ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Εξαγγελίες κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των μονοπωλίων

Στόχος της κυβέρνησης η παραπέρα προσαρμογή του κράτους στην προσπάθεια στήριξης της καπιταλιστικής ανάκαμψης

Με το μανδύα των «καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη» επιχειρεί να «ντύσει» ο Αλ. Τσίπρας τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο

Eurokinissi

Με το μανδύα των «καλύτερων υπηρεσιών στον πολίτη» επιχειρεί να «ντύσει» ο Αλ. Τσίπρας τις νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Δημόσιο
Στήριξη της προσπάθειας για ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή της Δημόσιας Διοίκησης και των όρων εργασίας των υπαλλήλων σε αυτή στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, προσπάθεια που ξεδιπλώνεται παράλληλα με όλες τις άλλες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, ζήτησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες σε εκδήλωση στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Μια μέρα πριν, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση είχε απασχολήσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «μεγάλη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η κυβέρνηση», κρύβοντας κατά πως συνηθίζει το πραγματικό της περιεχόμενο, που αντιστρατεύεται τα λαϊκά συμφέροντα.

Πίσω από μεγάλα όσο και κούφια λόγια περί «μιας Δημόσιας Διοίκησης που θα είναι ξεκομμένη από αυτό το πελατειακό κράτος», περί «αποκομματικοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης», επιχείρησε να συγκαλύψει ότι με τις προωθούμενες αλλαγές η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υλοποιεί μία εκ των βασικών της δεσμεύσεων στο μεγάλο κεφάλαιο, για Δημόσια Διοίκηση φιλική στις ανάγκες και τα συμφέροντά του και στο στόχο για ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη Δημόσια Διοίκηση σαν το «μεγάλο ασθενή του τόπου», χρεώνοντας ευθύνες στους προκατόχους του και προσπερνώντας ότι η Δημόσια Διοίκηση διαχρονικά διαμορφωνόταν καθ' εικόνα και ομοίωση της τάξης που εξουσιάζει. Πίσω, μάλιστα, από τις διακηρύξεις του περί «παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους πολίτες», επιχειρεί να «κουκουλώσει» τις συνέπειες από το παραπέρα πετσόκομμα κρατικών κονδυλίων που αφορούν σε λαϊκές ανάγκες, το οποίο προωθεί η κυβέρνησή του, προκειμένου να ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο.

Στη συνέχεια, προανήγγειλε αναβάθμιση της Εθνικής Σχολής και του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης, υποστηρίζοντας πως η ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των υπαλλήλων είναι «σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ, καθώς η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται αντιμέτωπη με όλο και πιο σύνθετα προβλήματα, τα οποία μόνο ένα καλά εκπαιδευμένο και καταρτισμένο προσωπικό, με κοινωνική όμως συνείδηση, είναι σε θέση να επιλύσει και να υπερβεί».

Με την ευκαιρία, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε και την ψευτο-αντιπαράθεση με το νέο πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης «παρουσιάζεται από πολλούς ως μέγας εκσυγχρονιστής και μεταρρυθμιστής, αλλά πριν από λίγους μήνες (...), ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, υπήρξε ο πιο πιστός συνεχιστής των χειρότερων παραδόσεων του κομματικού κράτους...».

Διεκδικώντας για τον εαυτό του τον τίτλο του «μέγα μεταρρυθμιστή», ο Αλ. Τσίπρας παίνεψε το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι «αφήνει πίσω αυτό το αίσχος της κομματοκρατίας». Πλευρές του νομοσχεδίου, όπως είπε, είναι η εισαγωγή νέου συστήματος «αξιολόγησης», επιλογής προϊσταμένων και στελεχών, η αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείων και η διασφάλιση της παραμονής στελεχών έπειτα από αλλαγή κυβέρνησης κ.λπ. Τις παρεμβάσεις αυτές, κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του κεφαλαίου, τις παρουσίασε σαν την αρχή του τέλους για τα «παιδιά του», δηλαδή τη διαπλοκή, τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος, και σαν εγγύηση για τη μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα «κοινωνικής δικαιοσύνης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Προαναγγέλλουν «μπαράζ» αντιλαϊκών παρεμβάσεων

Διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα φέρνει η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, ενόψει και της «αξιολόγησης» και των παζαριών για τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους. Τα «καλά» για το κεφάλαιο «μαντάτα» αναπαράγουν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, επιχαίροντας την ώρα που ο λαός «ματώνει».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε ...«κλίμα» που «προκαταλαμβάνεται» τη ζοφερή πραγματικότητα που φέρνουν στο λαό τα νέα αντιλαϊκά μέτρα: «Κάθε φορά που ξεκινά μία διαπραγμάτευση, και μάλιστα τόσο καθοριστική όσο αυτής της χρονικής συγκυρίας, που πάμε για την πρώτη αξιολόγηση, υπάρχουν πάντα και δημοσιεύματα και φωνές που έρχονται εδώ για να προκαταλάβουν ένα κλίμα. Υπάρχουν τα επίσημα χείλη από τα οποία διατυπώνονται πράγματα θετικά για τη χώρα μας και για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και για την πορεία του προγράμματος, αλλά και για την πορεία της οικονομίας και τα οποία δεν τα ακούμε αρκετά όσο ακούμε τα αρνητικά, αυτά που διατυπώνονται συνήθως από κύκλους ή δημοσιεύματα».

Διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητα της συγκυβέρνησης να προχωρήσει ταχύτατα τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, υποστήριξε: «Εχουμε μια συζήτηση η οποία έχει ωριμάσει, όσον αφορά και στο χρέος και η αξιολόγηση θα προχωρήσει στους ρυθμούς που έχουν προκαθοριστεί».

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι βαρέλι δίχως πάτο: «Πρέπει να ακουστεί ότι είμαστε στην έναρξη μιας έντονης διαπραγμάτευσης για σύνθετα ζητήματα. Σύνθετα και δισεπίλυτα. Διότι, αντιλαμβάνεστε ότι και το Ασφαλιστικό στην καρδιά του σχεδιασμού του εμπεριέχει και το ΑΕΠ της χώρας, αν θα κινείται προς τα πάνω ή αν θα κινηθεί προς τα κάτω. Αν δεν πάει καλά η οικονομία, αν η χώρα δεν περάσει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, εάν δεν έχουμε επενδύσεις, εάν δεν έχουμε σταθεροποίηση του κλίματος, κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν θα μπορούσε να είναι βιώσιμο».

Παραδεχόμενη, εξάλλου, πού αποσκοπεί η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, υπογράμμισε ότι «προσπαθεί να δημιουργήσει ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον...».

Συντηρώντας δε τις πλαστές διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ, σημείωσε: «Με την αλλαγή της ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, μένει να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει - και αν αυτό θα γίνει και γραμμή της ΝΔ - σε μια κεντροδεξιά πολιτική ή αν θα ακολουθήσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις οποίες εξόχως υπηρέτησε και ως υπουργός τα προηγούμενα χρόνια και τις εμφανίζει στον πολιτικό του λόγο».

Αγωνίζονται για επιτάχυνση στα... πολυεπίπεδα αντιλαϊκά μέτρα

Απ' την πλευρά της η Ράνια Σβίγκου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε στο ρ/σ «Κόκκινο» τη ζέση της κυβέρνησης να «τρέξει» το αντιλαϊκό της έργο, δηλώνοντας ότι «δίνεται ένας πολυεπίπεδος αγώνας και για ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου, αλλά και στη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε να υπερασπιστούμε τα ελληνικά συμφέροντα με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο», υπονοώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου, που καίγεται να κλείσει η «αξιολόγηση» για να δρομολογηθεί η συζήτηση για το χρέος.

Στην κατεύθυνση επιτάχυνσης του αντιλαϊκού έργου της κυβέρνησης, τις επόμενες μέρες - όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς - «θα έρθουν για συζήτηση στη Βουλή τα σχέδια νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση και για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Παράλληλα, συνεχίζεται η σκληρή διαπραγμάτευση έχοντας μπροστά μας την αξιολόγηση και το άνοιγμα της συζήτησης για το δημόσιο χρέος (...) Το επόμενο διάστημα θα έρθει στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ενώ στην αρχή της άνοιξης θα καταθέσουμε το αναπτυξιακό σχέδιο, το νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα».

ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Υποδεικνύει την κατεύθυνση των νέων αντιδραστικών αλλαγών στο κράτος

«Συνθήκες μονιμότητας και αδιαφάνειας και μη διαφοροποιημένες διαδικασίες αμοιβών και υπηρεσιακής ανέλιξης και ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα έχουν οδηγήσει στη διόγκωση των δημοσίων δαπανών».

Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά στο «εβδομαδιαίο δελτίο» ο ΣΕΒ, δείχνοντας την κατεύθυνση των νέων αντιδραστικών αλλαγών στο κράτος τις οποίες έχει ανάγκη το κεφάλαιο και τις οποίες σπεύδει να προωθήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι εγχώριοι βιομήχανοι αναφέρονται στην «τεράστια γραφειοκρατία» και την «απαράδεκτα χαμηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών», ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της απονομής δικαιοσύνης και αυτό παρά την εξάπλωση των ηλεκτρονικών μέσων εξυπηρέτησης. Ουσιαστικά, θέτουν ζήτημα αύξησης της παραγωγικότητας σε συνθήκες διαρκούς συμπίεσης των κρατικών δαπανών, σε συνδυασμό βέβαια με την απελευθέρωση κεφαλαίων που θα τροφοδοτήσουν την ενίσχυση των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.

«Η ανεργία δεν καταπολεμάται με τη δημιουργία εικονικής απασχόλησης, ούτε το Δημόσιο μπορεί να υποκαταστήσει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ως εργοδότης παραγωγικών και αποδοτικών θέσεων εργασίας. Απλώς στερεί πόρους, μέσω φορολογίας, από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που αδυνατούν να προσλάβουν κόσμο και να πληρώσουν σωστές και δίκαιες αμοιβές», τονίζει χαρακτηριστικά ο ΣΕΒ.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι η ενίσχυση της παραγωγικότητας - τόσο στον κρατικό όσο και στον ιδιωτικό τομέα - σημαίνει τη διαρκή συμπίεση του εργατικού κόστους ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος, ιδιαίτερα στη φάση της καπιταλιστικής κρίσης και της «δημοσιονομικής προσαρμογής».

Την ίδια ώρα, οι εγχώριοι βιομήχανοι στέκονται «κριτικά» απέναντι σε πρακτικές και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον ισχυρισμό ότι «παρατηρείται μια αύξηση των δαπανών για αμοιβές στο Δημόσιο», ενώ «η αντιστροφή της τάσης νοικοκυρέματος των τελευταίων χρόνων στις δημόσιες δαπάνες υπονομεύει τις θυσίες που υπέστησαν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης».

Ουσιαστικά, αξιώνουν την παραπέρα προσαρμογή του κράτους στις σημερινές ανάγκες του κεφαλαίου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εγχώριοι βιομήχανοι εστιάζουν και σε «κυβερνητικές πράξεις και παραλείψεις» που αφορούν σε «αναστολή επιχειρηματικών επενδύσεων» (Ελληνικός Χρυσός), σε αθέτηση συμβατικών υποχρεώσεων (ΟΠΑΠ) και σε καθυστερήσεις στην ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών (COSCO, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Ελληνικό, υδατοδρόμια).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προσαρμόζουν ακόμα περισσότερο το κράτος στις ανάγκες του κεφαλαίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για την ομιλία του πρωθυπουργού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα παιχνίδια με τις λέξεις του πρωθυπουργού περί "αποκομματικοποίησης" και "αποπολιτικοποίησης" δεν μπορούν να κρύψουν ότι η μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στη Δημόσια Διοίκηση στόχο έχει να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο το κράτος και τις εργασιακές συνθήκες των δημοσίων υπαλλήλων στις ανάγκες του κεφαλαίου. Αυτή είναι η μεγαλύτερη "παθογένεια" του κράτους και δεν θεραπεύεται, αλλά μόνο ανατρέπεται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ