Κινητοποίηση χτες στα γραφεία της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», που απέλυσε εργαζόμενη επειδή δεν δέχτηκε να δουλεύει με όρους Μεσαίωνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
«Πάρτε πίσω την απόλυση. Δεν θα περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας», έγραφε το πανό που άπλωσαν οι εργαζόμενοι στην είσοδο του κτιρίου, ενώ για πάνω από τρεις ώρες παρέμειναν συγκεντρωμένοι και μοίραζαν την ανακοίνωση του Σωματείου. Οπως καταγγέλλουν, την περασμένη Παρασκευή, εργαζόμενη στην εταιρεία «BIOSAR» (δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών) του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ» απολύθηκε μετά από τέσσερα χρόνια δουλειάς και 29 αλλεπάλληλες συμβάσεις (!), επειδή αρνήθηκε να υπογράψει τη νέα απαράδεκτη σύμβαση.
Στις κατασκευαστικές εταιρείες η εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών («μπλοκάκι») είναι διαδεδομένη, συγκαλύπτοντας το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με αυτό το καθεστώς παρέχουν στην πραγματικότητα μισθωτή εργασία.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη σύμβαση, που προσπαθεί να επιβάλει ο όμιλος «ΕΛΛΑΚΤΩΡ», προβλέπει ακόμα χειρότερους όρους. Μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι δεν θα πληρώνονται όταν απουσιάζουν για λόγους υγείας, όταν οι απουσίες ξεπεράσουν αθροιστικά τις 15 μέρες η σύμβαση θα λύεται, ο εργαζόμενος αποδέχεται ρητά ότι δε θεωρεί τον εαυτό του υπάλληλο του ομίλου, ενώ η σύμβαση υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο.
Οπως καταγγέλλεται σε σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών,«ο όμιλος "ΕΛΛΑΚΤΩΡ" - ηγέτης στον κλάδο των κατασκευών - επιχειρεί να κατοχυρώσει επιθετικά και με τη μορφή γραπτής σύμβασης την κατάργηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών (Ασφάλιση, καταβολή αποζημίωσης απόλυσης λόγω "μη ανανέωσης σύμβασης" και το νομικό όριο αριθμού απολύσεων, λήψη της νόμιμης άδειας με αμοιβή, άδειες τοκετού και λοχείας για τις γυναίκες, άδειες ασθενείας ή λόγω εργατικού ατυχήματος, τυπικό ωράριο μισθωτού, κόστος υπερωριών).
Αν ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή θα έρθει νέο καθεστώς για τους εργαζόμενους του ομίλου, ενώ θα αποτελέσει πιλότο για όλο τον κλάδο και στη συνέχεια θα γενικευτεί. Η σύμβαση αυτή και οι όροι της δεν αποτελούν εξαίρεση. Συνοψίζουν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο το εφιαλτικό μέλλον των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που επιδιώκουν να επιβάλουν το κεφάλαιο και η ΕΕ, με τη στήριξη όλων των διαδοχικών κυβερνήσεων που έχουν στην υπηρεσία τους.
Οι κατασκευαστικοί όμιλοι και συνολικά το κεφάλαιο στον κατασκευαστικό κλάδο, στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας, μετέτρεψαν το "μπλοκάκι" στο βασικό τους όπλο για να συγκαλύπτουν σχέσεις εξαρτημένης μισθωτής εργασίας, στην κύρια μορφή σύμβασης εργασίας για τους μισθωτούς μηχανικούς και τεχνικούς. Η αστική πολιτική σχεδιάζει να το γενικεύσει τα ερχόμενα χρόνια και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Πρόσφατο παράδειγμα η κυβερνητική ρύθμιση για εργασία στο Δημόσιο προσωπικού Καθαριότητας με ΔΠΥ».
Στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του σωματείου με την διευθύντρια προσωπικού του ομίλου, η τελευταία ισχυρίστηκε πως δεν πρόκειται για εργαζόμενη, αλλά για «συνεργάτη», που δεν απολύθηκε, αλλά απλά έληξε η σύμβασή της! Δήλωσε μάλιστα αναρμόδια για το θέμα και, προσχηματικά, παρέπεμψε στη διοίκηση της εταιρείας.
Αύριο, Πέμπτη, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών προχωρά σε νέα στάση εργασίας (9 π.μ. - 12 μ.) και συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας. Αύριο το απόγευμα θα πάρει μέρος στην κινητοποίηση σωματείων του κλάδου των κατασκευών, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Την εταιρεία «BIOSAR» για τις επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Οικοδόμων.
Σε εξέλιξη η διαδικασία της υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ
Μετά την «ντε φάκτο» μείωση των μισθών (-10%) και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή τους, η εργοδοσία του Ιδρύματος «Παιδική Στέγη» επιχειρεί τώρα να περάσει ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στους μισθούς (αθροιστικά μέχρι και -30%), μέσα από την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης. Αρωγός σ' αυτήν την προσπάθεια είναι ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας στον οποίο προσέφυγε η εργοδοσία, στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το κλαδικό σωματείο των Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς.
Σε γνωμοδότηση που εξέδωσε ο ΟΜΕΔ στις 18/1/2016, αποδέχεται επί της ουσίας την επιχειρηματολογία της εργοδοσίας και αποφαίνεται ότι: «Το γεγονός ότι οι οικονομικές συνθήκες γενικότερα, αλλά και στον κλάδο ειδικότερα, δεν προκύπτει να έχουν βελτιωθεί - αντίθετα όλες οι προβλέψεις και όλα τα μακροοικονομικά και λοιπά στοιχεία του κλάδου και της οικονομίας γενικότερα καταδεικνύουν χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών για τα έτη 2015 - 2016, δεν επιτρέπουν και σε κάθε περίπτωση δεν δικαιολογούν αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ πρωτίστως προέχει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και της έγκαιρης καταβολής των αποδοχών τους, με την παράλληλη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ιδρύματος για την εξυπηρέτηση του σκοπού του».
Στη βάση αυτή, προτείνει οι νέοι μισθοί να διαμορφωθούν στο ύψος περίπου που προτείνει η εργοδοσία, ικανοποιώντας εν πολλοίς το αίτημά της. Μάλιστα, σε νέα τριμερή συνάντηση που έγινε στον ΟΜΕΔ στις 31/3, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού παρέπεμψε στο ΕΣΠΑ για να προσδιορίσει το ύψος του μισθού των εργαζομένων, την ίδια ώρα που η εργοδοσία αρνούνταν οποιαδήποτε αξιοποίηση της περιουσίας της για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, με τον ισχυρισμό ότι «αυτή είναι δική μας και ό,τι θέλουμε την κάνουμε».
Τη Δευτέρα 4/4, ο ΟΜΕΔ επανήλθε και ζήτησε από το σωματείο να του προσκομίσει συγκριτικά οικονομικά στοιχεία ομοίων ιδρυμάτων καθώς και τυχόν επιχορηγήσεις από το υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του Οργανισμού για τους όρους με τους οποίους θα πρέπει να διαμορφώνεται ο μισθός των εργαζομένων είναι εφαρμογή της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης, που - όπως και οι προηγούμενες - επιδιώκει με κάθε μέσο να προσαρμόσει το λεγόμενο «κόστος εργασίας» στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Σημαντική άνοδο σημείωσαν οι δυνάμεις της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών (ΑΣΥ - στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις αρχαιρεσίες του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Αρτας, όπου κέρδισε την αυτοδυναμία στο νέο ΔΣ. Συγκεκριμένα, στους 369 ψηφίσαντες (18 λευκά - άκυρα), η ΑΣΥ πήρε 203 ψήφους και 4 έδρες (από 169 ψήφους και 3 έδρες) και ποσοστό 55%, η Αγωνιστική Ενότητα Ανατροπής (ΜΕΤΑ) 148 ψήφους και 3 έδρες (από 108 και 2 έδρες). Στις προηγούμενες εκλογές συμμετείχε και τρίτο ψηφοδέλτιο, που είχε πάρει 100 ψήφους και 2 έδρες. Η ΑΣΥ χαιρετίζει τους εργαζόμενους που την ανέδειξαν πρώτη και αυτοδύναμη και τους καλεί να συμμετέχουν μαζικά στη απεργία στις 7 Απρίλη.