Μέσα Νοέμβρη θα επισκεφτεί την περιοχή ο Μπ. Ομπάμα
Το αμερικανικό πλοίο σε παλιότερη παρουσία του κοντά στη Σαγκάη |
Την κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών εντάσεων σηματοδοτεί η είσοδος πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, κοντά στα νησιά Σπράτλι που η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας. Το αντιτορπιλικό «USS Lassen» εισήχθη για περιπολία στη συγκεκριμένη ζώνη, με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου να δηλώνουν (ανώνυμα) στο Ρόιτερς πως το σκάφος θα συνοδεύεται από ένα ή δύο αεροσκάφη, τα οποία εκτελούν συχνές ανιχνευτικές πτήσεις στην περιοχή, αλλά και ότι περαιτέρω ανάλογες αποστολές θα εκτελούνται συχνά τις επόμενες βδομάδες, ίσως και γύρω από τμήματα που έχουν χτιστεί από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στην περιοχή Σπράτλι. «Αυτό θα συμβαίνει συχνά (από εδώ και στο εξής), όχι μια φορά μόνο», ανέφερε ο ίδιος - σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς - «και (αυτό) δεν αφορά μόνο την Κίνα». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, τόνιζε πριν λίγο καιρό χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης ροής εμπορίου (...) είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία».
Από τη μεριά της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, κάλεσε - σύμφωνα με το κρατικό «Σινχουά» - την άλλη πλευρά «να μη δρα με απερίσκεπτο τρόπο και να μη δημιουργεί φασαρίες από το τίποτα στην περιοχή».
Στην ιστοσελίδα του «Σινχουά» αναρτήθηκε χτες μακροσκελές άρθρο που σε έντονο ύφος έκανε λόγο για «κατάφωρη πρόκληση σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας της Κίνας», που «αποτελεί μια επίδειξη πυγμής με τη δικαιολογία της δοκιμασίας της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων στην περιοχή». Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας στρατιωτικοποίησης των υδάτων είναι ότι μερικές χώρες γυμνάζουν τους στρατιωτικούς τους μύες και διεξάγουν συχνά ασκήσεις ευρείας κλίμακας με τους συμμάχους τους».
Τα παραπάνω σημειώνονται ενώ στις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει στη Σεούλ Σύνοδος Κορυφής με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας και Κίνας, εξέλιξη με πολλές προεκτάσεις. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χτες η αμερικανική κυβέρνηση, στα μέσα Νοέμβρη θα βρεθεί στη Νοτιοανατολική Ασία ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να πάρει μέρος σε Συνόδους Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) στις Φιλιππίνες και της Συνόδου ΗΠΑ - ASEAN (Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στη Μαλαισία, όπου θα γίνει και Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Ασίας. Ακόμα, θα πάρει μέρος στη Σύνοδο των G-20 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι επισκέψεις του Ομπάμα έχουν σκοπό «να προωθήσουν την αμερικανική στρατηγική να εξισορροπήσει με την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού σε όλες της τις διαστάσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και (...) συνεργασίες πολιτικές, οικονομικές και ασφάλειας», καθώς και να επεκτείνουν τις ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρείες και εργαζόμενους να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Νέο βιντεοσκοπημένο κρούσμα αστυνομικής βίας, σε βάρος Αφροαμερικανίδας μαθήτριας μέσα σε σχολική αίθουσα τη Δευτέρα, είδε το φως της δημοσιότητας.
Οπως φαίνεται σε βίντεο που τραβήχτηκε από το κινητό τηλέφωνο μαθητή που ήταν παρών στο περιστατικό, αστυνομικός με την ιδιότητα του «μέλους της μόνιμης ασφάλειας» λυκείου στο Σπρινγκ Βάλεϊ, συμπεριφέρθηκε στο κορίτσι βάναυσα όταν κλήθηκε στην αίθουσα από τον καθηγητή της τάξης για να συνοδέψει έξω την μαθήτρια, στην οποία είχε επιβληθεί ωριαία αποβολή. Ο αστυνομικός της ζήτησε με απειλητικό τρόπο να βγει από την αίθουσα και όταν δεν τον υπάκουσε, της έπιασε το ένα χέρι, της έκανε κεφαλοκλείδωμα για να τη σηκώσει από το θρανίο με τη βία, και την πέταξε κάτω σέρνοντάς την προς την πόρτα. Ο ίδιος αστυνομικός δε δίστασε στη συνέχεια να συλλάβει και έναν άλλον μαθητή που αντέδρασε στο βίαιο γεγονός.
Ο σερίφης της κομητείας του Ρίτσλαντ, όπου υπάγεται το Σπρινγκ Βάλεϊ, ανακοίνωσε ότι πρωταγωνιστής της επίθεσης στη μαθήτρια ήταν ο λευκός υπαστυνόμος Μπεν Φιλντς, στον οποίο δε θα επιτραπεί να ξαναδουλέψει σε σχολείο έως ότου και εφόσον βγει από καθεστώς διαθεσιμότητας, μετά τη διενέργεια σχετικής έρευνας. Το βίντεο κυκλοφόρησε γρήγορα στο διαδίκτυο, προκαλώντας νέες αντιδράσεις για τα όρια της αστυνομικής βαναυσότητας, κυρίως σε βάρος φτωχών Αφροαμερικανών.
Οι διεργασίες για το σχηματισμό αστικής κυβέρνησης με βάση το Σύνταγμα της Πορτογαλίας προχωράνε. Ο ορισμένος από τον Πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμό «Πορτογαλία Μπροστά», και έως τώρα πρωθυπουργός, που, μαζί τους «σοσιαλιστές» εφάρμοσε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αν και χωρίς να εξασφαλίζει αυτοδυναμία (ήρθε πρώτος στις εκλογές στις 4 Οκτώβρη, με 38,5% και 107 έδρες σε σύνολο 230), παρουσίασε χτες την 16μελή κυβέρνησή του. Τώρα έχει περιθώριο μέχρι τις 9 Νοέμβρη να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Στο ενδεχόμενο - που είναι και το πιο πιθανό - να μην καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αφού ήδη το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα (πήρε 32,38% και 86 έδρες), το Αριστερό Μπλοκ (είναι μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πήρε 10,2% και 19 έδρες) και η Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ και των Οικολόγων Πράσινων (8,2% με 17 έδρες) έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το πρόγραμμα. Τότε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γυρνάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεκινάει από την αρχή. Βεβαίως, στην αστική διαχείριση δεν μπορεί να αποκλειστεί το «κέρδισμα» λίγων βουλευτών για να προχωρήσει ο κεντροδεξιός συνασπισμός.
Πάντως, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι προχωράνε τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της «εναλλακτικής στη λιτότητα κυβέρνησης». Το παζάρι, όπως λέγεται, αφορά ζητήματα όπως το ύψος του κατώτερου μισθού, συντάξεων, τον ΦΠΑ. Βεβαίως, είναι ξεκάθαρο ότι η «αριστερή» διαχείριση που υπόσχονται καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις υπέρ του λαού, ενώ η οικονομία και η πραγματική εξουσία θα είναι στα χέρια του κεφαλαίου και η χώρα μέσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
ΣΑΝΑΑ.--
Νοσοκομείο των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» (MSF) στη βόρεια επαρχία της Υεμένης, Σαάντα, χτυπήθηκε τη Δευτέρα από βομβαρδιστικά της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, προσθέτοντας ότι αυτή η επίθεση δεν ήταν η πρώτη, αλλά η πιο πρόσφατη από δεκάδες περιπτώσεις βομβαρδισμών σε βάρος αμάχων και πολιτικών στόχων, όπως σχολεία, εργοστάσια, νοσοκομεία.
Την ώρα του βομβαρδισμού, μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονταν ασθενείς, γιατροί και νοσοκόμες, και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι τραυματίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες. Από τον περασμένο Μάρτη ως σήμερα υπολογίζεται ότι οι ιμπεριαλιστικές επιδρομές της Σ. Αραβίας και των συμμάχων τους στην Υεμένη (με στόχο στην πραγματικότητα το χτύπημα της επιρροής του Ιράν) έχουν προκαλέσει το θάνατο πάνω από 5.600 ανθρώπων, τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων, ενώ εκατομμύρια άλλοι υποφέρουν από ασθένειες, πείνα και ελλείψεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών.
Το ίδιο 24ωρο ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Στέφεν Ο΄ Μπράιεν, ανακοίνωσε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και αξιωματούχων του ΟΗΕ για την παροχή 224.000.000 δολαρίων σαν «βοήθεια» σε μία χώρα κατεστραμμένη, στο μεγαλύτερο μέρος της, από τις σαουδαραβικές βόμβες...
Ετήσια αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας κατά 10%
ΠΑΡΙΣΙ.--
«Ολο και περισσότεροι άνεργοι στη μερική απασχόληση» σημειώνουν ρεπορτάζ γαλλικών ΜΜΕ, την ώρα που η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς ισχυρίζεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την ανεργία. Στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες, κατέγραψαν το Σεπτέμβρη πτώση της ανεργίας κατά 0,7% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο, που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από το 2007.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, ο αριθμός των προσώπων που ζητούν εργασία μειώθηκε κατά 0,7% ή κατά 23.800, στο διάστημα Σεπτέμβρη - Αυγούστου και έφτασαν τα 3.547.800 άτομα, από 3,57 εκατομμύρια στα τέλη Αυγούστου.
Παρά το κλίμα πανηγυρισμού που αμέσως προσπάθησαν να στήσουν κυβερνητικά επιτελεία (η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ Ελ Χομρί, μίλησε για παγίωση «της προοδευτικής βελτίωσης της οικονομικής συγκυρίας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες»), σε ετήσια βάση η ανεργία εμφανίζει αύξηση κατά 3,1%, ενώ πολλοί επισημαίνουν ότι η πτώση σε μηνιαία βάση οφείλεται σ' ένα βαθμό και στο γεγονός ότι μειώθηκαν όσοι άνεργοι είναι καταγεγραμμένοι, γιατί έληξε το χρονικό διάστημα για το οποίο δικαιούνται να παίρνουν επίδομα ανεργίας. Επιπλέον, η ανεργία των μεγαλύτερων ηλικιακά κατηγοριών σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 8,5%, ενώ και οι μακροχρόνια άνεργοι αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι κατά 10,4%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι 1,8% δουλεύουν περιστασιακά, σε «δουλειές του ποδαριού» που τους επιτρέπουν να πληρώνουν π.χ. μόνο το νοίκι, όπως ανέφερε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού δικτύου «France Info», συμπληρώνοντας ότι φυσικά για τις άλλες τους ανάγκες δεν τα βγάζουν πέρα αν δεν έχουν τη βοήθεια συγγενών τους.