Οι ταξικές δυνάμεις αποκάλυψαν τις μεθοδεύσεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού πίσω από την πλάτη των εργαζομένων
Την ώρα που οι ταξικές δυνάμεις στα Γιάννενα προετοίμαζαν την απεργία στις 4 Φλεβάρη (φωτ.), ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός μηχανορραφούσε πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων |
Η εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ προϋποθέτει τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων των σωματείων τα οποία εκπροσωπούνται στο τριτοβάθμιο όργανο μέσα από το Εργατικό Κέντρο και όχι μέσα από τις κλαδικές τους Ομοσπονδίες. Πριν από τη Γενική Συνέλευση, χρειάζεται να προηγηθεί η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος σε αυτή.
Στην περίπτωση, όμως, του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων ούτε συγκλήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο ούτε έγινε νομιμοποίηση των αντιπροσώπων ούτε συνήλθε η Γενική τους Συνέλευση. Αντί για τα παραπάνω, ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής γραμματέας υπογράφουν ένα πρακτικό, σύμφωνα με το οποίο αντιπρόσωπος εξελέγη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, σε μια διαδικασία που υποτίθεται ότι έλαβε χώρα στις 3 Φλεβάρη, παραμονές της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ και νομιμοποίηση των αντιπροσώπων!
Μάλιστα, στη μεθόδευση αυτή παρέκαμψαν τον γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, που είναι συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, αλλά και την πλειοψηφία της διοίκησης, 7 από τα 13 μέλη της οποίας κατήγγειλαν πως δεν είχαν καμία ενημέρωση. Η όποια διαδικασία, αν ποτέ υπήρξε τέτοια στην πραγματικότητα και όχι μόνο στα χαρτιά, έγινε εν αγνοία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και βέβαια πίσω από την πλάτη των εργαζομένων της περιοχής.
Είναι φανερό ότι ο λόγος για τον οποίο οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές κατέφυγαν στην παραπάνω μεθόδευση, είναι η πρεμούρα τους να εξασφαλίσουν την εκλογή του αντιπροσώπου. Οταν αποκαλύφθηκαν τα παραπάνω, την περασμένη Δευτέρα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έθεσαν ζήτημα ακύρωσης της εκλογής του αντιπροσώπου, απόφαση που πάρθηκε τελικά κατά πλειοψηφία. Οι πρωταγωνιστές της μεθόδευσης επιχείρησαν να προκαλέσουν ένταση στη συνεδρίαση, καλώντας ακόμα και την Αστυνομία, χωρίς να καταφέρουν να τη διαλύσουν.
Σε τακτική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του έχει καλέσει και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για τις 24 Φλεβάρη, χωρίς ωστόσο να κάνει σαφές ποια είναι τα μέλη της Συνέλευσης αυτής, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζουν να πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες σε διάφορα σωματεία.
Σχολιάζοντας τη στάση της πλειοψηφίας, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή τους σημειώνουν τα εξής: «Για την πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚ Κέρκυρας, οι αντιπρόσωποι των εργαζομένων είναι "κουκιά" και ως τέτοιους τους αντιμετωπίζουν. Προσθαφαιρούν ολημερίς νούμερα μέχρι να τους βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα! Στήνουν σωματεία - μαϊμού όχι γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που πρέπει να εκπροσωπηθούν, αλλά γιατί όλα γίνονται πίσω από την πλάτη αυτών των εργαζομένων μιας και γι' αυτούς οι εργαζόμενοι είναι μόνο αριθμοί που δεν χρειάζεται να σκέφτονται, να δρουν!».
Καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να δυναμώσουν τα σωματεία και τον ταξικό τους προσανατολισμό, να δώσουν το «παρών» στη Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου στις 24/2, δίνοντας τη μάχη για να γίνει ουσιαστική συζήτηση και οργάνωση του αγώνα.
Στο μεταξύ, αυτούσια την πρόταση της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ (τελευταία εμφανίζεται με το όνομα ΑΣΚΕ) για διορισμό νέας προσωρινής διοίκησης, 6μηνης θητείας, στο Εργατικό Κέντρο Τρικάλων (ΕΚΤ), στην οποία δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα εκλεγμένα μέλη της ΔΑΣ (παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), δέχτηκε το Πρωτοδικείο Τρικάλων, όπου προσέφυγαν οι δύο παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.
Την απόφαση αυτή κατήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της ΔΑΣ, επισημαίνοντας ότι κανένα από τα 13 μέλη του ΔΣ δεν έχει παραιτηθεί από τη θέση του, οπότε δεν υπάρχει έλλειμμα διοίκησης.
Σε ό,τι αφορά τη μη συγκρότηση προεδρείου μετά τις τελευταίες εκλογές, με ευθύνη των δύο παρατάξεων, που δεν δέχονταν την πρόταση της ΔΑΣ για αντιπροσωπευτικό - αναλογικό προεδρείο, οι εκπρόσωποί της σημείωσαν πως το δικαστήριο θα μπορούσε να ορίσει προσωρινό προεδρείο που θα οδηγούσε σε νέο συνέδριο το ΕΚΤ, ή και σε προεδρείο με την αρχή της αναλογικότητας, όπως εκφράστηκε στο πρόσφατο συνέδριο.
Επισήμαναν, επίσης, τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε ταχύτατα, την παραμονή της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη, εν μέσω κηρυγμένης αποχής των δικηγόρων, παίρνοντας εξαίρεση! Από τα παραπάνω προκύπτει η σαφής προσπάθεια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με τις πλάτες της Δικαιοσύνης, να πετάξει εκτός διοίκησης τις ταξικές δυνάμεις.
Την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος από την εργοδοσία στις εγκαταστάσεις των πτηνοτροφικών επιχειρήσεων «ΖΟΥΡΑ» στην Αμφιτρίτη Αλεξανδρούπολης καταγγέλλει το επιχειρησιακό σωματείο. Οπως περιγράφει στην ανακοίνωσή του, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν συνθήκες εντατικοποίησης και απληρωσιάς που φτάνει τους έξι μήνες.
«Συνάδελφοι δουλεύουν κάθε μέρα και κάθονται μόνο τρεις ημέρες το χρόνο, Χριστούγεννα, Πάσχα και Πρωτοχρονιά, άλλοι κάθονται μία ημέρα το μήνα, άλλοι δουλεύουν 6 ημέρες την εβδομάδα, κανένας δεν πληρώνεται υπερωρίες. Συνάδελφοι οδηγοί είναι στο τιμόνι ακόμα και περισσότερες από 14 ώρες, άλλοι ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΙΚΑ, άλλοι με διάφορες προφάσεις δεν έχουν υπογράψει ούτε πρόσληψη. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, δεν υπάρχουν ούτε τουαλέτες», αναφέρει το σωματείο.
Ακόμα εξηγεί πως η εργοδοσία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι πολλοί από τους εργαζόμενος είναι μετανάστες, τους οποίους παραπληροφορεί «σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα που έχουν λέγοντας ότι έτσι πρέπει να δουλεύουν και αν δεν θέλουν να πάνε να βρούνε αλλού δουλειά!». Τέλος, το σωματείο καταγγέλλει την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στη δράση του και στο παράρτημά του που πρόσφατα δημιουργήθηκε στον Εβρο και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με την οργάνωση και τον αγώνα τους στα σχέδια της εργοδοσίας.
Την ταύτιση της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου στο «Μαρινόπουλο» με την εργοδοσία σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Με αφορμή την ανακοίνωση που έχει την υπογραφή του επιχειρησιακού σωματείου και έφτασε με ηλεκτρονικό μήνυμα σε όλα τα καταστήματα της «Carrefour - Μαρινόπουλος», ο Σύλλογος επισημαίνει ότι το επιχειρησιακό σωματείο και η εργοδοσία μιλάνε την ίδια γλώσσα. «Η ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους να κοιμούνται ήσυχοι εφόσον το σωματείο εγγυάται τα δικαιώματά τους», σημειώνει ο Σύλλογος, ενώ «καλεί τους εργαζόμενους να μείνουν μακριά από αυτούς που, όπως λέει, διαφωνούν με τη συμφωνία "Σκλαβενίτη" - "Μαρινόπουλου" γιατί εκφράζουν άλλα συμφέροντα. Τέτοια χυδαιότητα!».
«Είναι πρόκληση η στάση που κρατά η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου που ως φερέφωνό της διαβεβαιώνει ότι η εργοδοσία θα διασφαλίσει τα εργασιακά μας δικαιώματα και μας καλεί σε εφησυχασμό. Αλήθεια δεν βλέπουν τους δεκάδες απολυμένους συναδέλφους, τα λουκέτα και την εικόνα εγκατάλειψης στα μαγαζιά; Η δράση τους αρχίζει και τελειώνει στο να κατηγορούν τα κλαδικά σωματεία και το ΠΑΜΕ που καλούν σε οργάνωση και πάλη των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις, τις μειώσεις και την τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς», σημειώνει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων.
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθήνας, αύριο Πέμπτη, στις 3 μ.μ., προχωρούν οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων. «Οι καθαρίστριες/-ές στα δημόσια σχολεία, με συμβάσεις έργου ακόμα και 13 χρόνων και μισθούς πείνας, είναι εκείνο το απαραίτητο προσωπικό το οποίο, παρά τις άθλιες συνθήκες εργασίας, κρατάνε τα σχολεία καθαρά, τους χώρους που παίζουν και μορφώνονται τα παιδιά μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων Αθήνας και διεκδικεί να μετατραπούν άμεσα οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου. Επιπλέον, καταγγέλλουν το γεγονός ότι στις αποδοχές της τάξης των 200 και 500 ευρώ επιβάλλεται μείωση κατά 10%, ενώ η πληρωμή ακόμα και αυτών των πενιχρών αποδοχών γίνεται με καθυστέρηση μηνών.