ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μπαράζ επιδρομών πριν την παύση πυρός

Σαουδαραβικά αεροσκάφη στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ
Σαουδαραβικά αεροσκάφη στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Αδιάκοπο σφυροκόπημα από αέρος δέχτηκαν χτες από νωρίς τα ανατολικά προάστια της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, και μέτωπα συγκρούσεων βορείως της επαρχίας Χαλέπι, προτού τεθεί σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η αμερικανο-ρωσική συμφωνία για την παύση πυρός σε όσα πεδία συγκρούσεων δρουν οι 96 ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες και οργανώσεις που δήλωσαν επίσημα την υποστήριξή τους σε αυτή. Από τη συμφωνία παύσης πυρός εξαιρούνται τα μέτωπα συγκρούσεων στα οποία δραστηριοποιούνται οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», του «Μετώπου Νούσρα» και άλλων ένοπλων οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές από τον ΟΗΕ. Κατά συνέπεια, η Ράκα, η πόλη του Χαλεπίου και άλλες περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, θα παραμείνουν στο στόχαστρο βομβαρδιστικών αεροσκαφών του συριακού στρατού, της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Αυτό επισήμαναν μέσα στο τελευταίο 48ωρο, με δηλώσεις τους, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος σημείωσε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να χτυπά τις τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία και μετά την εφαρμογή της συμφωνίας παύσης πυρός, τονίζοντας: «Η αδυσώπητη μάχη κατά των οργανώσεων αυτών θα συνεχιστεί βεβαίως. Εχω την ελπίδα ότι οι Αμερικανοί εταίροι μας συμμερίζονται επίσης αυτή την αρχή». Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την προσδοκία της Ρωσίας πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα υποστηρίξει ένα ψήφισμα που θα επικυρώνει τη σχεδιαζόμενη «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να «αποφύγουν την "ασάφεια" όσον αφορά ένα "σχέδιο Β" για τη Συρία και να εγκαταλείψουν κάθε ιδέα πραγματοποίησης χερσαίας επιχείρησης εκεί».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι θα συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών και προειδοποίησε ότι οι επόμενες μέρες «θα είναι κρίσιμες» για τη Συρία, επειδή η διακοπή των εχθροπραξιών θα δείξει εάν θα τερματιστεί «το χάος» στην πολύπαθη χώρα. Σημείωσε ότι η παύση των εχθροπραξιών «δεν θα σταματήσει αμέσως χρόνια αιματοχυσίας» και ότι είναι «τεστ», αφού θα φανεί εάν οι ενδιαφερόμενες πλευρές έχουν δεσμευτεί σε ευρύτερη διαπραγμάτευση για πολιτική μετάβαση, για νέο σύνταγμα και ελεύθερες εκλογές. Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι το μέλλον της Συρίας «δεν προβλέπει» τον Πρόεδρο Ασαντ.

Η «Υπατη Διαπραγματευτική Επιτροπή», που απαρτίζεται από ένοπλες οργανώσεις και κόμματα της συριακής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι στηρίζει και αυτή τη συμφωνία παύσης πυρός, προσθέτοντας ότι συγκρότησε «στρατιωτική επιτροπή» σε σχέση με την εφαρμογή της.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι η Αγκυρα «στηρίζει τη συμφωνία» παύσης πυρός στη Συρία, εκφράζοντας ωστόσο «ανησυχίες» για τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το συριακό στρατό και τη Ρωσία. Οπως είπε: «Καταρχήν υποστηρίζουμε την εκεχειρία, αφού η Τουρκία έπαιξε ενεργό ρόλο στη λήψη μιας τέτοιας απόφασης». Στη συνέχεια, όμως, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τη βιωσιμότητά της, εξαιτίας «γεγονότων του παρελθόντος».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Αγκυρα δεν σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Συρία και ότι θα εργαστεί ευθυγραμμιζόμενη με το διεθνή συνασπισμό δυνάμεων, αποκλείοντας (επί του παρόντος...) «οποιεσδήποτε προετοιμασίες για (μια χερσαία εισβολή στη Συρία), μονομερώς ή με τη Σαουδική Αραβία ή άλλες χώρες». Ανήγγειλε, όμως, στη συνέχεια την προσγείωση σαουδαραβικών αεροσκαφών στη βάση Ιντσιρλίκ, για να συμμετάσχουν - όπως υποστήριξε - στη μάχη κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Τέλος, στον απόηχο αυτών των αντιδράσεων, Σύρος αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι χτες ο συριακός στρατός ανέκτησε ακόμη τρία σημαντικά χωριά πέριξ της πόλης Κχανασέρ, προς τα βόρεια προάστια της πόλης Χαλέπι και αφετέρου ότι Σύροι στρατιώτες ξεκίνησαν τις προσπάθειες ανοίγματος του μοναδικού δρόμου που συνδέει το Χαλέπι με την Κεντρική και Δυτική Συρία.


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θέλει σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη συζήτηση γύρω από την ανάγκη του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» συντηρεί στο εσωτερικό η τουρκική κυβέρνηση, ώστε να πείσει το λαό να στρατευτεί στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που μαίνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή και στα οποία το τουρκικό κεφάλαιο διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ετσι, χτες, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ακόμα μια φορά τόνισε ότι η χώρα είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για την «ασφάλειά» της, ενώ προχτές ο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως η Τουρκία δεν έχει σκοπό «να δώσει συριακό έδαφος σε κάποιον μετά από μια πολιτική λύση». Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα ότι «το PYD (κόμμα Κούρδων της Συρίας που η Τουρκία θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ) άρχισε να πουλά τις ΗΠΑ και άνοιξε γραφεία στη Μόσχα», επιμένοντας: «Το PYD και η (ένοπλη πτέρυγά του) YPG έχουν προφανείς στόχους. Θέλουν να διαιρέσουν τη Συρία, να εγκαθιδρύσουν διοικητικές περιφέρειες για εκείνους και δεν κρύβουν τους σκοπούς τους».

Στο μεταξύ, χτες, νέο λάδι στη φωτιά των συζητήσεων για επικείμενες νέες «τρομοκρατικές επιθέσεις» έριξε ο εντοπισμός φορτίου όπλων και εκρηκτικών υλών, σε οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα Αγκυρα με το σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, Σαμψούντα. Το γραφείο του κυβερνήτη της Αγκυρας ανακοίνωσε πως οι αρχές εντόπισαν δύο χειροβομβίδες, ένα οπλοπολυβόλο, ένα τουφέκι «Καλάσνικοφ», τέσσερις πυροκροτητές, εκατοντάδες σφαίρες και τρεις τσάντες με εκρηκτικά.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο αρχισυντάκτης της «Τζουμχουριέτ», Τζαν Ντιουντάρ, και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Αγκυρα, Ερντέμ Γκιούλ, αφέθηκαν προχτές αργά τη νύχτα ελεύθεροι. Είχαν συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβρη και σε βάρος τους έχει ασκηθεί δίωξη για «κατασκοπεία» και «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων», μετά από δημοσιεύματα για τη στήριξη της Τουρκίας στο «Ισλαμικό Κράτος». Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκαν βασικά τους δικαιώματα και διέταξε την αποφυλάκισή τους, ωστόσο έχει απαγορευτεί η έξοδός τους από τη χώρα.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Λίγο πιο γρήγορα», λέει ο Αϊντε

Χρειάζονται «δύσκολοι συμβιβασμοί» και από τις δύο πλευρές, σημειώνει και η Γαλλία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση επρόκειτο να έχουν αργά χτες το απόγευμα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Την παραμονή, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από τη συνάντησή του με τον Ακιντζί υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για τα θέματα σχετικά με τα συνταγματικά και τα οικονομικά ζητήματα, όπως και γι' αυτά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα ήθελε «από τους δύο ηγέτες να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα».

Ηδη, εδώ και καιρό, τόσο ο Αϊντε όσο και εκπρόσωποι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων μιλούν για «λύση μες στο 2016», ασκώντας πολύπλευρες πιέσεις στον κυπριακό λαό, για να δεχτεί τη νέα διχοτομική «λύση» τύπου «σχεδίου Ανάν» που προωθείται, και με εκβιασμούς ότι αν δεν υπάρξει τώρα διέξοδος θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση, που δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα σε επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, δήθεν γιατί έτσι θα εξασφαλίσει ισχυρότερους «εταίρους» (κάτι βέβαια που αφορά μόνο στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι του λαού). Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος, ανακοινώνοντας ότι σύντομα η κυπριακή Εθνική Φρουρά (σ.σ. οι Ενοπλες Δυνάμεις) θα προσλαμβάνει και επαγγελματίες οπλίτες, επισήμανε πως η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αφορούν την ετοιμότητά τους «να διαδραματίσουν το ρόλο τους ως η κύρια δύναμη αποτροπής, για όσον καιρό συνεχίζονται τα κατοχικά δεδομένα, αλλά και ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νέων προκλήσεων ασφάλειας».

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον που και η Γαλλία διατηρεί για το Κυπριακό ανέδειξε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ, που βρέθηκε στην Κύπρο για τη συνεδρίαση της «Μεσογειακής Ομάδας» (Med Group). Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), υπογράμμισε για το Κυπριακό πως «θα χρειαστεί να γίνουν δύσκολοι συμβιβασμοί και από τις δυο πλευρές και ο λαός θα πρέπει να πειστεί ότι η επανένωση του νησιού, μέσω μιας δίκαιης διευθέτησης, σύμφωνα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, είναι προς το συμφέρον του».

Ο Ντεζίρ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα έχουν, επίσης, καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της εφαρμογής της λύσης», με το βλέμμα φυσικά στραμμένο πρώτα από όλα στη διασφάλιση μιας σειράς προϋποθέσεων για την επιτάχυνση μονοπωλιακών επενδύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά για τις σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου, σχολίασε ότι είναι θετικές σε διάφορα «πεδία», επικεντρώνοντας στη συνεργασία για θέματα ασφάλειας που «είναι άψογη και είναι καίριας σημασίας τώρα που η Εγγύς Ανατολή αντιμετωπίζει τόσες πολλές προκλήσεις».

Να σημειωθεί ότι ο Ντεζίρ είχε συνάντηση και με τον Ακιντζί, για την οποία μάλιστα μετέβη στο «προεδρικό μέγαρο» στα Κατεχόμενα. Την τακτική αυτή μέχρι τώρα την απέφευγαν οι περισσότεροι διπλωμάτες (εκτός από του Αμερικανούς...), ωστόσο ειδικά το τελευταίο τρίμηνο μοιάζει να αλλάζει, ενισχύοντας πλευρές διεθνούς «αναγνώρισης» του ψευδοκράτους.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ