολικών απαιτήσεων» του ΔΝΤ - αναφορές οι οποίες απουσίαζαν πλήρως από τις παρεμβάσεις του τις προηγούμενες μέρες - είναι επίσης ενδεικτικές για την προσαρμογή της ΝΔ σε αυτά που φαίνεται να προκρίνουν τα κυρίαρχα τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης.

Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε χτες: «Σήμερα όλοι γνωρίζουμε πού κατέληξε η παράσταση που το Σάββατο ξεκίνησε ο κ. Τσίπρας. Το ΔΝΤ παραμένει και μάλιστα ενισχυμένο στο πρόγραμμα. Μαζί και οι πιεστικές, συχνά υπερβολικές, απαιτήσεις του. Η θέση αλλά και η αξιοπιστία της Ελλάδας, δυστυχώς αποδυναμώθηκαν ακόμη περισσότερο. Νέα, πολύ επώδυνα μέτρα έρχονται για όλους τους πολίτες. Το φορολογικό σοκ που σχεδιάζει η κυβέρνηση στραγγαλίζει την οικονομία, επιδεινώνει δραματικά την κρίση και, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση στο Προσφυγικό, οδηγεί τη χώρα σε ασφυξία».

Η κριτική αυτή «κουμπώνει» με όσα έλεγε προχτές ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Φ. Φέσσας, στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο, ότι πρέπει να αποφευχθούν «υπερβολές» σε φορολογικά μέτρα που θα βαθύνουν περισσότερο την ύφεση. Ουσιαστικά, επαναφέρουν στο τραπέζι την πρόταση για «εναλλακτικό» μείγμα αντιλαϊκής πολιτικής, με ακόμα μεγαλύτερη ένταση στην περικοπή όσων κρατικών δαπανών έχουν απομείνει για την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέμεινε χτες ότι «στο οριακό σημείο που έχουμε φτάσει, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ: Σοβαρότητα, αλήθεια, δουλειά, αποφασιστικότητα, αξιοπιστία. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Γνωμάτευσε, ωστόσο, ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από αυτά. Ο κ. Τσίπρας είναι αδιόρθωτος. Ζημιώνει τη χώρα. Κανείς δεν ελπίζει τίποτα από αυτόν. Γι' αυτό πρέπει να φύγει τώρα», κατέληξε, επαναφέροντας ουσιαστικά το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.

Βέβαια, κάπου εδώ εντοπίζεται η αδυναμία της ΝΔ στο διαγκωνισμό της με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα μάτια του κεφαλαίου...

Χαρακτηριστικά, μετά τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας ότι η τωρινή κυβέρνηση... προσπαθεί πραγματικά για το κεφάλαιο, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάλεσε προχτές τους Γερμανούς βιομηχάνους και άλλους παράγοντες «να δούμε τη μεγάλη εικόνα: Η Ελλάδα μετασχηματίζεται σταδιακά σε μια οικονομία διαφορετική, γεμάτη με επενδυτικές ευκαιρίες», ενώ τους διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα σταδιακά κατάφερε να πλησιάσει σε όρους ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και ότι το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.

Μια ακόμα τοποθέτηση εκ μέρους του εγχώριου κεφαλαίου που απέχει εμφανέστατα από την εκτίμηση της ΝΔ ότι... «κανείς δεν ελπίζει τίποτα» από τη σημερινή κυβέρνηση...

Αλλαγή του «μείγματος»

Σε κάθε περίπτωση, και τηρώντας τη γραμμή της ηγεσίας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84», επέμεινε ότι «έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που δεν ξέρει τι κάνει», εξ ου και επέμεινε για εκλογές λέγοντας ότι «η ζημιά παραμονής της άχρηστης κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από τη ζημιά απομάκρυνσής της».

Αναλύοντας το «αφήγημα» με το οποίο η ΝΔ ζητά κάλπες, υποσχέθηκε «διαφορετική διαχείριση σε όλους τους τομείς. Αν πάρουμε, για παράδειγμα, το Μεταναστευτικό, εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα έχει σύνορα προς ανατολάς και επίσης οφείλει να έχει ανοιχτά σύνορα προς Βορρά, το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει τώρα (...) Οσον αφορά στα οικονομικά και στη διαπραγμάτευση στην οικονομία, δεν είμαστε υπέρ της συνεχούς φοροεπιδρομής και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, καταγγέλλοντας κι αυτός την «υπερφορολόγηση», τόνισε ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν το ονοματεπώνυμο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Είναι "ιδιοκτησία" τους η ασφυξία της οικονομίας, που προκαλείται από τον πολλαπλασιασμό φόρων και εισφορών και την έλλειψη ρευστότητας».

Σε αυτήν τη βάση, επανέφερε την πρόταση της ΝΔ για «αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με μεγαλύτερη συγκράτηση των δαπανών και με λιγότερους φόρους».

  • Ο Κυρ. Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ (αναμένεται να επιστρέψει την Τρίτη), όπου εκτός από «τελετάρχης» στην παρέλαση των ομογενών της Νέας Υόρκης για την 25η Μαρτίου, θα συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, παράγοντες της ομογένειας, πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Εξαίρεση της προέδρου του Αρείου Πάγου ζητά η Γ. Τσατάνη

Αίτηση εξαίρεσης της προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, από την πειθαρχική έρευνα που διενεργείται σε βάρος της για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο, κατέθεσε χτες η Γ. Τσατάνη. Η εισαγγελέας Εφετών ουσιαστικά καταλογίζει στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου μεροληπτική στάση και «ειδική σχέση» με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλο και διακρίνει συντονισμένη επιχείρηση στοχοποίησής της.

Ειδικότερα, εγκαλεί την Β. Θάνου για ιδιαίτερη σχέση με την υπόθεση που κρίνεται, ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί αμφιβολία για την αμεροληψία, διότι έχει διατελέσει υπηρεσιακή πρωθυπουργός κατά την περίοδο του Σεπτέμβρη 2015 και υπηρεσιακή προϊσταμένη του τότε διατελέσαντος υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλου. Μάλιστα, αναφέρει ότι με τον αναπληρωτή υπουργό έχει στενότατη συνεργασία και ιδιαίτερη υπηρεσιακή σχέση μέχρι σήμερα. Επιπλέον, αναφέρεται και στη σύνδεση της Β. Θάνου με την ιδιότητά της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού, με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον υπουργό της Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Γ. Τσατάνη επαναλαμβάνει τις καταγγελίες κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου με ευθεία μομφή για παρέμβαση στο έργο της σε ό,τι αφορά το χειρισμό της για την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ κάνει λόγο και για προσφυγή σε βάρος του στη Δικαιοσύνη. Εμμένει στη θέση ότι νομίμως χειρίστηκε η ίδια τη δικογραφία.

  • Στο μεταξύ, στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αθ. Ακριτίδης, εισηγήθηκε να εκδοθεί στην Κύπρο ο Μ. Φόρου, στενός συνεργάτης του Α. Βγενόπουλου, για ένα από τα τέσσερα αδικήματα που τον εκζητούν οι δικαστικές κυπριακές αρχές, σχετικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η εισαγγελική πρόταση για τον Ευθ. Μπουλούτα, επίσης συνεργάτη του Α. Βγενόπουλου. Οπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Εφετών έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης και των δύο στην Κύπρο. Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
ΠΑΣΟΚ
Χαρακτηρίζουν «ταφόπλακα» ό,τι πιέζουν να «κλείσει»

«Ταφόπλακα της πραγματικής οικονομίας» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ τα μέτρα που συμφώνησε να πάρει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πρώτης «αξιολόγησης», για το «κλείσιμο» της οποίας βέβαια, πιέζει και αυτό, στοιχιζόμενο με τις προτεραιότητες του εγχώριου κεφαλαίου.

Παραπέρα, στο ΠΑΣΟΚ κρατούν ζεστό το ενδεχόμενο συμπόρευσης με το Ποτάμι, αλλά και σχηματισμού ευρύτερης κυβέρνησης με συμμετοχή και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Οπως είπε στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5», ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Π. Χρηστίδης, «κάναμε ένα πρώτο βήμα με τη συνάντηση της κας Γεννηματά με τον κ. Θεοδωράκη (σ.σ: πρόσφατα στη Βουλή αλλά και προχτές στις Βρυξέλλες στο ίδιο πάνελ εκδήλωσης της ευρωομάδας των σοσιαλδημοκρατών). Το κλίμα ήταν πολύ καλό και θεωρώ ότι εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί η σύσταση της επιτροπής, η οποία συμφωνήθηκε. Ο στόχος μας είναι η διαμόρφωση του πολιτικού πλαισίου, με το οποίο θέλουμε να συμπορευτούμε».

Για δε το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι ένα σοβαρό σχέδιο και μία προγραμματική συμφωνία, η οποία θα την βγάλει από την κρίση. Ολες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οφείλουν να συνεισφέρουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το Ποτάμι ανήκουν στο φιλοευρωπαϊκό τόξο και θα πρέπει να συνεισφέρουν στον τρόπο, με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από την κρίση. (...) Επαναλαμβάνουμε ότι χρειάζεται εθνική συνεννόηση και αυτή η Βουλή μπορεί και πρέπει να δώσει λύση».

Επέμεινε ότι σε αυτό το σχήμα «θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το πρώτο κόμμα και προφανώς δε θα πρέπει να δραπετεύσει από τις ευθύνες του και το δεύτερο κόμμα».

ΠΟΤΑΜΙ
Ζητά «αξιοποίηση» του ΔΝΤ και «περικοπές δαπανών»

Σε ορμήνιες προς την κυβέρνηση να τα βρει με τους διεθνείς εταίρους του εγχώριου κεφαλαίου και να αποφύγει την παραπέρα φορολόγησή του, ώστε να μη χάσουν θέσεις στο διεθνή ανταγωνισμό, προχώρησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84».

«Κανείς στην Ευρώπη δεν κατανοεί γιατί αυτή ειδικά τη στιγμή, η κυβέρνηση επιλέγει την αντιπαράθεση με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ ζητά να κοπεί δραστικά το ελληνικό χρέος και πρακτικά να υπάρξουν λιγότερα μέτρα, άρα και λιγότεροι φόροι για τους Ελληνες. Γιατί, λοιπόν, να συγκρουστούμε αυτή τη στιγμή με το ΔΝΤ;» είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μοτίβο πρόσθεσε ότι «μια χώρα, για να παραμείνει δυνατή, πρέπει να κάνει τις σωστές συμμαχίες και όχι να δημιουργεί άσκοπα εχθρούς», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «η κόντρα του ΔΝΤ με τους Γερμανούς που δε θέλουν με τίποτα την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση».

Παραπέρα, με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι καλεί την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε «νέα φοροεπιδρομή». «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η περικοπή δαπανών και όχι αύξηση των φόρων» αντιτείνει, ζητώντας π.χ. «συγχώνευση, αναδιάρθρωση ή κατάργηση 826 δημόσιων οργανισμών» και «σύγκρουση με το πελατειακό κράτος».

Καλούνται για εξηγήσεις οι Στ. Παπασταύρου, Σ. Μιωνής

Εξηγήσεις ως ύποπτοι, για την τέλεση αξιόποινων πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, καλούνται να δώσουν ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Στ. Παπασταύρου και ο επιχειρηματίας Σάμπι Μιωνής.

Αφορμή, στοιχεία που έλαβαν οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής, από τις βρετανικές Παρθένες Νήσους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά έχουν σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της off shore εταιρείας «STARBI», η οποία περιλαμβάνεται στη «λίστα Λαγκάρντ».

Ο Στ. Παπασταύρου είχε ισχυριστεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ανήκει στον οικογενειακό του φίλο Σ. Μιωνή. Τα στοιχεία που έλαβαν οι εισαγγελείς, που αναζητούν τον πραγματικό ιδιοκτήτη της, περιλαμβάνουν e-mails και έγγραφα δικηγορικού γραφείου, το οποίο φέρεται να ειδικεύεται στη σύσταση off shore εταιρειών.

Τα στοιχεία έχουν σταλεί ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που ελέγχει το «πόθεν έσχες» του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ