ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΡΑΝ
Σχέδια εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων

Με προτεραιότητα σε τομείς όπως η Ενέργεια

Από επίσκεψη του Ροχανί στην Κίνα, το Μάη του 2014
Από επίσκεψη του Ροχανί στην Κίνα, το Μάη του 2014
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Το Πεκίνο ιεραρχεί ψηλά την εμβάθυνση της συνεργασίας του με την Τεχεράνη, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια και το Χρηματοπιστωτικό, τόνισε ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ροχανί, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Οι δηλώσεις που έγιναν αποτυπώνουν τη δυναμική που πρόσθεσε στις διεθνείς ανακατατάξεις η συμφωνία που υπογράφτηκε τον Ιούνη μεταξύ Κίνας και Ιράν.

Σύμφωνα με το «Σινχουά», ο Σι Τζινπίνγκ επισήμανε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ιράν για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που εμφανίζονται μετά την υπογραφή της πρόσφατης συμφωνίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα περιθώρια μεγαλύτερης κοινής δράσης στο πλαίσιο τόσο του ΟΗΕ όσο και ιμπεριαλιστικών οργανισμών όπως η Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης, ώστε να αυξηθεί η αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών και να «εμπλουτιστεί» η διμερής τους σχέση. «Η Κίνα επιθυμεί να εργαστεί μαζί με το Ιράν δίνοντας προτεραιότητα σε κοινά (επενδυτικά) σχέδια στην κατασκευή υποδομών και τη διασυνδεσιμότητα (σ.σ. δίκτυα μεταφορών) και να επεκτείνουν τη συνεργασία σε πεδία όπως η διάνοιξη σιδηροδρομικών και οδικών αξόνων, η χαλυβουργία, η αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, η προηγμένη τεχνολογία και η προστασία του περιβάλλοντος, είπε ο Σι Τζινπίνγκ», σύμφωνα με το πρακτορείο.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα ότι ο Κινέζος ηγέτης κάλεσε και σε ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων για την επιτάχυνση της συνεργασίας και στον τομέα της ασφάλειας, χωρίς να δοθούν άλλες διευκρινίσεις.

Από τη μεριά του, ο Ροχανί επισήμανε - σύμφωνα με το πρακτορείο «ΙΡΝΑ» - πως «καμιά δύναμη δεν μπορεί να επηρεάσει τις καλές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Πεκίνου» αλλά και ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δε θα ξεχάσει τους φίλους της που είχαν καλές σχέσεις με τη χώρα στις δύσκολες συνθήκες των κυρώσεων».

Θυμίζουμε ότι η Κίνα διατηρούσε σχέσεις με το Ιράν και σε περιόδους που η Δύση έτρεφε έντονη δυσαρέσκεια γι' αυτό, μάλιστα κινεζικές εταιρείες έχουν μπει σε «μαύρες λίστες» επειδή συνέχιζαν τη συνεργασία τους με ιρανικά κεφάλαια. Σήμερα, η επιστροφή του Ιράν στη «διεθνή σκηνή» με τον «αέρα» της πρόσφατης συμφωνίας γεννά νέα δεδομένα για τις ισορροπίες και στην Ασία και διεθνώς, ειδικά σε κλάδους στρατηγικής σημασίας όπως η Ενέργεια, στον οποίο η Τεχεράνη σίγουρα θα διεκδικήσει προνομιακή θέση.

Το «Ρόιτερς» υπογράμμιζε χτες ότι η Κίνα είναι «ο μεγαλύτερος καταναλωτής ιρανικού πετρελαίου», υποστηρίζοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα, ένας ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης μετέφερε στο Ιράν πρόταση για αναβάθμιση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί στη μεταποίηση ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία».

ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ
Υποσχέσεις «φιλολαϊκής» διαχείρισης

O νεοεκλεγείς ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, που προβάλλεται ως ο «αριστερός ακτιβιστής» και στην πραγματικότητα προσπαθεί να αναβιώσει τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση του συστήματος στη Βρετανία, μίλησε χτες στην ετήσια Συνδιάσκεψη του Εργατικού Κόμματος, που διατηρεί παραδοσιακά οργανική σχέση με τα ρεφορμιστικά συνδικάτα. Ετσι, μπροστά σε ένα κοινό που απαρτιζόταν από αρκετές χιλιάδες μέλη του κόμματος, πολλοί συνδικαλιστές που έπαιρναν μέρος στη συνδιάσκεψη που έγινε στη νότια πόλη του Μπράιτον, δήλωσε ότι θα παλέψει ενάντια στην πολιτική λιτότητας «που επιβάλλεται στους φτωχότερους και τους πλέον ευάλωτους από το συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον». Ο Κόρμπιν απέδωσε τα σοβαρά προβλήματα όπως η φτώχεια, οι ουρές στις τράπεζες τροφίμων, το στεγαστικό, τα ποσοστά παιδικής φτώχειας που φτάνουν στα 4 εκατομμύρια, στη διακυβέρνηση των συντηρητικών, και πρόβαλλε την δήθεν εναλλακτική μιας άλλης διαχείρισης ενός πιο ανθρώπινου καπιταλισμού. Ετσι υποσχέθηκε αυξήσεις μισθών και μείωση των ενοικίων, μέτρα προστασίας των παιδιών και των εργαζόμενων γυναικών και εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο περιορισμού του δικαιώματος της απεργίας.

Ολες αυτές οι εύηχες διακηρύξεις βεβαίως καλλιεργούν νέες αυταπάτες στους εργαζόμενους για ουσιαστική βελτίωση της ζωής τους, με δεδομένη την εξουσία των μονοπωλιακών ομίλων, και μάλιστα στη σημερινή φάση του οξύτατου ανταγωνισμού που ο καπιταλισμός έχει περιορισμένες δυνατότητες παραχωρήσεων. Επίσης, με δεδομένη τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Βεβαίως, ο Κόρμπιν και το Εργατικό Κόμμα υπό την ηγεσία του για να μπορεί να παίξει το δικομματικό παιχνίδι της αστικής διαχείρισης, διαφοροποιείται στο ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή για την σύγκρουση στη Συρία ή το ρόλο του Ιράν ή τάσσεται υπέρ της κατάργησης των πυρηνικών όπλων. Επίσης, εκφράζοντας την αντίθεσή του με αυταρχικά καθεστώτα όπως της Σαουδικής Αραβίας, κάλεσε τον πρωθυπουργό Ντ. Κάμερον να παρέμβει για να μην εκτελεστεί σε αυτήν τη χώρα ο Αλι Μοχάμεντ αλ Νιμρ, για αδίκημα που έκανε πριν από 17 χρόνια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η ομιλία του Κόρμπιν μεταδόθηκε ζωντανά στην κρατική ιρανική τηλεόραση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Η νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την παλαιστινιακή οικονομία διαπιστώνει σημαντική επιδείνωση της κατάστασής της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναφέροντας ως παράγοντες τη μείωση της βοήθειας διεθνών δωρητών, πολιτική αστάθεια και τους «περιορισμούς» των Ισραηλινών (σ.σ. δηλαδή το πολυετές φονικό ισραηλινό οικονομικό εμπάργκο). Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι στοιχεία όπως η ανεργία των νέων, που έχει εκτοξευτεί στο 60% και ο εγκλωβισμός τού 25% του παλαιστινιακού λαού σε μη ανεκτή φτώχεια, δημιουργεί «εκρηκτική πραγματικότητα αυξάνει την αγωνία και την αβεβαιότητα για το μέλλον».

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της «Φολκσβάγκεν» Ματίας Μίλερ δήλωσε χτες πως η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα «ολοκληρωμένο» σχέδιο μετατροπής που θα υποβληθεί στις ρυθμιστικές αρχές, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα του ομίλου (υπολογίζονται στα 11 εκατομμύρια) θα τηρούν τα ενδεδειγμένα πρότυπα εκπομπής ρύπων.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο ελέγχου βορείως της πρωτεύουσας του Ιράκ, Βαγδάτη, προκάλεσε χτες το θάνατο τουλάχιστον 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 16.

ΡΑΜΠΑΤ.-- Η μαροκινή κυβέρνηση ανέστειλε χτες λίγα λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου υποκαταστήματος της αλυσίδας λιανικής ειδών σπιτιού, ΙΚΕΑ, που επρόκειτο να ανοίξει στην Καζαμπλάνκα επικαλούμενη «έλλειψη απαραίτητων πιστοποιητικών». Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση ήταν αντίποινα στην υποστήριξη της Σουηδίας σε κίνημα ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρα. Τα πολυκαταστήματα ΙΚΕΑ ιδρύθηκαν στη Σουηδία, αλλά τώρα έχουν την έδρα τους στην Ολλανδία.

Ειδήσεις για αρειανούς

Είναι απίστευτο τι γράφτηκε στον Τύπο και τι μεταδόθηκε από τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά ΜΜΕ σχετικά με την ανακοίνωση της NASA για τον Αρη. Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ προετοίμασε για άλλη μια φορά μια συνέντευξη Τύπου, όχι με όρους επιστημονικής ανακοίνωσης, αλλά με όρους μάρκετινγκ. «Η NASA πρόκειται να ανακοινώσει ότι λύθηκε (το) μυστήριο του Αρη», ήταν ο γαργαλιστικός τίτλος που έδωσε στη φιέστα, ενώ άφηνε να διαρρέουν εδώ και μέρες (χωρίς όμως να τις χρεώνεται άμεσα) πληροφορίες για ποτάμια και θάλασσες. Δεν ήθελε πολύ ο αστικός Τύπος, «καβάλησε» το ...κύμα και το έφτασε ως τα άκρα.

Μόνο ότι τα περίφημα αρειανά κανάλια του Σκιαπαρέλι είναι πλεύσιμα δεν γράφτηκε. Οι πιο σοβαρές εφημερίδες έγραψαν πρωτοσέλιδα ότι αλμυρό νερό ρέει στον Αρη, άλλες δήλωσαν ότι το νερό στον Αρη σημαίνει ύπαρξη ζωής και οι πιο κίτρινες δήλωσαν πρωτοσέλιδα ότι τελικά υπάρχουν εξωγήινοι.

Ο λόγος που ακολουθεί αυτή την πρακτική η NASA είναι προφανής: Καθώς η δαμόκλειος σπάθη του Κογκρέσου επικρέμαται συνεχώς πάνω από τον προϋπολογισμό της, πρέπει να «πουλήσει» τις ανακαλύψεις της. Για να αυξήσουν κυκλοφορία, ακροαματικότητα και επισκεψιμότητα διόγκωσαν το θέμα τα ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της NASA δεν είναι άνευ αξίας (διαβάστε περισσότερα στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»). Αλλά η άρμη που ίσως ρέει περιστασιακά σαν δάκρυ σε κάποιες πλαγιές, από τον υπόγειο πάγο που λιώνει, δεν είναι ούτε ποτάμια ούτε ρυάκια. Ούτε η ύπαρξη υγρού νερού γεμάτου υπερχλωρικά άλατα (εξαιρετικά οξειδωτικά) για λίγες ώρες τη μέρα, μερικούς μήνες το χρόνο σημαίνει αυτόματα την εμφάνιση ζωής. Επί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια η Γη είχε ολόκληρους ωκεανούς νερού, πριν εμφανιστεί ο πρώτος σχηματισμός οργανικών ενώσεων, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ζωντανό κύτταρο.

Οι επιστημονικές ανακαλύψεις πρέπει να αντιμετωπίζονται από όλους τους εμπλεκόμενους στην παρουσίασή τους φορείς ως αυτό που είναι, βήματα στην επιστημονική γνώση, όχι σόου προς κατανάλωση. Ετσι, που όταν πραγματικά γίνει ανακάλυψη ζωής σε άλλο ουράνιο σώμα, να κάνει την αίσθηση που της αξίζει, ως η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών.

ΗΠΑ
Ανακοίνωση για «ρέον νερό» στον Αρη

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η προχτεσινή ανακοίνωση της ΝΑΣΑ πως στο λεγόμενο «Κόκκινο Πλανήτη», τον Αρη, δεν υπάρχει μόνον παγωμένο νερό στερεάς μορφής στους πόλους, αλλά και ρέον αλμυρό νερό υπό συγκεκριμένες συνθήκες κατά τις πιο θερμές περιόδους του πλανήτη λανσαρίστηκε σαν «είδηση πρώτου μεγέθους», αφού προηγουμένως έδωσε φωτιά στη φαντασία κυρίως τηλεοπτικών δικτύων που με αφορμή την ανακοίνωση εμπλούτισαν το «χλιαρό υλικό» από την προχτεσινή συνέντευξη Τύπου επιστημόνων στην έδρα της ΝΑΣΑ με στιγμιότυπα από τη νέα χολιγουντιανή «υπερπαραγωγή» φαντασίας «Η ΔΙΑΣΩΣΗ» («Τhe Martian») με κεντρικό πρωταγωνιστή Αμερικανό αστροναύτη που προσπαθεί να επιβιώσει μόνος στον Αρη, «συμπτωματικά» λίγο πριν κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες...

Σε κάθε περίπτωση, τα στοιχεία της είδησης «κουκουλώθηκαν» από άφθονο θέαμα, αλλά και από σενάρια όχι μόνον για τα σχέδια της ΝΑΣΑ να στείλει επανδρωμένη αποστολή στον Αρη έως το 2030, αλλά και από εκείνα για την ύπαρξη ζωής, έστω και σε επίπεδο μικροοργανισμών, μιας που ο υποδιοικητής της αεροδιαστημικής υπηρεσίας, Τζον Γκράνσφελντ, σημείωσε πως τα τελευταία ευρήματα «υποδεικνύουν ως πιθανή την ύπαρξη ζωής στον Αρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ