Σάββατο 27 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Λίγο πιο γρήγορα», λέει ο Αϊντε

Χρειάζονται «δύσκολοι συμβιβασμοί» και από τις δύο πλευρές, σημειώνει και η Γαλλία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση επρόκειτο να έχουν αργά χτες το απόγευμα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Την παραμονή, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μετά από τη συνάντησή του με τον Ακιντζί υποστήριξε ότι οι συζητήσεις για τα θέματα σχετικά με τα συνταγματικά και τα οικονομικά ζητήματα, όπως και γι' αυτά που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα ήθελε «από τους δύο ηγέτες να προχωρήσουμε λίγο πιο γρήγορα».

Ηδη, εδώ και καιρό, τόσο ο Αϊντε όσο και εκπρόσωποι ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων μιλούν για «λύση μες στο 2016», ασκώντας πολύπλευρες πιέσεις στον κυπριακό λαό, για να δεχτεί τη νέα διχοτομική «λύση» τύπου «σχεδίου Ανάν» που προωθείται, και με εκβιασμούς ότι αν δεν υπάρξει τώρα διέξοδος θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει και η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση, που δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα σε επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, δήθεν γιατί έτσι θα εξασφαλίσει ισχυρότερους «εταίρους» (κάτι βέβαια που αφορά μόνο στην υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι του λαού). Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, ο οποίος, ανακοινώνοντας ότι σύντομα η κυπριακή Εθνική Φρουρά (σ.σ. οι Ενοπλες Δυνάμεις) θα προσλαμβάνει και επαγγελματίες οπλίτες, επισήμανε πως η αναδιοργάνωση και ο εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αφορούν την ετοιμότητά τους «να διαδραματίσουν το ρόλο τους ως η κύρια δύναμη αποτροπής, για όσον καιρό συνεχίζονται τα κατοχικά δεδομένα, αλλά και ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και νέων προκλήσεων ασφάλειας».

Στο μεταξύ, το ενδιαφέρον που και η Γαλλία διατηρεί για το Κυπριακό ανέδειξε ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Αρλέμ Ντεζίρ, που βρέθηκε στην Κύπρο για τη συνεδρίαση της «Μεσογειακής Ομάδας» (Med Group). Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), υπογράμμισε για το Κυπριακό πως «θα χρειαστεί να γίνουν δύσκολοι συμβιβασμοί και από τις δυο πλευρές και ο λαός θα πρέπει να πειστεί ότι η επανένωση του νησιού, μέσω μιας δίκαιης διευθέτησης, σύμφωνα με τις παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών, είναι προς το συμφέρον του».

Ο Ντεζίρ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ θα έχουν, επίσης, καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της εφαρμογής της λύσης», με το βλέμμα φυσικά στραμμένο πρώτα από όλα στη διασφάλιση μιας σειράς προϋποθέσεων για την επιτάχυνση μονοπωλιακών επενδύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά για τις σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου, σχολίασε ότι είναι θετικές σε διάφορα «πεδία», επικεντρώνοντας στη συνεργασία για θέματα ασφάλειας που «είναι άψογη και είναι καίριας σημασίας τώρα που η Εγγύς Ανατολή αντιμετωπίζει τόσες πολλές προκλήσεις».

Να σημειωθεί ότι ο Ντεζίρ είχε συνάντηση και με τον Ακιντζί, για την οποία μάλιστα μετέβη στο «προεδρικό μέγαρο» στα Κατεχόμενα. Την τακτική αυτή μέχρι τώρα την απέφευγαν οι περισσότεροι διπλωμάτες (εκτός από του Αμερικανούς...), ωστόσο ειδικά το τελευταίο τρίμηνο μοιάζει να αλλάζει, ενισχύοντας πλευρές διεθνούς «αναγνώρισης» του ψευδοκράτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ