ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Το θερμό κλίμα αναζωπυρώνεται διαρκώς

Οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» στην Κορεατική Χερσόνησο το υπερσύγχρονο σύστημα THAAD και αντιδρούν στις πληροφορίες ότι η Κίνα ετοιμάζεται να εγκαταστήσει το δικό της αντιπυραυλικό σύστημα στα νότια της ίδιας περιφέρειας

Από παλιότερες κινεζικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
Από παλιότερες κινεζικές ασκήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Νέα ένταση στην όλο και πιο τεταμένη ατμόσφαιρα όλης της περιφέρειας Ασίας - Ειρηνικού έδωσαν χτεσινά δημοσιεύματα αμερικανικών ΜΜΕ (με πρώτο το δίκτυο «Fox News»), τα οποία μιλούσαν για δορυφορικές λήψεις που κατέγραψαν εγκαταστάσεις που η Κίνα αναπτύσσει στο νησί «Γούντι» (ή Γιονγκσίνγκ), για να φιλοξενήσει εκεί σύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα εδάφους - αέρος. Το Γούντι - Γιονγκσίνγκ ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα Παρασέλ (Νάνσα για τους Κινέζους) στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, το οποίο η Κίνα θεωρεί μέρος της δικής της επικράτειας, αλλά διεκδικούν και άλλοι όπως το Βιετνάμ αλλά και η Ταϊβάν.

Τα παραπάνω επικαλούνταν σχετικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του «υπουργείου Αμυνας» της Ταϊβάν, Ντέιβιντ Λο, αλλά και Αμερικανούς αξιωματούχους που (ανώνυμα) εμφανίζονταν να βεβαιώνουν την «προφανή ανάπτυξη» τέτοιων εγκαταστάσεων.

Στο Πεκίνο, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την Αυστραλέζα ομόλογό του, Τζούλι Μπίσοπ, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, σχολίασε σχετικά, σύμφωνα με την «Ημερησία» της Κίνας, ότι «οι περιορισμένες αμυντικές υποδομές στα νησιά Νάνσα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα λειτουργούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο, το οποίο εφοδιάζει κάθε κυρίαρχο κράτος με τα δικαιώματα της αυτοπροστασίας και της αυτοάμυνας. Γι' αυτό, οι υποδομές δεν μπορούν να αμφισβητηθούν και δεν αφορούν καμία στρατιωτικοποίηση». Ο Γι πρόσθεσε ακόμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι «η μη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας υπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πλευρών και δεν πρέπει να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στο ζήτημα αυτό», εκφράζοντας ταυτόχρονα την προσδοκία «τα ΜΜΕ να προσέχουν περισσότερο τις μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις που η Κίνα έχει χτίσει και πρόκειται να χτίσει» στην περιοχή και «που αποτελούν τα δημόσια αγαθά τα οποία η Κίνα παρέχει στη διεθνή κοινότητα, ως το μεγαλύτερο κράτος στις ακτές της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας».

Περισσότερες «επιχειρήσεις» αναγγέλλουν οι ΗΠΑ

Ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, επικεφαλής του τμήματος Ειρηνικού του Αμερικανικού Στόλου, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη τέτοιων πυραύλων στα Παρασέλ δε θα ήταν έκπληξη και συμπλήρωσε: «Θα διεξάγουμε περισσότερες και πιο σύνθετες επιχειρήσεις για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα όσο περνά ο καιρός... Δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε». Θυμίζουμε ότι στην περιφέρεια αυτή εμφανίστηκε πριν λίγο καιρό και το δεύτερο αντιτορπιλικό των ΗΠΑ, στο πλαίσιο των περιπολιών που η Ουάσιγκτον δηλώνει πλέον ότι θα κάνει συστηματικά στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο των συναντήσεων που η Μπίσοπ είχε στο Πεκίνο, η κινεζική πλευρά εξέφρασε τον «προβληματισμό» της για τα υποβρύχια που το Σίδνεϊ σχεδιάζει να αγοράσει από το Τόκιο. «Ελπίζουμε ότι σε στρατιωτική συνεργασία με την Ιαπωνία, η Αυστραλία θα λάβει πλήρως υπόψιν της το ιστορικό πλαίσιο και θα αναλογιστεί επίσης τα συναισθήματα των ασιατικών χωρών εξαιτίας αυτής της ιστορίας» δήλωσε ο Γι. «Ελπίζουμε η Αυστραλία να λάβει συγκεκριμένες δράσεις για να υποστηρίξει την ειρηνική ανάπτυξη της Ιαπωνίας και τις προσπάθειες της Ιαπωνίας να διατηρήσει το ειρηνικό της σύνταγμα και όχι το αντίθετο».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
«Πυρετός» κοινών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Ενισχυμένες συμμετοχές σε μια σειρά στρατιωτικών γυμνασίων, που φέτος συμπίπτουν χρονικά

ΣΕΟΥΛ.--

Σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας ξεκινούν το επόμενο διάστημα στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς οι δυο πλευρές φαίνεται ότι... φρόντισαν να «συμπέσουν» χρονικά ορισμένα από τα μεγαλύτερα κοινά γυμνάσια, που ούτως ή άλλως οργανώνουν κάθε χρόνο αλλά και να διευρύνουν διακριτά τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτά.

Συγκεκριμένα, οι ασκήσεις «Key Resolve» και «Foal Eagle», που Ουάσιγκτον και Σεούλ πραγματοποιούν κάθε χρόνο, αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7 Μάρτη και να διαρκέσουν σχεδόν δύο μήνες (μέχρι 30 Απρίλη). Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Κορέας», φέτος, οι ασκήσεις αυτές θα συνδυαστούν και με το «Επιχειρησιακό Σχέδιο» (OPLAN 5015) που οι δύο χώρες έχουν καταρτίσει ειδικά όσον αφορά την «αντιμετώπιση» πιθανών απειλών από τη ΛΔ Κορέας και τον περασμένο Ιούνη επικαιροποίησαν.

Επίσης, στις αρχές του Μάρτη θα ξεκινήσει και η άσκηση «Ssang Yong» (αφορά μονάδες υποβρυχίων, πεζοναύτες κ.τ.λ.) με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή. Για παράδειγμα, οι Νοτιοκορεάτες που θα πάρουν μέρος θα είναι φέτος 3.000 ενώ πέρυσι ήταν 1.000. Από την αμερικανική πλευρά, μόνο σε αυτήν την άσκηση θα συμμετάσχουν 7.000 άνδρες.

Χτες, στην αεροπορική στρατιωτική βάση Οσάν, 55 χλμ. από τη Σεούλ, προσγειώθηκαν τέσσερα αμερικανικά μαχητικά «F-22» τεχνολογίας απόκρυψης ιχνών ραντάρ (stealth), εκ των οποίων μάλιστα τα δύο θα παραμείνουν στη βάση «για κάποιο διάστημα», όπως έλεγαν αξιωματούχοι. Μετά την πτήση του βομβαρδιστικού «B-52» (έχει τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων) στις αρχές Γενάρη, την ανάπτυξη μιας νέας συστοιχίας «Πάτριοτ», την εμφάνιση του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «John C. Stennis» (ενόψει των ασκήσεων με τη Ν. Κορέα), ο «ερχομός» και των «F-22» βοά για τη στρατιωτική ετοιμότητα την οποία η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της επιλέγουν να ενισχύουν.

Μιλώντας σε νοτιοκορεατικά ΜΜΕ ο υποπλοίαρχος Τέρενς Τζ. Ο. Σάγκνεσι, διοικητής της 7ης U.S. Seventh Air Force και υποδιοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων στη Νότια Κορέα (USFK), είπε πως η αποστολή των «F-22» «δείχνει τη δύναμη της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Ν. Κορέας και την αποφασιστικότητα των δυο εθνών να διατηρήσουν τη σταθερότητα στη Χερσόνησο... Τα "F-22 Raptor" αποτελούν τα πιο ικανά μαχητικά του είδους τους και αντιπροσωπεύουν μια (μόνο) από τις ικανότητες που διαθέτει αυτό το μεγάλο έθνος για την άμυνά του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τη σιδερένια δέσμευσή τους στην άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας».

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Ζανγκ Γεσουί, επανέλαβε τη ριζική αντίθεση της Κίνας στην ανάπτυξη του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος THAAD, που ετοιμάζουν ΗΠΑ - Νότια Κορέα, τονίζοντας και αυτός ότι μια τέτοια κίνηση θα έπληττε τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας στην ασφάλεια και εξέφρασε την ελπίδα οι δυο πλευρές «να χειριστούν με σύνεση το ζήτημα». Ο Ζανγκ τοποθετήθηκε με αφορμή τις εργασίες του Στρατηγικού Διαλόγου Κίνας - Ν. Κορέας, που έγιναν στην κινεζική πρωτεύουσα, με τους αναπληρωτές ΥΠΕΞ των δύο χωρών. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η νοτιοκορεατική πλευρά έκανε λόγο για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στη συνεργασία των δύο χωρών.

ΚΥΠΡΟΣ
Ισχυρά μονοπώλια αναζητούν στέρεες «βάσεις»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλίων να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται η προχτεσινή απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να συγκροτηθεί τεχνική επιτροπή, η οποία θα καταγράψει τις ανάγκες των ενεργειακών ομίλων «Total» (γαλλική), ENI (ιταλική) και «Noble» (αμερικανική) σε χερσαίους χώρους. Οι τρεις εταιρείες αναζητούν χώρους υποστηρικτικούς στις γεωτρήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι πολύ πιθανό να επεκτείνουν. Μάλιστα, χτες, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε τρίτο γύρο χορήγησης αδειών για την έρευνα υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημείωσε ότι «η εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων (σ.σ. αφορούν π.χ. τον ελλιμενισμό πλοίων τα οποία συμμετέχουν στις έρευνες) είναι ένας από τους πυλώνες για πιο άμεση ανάπτυξη, μέσω της οποίας θα μπορούσαμε να έχουμε θέσεις εργασίας. Πρέπει να πω ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για περισσότερους χώρους και από εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα σε άλλες γειτονικές χώρες και θέλουν να εγκατασταθούν εδώ». Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ενόχληση της κυβέρνησης για «καθυστερήσεις» και διαρκείς μετακινήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες (εξαιτίας ενστάσεων από δημοτικές αρχές κ.τ.λ.), αλλά και την ετοιμότητά της να συνδράμει τα μονοπώλια με κάθε τρόπο, ώστε να βρεθεί «μια οριστική λύση».

Να σημειωθεί ότι η «Τοtal» έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις μέσα στο 2016. Η «Noble» ενδιαφέρεται όχι μόνο για γεωτρήσεις, αλλά και για ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Η ENI (που επιχειρεί ως κοινοπραξία με τη νοτιοκορεατική KOGAS) σχεδιάζει νέες ερευνητικές γεωτρήσεις στο 2017.

Σταθερό το «ενδιαφέρον» των Βρυξελλών

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν αποφάσισε να θέσει τη λεγόμενη «Ομάδα Δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα» (αρμόδια για την εφαρμογή του «προγράμματος βοήθειας» της ΕΕ προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα και για την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την επανένωση της Κύπρου), υπό την άμεση εποπτεία του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αντιπροέδρου, Β. Ντομπρόβσκις.

Την ίδια στιγμή, η συζήτηση γύρω από το Κυπριακό «φουντώνει» - όπως είναι φυσικό - και στο εσωτερικό της Κύπρου, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών που θα γίνουν το Μάη. Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν κριτική στην κυβέρνηση εστιάζοντας κυρίως σε ζητήματα «διαφάνειας» που υποστηρίζουν ότι δεν διασφαλίζεται, ενώ όταν θίγεται το περιεχόμενο των συνομιλιών, κυριαρχεί η «ανησυχία» για το πώς η επανένωση της Κύπρου θα διασφαλίσει την προσέλκυση επενδύσεων, δηλαδή θα ενισχύσει τη δράση των μονοπωλίων και κατ' επέκταση την αντιλαϊκή επίθεση.

Στα Κατεχόμενα, οι «αξιωματούχοι» έχουν τον τελευταίο καιρό πυκνώσει τις επαφές τους με την τουρκική κυβέρνηση (πρόσφατα βρέθηκε στην Αγκυρα η «πρόεδρος» της Βουλής, Σιμπέλ Σιμπέρ). Στο επίκεντρο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, το θέμα του «καθεστώτος των εγγυήσεων», η διάρκεια και η μορφή του οποίου φαίνεται ότι αποτελεί θέμα σφοδρών παζαριών. Ενδεικτική είναι η πρόταση που σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιμπρίς» κατέθεσε ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος PD, Σερντάρ Ντενκτάς (γιος του πρώην ηγέτη του ψευδοκράτους Ραούφ), σύμφωνα με τον οποίο οι τουρκικές εγγυήσεις πρέπει να παραμείνουν μέχρι η Τουρκία να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ. Μάλιστα, το ίδιο πρότεινε και όσον αφορά την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ