ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Μάρτη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ετοιμαζόμαστε - οργανώνουμε τη 48ωρη απεργία

Αποσπάσματα από την ομιλία της Ολγας Σιάντου

Με ψηλά το κεφάλι, με ακλόνητη πίστη και πείσμα συνεχίζουμε όλοι μαζί τον κοινό αγωνιστικό βηματισμό των εργατριών στα υφαντουργεία και τα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης το 1857. Για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, στην προστασία της μητρότητας, στην Κοινωνική Ασφάλιση, στον ελεύθερο χρόνο. Για το δικαίωμα στη ζωή με αξιοπρέπεια για εμάς και τα παιδιά μας, για το λαό μας και για τους λαούς που βασανίζονται από τη φτώχεια, την ανεργία, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Η καλύτερη τιμή στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη μας. Να δυναμώσουμε με όλους τους τρόπους την έμπρακτη λαϊκή στήριξη στους χιλιάδες πρόσφυγες, στους κατατρεγμένους από τον ιμπεριαλισμό λαούς που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Δεν ανεχόμαστε, όμως, η αλληλεγγύη που εκφράζεται από το λαό, να χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της κρατικής απουσίας στην εξασφάλιση των ελάχιστων μέσων επιβίωσης των προσφύγων. Ούτε, βέβαια, να αποτελεί μανδύα για τη στάση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να την οικειοποιηθεί.

Και από τη σημερινή συγκέντρωση στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση: Δεν πρόκειται να δεχτούμε να γίνουν τα παιδιά της τάξης μας κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων για τα συμφέροντα των καπιταλιστών! Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο! Η ίδια πολιτική που γεννάει την προσφυγιά και τους πολέμους μειώνει μεροκάματα, καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις, χτυπά τη σταθερή δουλειά, το Ασφαλιστικό, αφήνει παιδιά νηστικά, δημιουργεί στρατιές ανέργων κι εξαθλιωμένων τμημάτων της εργατικής τάξης, αποψιλώνει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μας γυρνά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Είναι υπόθεση κάθε σωματείου να αναπτύσσει διεκδικήσεις του για τις γυναίκες, την προστασία μητρότητας, μέτρα υγείας και ασφάλειας των γυναικών στους εργασιακούς χώρους. Η ζωή και δράση του σωματείου μπορεί να δώσει μια αγωνιστική ανάταση στη γυναίκα, για τις νέες εργαζόμενες, που έρχονται αντιμέτωπες με τις νέες βάρβαρες εργασιακές σχέσεις, τα ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας, την απειλή της απόλυσης αν μείνουν έγκυες, το μπλοκάκι που καταργεί δικαιώματα κατακτημένα σε σχέση με τη μητρότητα, τις ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες να κάνουν οικογένεια στις σημερινές συνθήκες.

Ολοι μαζί κλιμακώνουμε τον αγώνα με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Οργανώνουμε 48ωρη απεργία και συλλαλητήριο στην Αθήνα, μπροστά στο ενδεχόμενο άμεσα η κυβέρνηση να το φέρει. Δεν υποχωρούμε!

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
Μαζική καταδίκη της πολιτικής που τσακίζει το λαό και τους πρόσφυγες

Παράλληλα, εντείνονται οι προετοιμασίες για τη 48ωρη απεργία όταν έρθει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο

«Αγώνας για την ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, για ζωή χωρίς πολέμους, προσφυγιά και εκμετάλλευση». Με αυτό το σύνθημα να δεσπόζει, το ΠΑΜΕ, η ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ, με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικάτων και φορέων του κινήματος, οργάνωσαν χτες, ανήμερα της 8ης Μάρτη, μια μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Στην προμετωπίδα του φετινού αγωνιστικού γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Γυναίκας ήταν η αντίθεση στο νόμο - λαιμητόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό, η αλληλεγγύη στους χιλιάδες ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες, η καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η μαζικότητα και ο παλμός της χτεσινής διαδήλωσης δίνουν ώθηση στη μάχη για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας, που έχουν ήδη αποφασίσει εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς του κινήματος, μόλις το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Κανείς να μη μείνει απαθής

«Κανένας δεν μπορεί να μείνει απαθής στο μακελειό που συνεχίζεται», ακουγόταν από τα μεγάφωνα την ώρα που έφταναν οι προσυγκεντρώσεις στα Προπύλαια. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Απαιτούμε να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Την απεμπλοκή της χώρας μας από τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Εξω η ΦΡΟΝΤΕΞ και οι άλλοι μηχανισμοί. Να δημιουργηθούν ανθρώπινοι, αξιοπρεπείς, ανοιχτοί, δημόσιοι προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων», συνέχιζε το κάλεσμα.

Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση στα Προπύλαια
Η συγκέντρωση άνοιξε με την απαγγελία του ποιήματος της Μαργαρίτας Φρονιμάδη - Ματάτση «Αλκυονίδες».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η Εφη Πανοπούλου, αγρότισσα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομάδας Νέας Μάκρης - Μαραθώνα της ΟΓΕ. «Για μας τις αγρότισσες η καλύτερη τιμή στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας είναι η συμμετοχή μας στον αγώνα για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς, που συνεχίζεται και με νέες μορφές μετά από τις 40 μέρες που περάσαμε στα μπλόκα του αγώνα», τόνισε.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε η Αγγελική Ρούβαλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). «Δουλεύουμε με την κοιλιά στο στόμα μέχρι τον τοκετό, σε λίγο θα γεννάμε στα μαγαζιά μας όπως γεννούσαν οι γιαγιάδες μας στα χωράφια», σημείωσε στο χαιρετισμό που έκανε εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ και τόνισε πως οι αυτοαπασχολούμενες στερούνται κάθε παροχή στήριξης της μητρότητας.

Πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Ανάμεσα στα συνθήματα που έπεφταν βροχή, από τα μεγάφωνα ακουγόταν το κάλεσμα στην απεργία: «Κλιμακώνουμε τον αγώνα με τη 48ωρη απεργία. Να πάρουν το λόγο οι εργαζόμενοι. Με συνελεύσεις, παρεμβάσεις στους χώρους δουλειάς, ενημερώνουμε, συζητάμε με τους εργαζόμενους για το χαρακτήρα των μέτρων. Με τη μαζική συμμετοχή στη 48ωρη πανελλαδική απεργία απαντάμε σε όλα: Στο Ασφαλιστικό, στο Φορολογικό, στα Εργασιακά, στο Προσφυγικό, στην πολιτική της ΕΕ και στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Στιγμιότυπο από την πορεία

Eurokinissi

Στιγμιότυπο από την πορεία
Ομιλίες από το βήμα της συγκέντρωσης έκαναν η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, και η Ολγα Σιάντου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ακολούθησε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Οσο η διαδήλωση πλησίαζε στην πρεσβεία, τόσο οι φωνές δυνάμωναν και τα συνθήματα έπεφταν βροχή: «Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», «Τα σύνορα τα κλείνουν, τους πρόσφυγες τους πνίγουν», «ΝΑΤΟ σημαίνει πρόσφυγες, πολέμοι», «Κάναν το Αιγαίο θάλασσα νεκρών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών», «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές»...

Με πανό και συνθήματα μπροστά από τη Βουλή

Από τη χτεσινή παρέμβαση της ΟΓΕ
Από τη χτεσινή παρέμβαση της ΟΓΕ
«8 Μάρτη. Αγωνιζόμαστε: Για εργασία, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία της μητρότητας. Για ζωή χωρίς φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά». Πανό με αυτό το σύνθημα άπλωσε η ΟΓΕ χτες το πρωί στο Σύνταγμα, μπροστά από το κτίριο της Βουλής, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, καλώντας σε συμμετοχή στη χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια.

«Οι γυναίκες θέλουν σταθερή δουλειά κι όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά», «8 του Μάρτη σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί κι ετούτο τον αιώνα», «Κοινωνική Ασφάλιση για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμά μας» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν. Παράλληλα, η ΟΓΕ καταδίκασε την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τη μετατροπή του Αιγαίου και της Μεσογείου σε «θάλασσα νεκρών».

Επίσης, με την πρωτοβουλία της αυτή, η ΟΓΕ ανέδειξε την αντίθεσή της στην προγραμματισμένη για χτες συζήτηση στη Βουλή, με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στα λεγόμενα «Κέντρα Λήψης Αποφάσεων». Κατήγγειλε την κοροϊδία προς τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, τις οποίες η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τη στηρίζουν, καλούν να «αναδειχτούν» στα κοινοβούλια, σε άλλα όργανα και θεσμούς, στη διοίκηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Κάλεσε τις εργαζόμενες και τις άνεργες να πάρουν τη θέση τους εκεί που η συμμετοχή τους έχει νόημα και αξία, εκεί που μπορούν να συζητήσουν και να πάρουν αποφάσεις αγώνα και διεκδίκησης, δηλαδή στους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Προσερχόμενη στη Βουλή, η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, συνομίλησε με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην παρέμβαση.

Παλεύουμε για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες

Σημεία από το χαιρετισμό της Μαιρήνης Στεφανίδη

Εμείς οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, 40 χρόνια τώρα ασυμβίβαστα συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα για τη γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση, προπονημένη στο «εμπόριο ελπίδας», θα προσπαθήσει άλλη μια φορά να εξαπατήσει τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Στο επίκεντρο θα είναι τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των επιχειρηματικών ομίλων. Με τα συνθήματα περί «ισότητας των δύο φύλων» δεν αντιμετωπίζεται η απαξίωση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας. Η μητρότητα βρίσκεται στο απόσπασμα, όταν εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα που φτάνει μέχρι την απόλυση εγκύου ή τον εκβιασμό να υπογράψει η εργαζόμενη δήλωση ότι δε θα κάνει οικογένεια.

Τέρμα πια στις αυταπάτες της «ισότητας» της κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των εκμεταλλευτών του μόχθου μας. Είναι η «ισότητα» που μας αύξησε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και μας καταδικάζει να δουλεύουμε μέχρι το θάνατο. Που μας ζητάει να ξεχάσουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Στο όνομα της ισότητας θέλουν η γυναικεία απασχόληση να υπάρχει, να διευρύνεται αλλά να είναι μαύρη, χωρίς δικαιώματα, να είναι χωρίς στον ήλιο μοίρα.

Η δράση της ΟΓΕ, σε όλη την Ελλάδα, συναντιέται με τη δράση δεκάδων σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τους μικρούς εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους/ες που συσπειρώνονται σε συλλόγους, επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ, με τους φτωχούς αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους, τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, με τη δράση των σπουδαστριών και σπουδαστών του ΜΑΣ. Αυτός ο κοινός μας αγώνας ανοίγει το δρόμο για τη μόνη ελπιδοφόρα διέξοδο. Αυτή είναι η δική μας συμμαχία, που δεν παζαρεύει τα λαϊκά συμφέροντα.

Τη φετινή 8 Μάρτη στέλνουμε μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και αγωνιστικό κάλεσμα στις γυναίκες όλου του κόσμου, που βιώνουν τη φτώχεια, τους πολέμους, την εργασιακή εκμετάλλευση, τις κοινωνικές ανισοτιμίες και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και αλλού, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Δε θα δεχτούμε τα παιδιά μας να γίνουν κρέας στις πολεμικές τους μηχανές για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, δημιουργώντας τα καραβάνια των προσφύγων.

Γιορτή ταξικής αλληλεγγύης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης

Από τις δραστηριότητες με τα προσφυγόπουλα
Από τις δραστηριότητες με τα προσφυγόπουλα
Μια μεγάλη γιορτή ταξικής αλληλεγγύης στήθηκε χτες βράδυ στο στρατόπεδο μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της πόλης η συγκέντρωση για την 8η του Μάρτη, με πρωτοβουλία των ΠΑΜΕ, ΟΓΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ και ΜΑΣ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βρήκε έκφραση το σύνθημα «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», οι πρόσφυγες πήραν στα χέρια τους τις σημαίες και τα πλακάτ, ύψωσαν τα χέρια τους με το σήμα της νίκης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες για παιδιά από γυναίκες - μέλη των Συλλόγων της ΟΓΕ και φοιτητές - μέλη του ΜΑΣ. Τα παιδιά συμμετείχαν σε τσουβαλοδρομίες, κουταλοδρομίες. Πήραν από ένα μπαλόνι στο χέρι, δύο μπισκότα, καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά. Εσφιξαν δυνατά στην αγκαλιά τους τα παιχνίδια που τους μοίρασαν και τις ζωγραφιές που έστειλαν δώρο για τα προσφυγόπουλα συνομήλικά τους παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Θεσσαλονίκης.

Μένει να παραδοθούν τις επόμενες μέρες και τα είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες από Λαϊκές Επιτροπές, ταξικά σωματεία, Συλλόγους Γυναικών κ.ά. Στην εκδήλωση μίλησε η Ηλέκτρα Ραΐζη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ.

Η μαζική συγκέντρωση στα Διαβατά
Η μαζική συγκέντρωση στα Διαβατά
Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Συγκεντρώσεις για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στην Πάτρα, μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με στάση έξω από πολυκατάστημα όπου έγινε απόλυση εργαζόμενης η οποία συμμετείχε στην τελευταία πανεργατική απεργία. Στη Λαμία, παράλληλα με τη διαδήλωση, συγκεντρώθηκαν ρούχα, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες, όπως και στη Χαλκίδα. Στα Γιάννενα, έγινε πορεία και εξόρμηση με ανακοίνωση για παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη στο Δημαρχείο για διακοπές νερού και ρεύματος σε λαϊκές οικογένειες. Διαδηλώσεις σωματείων και φορέων έγιναν, επίσης, σε Λάρισα, Αρτα, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Ξάνθη, Καλαμάτα, Αίγιο, Πύργο, Κεφαλλονιά, Ρόδο και Κω.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Η 8η Μάρτη βρίσκει το λαό στους δρόμους

Στη χτεσινή συγκέντρωση στα Προπύλαια, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η σημερινή μέρα της 8ης του Μάρτη βρίσκει άντρες και γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στους δρόμους να παλεύουν ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο - λαιμητόμο, ενάντια στους πολέμους, τις επεμβάσεις, ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική καταπίεση, για όλα τα δικαιώματά τους, για τη δουλειά, για την οικογένεια, για τη ζωή τους».

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής, που συζήτησε το Προσφυγικό, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε:

«Οι αποφάσεις της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής είναι σε αρνητική κατεύθυνση, αποτελούν επικίνδυνη εξέλιξη. Είναι ακόμα ένα βήμα πίσω με την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Χειροτερεύουν οι όροι, η κατάσταση των προσφύγων, και βέβαια δημιουργούν νέο μαζικό εγκλωβισμό στην Ελλάδα πολλών χιλιάδων προσφύγων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ