ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Νέο συλλαλητήριο σήμερα στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια

Την ώρα εκείνη προγραμματίζεται στη Βουλή η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό

Σε νέα συγκέντρωση σήμερα στις 6 μ.μ. στην Ομόνοια καλεί το ΠΑΜΕ, την ώρα που στη Βουλή θα βρίσκεται σε εξέλιξη η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό, «Πρέπει να μας βρουν ξανά απέναντί τους! Να στείλουμε μήνυμα με τους αγώνες μας, με την παρουσία μας, ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να φτάσει στη Βουλή!», σημειώνει στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ. Οι προσυγκεντρώσεις για το σημερινό συλλαλητήριο, έχουν οριστεί στις 5.30 μ.μ. στα εξής σημεία:

  • Πλατεία Βάθης: Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς των Ανατολικών συνοικιών της Αθήνας, του Γαλατσίου, της Λαυρεωτικής και των Μεσογείων.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από το Νότιο Τομέα της Αττικής, τον Πειραιά και τις Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, Θριασίου - Μεγαρίδας και του Βόρειου Τομέα Αττικής.

Επόμενος μεγάλος σταθμός η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη
Επόμενος μεγάλος σταθμός η πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη
Στο μεταξύ, το Σάββατο που μας πέρασε, από τα συλλαλητήρια που οργάνωσε το ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, δόθηκε μια ακόμα μαζική απάντηση σε κυβέρνηση, τρόικα και μεγαλοεργοδοσία, με κεντρικό σύνθημα «πάρτε πίσω το νόμο - λαιμητόμο» που διαλύει τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, σε κλάδους, χώρους δουλειάς και γειτονιές, κλιμακώνεται η προετοιμασία της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη και των απεργιακών συλλαλητηρίων που θα διοργανώσει το ΠΑΜΕ εκείνη τη μέρα.

«Στις 4 Φλεβάρη να νεκρώσουν τα πάντα! Κανείς στη δουλειά, στα γραφεία, καμιά μηχανή να μην ξεκινήσει! Ο αντιασφαλιστικός νόμος με οποιαδήποτε μορφή αποκτήσει, να μη φτάσει στη Βουλή. Να αποσυρθεί! Δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις, δεν φτιασιδώνεται, δεν αλλάζει. Μόνο ανατρέπεται! `Η τα κέρδη των μονοπωλίων ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες», αναφέρει το ΠΑΜΕ.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Ξεχώρισε η αλληλεγγύη στην αγωνιζόμενη αγροτιά

Στιγμιότυπα από τις κινητοποιήσεις που έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα

ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Το αίτημα να αποσυρθεί τώρα ο νόμος - λαιμητόμος για την Κοινωνική Ασφάλιση χιλιάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες διαδήλωσαν το περασμένο Σάββατο, στα συλλαλητήρια που έγιναν με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Από τα στοιχεία που ξεχώρισαν στις κινητοποιήσεις, ήταν η αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Στο συλλαλητήριο στη Λαμία συμμετείχε αντιπροσωπεία αγροτών από το μπλόκο της Ανθήλης. Εκπρόσωπος των αγροτών απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ τα αγροτικά μηχανήματα πήραν τη θέση τους στην κεφαλή της πορείας που ακολούθησε. Στη συνέχεια, εργαζόμενοι και αγρότες κατέβηκαν στο μπλόκο της Ανθήλης και απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική Οδό για μισή περίπου ώρα.

Εργάτες και αγρότες ένωσαν τις φωνές τους ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης το απόγευμα του Σαββάτου στην Αργολίδα. Με αφετηρία το Ναύπλιο, έγινε μηχανοκίνητη πορεία που κατέληξε στο μπλόκο που έχουν στήσει αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Δαλαμανάρα.

Στην Αρτα, το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυναν το Εργατικό Κέντρο της πόλης και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού. Μετά τη συγκέντρωση, οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμό της γέφυρας της Αρτας, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία μπλόκου στη γέφυρα, στην είσοδο της πόλης. Στη Ρόδο, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έγινε στο χώρο της λαϊκής αγοράς, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε το μπλόκο των αγροτών μπροστά στο Δημαρχείο.

ΑΡΤΑ
ΑΡΤΑ
Στο συλλαλητήριο στα Τρίκαλα το «παρών» έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη». Η πορεία που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης σταμάτησε μπροστά στο Δημαρχείο, όπου η Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ ανάρτησε πανό ενάντια στα χαράτσια και τις κατασχέσεις που επιβάλλουν στο λαό των Τρικάλων Δήμος και κυβερνήσεις. Στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά ένα ομοίωμα φέρετρου, στέλνοντας μήνυμα ότι στέλνουν στην πυρά τα σχέδια ενταφιασμού της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην Καρδίτσα, με το σύνθημα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία της πόλης. Συλλαλητήριο έγινε στο Βόλο, όπως και στην Πάτρα, ύστερα από κάλεσμα της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου συμμετείχαν δεκάδες εργατικά σωματεία και μεγάλη αντιπροσωπεία από τη δημοτική αρχή της Πάτρας με επικεφαλής το δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Κινητοποίηση έγινε το πρωί του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από τη Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ, όπου χαιρετισμό απηύθυνε εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων και του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας». Πορεία στους κεντρικούς δρόμους και το παζάρι έγινε στην Ξάνθη. Συλλαλητήρια ενάντια στο Ασφαλιστικό έγιναν στα Ιωάννινα και τη Λευκάδα. Συλλαλητήριο έγινε την Παρασκευή το απόγευμα και στη Χαλκίδα.

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ
«Πάρε - δώσε» κυβέρνησης και επιστημονικών φορέων

Σε ένα ατέρμονο «δούναι και λαβείν» με την κυβέρνηση επιδίδονται οι ηγεσίες των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων, το οποίο αξιοποιείται από το κυβερνητικό επιτελείο για να καλλιεργήσει διαλλακτικό προφίλ και να σχηματίσει εικόνα διορθώσεων και βελτιώσεων στο αντιασφαλιστικό της σχέδιο.

Στόχος είναι με όχημα τις ηγεσίες των επιστημονικών φορέων, να διεμβολίσει η κυβέρνηση και τους άλλους κλάδους που κινητοποιούνται για το Ασφαλιστικό, να αποδυναμώσει το μέτωπο για την απόσυρση του νομοσχεδίου που παρουσίασε και το οποίο δεν παίρνει καμιά βελτίωση και καμιά διόρθωση.

Το συναινετικό αυτό κλίμα αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση ανάμεσα στους εκπροσώπους των φορέων με τον πρωθυπουργό, όπου για μια ακόμη φορά δόθηκε η δυνατότητα στην κυβέρνηση να ελιχθεί, να εμφανιστεί ότι έχει τη διάθεση για «διορθώσεις» και κυρίως να περιορίσει το όλο ζήτημα στην αύξηση των εισφορών, την ώρα που ενταφιάζει συνολικά την Κοινωνική Ασφάλιση.

Ομως και στο θέμα των εισφορών των επιστημόνων, αυτό που επιβεβαιώθηκε είναι το γεγονός πως ακόμα και αν ισχύσει κάποια μεταβατική περίοδος με χαμηλότερους συντελεστές - όπως προτείνει η κυβέρνηση - μετά το πέρας αυτής, οι επιστήμονες θα επιβαρύνονται κι αυτοί με το 20% επί του εισοδήματός τους μόνο για την κύρια σύνταξη, που μαζί με τις υπόλοιπες εισφορές (υγεία, επικούρηση) αλλά και τη φορολογία, θα εξαφανίζεται πάνω από το μισό τους εισόδημα. Ποσοστό που ειδικά στα χαμηλά εισοδήματα ισοδυναμεί με αφαίρεση των στοιχειωδών μέσων επιβίωσης γι' αυτούς και τις οικογένειές τους.

Πάντως, χαρακτηριστικό τού τι πραγματικά λέγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των διαλόγων των ηγεσιών με την κυβέρνηση, είναι και η δήλωση του υπουργού Εργασίας ότι υπάρχει διαφορά σε αυτά που λέγονται δημόσια και στο τι συζητείται μέσα με τις ηγεσίες των φορέων, επικαλούμενος τη συμφωνία που υπήρξε για το ότι οι εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών θα συνεχίσουν τη συζήτηση για τον τρόπο που θα μπούνε οι ληστρικές αυξήσεις στις εισφορές.

Κάνουμε τη νύχτα μέρα για την απεργία στις 4 Φλεβάρη

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα

Icon

Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα
Την κεντρική ομιλία στη μαζική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, έκανε ο Μανώλης Καραντούσιας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας των εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά. Μεταξύ άλλων είπε:

«Χωρίς χάσιμο χρόνου, κάνουμε τη νύχτα μέρα με στόχο η γενική απεργία στις 4 Φλεβάρη να είναι η πιο αποφασιστική και καθαρή απάντηση του εργαζόμενου λαού: Ο νόμος Κατρούγκαλου να μη φτάσει καν στη Βουλή. Να αποσυρθεί. Δεν διορθώνεται, δεν παίρνει τροποποιήσεις και τροπολογίες, δεν φτιασιδώνεται, δεν αλλάζει. Μόνο ανατρέπεται!

Οσοι μιλούν για τροποποιήσεις και αλλαγές έχουν λερωμένη τη φωλιά τους! Είναι οι ίδιοι που έχουν στηρίξει την ουσία των μέτρων. Είναι οι δυνάμεις εκείνες που έχουν συνδιαμορφώσει και στηρίξει διαχρονικά την αιματηρή επίθεση που σήμερα αντιμετωπίζουμε. Είναι τα κόμματα που μαζί με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισαν όλοι μαζί το 3ο και φαρμακερό μνημόνιο και τώρα κάνουν πως διαφωνούν. Αρκετά με την κοροϊδία και τις απάτες τους!

Με μια φωνή απαιτούμε: Να πληρώσει η πλουτοκρατία, η μεγαλοεργοδοσία. Αυτοί που κατάκλεψαν τα Ταμεία, αυτοί που ευθύνονται για την κρίση, την ανεργία, τα άθλια μεροκάματα, την ανασφάλιστη δουλειά, τη φτώχεια. Να πληρώσουν αυτοί που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχουν "υπεύθυνη" στάση, δηλαδή οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη τους.

Απαιτούμε Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Δεν θα μας γυρίσουν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα!

Επίθεση με καρότο και μαστίγιο

Είναι βέβαιο ότι κυβέρνηση, κεφάλαιο και ΕΕ, τα κόμματα που τους υπηρετούν θα επιδιώξουν να μας διασπάσουν, να νοθεύσουν το στόχο και τα αιτήματά μας, να σβήσουν τη φωτιά που ανάβει. Ηδη ξεκίνησαν. Τάζουν τροποποιήσεις στους αγρότες, παρατάσεις, μεταβατικά στάδια, όφελος για τους μισθωτούς, ρυθμίσεις για άλλους. Φανερώνουν τον πραγματικό τους φόβο, που είναι η άνοδος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και η συμμαχία του λαού με στόχους ενάντια στη στρατηγική των μονοπωλίων.

Γι' αυτό και η βρώμικη προπαγάνδα της κυβέρνησης ώστε να σπείρουν διχόνοια, αμφιβολίες ανάμεσα στους συνταξιούχους, στους εργαζόμενους, στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Λοιδορούν τις κινητοποιήσεις αυτών των ημερών, κυβερνητικά στελέχη λένε ότι είναι υπέρ των κινητοποιήσεων, ότι καλώς γίνονται αφού πλήττονται αυτοί που τις κάνουν και από την άλλη στέλνουν τα ΜΑΤ εναντίον των απεργών, των διαδηλωτών, όπως στους αγρότες στην Κομοτηνή, στον "Ζούρα", στη "ΣΚΟΤ", στην "Ανακύκλωση" στα Γιάννενα. Οταν βλέπουν ότι δεν μπορούν να τους υποτάξουν με το καρότο χρησιμοποιούν το μαστίγιο.

Προχωρά συντονισμένα να ολοκληρώσει το έγκλημα καθώς, μαζί με το Ασφαλιστικό, έφερε νομοσχέδιο με προνόμια υπέρ της ιδιωτικής Ασφάλισης, ενισχύοντας έτσι την κερδοφορία των ασφαλιστικών, των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στην Υγεία.

Το ΠΑΜΕ, τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται σε αυτό δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω από τη μεγαλύτερη κατάκτηση που γνωρίσαμε, την Κοινωνική Ασφάλιση. Η σύγκρουση είναι ταξική και θα την πάμε μέχρι τέλους. 'Η εμείς, ή τα παράσιτα της κοινωνίας, οι καπιταλιστές. Οι μέρες έως την απεργία είναι πολλές αλλά ταυτόχρονα και λίγες. Στα πολλά που έχουν γίνει, πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ξεσκεπάζουμε τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας που έχουν ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι εμπόδιο και πρέπει οι εργαζόμενοι να ξεμπερδεύουν με αυτόν μια ώρα αρχύτερα. Καμία εμπιστοσύνη στα παιχνίδια του.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε

Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Μπορεί να μεγαλώσει και να θεριέψει ένα μεγάλο εργατικό - λαϊκό μπλόκο που θα βάλει εμπόδια στο νόμο - λαιμητόμο. Δεν θα είναι ίδια η επόμενη μέρα. Αυτή θα είναι μια σημαντική επιτυχία. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με αυτοθυσία, ικανότητα και τέχνη. Κάνουμε στην άκρη τη μοιρολατρία, προσέχουμε τις παγίδες κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας, δίνουμε περισσότερο θάρρος σε όσους ακόμα φοβούνται.

Εχουμε μια μεγάλη μάχη σε έναν πόλεμο που είναι μπροστά μας. Μπορούμε να την κερδίσουμε! Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μετά το Ασφαλιστικό θα ανοίξει ξανά τα Εργασιακά, θα βάλει εμπόδιο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα των εργαζομένων. Ηδη επικύρωσε στη Βουλή τον "Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη" που δίνει το δικαίωμα ανταπεργίας στους εργοδότες και απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία για Εργασιακά και ΣΣΕ.

Από αυτό εδώ το βήμα καλούμε όλους και όλες να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους στα παπαγαλάκια της ΕΕ, της κυβέρνησης, του ΣΕΒ, των ΜΜΕ και των παρατρεχάμενών τους. Να συστρατευθούν στον αγώνα μαζί μας, να συμπορευτούν μαζί με το ΠΑΜΕ. Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της κυριαρχίας των μονοπωλίων και περνά από το δρόμο της ικανοποίησης των δικών μας αναγκών.

Αλλη λύση δεν υπάρχει: 'Η τα κέρδη των μονοπωλίων, ή οι δικές μας σύγχρονες ανάγκες. Να φτάσει παντού το σύνθημα: "Διαλύουν την Ασφάλιση και βγαίνουμε στο δρόμο, πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο!"».

Διαμαρτυρία γιατρών στο υπουργείο Εργασίας

Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας για το κυβερνητικό αντιασφαλιστικό σχέδιο έκαναν χτες το πρωί οι γιατροί, μετά από κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), ενώσεων ελευθεροεπαγγελματικών γιατρών, σωματείων υγειονομικών.

Ο Ηλ. Σιώρας, πρόεδρος του σωματείου στον «Ευαγγελισμό», μιλώντας στη χτεσινή κινητοποίηση ξεκαθάρισε πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ παλεύουν για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση. Οχι, για να εξαιρεθούν οι γιατροί, αλλά οι επιστήμονες μαζί με τους εργαζόμενους και τους αγρότες να συσπειρωθούν στο δρόμο της ανατροπής.

Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (ΔΗΠΑΚ) καλεί τους αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς επιστήμονες να απορρίψουν τις θέσεις των ηγεσιών του ΙΣΑ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για «διάλογο με την κυβέρνηση από μηδενική βάση», «αναλογιστικές μελέτες με βιώσιμες λύσεις», «ασφαλιστικό σύστημα στη βάση της ανταποδοτικότητας» κ.ά. Σημειώνει επίσης ότι:

«Η ανταποδοτικότητα είναι άμεσα συνδεδεμένη, σε τελευταία ανάλυση, με την αυτοχρηματοδότηση των Ταμείων από τους εργαζόμενους, που με τις αναλογιστικές μελέτες μεταφράζεται σε συνεχείς μειώσεις των συντάξεων, συνεχείς αυξήσεις των εισφορών για να "βγαίνει" το Ταμείο (...)».

Οι εν λόγω ηγεσίες, καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ, αποδέχονται το ανταποδοτικό κεφαλαιοποιητικό σύστημα, δηλαδή τον κεντρικό πυρήνα του κυβερνητικού νομοσχεδίου, συμφωνούν με τη σύνδεση εισφορών με το εισόδημα και των παροχών - συντάξεων με τις εισφορές, απεμπολούν τις κρατικές οφειλές στο Ταμείο και προβάλλουν σαν λύση το μοντέλο ταμείου αυτοασφαλιζόμενων - επαγγελματικό ταμείο, αποδέχονται το διάλογο με «τεχνικούς συμβούλους του υπουργείου» με αίτημα όχι τη συνολική απόσυρση, αλλά κάποιων «επίμαχων διατάξεων».

Αύριο Τετάρτη, μέρα γενικής εφημερίας, το σωματείο εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», προχωράει σε αποκλεισμό των ταμείων του νοσοκομείου, ώστε να μην πληρώνουν οι ασθενείς. Σήμερα, θα συμμετέχει στη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών που οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία.

Τέλος, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Υγειονομικών και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας καλούν τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, τους μισθωτούς γιατρούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε σύσκεψη για το Ασφαλιστικό την Κυριακή 31/1 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Απεργούν ξανά οι ναυτεργάτες

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στα λιμάνια όλης της χώρας. Μετά τη 48ωρη πανελλαδική απεργία που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, η ΠΝΟ αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα απεργία, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια, από τις 6 π.μ. της Τετάρτης 27 Γενάρη μέχρι τις 6 π.μ. της Παρασκευής 29 Γενάρη. Με ανακοίνωσή τους, τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων ΕΝ και Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ καλούν στη 48ωρη απεργία και στην απεργιακή προσυγκέντρωση την Τετάρτη 27 Γενάρη, στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη στον Πειραιά. Υπογραμμίζουν τη σημασία η νέα απεργιακή μάχη να δοθεί με προοπτική κλιμάκωσης και στόχο η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Καταλήψεις από τους εργαζόμενους στον ΟΓΑ

Κατάληψη όλων των υποκαταστημάτων του ΟΓΑ και του κεντρικού της Αθήνας, έκαναν χτες οι εργαζόμενοι του Οργανισμού, ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και για αλληλεγγύη στους αγώνες των αγροτών. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, ο Οργανισμός διαθέτει σήμερα λιγότερους από 500 υπαλλήλους στην κεντρική υπηρεσία και στα περιφερειακά υποκαταστήματα, οι οποίοι, μαζί με το δίκτυο ανταποκριτών του (δημοτικοί υπάλληλοι που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους στον τόπο κατοικίας τους) υποστηρίζουν περίπου 680.000 συνταξιούχους, 650.000 ενεργούς ασφαλισμένους και 800.000 δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων. Η κατάσταση είναι βέβαιο ότι θα χειροτερέψει αν καταργηθεί ο ΟΓΑ και ενταχθεί στο υπερ-Ταμείο. Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας όσα λέγονται από την κυβέρνηση για «υψηλή» χρηματοδότηση του ΟΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ο Σύλλογος εκφράζει την ανησυχία του για μεθοδεύσεις που μπορεί να υποκρύπτουν μεγάλες αυξήσεις εισφορών, πέραν της αύξησης από το 7% στο 20%, μέσω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους, δηλαδή στην αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών μετά το 2017.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ